Pratite nas

Hrvatska

Hrvatska u prosincu dala tri milijuna kuna Documenti, GONG-u, Babama za debilne programe!

Objavljeno

na

Vjerovali ili ne, u trenutku kada je država doslovce pred bankrotom “ministrica stranih poslova u RH” Vesna Pusić samovoljno je dodijelila novce poreznih obveznika za “prevenciju zaraznih bolesti u Tanzaniji”, za “osnaživanje žena poljoprivrednica na poplavljenim područjima u BiH”, za “izgradnju kapaciteta ukrajinskih OCD-a za istraživačko dokumentacijski rad na teškim kršenjima ljudskih prava”, te za “promociju Kine kao turističke destinacije Hrvata” i za “osnaživanje azerbajdžansko-hrvatskog prijateljstva”.

Da se to dogodilo poslije nedjeljnih izbora još bi netko kazao kako Vesna Pusić to radi iz inata svima, ljuta što je njen pulen Ivo Josipović izgubio bitku za Pantovčak. Točnije, Ministarstvo vanjskih poslova RH kojem bolje pristaje naziv Ministarstva stranih poslova u Hrvatskoj od kada ga vodi gospođa Vesna Pusić, u prosincu je dodijelilo čak tri milijuna kuna financijske podrške iz Državnog proračuna organizacijama civilnog društva i društvima prijateljstva i to za projekte koji izgledaju kao prava zajeb******. No nažalost nisu.

Dakle, na tzv. natječaju za dodjelu financijske podrške organizacijama civilnog društva u području međunarodne razvojne suradnje iz sredstava Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2014. godinu, a na prijedlog Stručnog povjerenstva Ministarstva vanjskih i europskih poslova pobijedilo je (potpuno slučajno) sedam Pusićkinih udruga kojima je zajedničko to što neskriveno mrze sve što ima hrvatski predznak, ali i jedna “njihova” udruga koja je tu samo da bi se postigla ravnoteža. No slučajno ili ne, svaka od sedam njenih udruga dobila je po 250 tisuća kuna, dok je ona preostala dobila 100 tisuća kuna manje.

Pomoć ženama poljoprivrednicama u BiH

U trenutku kada je hrvatski proračun pred bankrotom “ministrica stranih poslova u RH” Vesna Pusić dodijelila je ukupno 1.884.084,16 kuna slijedećim organizacijama civilnog društva: CENTAR ZA MIROVNE STUDIJE za projekt pod nazivom “Dva sukoba, dva prostora – zajednička želja za mirom” dobio je 250.000 kuna, UDRUGA „ZDENAC” je dobila 150.017 kuna za “Prevenciju zaraznih bolesti u Tanzaniji”, EUROPSKI EDUKACIJSKI FORUM imao je vrlo “zanimljiv” i za RH “vrlo važan” projekt – “Osnaživanje žena poljoprivrednica na poplavljenim područjima u BiH” za koji je iz hrvatskog Državnog proračuna uzeo 241.266 kuna. “GONG” je pak dobio 250.000 kuna za projekt “Novi BiH trijalog – građansko umrežavanje, dijalog i kritičko praćenje europskih integracija”, DOCUMENTA – CENTAR ZA SUOČAVANJE S PROŠLOŠĆU je podvalila program koji vjerojatno ni Vesna Teršelič ne može ponoviti, a naziv mu je “Izgradnja kapaciteta ukrajinskih OCD-a za istraživačko dokumentacijski rad na teškim kršenjima ljudskih prava”. Udruga “ODRAZ – ODRŽIVI RAZVOJ ZAJEDNICE dobila je 250 tisuća kuna za projekt “Žene i održivi razvoj”, CENTAR ZA ŽENE ŽRTVE RATA dobio je 250 tisuća kuna za projekt “Osnaživanje uloge žene u području suzbijanja rodno utemeljenog nasilja, diskriminacije i post-konfliktne demokratske tranzicije i na kraju udruga BaBe je dobila 243 tisuće kuna za projekt “Obrazovanjem ka ravnopravnosti”.
Jasno radi se o marginalnim projektima za hrvatsku državu i društvo, ali tako Vesna Pusić kupuje njihovu lojalnost i onda nije čudno da su sve te udruge zadnjih godina izravno podupirale crvenog predsjednika i crvenu koaliciju.

Koliko Azerbajdžanaca ima u RH?

Osim ovih donacija ministrica Pusić je donijela i odluku o raspodjeli sredstava za financiranje programa/projekata društava prijateljstva kojima se promiče i njeguje suradnja i prijateljstvo između Republike Hrvatske i drugih država. Tako se među 43 društava koje su zajednički podijelile 1,15 milijuna kuna našlo i Hrvatsko-azerbajdžansko društvo prijateljstva (40 tisuća kuna) te Hrvatsko-armensko društvo koje broje zajednički dva člana (i to hrvatske državljane), pa Hrvatsko-srpsko i Hrvatsko-dansko društvo (svako po 40 tisuća kuna), a da cirkus bude potpun ministarstvo Vesne Pusić dalo je Hrvatsko-kineskom društvu prijateljstva 30 tisuća kuna da bi se u Hrvatskoj promoviralo Narodnu Republiku Kinu kao poželjnu turističku destinaciju za Hrvate. Umjesto da oni daju novac za svoju turističku promidžbu mi plaćamo njihovu. Da nije smiješno bilo bi tragično.

Autor: Dražen Boroš/Dnevno.hr

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Sjednica Saborskog Odbora: Evo što SOA kaže o elementima sigurnosnog rizika

Objavljeno

na

Objavio

Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost raspravljao je danas o mogućoj ugroženosti nacionalne sigurnosti zbog stanja u Agrokoru na temelju izvještaja Sigurnosno-obavještajne agencije.

Sigurnosna analiza upozorava da se visokim rizikom smatra činjenica što Lex Agrokor nije implementiran u zemljama u kojima koncern Agrokor posluje.

Sigurnosne službe procjenjuju i da postoji značajan rizik i opasnost od velikog broja domaćih i međunarodnih tužbi zbog koji prijeti opasnost od gubitaka u koncernu. Upozorava se i na projekciju rizika, koji bi mogao značiti gubitak radnih mjesta u sadašnjem koncernu Agrokor.

Kako je u sustavu koncerna zaposleno 40 tisuća radnika, gubitak radnih mjesta smatra se ozbiljnim rizikom u procjeni sigurnosnog stanja u zemlji.
SOA intenzivno prati Agrokor tek od travnja 2017.

Nadalje, u izvješću SOA-e stoji da su sigurnosne agencije pojačanu analizu stanja u koncernu Agrokor počele intenzivno pratiti tek u travnju 2017. godine. Dakle, neposredno prije raskida koalicije HDZ-a i Mosta i nakon objave informacije o tajnom sastanku Ivice Todorića, Andreja Plenkovića, Bože Petrova, Martine Dalić i Zdravka Marića koji je održan 5. ožujka u Vladi, doznaje N1.

Predsjednik Odbora Ranko Ostojić nakon sjednice Odbora izjavio je kako o detaljima ne smije govoriti, no da su SDP-u stajališta da izvješće SOA-e o Agrokoru ukazuje na moguće posljedice za gospodarske interese, a time i nacionalnu sigurnost te da odbor treba predložiti Vladi da postupi sukladno Zakonu o domovinskoj sigurnosti radi otklanjanja mogućih posljedica koje bi ugrozile gospodarske interese, a time i sigurnost Hrvatske.

Ta je izjava u nekim medijima izazvala razne interpretacije – do toga da se u izviješću SOA-e spominje i hibridno ratovanje.

Na  upit HRT-a, iz SOA-e su  odgovorili priopćenjem koje prenosimo u cijelosti.

SOA je na zahtjev Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora 13. studenoga izradila izvješće o stanju u Agrokoru i mogućoj ugroženosti nacionalne sigurnosti RH. U zahtjevu Odbora zatražila se dostava “izvješća o stanju u Agrokoru i mogućim posljedicama vezano uz eventualnu ugroženost nacionalne sigurnosti u Republici Hrvatskoj, te potencijalnim scenarijima razvoja, koje izvješće bi Odbor raspravio na svojoj sjednici”.

Sukladno zahtjevu Odbora, SOA u svom izvješću nije razmatrala hibridne prijetnje, niti hibridno ratovanje u bilo kojem dijelu izvješća. Štoviše, riječ „hibridno“ se ne spominje u niti jednom dijelu Izvješća. Isto tako, hibridno ratovanje u ni jednom trenutku nije bilo tema rasprave o Agrokoru na današnjoj sjednici Odbora.

Vezano uz hibridno ratovanje, napominjemo da je SOA u listopadu 2017. godine za potrebe Odbora izradila izvješće o informacijskim operacijama u funkciji slabljenja međunarodnog položaja RH, te da je na tu istu temu ravnatelj SOA-e sudjelovao u raspravi Odbora 19. listopada 2017. i odgovarao na pitanja članova Odbora.

Isto tako, SOA je o hibridnom ratovanju pisala u svom Javnom izvješću objavljenom 14. rujna 2017.  Tako, između ostalog, u Javnom izvješću piše: “U sklopu hibridnog djelovanja, u hrvatski medijski i informativni prostor nastoje se ubaciti lažne ili iskrivljene vijesti u kojima se Republiku Hrvatsku, EU i NATO prikazuje u negativnom svjetlu, te se želi utjecati na stabilnost hrvatskih institucija, regionalnog okruženja i euroatlantskog i europskog zajedništva”.

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Jandroković pojasnio zašto nije prekinuo današnju sjednicu Hrvatskog Državnog Sabora

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković pojasnio je zašto nije prekinuo sjednicu na kojoj su se u srijedu mogle čuti prijetnje , psovke, a oporba je 40-tak minuta ometala rad lupanjem o saborske klupe

‘Danas je oporba očito željela izazvati prekid sjednice ili su željeli onemogućiti raspravu o proračunu za 2018. godinu. Poslužili su se metodama dosad neviđenim u Hrvatskom saboru, sve je tu bilo na kraju začinjeno i fizičkim prijetnjama pojedinih zastupnika iz oporbe i psovkama.

Odlučio sam se ne prekidati sjednicu i dopustiti građanima da vide tko je kakav, tko brine o onome što je njima zanimljivo, a mislim da je proračun za 2018. zanimljiv svima, a kome je stalo do jeftinih atrakcija, spektakla, senzacionalizma, gdje više nije važno što je sadržaj nego isključivo neka ridikulozna forma. Htio sam jednostavno da ljudi to vide’, kazao je za RTL.

Podsjetimo, dio oporbenih zastupnika lupalo je po klupama onemogućavajući bilo kakvu raspravu. Kreši Beljaku je isključen mikrofon kada je bez dopuštenja došao za govornicu,  Ivan Pernar (ŽZ) mobitelom je snimao govornike.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari