Connect with us

Politički rentgen

Hrvatska u raljama Putina!

Objavljeno

-

Predsjednik Milanović danas posprdno govori o novoimenovanom ministru Ivanu Paladini kao o ruskom igraču, a tu njegovu retoriku poslovično podupiru zastupnici Mosta i ponavljaju to kao papagaji. Tko je i kada je u stvari stavio rusku omču oko vrata Hrvatske i Balkana najbolje govori ovaj analitički presjek, osobito za one s kratkim pamćenjem? Bespotrebno je još jednom dokazivati tko je pravi ruski lobist u Hrvatskoj, jer o tome su pisali……….

Piše: Kazimir Mikašek-Kazo

Da će se Rusija značajnije uključiti u ‘političko-sigurnosna pitanja’, ali i ona gospodarska, strateška i geostrateška na Balkanu, povjerio se tadašnjoj hrvatskoj premijerki Jadranki Kosor Vladimir Putin u Moskvi 2010. godine. Putin je još prije tri do četiri godine javno komunicirao da „zna i razumije koliko su komplicirani Balkan i njegova povijest, ali tu regiju smatra prostorom za konstruktivnu suradnju, a ozbiljan čimbenik destabilizacije je politika SAD-a i određenih zapadnih zemalja koja je usmjerena na učvršćivanje njihove dominacije”.

Nedugo nakon susreta Putina i Jadranke Kosor, poglavito 2013., tadašnji ministar obrane Ante Kotromanović se tajno sastao s Mihajlom Perenčevićem, osobnim pouzdanikom ruskog predsjednika Vladimira Putina. Sastali su se Villi Augusta na Lošinju. Dan ranije Kotromanović je u Glavnom stožeru zadužio četiri ruksaka i opremu za boravak u prirodi.

Na sastanku je tada bio i Mladen Pejnović (unuk Kate Pejnović), šef DUDI-a,-Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom. Pejnović je ranijih godina boravio u Moskvi, a mediji su više puta o njemu objavili da je bio suradnik KOS-a, tajne službe agresorske JNA. Zoranu Milanoviću to nije smetalo da ga imenuje šefom DUDI-ja i povjeri mu na upravljanje oko 32 milijarde eura vrijednu hrvatsku imovinu.

Pejnović je kao omladinski aktivist bio na rukovodnim funkcijama i pripreman za političkog radnika SKH, a 1980-tih bio je na funkciji
predsjednika omladine Hrvatske gdje uspostavlja i zadržava kontakte s Goranom Radmanom, Darinkom Kosorom, Nikicom Gabrićem, Ivicom Drpićem, Koljom Družićem, Duškom Ljuštinom, Ivom Družićem, Ninom Pavićem, Ivom Jelušićem i Stipom Oreškovićem. Na ispraćaju Tita 1980. na kolodvoru u Zagrebu bio je uz lijes držeći štafetu. Danas sa svojim „teško zarađenim milijunima“ zagorčava život Korčulanima.

Javnosti je poznato da je Mihajlo Perenčević, “čovjek iz Putinovog šinjela”, tipičan predstavnik ruskog kapitala u Hrvatskoj i da je nositelj ulaganja ruskog kapitala na Lošinju.
Nije tajna da su Rusi kupili turističko poslovni kompleks Jadranka i da žele proširiti poslovanje. Ali, kakve je sveze s tim ima ministar obrane Kotromanović? Još je bolje pitanje, kakve sveze s tim ima tadašnji premijer, a današnji predsjednik Republike Hrvatske? Zašto se ministar obrane države članice NATO saveza tajno sastaje s Putinovim agentom? Možda je tajna u činjenici da se na Malom Lošinju nalazi vojarna Kovčanje na koju su Rusi bacili oko. Vojarna Kovčanje, ili “skriveni raj na zemlji” kako su zabilježili putopisci, vlasništvo je Ministarstva obrane.

Nakon rata objekti su obnovljeni, a zbog neprimjerenog luksuza došla je u središte skandala, jer je bila pripremljena za odmor odabranih.

U restrukturiranju Hrvatske vojske i smanjenju regularnog brojnog stanja, vojarna Kovčanje proglašene je perspektivnom kao „Obučni centar mornaričke pješadije“, ali i za druge vojne aktivnosti. No, uskoro se stanje drastično mijenja! U igru se uključuju Rusi i vojarna se pokušava proglasiti viškom, predati na upravljanje DUDI-ju i notornom Mladenu Pejnoviću. Nastavka scenarija, vjerojatno je svima jako dobro poznat.

Predsjednik Milanović danas posprdno govori o novoimenovanom ministru Ivanu Paladini kao o ruskom igraču, a tu njegovu retoriku poslovično podupiru zastupnici Mosta i ponavljaju to kao papagaji. Paladina je valjda zločinac zato što se Putin pretvorio u zločinca? Tko je i kada je u stvari stavio rusku omču oko vrata Hrvatske i Balkana najbolje govori ovaj analitički presjek, osobito za one s kratkim pamćenjem?

Bespotrebno je još jednom dokazivati tko je pravi ruski lobist u Hrvatskoj, jer o tome su pisali Gordan Malić, Davorin Gjenero kao i moja malenkost? Osim toga potpomognuti notornim admiralom Lošom, koji širi svoje teorije urote na opskurnim desničarskim YouTube kanalima, predstavljaju Putina kao spasitelja svijeta od genderizma, pederluka, abortusa, Soroša, Rotshilda, grupe 300 i ostalih svjetskih zombija. Žele valjda kazati da je Putin napao Ukrajinu koju brutalno gazi čineći genocidne zločine nad nevinim civilima, samo zato kako bi kao novi Bog spasio svijet od Sodome i Gomore?

Ante Kotromanović je 2011. kupio stan elitnom dijelu Zagreba upravo od tvrtke koja je pod nadzorom Mihajla Perenčevića, Putinovog agenta za Hrvatsku. Za stan od 89,47 m2 platio je 114.000 eura što je oko 1270 eura za kvadrat. U to vrijeme drugi kupci su stan na toj adresi plaćali po tržišnoj vrijednosti oko 2.500 eura po kvadratnom metru. Zna li to Zoran Milanović, ili zna samo kako je ministru Banožiću dodijeljen državni stan na korištenje dok obavlja dužnost ministra obrane?

S jedne strane imamo predsjednika Republike Hrvatske koji jedva da je promrmljao nekoliko dvosmislenih rečenica o „vojnoj operaciji“ Putinove Rusije u Ukrajini, a s druge strane vidimo predsjednika Vlade Republike Hrvatske koji na ponos nacije i svakog dobronamjernog Hrvata čini baš sve da Hrvatsku i u ovoj krizi na najbolji mogući način brendira u Europskoj uniji i Svijetu kao važnu državu i lokomotivu zajedništva u ovom kutku svijeta.

Imamo predsjednika koji se u dvije godine svog mandata jedva maknuo od svog „šanka“ na Pantovčaku, a na prste jedne ruke mogu se nabrojati njegovi državnički posjeti! U tom kontekstu dominiraju Albanija i Mostar u BiH. Imamo predsjednika koji je decentno u mnogim državama proglašen personom non grata, dok se međunarodne aktivnost Andreja Plenkovića s pozitivnim učincima za Republiku Hrvatsku ne mogu ni pobrojati. Tajna je tko je izlobirao kod novoizabranog predsjednika Čilea Gabriela Borica da pozove Milanovića u državnički posjet kako bi mu popravio rejting , a jedino što se zna da je Boric socijaldemokrat iliti svojevrsni Čileanski SDP-ovac?

Dok je predsjednik Milanović Pantovčak pretvorio u snažnu oporbenu utvrdu s ciljem rušenja aktualne vlasti, premijer Plenković je u svakodnevnom kontaktu s nizom najvažnijih državnika Europske unije i svijeta. To je slika Hrvatske u ovom presudnom času u kojoj jedni grade, a drugi anarhistički razgrađuju!

Kazimir Mikašek-Kazo

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari