Connect with us

Reagiranja

Hrvatska uputila oštar prosvjed: Srbija se nije spremna suočiti sa ulogom u krvavom raspadu SFRJ!

Objavljeno

-

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i ovom prigodom ukazuje na neprihvatljivost ovakvih odluka i poteza srbijanskih vlasti

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u petak je izrazilo oštar prosvjed veleposlanici Republike Srbije u Zagrebu Miri Nikolić zbog otkrivanja spomenika Milanu Tepiću.

Otkrivanje spomenika „narodnom heroju oslobodilačkog rata“ majoru Tepiću, uz visoke državne počasti, potvrđuje da Republika Srbija i dalje nije spremna suočiti se s prošlošću i svojom ulogom u krvavom raspadu bivše SFRJ, kažu iz MVEP-a.

Major bivše JNA Milan Tepić, je 29. rujna 1991. godine izazvao eksploziju 170 tona streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava u vojnom skladištu na Barutani u Bjelovaru. Namjera majora JNA bila je izazvati eksploziju čitavog skladišta koja bi, da ga u tome sumanutom naumu nisu spriječili herojski hrvatski branitelji, cijeli grad Bjelovar sravnila sa zemljom.

Tom prilikom poginula su jedanaestorica hrvatskih branitelja. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je još 7. ožujka 2017. godine, povodom donošenja Zaključka Vlade Republike Srbije o podizanju i financiranju spomenika majoru Tepiću, izrazilo svoj oštar prosvjed.

MVEP i ovom prigodom ukazuje na neprihvatljivost ovakvih odluka i poteza srbijanskih vlasti, koje su u suprotnosti s nastojanjima Republike Hrvatske da, bez obzira na ne tako davnu agresiju Republike Srbije i JNA na Republiku Hrvatsku, izgrađuje dobrosusjedske odnose, ističu sa Zrinjevca.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari