Pratite nas

Hrvatska

Hrvatska vlada dobila ultimatum od EK: Poskupljuju benzin i cigarete…

Objavljeno

na

Ministri su odbili novo povećanje PDV-a i rezanje olakšica. Jasno je da će doći do povećanja trošarina i kako bi se zadovoljili zahtjevi EK o dodatnim uštedama

Kao što se moglo pretpostaviti, dodatne uštede od oko 1,3 milijarde kuna koje traži Europska komisija, Vlada će pokušati ostvariti na što ‘bezbolniji’ način: povećanjem trošarina i smanjenjem rashoda koji ne zadiru u primanja građana, piše Jutarnji List.

[ad id=”68099″]

Kako se može saznati iz Vladinih krugova, na dnevnom redu sutrašnje sjednice bit će odluka o povećanju trošarina na naftne derivate za 20 lipa, a izgledno je i poskupljenje cigareta. Trošarine na te proizvode ujedno su najizdašnije za proračun. Kako je riječ o prilično sigurnom načinu ubiranja prihoda, na oporezivanje naftnih derivata Vlada se učestalo oslanja. Posljednji put te su trošarine povećane prije godinu dana i to za 20 lipa, a Vlada je procjenjivala da će na taj način skupiti oko 350 milijuna kuna do kraja 2014. U jesen 2013., pak, rasle su za 10 lipa. Nedavno se spominjalo njihovo povećanje i do 40 lipa kako bi se pokrile potrebe HAC-a. Kada je riječ o trošarinama na duhan, koje godišnje iznose oko 3,8 milijardi kuna, one su posljednji put rasle sredinom 2013. godine. S njihovim povećanjem od 16,7 posto, cigarete su poskupile dvije do tri kune. Poskupljenje bi ovaj put vjerojatno bilo znatno manje, a proračunu bi moglo donijeti 100 do 200 milijuna kuna.

Problem s ovim trošarinama, međutim, je raširenost crnog tržišta. Proračun je od njih najviše skupio 2012. godine, među ostalim i zato jer je Ministarstvo financija tada jače zahvatilo u crno tržište. Od samog povećanja trošarina proračun baš i nije imao veće koristi.

– Od početka krize imamo sličan obrazac, fiskalna konsolidacija usmjerena je na rješenja koja daju kratkoročne rezultate, ali ona nisu pomogla da izađemo iz krize – kaže Zdeslav Šantić, analitičar Splitske banke.

Da bi rezultate dale strukturne reforme, kao što je smanjivanje rashoda u zdravstvenom i mirovinskom sustavu te javnoj upravi, potrebno je vrijeme, a Vlada ga najčešće nema. S obzirom na veličinu deficita i javnog duga, Šantić smatra da će Vlada i ubuduće morati posezati za ‘ad hoc’ rješenjima, ali nema više prostora ni za stalno odgađanje dubljih promjena koje daju trajnija rješenja.

TDR: Veće trošarine povećat će šverc

Povećanje trošarina neće pridonijeti rješavanju problema državnog proračuna, nego će ga povećati. Socijalni i gospodarski trenutak je takav da nije racionalno podizati trošarine jer će to smanjiti potrošnju i povećati sivo tržište, komentirali su iz Tvornice duhana Rovinj Vladine najave o mogućem novom povećanju trošarina na duhan.

– Radikalno povećanje trošarina dovest će do znatnog povećanja cijene cigareta, i to onih najpopularnijih, čime će biti ugrožena najsiromašnija skupina potrošača. Drugo, povećat će neoporezovanu potrošnju koja uključuje i šverc cigareta. Zbog svega će izostati očekivano punjenje državnog proračuna – kaže Predrag Grubić, glasnogovornik Adris grupe za JutarnjiList.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Petog dana hodnje Pume u Koprivnici

Objavljeno

na

Objavio

Foto: OSRH / V. Jovanovac

Petog dana hodnje “Pumin skok 18” u nedjelju, 16. prosinca 2018. u popodnevnim satima pripadnici 2. mehanizirane bojne Pume Gardijske oklopno-mehanizirane brigade stigli su u Koprivnicu, gdje su ih dočekali bivši pripadnici 7. gardijske brigade Pume i gradonačelnik grada Koprivnice Mišel Jakšić sa suradnicima..

“Čestitam vam na ovom pothvatu i motivaciji za koji treba imati veliko srce. Opet ste pokazali zbog čega ste ponos naše domovine, a Hrvatska vojska to jest”, rekao je gradonačelnik Koprivnice zaželjevši sretan put Pumama u daljnjim etapama hodnje te da ponosno i hrabro koračaju prema svom cilju.

U ime pripadnika Puma, gradonačelniku Jakšiću i pripadnicima 7. gardijske brigade Pume te braniteljimskim udrugama koji su ih dočekali na ulazu u Koprivnicu s toplim napitcima zahvalio se zamjenik zapovjednika 2. mehanizirane bojne Pume satnik Krunoslav Slavinec.

Pume su zatim zapalile svijeću kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima te su se zaputile prema dvorani u Koprivnici gdje će večeras biti smještene i prespavati te će ujutro nastaviti pretposljednju etapu prema Ludbregu, a potom i prema Varaždinu, priopćio je MORH

Ovo je peta od sedam etapa hodnje pripadnika Puma od Đurđevca do Koprivnice u dužini od 24 kilometara. Pume su simboličnu hodnju povratka u Varaždin od 184 kilometra započele 12. prosinca iz Našica. Hodnja se odvija u etapama: Našice – Kutovi, Kutovi – Slatina, Slatina – Virovitica, Virovitica – Đurđevac, Đurđevac – Koprivnica, Koprivnica – Ludbreg i Ludbreg – Varaždin.

Od ulaza u Grad Koprivnicu, zastavu Republike Hrvatke nosio je Koprivničanac skupnik Luka Topolko koji će zastavu nositi i do Varaždina.

Foto: OSRH / V. Jovanovac

 

Treći dan hodnje ‘Pumin skok 18’ prema Varaždinu

 

 

 

Pume nastavljaju povijesnu hodnju prema Varaždinu

 

 

 

Povijesna hodnja Puma od Našica do Varaždina

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Dan otvorenih vrata Hrvatskog vojnog učilišta ‘Dr. Franjo Tuđman’

Objavljeno

na

Objavio

Foto: HVU / M. Sever

Dan otvorenih vrata Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” (HVU) održan je u subotu u vojarni “Petar Zrinski” u Zagrebu, gdje su se posjetitelji mogli upoznali s uvjetima života i rada kadeta te daljnjim mogućnostima razvoja karijere u Hrvatskoj vojsci.

Posjetiteljima su predstavljeni sveučilišni preddiplomski studijski programi Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje, integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij vojnog pomorstva te preddiplomski i diplomski studij aeronautike – smjer vojni pilot, priopćeno je iz MORH-a.

Zapovjednik satnije u Kadetskoj bojni satnik Mirko Ištuk uvodno se obratio posjetiteljima te zainteresiranima održao multimedijsku prezentaciju o životu i radu kadeta na HVU.

Posjetitelji su stekli uvid u uvjete upisa, obveze kadeta, vojnu obuku, kampove kadeta te daljnje mogućnostima razvoja karijere u Oružanim snagama Republike Hrvatske. Razgledali su objekte kampusa, knjižnicu, sportsku dvoranu, kadetski klub i prostorije u kojima borave kadeti.

Također, omogućeno je razgledavanje taktičko-tehničkog zbora naoružanja i vojne opreme koje kadeti koriste u obuci kao i kabinet oklopništva.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Poduprite naš rad


Donacijom podržite Kamenjar.com! Hvala!Komentari