Pratite nas

Hrvatska

Hrvatska vlada dobila ultimatum od EK: Poskupljuju benzin i cigarete…

Objavljeno

na

Ministri su odbili novo povećanje PDV-a i rezanje olakšica. Jasno je da će doći do povećanja trošarina i kako bi se zadovoljili zahtjevi EK o dodatnim uštedama

Kao što se moglo pretpostaviti, dodatne uštede od oko 1,3 milijarde kuna koje traži Europska komisija, Vlada će pokušati ostvariti na što ‘bezbolniji’ način: povećanjem trošarina i smanjenjem rashoda koji ne zadiru u primanja građana, piše Jutarnji List.

[ad id=”68099″]

Kako se može saznati iz Vladinih krugova, na dnevnom redu sutrašnje sjednice bit će odluka o povećanju trošarina na naftne derivate za 20 lipa, a izgledno je i poskupljenje cigareta. Trošarine na te proizvode ujedno su najizdašnije za proračun. Kako je riječ o prilično sigurnom načinu ubiranja prihoda, na oporezivanje naftnih derivata Vlada se učestalo oslanja. Posljednji put te su trošarine povećane prije godinu dana i to za 20 lipa, a Vlada je procjenjivala da će na taj način skupiti oko 350 milijuna kuna do kraja 2014. U jesen 2013., pak, rasle su za 10 lipa. Nedavno se spominjalo njihovo povećanje i do 40 lipa kako bi se pokrile potrebe HAC-a. Kada je riječ o trošarinama na duhan, koje godišnje iznose oko 3,8 milijardi kuna, one su posljednji put rasle sredinom 2013. godine. S njihovim povećanjem od 16,7 posto, cigarete su poskupile dvije do tri kune. Poskupljenje bi ovaj put vjerojatno bilo znatno manje, a proračunu bi moglo donijeti 100 do 200 milijuna kuna.

Problem s ovim trošarinama, međutim, je raširenost crnog tržišta. Proračun je od njih najviše skupio 2012. godine, među ostalim i zato jer je Ministarstvo financija tada jače zahvatilo u crno tržište. Od samog povećanja trošarina proračun baš i nije imao veće koristi.

– Od početka krize imamo sličan obrazac, fiskalna konsolidacija usmjerena je na rješenja koja daju kratkoročne rezultate, ali ona nisu pomogla da izađemo iz krize – kaže Zdeslav Šantić, analitičar Splitske banke.

Da bi rezultate dale strukturne reforme, kao što je smanjivanje rashoda u zdravstvenom i mirovinskom sustavu te javnoj upravi, potrebno je vrijeme, a Vlada ga najčešće nema. S obzirom na veličinu deficita i javnog duga, Šantić smatra da će Vlada i ubuduće morati posezati za ‘ad hoc’ rješenjima, ali nema više prostora ni za stalno odgađanje dubljih promjena koje daju trajnija rješenja.

TDR: Veće trošarine povećat će šverc

Povećanje trošarina neće pridonijeti rješavanju problema državnog proračuna, nego će ga povećati. Socijalni i gospodarski trenutak je takav da nije racionalno podizati trošarine jer će to smanjiti potrošnju i povećati sivo tržište, komentirali su iz Tvornice duhana Rovinj Vladine najave o mogućem novom povećanju trošarina na duhan.

– Radikalno povećanje trošarina dovest će do znatnog povećanja cijene cigareta, i to onih najpopularnijih, čime će biti ugrožena najsiromašnija skupina potrošača. Drugo, povećat će neoporezovanu potrošnju koja uključuje i šverc cigareta. Zbog svega će izostati očekivano punjenje državnog proračuna – kaže Predrag Grubić, glasnogovornik Adris grupe za JutarnjiList.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Svečani prijam za najbolje vojnike i dočasnike OS RH u 2018. godini

Objavljeno

na

Objavio

Na svečanom prijamu u prigodi umirovljenja generala i brigadira na kojem su bili i najbolji vojnici i dočasnici OSRH za 2018., predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović rekla je da se na taj susret može gledati kao na kao simboličnu smjenu straže na braniku Domovine.

Grabar-Kitarović je umirovljenim generalima i brigadirima uručila zahvalnice i časničke bodeže, a najboljim dočasnicima i vojnicima prigodne darove.

Izrazivši zahvalnost generalima i brigadirima koji su veći dio života posvetili Hrvatskoj vojsci, Grabar-Kitarović rekla je kako istodobno iskazuje priznanje 12-orici najboljih dočasnika i vojnika u prošloj godini.

“Ovaj susret naraštaja možemo promatrati kao simboličnu smjenu straže na braniku Domovine i kao prigodu da vojnici i dočasnici svjedoče zahvalnosti Domovine onima koji su Oružane snage gradili prije njih. Isto tako, generali i brigadiri, uvjerena sam da spokojno gledate na budućnost Hrvatske vojske jer ona ostaje u dobrim rukama”, poručila je.

Obraćajući se umirovljenim generalima i brigadirima rekla je kako se svatko od njih s ponosom može okrenuti i pogledati na desetljeća službe u Oružanim snagama.

“Služili ste Hrvatskoj u neponovljivim vremenima, od samih začetaka Hrvatske vojske i obrane od velikosrpske agresije, a nakon toga u izgradnju suvremenih Oružanih snaga koje su često predvodile Hrvatsku na njezinu putu međunarodne afirmacije”, naglasila je.

Najbolji dočasnik u 2018. Dalibor Delić, najbolji vojnik Luka Horvat

Istaknula je i da bi svaka od njihovih vojnih karijera zaslužila pojedinačni osvrt koji bi, kazala je, bio prepun događaja koji su ostavili neizbrisiv trag u povijesti stvaranja Hrvatske i njezinih Oružanih snaga.

Grabar-Kitarović zahvalila je dočasnicima i vojnicima na uzornoj službi i natrosječnim rezultatima u prošloj godini. Naglasila je i da je najboljim dočasnikom Oružanih snaga u 2018.proglašen stožerni narednik Dalibor Delić, a Luka Horvat najboljim vojnikom.

“Istinski ste primjer izvrsnosti koji treba slijediti i kojemu treba težiti”, kazala je pozvavši ih da se nikada ne zadovolje dostignutim već nastave težiti višem i boljem.

U ime svih umirovljenih pripadnika OSRH zahvalio je brigadni general Darko Pintarić, a stožerni narednik Dalibor Delić u ime najboljih vojnika i dočasnika.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Rasprava o Centru za azilante kod Petrinje bez rezultata

Objavljeno

na

Objavio

Ni nakon više od dva sata rasprave na petrinjskoj tribini “Humani aspekti integracije tražitelja azila u hrvatsko društvo”, na kojoj je, uz ostale, govorio i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, stajališta vlasti i petrinjskih građana o izgradnji Centra za azilante, nisu približena.

Jedinstven je zaključak jedino bio da građani nisu imali blagovremene i relevantne informacije o tom projektu, koji je u pripremi već više od godinu dana.

Veći broj hrvatskih branitelja, političkih stranaka udruga i drugih građana, ponajprije iz sigurnosnih razloga, protivi se izgradnji centra, a i petrinjsko Gradsko vijeće donijelo je odluku protiv njegove izgradnje.

Božinović: Humano je pomoći onima kojima treba pomoć

Foto: Hina

“Ja sam iskazao spremnost da ću dolaziti ovdje koliko god treba, kako bi poslali prave poruke i govorili o činjenicama. Vjerojatno se o tome trebalo razgovarati ranije, ali ne postoje rokovi.

Meni je najvažnije da svi skupa shvatimo o čemu se ovdje radi. Radi se o odluci da li pomoći obiteljima koje su u problemu i potrebi za međunarodnom zaštitom, da li smo spremi tu poruku poslati sebi samima, a što se tiče objekata, to je sporedno pitanje”, kazao je Božinović.

Dodao je da je hrvatska politika po pitanju migranata jasna. “Zaustavljamo ilegalne migracije i nećemo ih dopustiti, ali ono što je humano je da se pomogne onima kojima treba pomoć. Ako će građani ustrajati, poštivat ćemo njihovu odluku, ali ja ne bi donosio takve zaključke, jer vjerujem da dijalog može dovesti do rezultata”, rekao je Božinović.

Novac osiguran iz EU fondova 

Ministar je napomenuo kako je već osigurano četiri milijuna eura za izgradnju infrastrukture za budući centar te najavio i druge sadržaje. Ukupna vrijednost projekta je oko 200 milijuna, koji će se osigurati iz fondova EU.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić je potvrdio kako se strah od nečeg novog pojavio već ranije, ali je dodao kako je to bilo iz neznanja.

“Mnogi od nas su bili prognanici i mi možda nismo dobrodošli u novu sredinu. Osim toga Centar za azilante u Maloj Gorici ima i pozitivne učinke, jer će podići kvalitetu života u lokalnoj zajednici”, rekao je župan.

Žinić: U protivljenju projektu ima i politikantstva

Žinić je dodao kako u protivljenu projektu ima i politikantstva, a suzdržaniji je bio petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović, koji je rekao kako će prihvatiti odluke Gradskog vijeća.

Za otvorenog razgovora s građanima, branitelji su ministru Božinoviću predočili peticiju protiv azilantskog centra s 1300 potpisa te su optužili gradsku i županijsku vlast kako su odluku u centru htjeli “progurati ispod žita”. Građani su komentirali kako je odluka o izgradnji centra već donesena, kako Petrinja s tim objektom dobiva samo nove probleme, da su građani obmanuti i slično.

Na kraju je ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice u Hrvatskoj Tvrtko Barun građanima predstavio dvojicu azilanata iz Irana, oca i sina, koji su svjedočili o svojoj sudbini.

(Hina)

 

Pravi sigurnosni izazov za BiH i zemlje u regiji predstavljat će novi migrantski val

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari