Connect with us

Reagiranja

Hrvatska vlada odgovorila bh. pravosuđu: Političke optužnice nećemo dopustiti

Objavljeno

-

Zaključkom o suradnji s Bosnom i Hercegovinom kod pružanja pravne pomoći u kaznenim postupcima, hrvatska vlada je u srijedu na sjednici u potpunosti odbacila navode i izrazila zabrinutost sadržajem pojedinih pravosudnih akata koje je Hrvatskoj uputila BiH poručujući da političke optužnice neće primati niti po njima postupati.

“Nakon 20 godina političke optužnice dopustiti nećemo. Ako je netko za nešto konkretno odgovoran takvim se ljudima može suditi i u Hrvatskoj, teoretski. A političke optužnice više Hrvatska neće primati. I na to preventivno upozoravam, prije svega susjede da gledaju svoj posao, a mi ćemo gledati svoj posao – to je poruka”, rekao je hrvatski premijer Zoran Milanović u povodu pojednih zamolbi koje je BiH uputila Hrvatskoj, javlja Hina.

[ad id=”68099″]

U zamolbama BiH upućenima hrvatskim pravosudnim tijelima za postupanje se, naime, u činjeničnom opisu kaznenih djela koristi široko postavljeno i ekstenzivno tumačeno sudioništvo u udruženom zločinačkom pothvatu, koje uključuje razne pripadnike oružanih snaga, policije, sigurnosnih i obavještajnih službi Hrvatske, pa i članove političkih struktura i članove tijela vlasti. Također, koristi se i formulacija po kojoj su se zločini događali u okviru širokog i sustavnog napada vojnih snaga u koje je bila uključena hrvatska vojska.

“U opisu događanja u BiH spominju se napadi hrvatske vojske i neke stvari koje naprosto, po našem viđenju, nisu točne i one vrijeđaju pravni poredak RH. One ne proilaze iz međunarodnih sporazuma koji su bili na snazi i iskrivljuju sliku o tome što se tamo događalo”, kazao je ministar pravosuđa RH Orsat Miljenić.

Ministar ističe kako je, naravno, interes svih individualno procesuiranje svih zločina te da je Hrvatsku u tom pogledu spremna pružiti pravnu pomoć svakoj zemlji.

“Ali, svaka zemlja mora znati da sve ono što izlazi izvan toga vrijeđa naš pravni poredak i mi po tome nećemo postupati”, poručio je te izrazio očekivanje da će pravosudna tijela u BiH poštivati takav stav Hrvatske i “odstupiti od teza koje nisu točne i vrijeđaju hrvatski pravni poredak”.

Premijer Milanović ističe kako zaključak vlade “ima i mora imati” dosta političkih konotacija zbog političkih inkriminacija u predmetima koje je BiH poslala Hrvatskoj.

“Dvadeset godina nakon rata, dvije godine prije zaključenja rada Haaškog tribunala, nama dolaze predmeti s političkim inkriminacijama, s političkim frazama kojih smo se naslušali i nagledali, a o kojima je i Haaški tribunal nešto rekao kad je u pitanju Republika Hrvatska i naša uloga u BiH, u oslobodilačkom ratu i ‘Oluji'”, navodi hrvatski premijer.

“Od toga se moramo ne samo zaštititi, nego i upozoriti susjednu državu da takve stvari vrijeđaju hrvatski pravni poredak”, kazao je hrvatski premijer.

“Protivne su našim nacionalnim interesima i moramo jasno dati do znanja da po tome nećemo postupati”, naglašava hrvatski premijer, objašnjavajući kako se radi o zahtjevima koji ne sadrže niti jedan argumentirani razlog za postupanje.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari