Pratite nas

Hrvatska

Hrvatska vojska i vrhunski sportaši na Sljemenu

Objavljeno

na

Ministarstvo obrane organiziralo je 7. lipnja 2019. hodnju na Sljeme za pripadnike Hrvatske vojske, a na Sljemenu su se pridružili braća Martin i Valent Sinković, vrhunski sportaši i ugovorni pričuvnici Hrvatske vojske.

Na hodnji su sudjelovali zapovjednici i pripadnici Hrvatske vojske, ministar obrane Damir Krstičević, zamjenik načelnika Glavnog stožera general pukovnik Drago Matanović, poznati hrvatski alpinist Stipe Božić, kao i vrhunski sportaši ugovorni pričuvnici Hrvatske vojske, braća Sinković, koji su nakon povratka iz Švicarske i osvojenog naslova europskih prvaka u veslanju, pripadnicima Hrvatske vojske na Sljemenu održali predavanje o svom putu do uspjeha.

Sa Sljemena su pripadnici Hrvatske vojske zajedno s braćom Sinković i alpinistom Stipom Božićem poslali video poruku podrške Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji uoči sutrašnje utakmice u Osijeku protiv Walesa: “Jedno srce, jedna duša, jedna Hrvatska – Sretno Vatreni!”.

Krstičević: Hrvatska vojska i športski uspjesi hrvatskih športaša izazivaju pozitivne emocije, zajedništvo i ponos

Ministar Krstičević braći Sinković i alpinistu Stipi Božiću ovom je prigodom zahvalio na znanju i iskustvu koje su prenijeli pripadnicima Hrvatske vojske te je podsjetio na važnost timskog rada i zajedništva. Hrvatski vojnici i hrvatski sportaši predstavljaju autentičan hrvatski brend – prepoznat i cijenjen u cijelom svijetu. Zato – hvala vam još jednom na svemu što ste učinili, što činite i što ćete učiniti za boje Lijepe naše.

Na kraju, ministar obrane podsjetio je kako je Hrvatska vojska i prošle godine upravo sa Sljemena, prvi put poslala poruku podrške Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji za vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji 2018. godine.
“U Osijeku je pred Vatrenima vrlo bitna utakmica s Walesom za kvalifikacije na Europsko prvenstvo. Hrvatska vojska je i dalje uz njih i imaju našu punu potporu”, rekao je ministar i zaključio: “Složit ćete se, malo što u narodu izaziva takve pozitivne i lijepe emocije, takvo zajedništvo i ponos kao naša Hrvatska vojska i športski uspjesi hrvatskih športaša.”

Zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga, general-pukovnik Drago Matanović kazao je kako se kroz sport razvijaju dosljedni, izdržljivi i motivirani pojedinci čije je prijateljstvo i suradnja jača od svih izazova današnjeg načina života.

“Mi danas, svojim načinom života i rada u Hrvatskoj vojsci, moramo biti primjer mlađim generacijama koje dolaze”, zaključuje general Matanović.

Braća Sinković: U svemu pronađite nešto pozitivno i ostanite prizemni

Hrvatska vojska je Martina i Valenta Sinkovića dočekala velikim pljeskom, a ministar Krstičević istaknuo je kako ovaj veslački dvojac, uistinu predstavlja „svjetski sportski fenomen“ dodavši kako mu je čast što su dio obitelji pobjedničke Hrvatske vojske.

“Kao što ste mogli vidjeti, na nedavno održanom Europskom veslačkom prvenstvu osvojili su po četvrti put zlatnu medalju. Biti najbolji u jednoj disciplini pa prijeći u drugu disciplinu i ponovno biti najbolji je uistinu ogromno postignuće”, rekao je ministar.

“Vrhunski sportaš, vojnik, ali i svaki čovjek treba uvijek u svakom trenutku pronaći nešto pozitivno. Uvijek treba ostati čovjek i biti prizeman, rekli su i dodali kako u vrhunskom sportu, uvijek treba ići iznad svojih granica”, istaknuli su Sinkovići.

Također, braća Sinković istaknuli su kako je vrlo važno predano raditi, njegovati timski duh i baviti se sportom: “Najveća motivacija za sve što postižemo je ljubav prema sportu”. Na kraju Sinkovići su poručili: “Imamo odličnu Hrvatsku vojsku i trebamo biti na nju ponosni.

Stipe Božić: Uvijek učite od najboljih i budite timski igrač

Alpinist Stipe Božić govorio je o motiviranosti i istaknuo kako je usponom na Mount Everest ostvario dugogodišnji hrvatski san.

“Oni najbolji su mi rekli kako ništa ne možeš ostvariti bez tima. I nije najvažnije nešto postići, već pronaći dodanu vrijednost. U slučaju alpinista dodana vrijednost je što smo sposobni pomoći i spasiti bilo koga i bilo kada, tu smo slični na našu Hrvatsku vojsku. To se ne može platiti novcem i zato mislim da je suradnja nas i Hrvatske vojske od iznimne važnosti”, rekao je poznati hrvatski alpinist, priopćio je MORH

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Predsjednica Vinkovačkim jesenima dodijelila Povelju RH

Objavljeno

na

Objavio

foto HINA

Oko 2.500 najmlađih čuvara hrvatske tradicijske baštine, sudionika Dječjih Vinkovačkih jeseni, prošetalo je u nedjelju Vinkovcima, što je promatrao velik broj posjetitelja, među kojima i predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović, koja je Vinkovačkim jesenima dodijelila Povelju Republike Hrvatske.

U sklopu 54. Vinkovačkih jeseni, koje se u Vinkovcima održavaju od 13. do 22. rujna, ulicama i trgovima toga slavonskog grada prošla su djeca iz folklornih skupina iz Hrvatske, BiH i Srbije koja njeguju izvorni hrvatski folklor.

Prije početka svečanog mimohoda, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i i visoka pokroviteljica manifestacije uručila je vinkovačkom gradonačelniku i predsjedniku Organizacijskog odbora 54. Vinkovačkih jeseni Povelju Republike Hrvatske.

“Zahvalna sam svima koji čuvaju ovu tradiciju, posebice Organizacijskom odboru Vinkovačkih jeseni i zato s posebnom čašću Vinkovačkim jesenima predajem Povelju Republike Hrvatske za očuvanje hrvatske tradicijske, kulture i narodnog bogatstva”, istaknula je Grabar-Kitarović ukazavši na potrebu očuvanja tradicijske baštine.

Gradonačelnik Ivan Bosančić posebice se zahvalio članovima brojnih KUD-ova i folklornih skupina koje dolaze na Vinkovačke jeseni, a bez čijeg angažmana i ljubavi prema folkloru i tradiciji, te manifestacije ne bi niti bilo.

“Hvala vam svima što sudjeluje u organizaciji Vinkovačkih jeseni i što se kroz ovih 54 godine Vinkovcima podarili najznačajniju manifestaciju tradicijske kulture u Hrvatskoj”, rekao je gradonačelnik Ivan Bosančić koji je zjedno s predsjednicom Grabar-Kitarović mimohod promatra iz svečane lože zajedno s ministrom državne imovine Mariom Banožićem, vukovarsko-srijemskim županom Božom Galićem i predsjednikom Gradskog vijeća Vinkovaca Mladenom Karlićem.

Ulicama i trgovima Vinkovaca, od gradske tržnice do velikog šatora na Trgu Vinkovačkih jeseni, u pjesmi i plesu prošlo je oko 2.500 najmlađih članova iz 62 KUD-a i folklorne skupine iz cijele Hrvatske te BiH i Srbije, prikazavši običaje i pjesme kraja iz kojeg dolaze.

Tijekom boravka u Vinkovcima, predsjednica Kolinda Grabar-Kitrović susrest će se i s članovima Hrvatske udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Grada Vinkovaca.

„Obitelji stare, roditelji umiru, a bolne se rane ne zatvaraju“, rekla je Grabar-Kitarovć govoreći o nestalima te istaknula da, kada je o njoj riječ, niti jedan čin, ni radnja nisu ponižavajući da bi pokušala učiniti što je god moguće za obitelji nestalih.

„Kako je rekao vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i sa živim vragom bih razgovarala kako bih pomogla koliko god mogu“, dodala je.

Istaknula je potrebu pritiska na svim razinama, od međunarodnih humanitarnih udruga do europskih, američkih, ruskih i drugih dužnosnika jer „…pitanje nestalih je bolno pitanje koje je iz humanitarnog pitanja nažalost preraslo u političko pitanje“. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Središnji trg u Ogulinu proglašen Trgom Petra Stipetića

Objavljeno

na

Objavio

Središnji se trg u Ogulinu od subote zove Trg Petra Stipetića, a otkrivanje ploče novoimenovanog trga s imenom generala Stipetića proteklo je svečano u sklopu Dana grada i blagdana Uzvišenja Sv. Križa.

Nakon što je otkrila ploču s imenom svog oca, Vesna Stipetić je izrazila zahvalnost gradu Ogulinu što je njezinom ocu odao tu čast i što se trudi sačuvati uspomenu na njega i njegovo djelo.

Izaslanik načelnika GS OS RH viceadmiral Robert Hranj je rekao da se ovim činom odaje počast generalu Stipetiću, kao jednom od stupova stvaranja Hrvatske vojske koji je ostavio neizbrisiv trag u povijesti Domovinskog rata i stvaranju moderne hrvatske države kojeg ćemo pamtiti kao vojnog stručnjaka i stratega, te kao časnog, mudrog i jedinstvenog čovjeka.

Zahvalnost na ovoj prilici da se prisjetimo „visokog vojnog časnika, humanista i neustrašivog branitelja hrvatske slobode, pokojnog Petra Stipetića“ u svom je govoru izrazio general pukovnik Marijan Mareković.

„Posebna mi je čast što mogu svjedočiti o izuzetno časnom čovjeku s mnogo vrlina koji je zadužio sve građane RH, kojeg je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman izabrao za hrvatskog gromobrana, najzahtjevniju zadaću profesionalnog časnika, pri predaji neprijateljskog 21 korpusa agresorske vojske u VRO Oluja 1995. godine u mjestu Gornji Viduševac kod Gline”, rekao je general Mareković i naglasio da je Stipetić i nakon toga „u visokim zapovjedništvima HV-a donosio sudbonosne odluke, ponekad bolne i s neugodnim iskustvima“.

Na otkrivanju ploče trga s imenom generala Stipetića bio je, među ostalim, i izaslanik ministra hrvatskih branitelja Marko Ratković.

Foto: Hina

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko, autor HRT-ovog dokumentarnog filma „General i džentlmen“ o stožernom generalu Petru Stipetiću u svom je govoru rekao da je „Petar Stipetić najveći časnik kojeg je imala Hrvatska vojska, najveći i najbolji operativac u bivšoj državi i puno je učinio za ovu državu, a koja mu”, ustvrdio je, “to nikada nije honorirala na pravi način, te ga je puno puta zatajila“. Za novi Trg Petra Stipetića rekao da je važan „da se ne zaboravi čovjek koji je oličenje skromnosti, poštenja i simbol jedne bolje Hrvatske koju na žalost još uvijek nismo doživjeli u punom smislu“.

Poželio je Zovko da i u Zagrebu neki trg ili ulica ponese njegovo ime jer je bio zapovjednik obrane grada Zagreba, te uvijek svoj, kao čovjek struke, poštenja, pun razumijevanja za sve, koji se nikada nije priklonio ni jednoj političkoj opciji.

Blizak suradnik Petra Stipetića, pomoćnik za sigurnost Miroslav Vidović rekao je da postavljanje ploče i imenovanja trga doživljava kao gestu koju je general Stipetić zaslužio i u ratu i u miru, jer je za domovinu Hrvatsku maksimalno davao sebe, te da će ostati u vječnom sjećanju.

Na novinarsko pitanje nije li general Stipetić žalio što se prema njemu država nije odnosila s više počasti, Vidović je rekao da je on zaslužio od države više, ali da se general nije žalio, da je i u grob otišao ne žaleći ništa, jer da je bio takva osoba.

Gradonačelnik grada Ogulina Dalibor Domitrović izrazio je ponos što je general Stipetić Ogulinac i što će ovaj trg postati mjesto sjećanja na njega, te je najavio da će se kip Golubica izmjestiti na novo mjesto te da će Trg Petra Stipetića uz sve dosadašnje priredbe dobiti i neke nove prigodne sadržaje. (Hina)

 

ODLAZAK GENERALA: Kako se 5000 vojnika RSK predalo Stipetiću

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari