Pratite nas

Hrvatska

Hrvatska vojska sa Sljemena poslala poruku: ‘Sretno Vatreni!’

Objavljeno

na

Ključno osoblje Ministarstva obrane i Hrvatske vojske u okviru aktivnosti Godine spremnosti i aktivnosti hrvatskog vojnika u petak, 15. lipnja 2018. održalo je hodnju na Medvednici kako bi se još jednom podsjetilo na važnost bavljenja sportom i fizičkom aktivnošću, ali i na važnost međusobne suradnje vrhunskih sportaša i pripadnika Hrvatske vojske, priopćio je MORH

Uz potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirka Šundova, hodnji su prisustvovali pobjednik Natjecanja za najspremnijeg pripadnika “Memorijal bojnik Davor Jović” poručnik fregate Ante Jović uz pet prvoplasiranih natjecatelja te alpinist Stipe Božić.

Ministar Krstičević istaknuo je kako se upravo zbog činjenice kako se čovjek, odnosno hrvatski vojnik nalazi u fokusu te kako se sve radi za njegovu korist i dobrobit, tekuća godina proglasila Godine spremnosti i aktivnosti hrvatskog vojnika.

“Želimo da slika vojnika bude slika sportaša, jer vojnik mora biti aktivan da bi bio spreman za odgovoriti na sve zadaće i izazove pred kojima se nađe”, kazao je ministar i podsjetio kako je u ovoj godini započelo uređivanje športskih objekata u vojarnama, kao i nabava novih sprava za vježbanje.

Sinergija vojske i sporta mora se nastaviti i dalje, objasnio je Krstičević i u ovoj prigodi Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji na čelu s izbornikom Zlatkom Dalićem, poželio sve najbolje na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji uoči njihove prve utakmice protiv Nigerije.

“Želim poručiti našim dečkima da se bore za boje naše Hrvatske iznad svojih mogućnosti, neka igraju i rade timski, neka budu tim kakav smo bili i mi danas. Imaju punu podršku pobjedničke Hrvatske vojske i neka im slika zajedništva i jedinstva hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata bude nit vodilja u borbi za pobjedu”, rekao je ministar Krstičević.

Načelnik Glavnog stožera OSRH general Šundov istaknuo je: “Drago mi je što smo zajedno proveli ovu aktivnost. Hrvatska vojska i sport povezani su i drago mi je da u ovoj Godini spremnosti posvećujemo punu pozornost spremnosti hrvatskog vojnika” rekao je dodavši kako će Hrvatska vojska bodriti i navijati za naše reprezentativce na Svjetskom nogometnom prvenstvu.

Alpinist Stipe Božić, inače i sudionik Domovinskog rata te pripadnik Hrvatske gorske službe spašavanja izrazio je zadovoljstvo što je s pripadnicima Hrvatske vojske imao prilike provesti hodnju na Medvednicu.

“Drago mi je što ovim primjerom pokazujemo svima da treba biti aktivan, baviti se sportom i boraviti u prirodi”, poručuje Božić.

Naime, ovo je samo jedna u nizu aktivnosti koje se organiziraju u sklopu Godine spremnosti i aktivnosti Hrvatskog vojnika. Izbornik Hrvatske nogometne prezentacije Zlatko Dalić također je podržao suradnju profesionalnih sportaša i hrvatskih vojnika, a održao je i motivacijsko predavanje pripadnicima Hrvatske vojske.

Podsjetimo, uoči odlaska hrvatskih nogometaša na Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiju u pobjedničkom Vukovaru, general zbora Mirko Šundov uručio je izborniku Hrvatske nogometne reprezentacije Zlatku Daliću repliku hrvatske zastave koja se vijorila na Kninskoj tvrđavi nakon ulaska Hrvatske vojske u Knin u oslobađajućoj vojno-redarstvenoj operaciji Oluja.

Do sada je organizirano i nekoliko motivacijskih predavanja i aktivnosti vrhunskih sportaša i trenera, od Miroslava Ćire Blaževića do osmodnevne ekspedicijske hodnje po Velebitu pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga i Ivice Kostelića.

Također, organizirano je zajedničko vježbanje ukupno 300 pripadnika Hrvatske vojske, a u Oružanim snagama RH redovno se održavaju i razna sportska natjecanja; od natjecanja u orijentacijskom trčanju, krosu, zimskim sportovima i dr.

Održano je i natjecanje za najspremnijeg pripadnika OSRH “Memorijal bojnik Davor Jović – Prvi za Hrvatsku 2018”.

 

Foto: T. Brandt / MORH

 

Foto: T. Brandt / MORH

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Predsjednica: Pitanje nestalih je bolno pitanje koje je iz humanitarnog pitanja nažalost preraslo u političko pitanje

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović u nedjelju tijekom posjeta Vinkovcima i priredbama Dječjih vinkovačkih jeseni posjetila i članove vinkovačkog Udruženja roditelja poginulih branitelja te razgovarala o problemima koji tište ovu stariju populaciju stradalnika Domovinskog rata, ali i o problematici nestalih branitelja i civila.

„Obitelji stare, roditelji umiru, a bolne se rane ne zatvaraju“, rekla je Grabar-Kitarović govoreći o nestalima te istaknula da, kada je o njoj riječ, niti jedan čin, ni radnja nisu ponižavajući da bi pokušala učiniti što je god moguće za obitelji nestalih.

„Kako je rekao vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i sa živim vragom bih razgovarala kako bih pomogla koliko god mogu“, dodala je.

Istaknula je potrebu pritiska na svim razinama, od međunarodnih humanitarnih udruga do europskih, američkih, ruskih i drugih dužnosnika jer „…pitanje nestalih je bolno pitanje koje je iz humanitarnog pitanja nažalost preraslo u političko pitanje“.

Predsjednica Udruženja roditelja poginulih branitelja grada Vinkovaca Mara Bartulović upoznala je predsjednicu s radom ove udruge osnovane 1993. godine koja okuplja još 50-tak roditelja poginuli branitelja, posebno istaknuvši činjenicu da je u Domovinskom ratu poginulo 243 hrvatska branitelja iz Vinkovaca.

Istaknula je dobru suradnju s Udrugom obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja „Hrvatska majka“ Vinkovci koja traga za još 30 nestalih, a kada je „Hrvatska majka“ osnovana 1992. godine tragali su za 120 nestalih branitelja i civila.

„Politika mora odraditi pitanje nestalih, nema više čekanja“, poručila je pred okupljenim novinarima Bartulović nakon sastanka s predsjednicom Republike posebno zahvalivši predsjednici na podršci i naporima u rješavanju problematike nestalih branitelja i civila. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Predsjednica Vinkovačkim jesenima dodijelila Povelju RH

Objavljeno

na

Objavio

foto HINA

Oko 2.500 najmlađih čuvara hrvatske tradicijske baštine, sudionika Dječjih Vinkovačkih jeseni, prošetalo je u nedjelju Vinkovcima, što je promatrao velik broj posjetitelja, među kojima i predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović, koja je Vinkovačkim jesenima dodijelila Povelju Republike Hrvatske.

U sklopu 54. Vinkovačkih jeseni, koje se u Vinkovcima održavaju od 13. do 22. rujna, ulicama i trgovima toga slavonskog grada prošla su djeca iz folklornih skupina iz Hrvatske, BiH i Srbije koja njeguju izvorni hrvatski folklor.

Prije početka svečanog mimohoda, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i i visoka pokroviteljica manifestacije uručila je vinkovačkom gradonačelniku i predsjedniku Organizacijskog odbora 54. Vinkovačkih jeseni Povelju Republike Hrvatske.

“Zahvalna sam svima koji čuvaju ovu tradiciju, posebice Organizacijskom odboru Vinkovačkih jeseni i zato s posebnom čašću Vinkovačkim jesenima predajem Povelju Republike Hrvatske za očuvanje hrvatske tradicijske, kulture i narodnog bogatstva”, istaknula je Grabar-Kitarović ukazavši na potrebu očuvanja tradicijske baštine.

Gradonačelnik Ivan Bosančić posebice se zahvalio članovima brojnih KUD-ova i folklornih skupina koje dolaze na Vinkovačke jeseni, a bez čijeg angažmana i ljubavi prema folkloru i tradiciji, te manifestacije ne bi niti bilo.

“Hvala vam svima što sudjeluje u organizaciji Vinkovačkih jeseni i što se kroz ovih 54 godine Vinkovcima podarili najznačajniju manifestaciju tradicijske kulture u Hrvatskoj”, rekao je gradonačelnik Ivan Bosančić koji je zjedno s predsjednicom Grabar-Kitarović mimohod promatra iz svečane lože zajedno s ministrom državne imovine Mariom Banožićem, vukovarsko-srijemskim županom Božom Galićem i predsjednikom Gradskog vijeća Vinkovaca Mladenom Karlićem.

Ulicama i trgovima Vinkovaca, od gradske tržnice do velikog šatora na Trgu Vinkovačkih jeseni, u pjesmi i plesu prošlo je oko 2.500 najmlađih članova iz 62 KUD-a i folklorne skupine iz cijele Hrvatske te BiH i Srbije, prikazavši običaje i pjesme kraja iz kojeg dolaze.

Tijekom boravka u Vinkovcima, predsjednica Kolinda Grabar-Kitrović susrest će se i s članovima Hrvatske udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Grada Vinkovaca.

„Obitelji stare, roditelji umiru, a bolne se rane ne zatvaraju“, rekla je Grabar-Kitarovć govoreći o nestalima te istaknula da, kada je o njoj riječ, niti jedan čin, ni radnja nisu ponižavajući da bi pokušala učiniti što je god moguće za obitelji nestalih.

„Kako je rekao vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i sa živim vragom bih razgovarala kako bih pomogla koliko god mogu“, dodala je.

Istaknula je potrebu pritiska na svim razinama, od međunarodnih humanitarnih udruga do europskih, američkih, ruskih i drugih dužnosnika jer „…pitanje nestalih je bolno pitanje koje je iz humanitarnog pitanja nažalost preraslo u političko pitanje“. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari