Connect with us

Gospodarstvo

Hrvatska zemlja je najjeftinija u cijeloj Europskoj uniji

Objavljeno

on

Za dvije godine će biti završiti embargo na prodaju zemljišta državljanima Europske unije, što se već primijeti po većem zanimanju građana, pa time i rastu cijena. Neke parcele već su dosegle cijenu od 15.000 eura za hektar.

Jedan hektar zemlje u Prelogu košta 100 000 kuna, a kad stranci krenu kupovati cijena će biti još i skuplja. Te činjenice je itekako svjestan vlasnik OPG-a Vlado Vuk koji obrađuje 130 hektara pšenice, kukuruza i soje.

– Kod nas je hektar oko 10.000 do 15.000 eura. Ima i skuplje, a jeftinije ne. Bojimo se samo sad kad će se dozvoliti strancima kupovina zemljišta da će cijene rasti. A kod nas zemlje nema! Međimurje je gusto naseljeno i problem je za zemlju, jako teški problem – objasnio je Vuk za RTL. 

Podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da  hektar livade u prosjeku košta 16.730 kuna ili gotovo 50 posto više nego 2016. Oranice su najskuplje, jer za njih treba izdvojiti 25.824 kune, ali u četiri godine cijena joj je porasla tek 20 posto. Za 15.025 kuna može se nabaviti hektar pašnjaka, koji je od 2016. poskupio 30 posto.

U usporedbi s cijenama diljem Europske unije, Hrvatska je najjeftinija. To znači, primjerice da će slovenski poljoprivrednik hektar zemlje u Sloveniji platiti 18 752, dok to isto košta u Hrvatskoj 3359 eura. Stranci se snalaze kako bi već sad kupili zemlju, što uključuje i otvaranje tvrtki.

Zabrana prodaje strancima produljena je 2020. godine za tri godine da bi se riješio problem povrata, neuređenih zemljišnih knjiga i nedovršene privatizacije, kao i to da bogati stranci ne bi kupili zemlju koja zanima domaće poljoprivrednike. Ministrica poljoprivrede Marija Vučković stava je kako će Hrvatska biti spremna za kraj embarga.

– Sigurno ćemo biti spremni. Možemo primijetiti u posljednje vrijeme rast cijena poljoprivrednog zemljišta. Mi smo danas dio jedinstvenog tržišta gdje su cijene poljoprivrednog zemljišta znatno više nego u Hrvatskoj. Za očekivati je rast cijena poljoprivrednih zemljišta – kazala je ministrica poljoprivrede Marija Vučković za RTL. 

Ministarstvo poljoprivrede uvjereno je kako nema razloga za brigu jer će Hrvatska i nakon 1. srpnja 2023. imati svu moć u svojim rukama i da se ponovo može uvesti embargo.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari