Pratite nas

Pregled

Hrvatske poručnice: Vukovar smo napuštale pognute glave, a danas smo pune ponosa

Objavljeno

na

Poslije pet godina Svečana promocija polaznika Hrvatskog vojnog učilišta dr. Franjo Tuđman ponovno je vraćena u Vukovar.

U krugu vukovarske vojarne danas je održana promocija 167 polaznika svih razina vojnih škola HVU među kojima je bilo i 13 polaznika iz drugih država (BiH, Crna Gora. Makedonija, Kosovo i Slovenija).

Promovirano je 18 polaznika Visoke dočasničke izobrazbe, 27 polaznika Intergranske zapovjedno stožerne škole, 107 polaznika Temeljne časničke izobrazbe i pilota te 15 polaznika Ratne škole, piše Večernji list

Hrvatsko vojno učilište, koje je prošlo zahtjevan razvoji put, s ponosom nosi ime dr. Franje Tuđmana. U što skorijem vremenu očekuje i donošenje prijedloga plana prema kojem bi se dva posto BDP-a izdvajalo za potrebe obrane. To ne radimo samo radi preuzetih obveza nego i radi ukupnog jačanja sustava sigurnosti, rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je nazočila svečanoj promociji.

Ministar obrane Damir Krstičević istakao je da je ponosan što je svečanost vraćena u Vukovar te je poručio kako je ovoj manifestaciji mjesto upravo u Vukovaru. Kazao je i kako je to dokaz poštovanja prema ovome gradu i simbolu otpora koji je za slobodu Hrvatske podnio veliku žrtvu. Najavio je i da će se do kraja godine u vukovarsku vojarnu vratiti jedna postrojba Hrvatske vojske.

Ona će tu biti u funkciji sigurnosti, pomoći lokalnoj zajednici i boljoj kvaliteti života i rada. Isto tako izravno će poticati i gospodarski razvoj Vukovara, rekao je Krstičević ističući kako Hrvatska vojska ima sjajnu budućnost. Po prvi put Grad Vukovar je, sukladno odluci Gradskoga vijeća, nagradio najboljeg polaznika Zapovjedno–stožerne škole Blago Zadro.

Novčanu nagradu, koju je potom proslijedio u humanitarne svrhe, dobio je satnik Marijan Žukina (45). – Mislim da je to normalno i ljudski. Tako nas je učio Blago Zadro i ja se tako osjećam, rekao je Žukina, rodom iz Daruvara. Istakao je kako je od danas Vukovar njegov drugi grad.

Dodao je i kako se osjeća neizmjerno ponosnim te da je sada odgovoran da nastavi raditi kao i do sada jer je to dobar put. Podsjetio je i kako je bio u jednoj od zadnjih generaciji ročnika JNA odakle se nekako izvukao i odmah priključio HV-u gdje je ostao do danas.

Među 167 promoviranih polaznika HVU je i 30 žena od kojih su i dvije Vukovarke, poručnice Silvija Palac i Mirela Sentivanac.

U jesen 1991. Vukovar sam napuštala pognute glave. Danas nije tako, puna sam ponosa i ovdje sam uzdignute glave. Čast mi je da se promocija održava baš u Vukovaru, rekla je Palac.

Poručnica Sentivanac je kazala kako je 1991. zadnja izlazila iz Vukovara, a da se poslije rata prva vratila. Ponosna sam što sam primila prvi časnički čin upravo u Vukovaru. Za vojni poziv sam se odlučila radi oca koji je bio hrvatski branitelj koji je Vukovar branio na prvoj crti. Proveo je i devet mjeseci u logoru. Zbog njega sam navukla vojnu odoru na sebe, rekla je Sentivanac.

Kolinda Grabar-Kitarović: Pripadnice i pripadnici oružanih snaga su naša najveća vrijednost

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Crvena zvezda osudila napad kod Knina, a zaboravila spomenuti nasilje svojih navijača koje se odvilo istog dana

Objavljeno

na

Objavio

Nakon što je u srijedu navečer u selu Uzdolje kod Knina skupina maskiranih huligana upalau kafić i napala ljude koji su gledali utakmicu Zvezde u play-offu Lige prvaka protiv Young Boysa, oglasila se i Crvena zvezda.

”FK Crvena zvezda je duboko razočaran činjenicom da su njegovi navijači u mjestu Uzdolje kod Knina napadnuti dok su pratili utakmicu našeg kluba s Young Boysima. Crvena zvezda je klub koji se uvijek zalagao za fair-play, a samim tim da svakom navijaču bude dozvoljeno da iskaže navijačku pripadnost. Naš klub ovim putem šalje podršku svom ozlijeđenim navijačima i nudi svu neophodnu pomoć, a od nadležnih organa traži da što prije budu otkriveni i procesuirani počinitelji ovog kukavičkog napada”, stoji u priopćenju.

Jasno je da nasilju nema mjesta i svako nasilje treba osuditi, ali ta ista Zvezda koja osuđuje jedno nasilje ne spominje huliganski ipad svojih navijača koji se odvio prije utakmice.

(Narod.hr/Kamenjar.com)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Lete MiG-ovi, moguće probijanje zvučnog zida

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH / J. Kopi

Borbeni zrakoplovi i ovoga će tjedna provoditi redovite letačke aktivnosti, tijekom kojih se može očekivati probijanje zvučnog zida.

Ministarstvo obrane priopćilo je u utorak da će Eskadrila borbenih aviona iz sastava 91. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva od 20. do 23. kolovoza u vremenu od 10 do 15 sati provoditi redovite letačke aktivnosti.

Letovi će se provoditi na području teritorija istočne i kontinentalne Hrvatske na visini od 10.000 metara, uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari