Pratite nas

Događaji

Hrvatski akademik Josip Pečarić izabran za člana crnogorske akademije

Objavljeno

na

Mladen Lompar, poznati crnogorski pjesnik, koji je nedavno u Zagrebu brojne posjetitelje i ljubitelje njegova književnog opusa razveselio  svojim posjetom potvrdio je da je akademik Josip Pečarić danas jednoglasno izabran za dopisnog člana Dukljanske akademije nauka i umjetnosti,  navodi radiodux.me

[ad id=”93788″]

Akademik Josip Pečarić rođen je 2. rujna 1948. godine u Kotoru. Tamo je završio osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje, a 1972. diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu s radom iz područja nuklearne fizike. Na istom fakultetu je i magistrirao 1975. godine, a 1982. obranio doktorsku disertaciju iz područja matematike s naslovom Jensenove i srodne nejednakosti.

Nakon završenog studija radio je u Geomagnetskom institutu u Grocki te od 1977. kao asistent fizike na Građevinskom fakultetu u Beogradu. Godine 1987. se s obitelji preselio u Zagreb te zaposlio na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu kao izvanredni profesor matematike. Od 1990. radi kao redoviti profesor na istom fakultetu, od 1996. kao redoviti profesor u trajnom zvanju. Od 2000. godine je redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Za doprinos u znanosti je 1996. godine dobio Državnu nagradu za znanost (prirodne znanosti), te je 1999. odlikovan ordenom Reda Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića.

Akademik Josip Pečarić, redoviti profesor matematike u trajnom zvanju na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, nastavnik je na preddiplomskom, diplomskom i poslijediplomskom studiju, te koautor udžbenika iz Matematike za studente tehnoloških fakulteta. Redoviti je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Akademik Josip Pečarić je jedan od vodećih svjetskih stručnjaka u području matematičkih nejednakosti. Jedan je od najproduktivnijih svjetskih matematičara s više od 1000 objavljenih radova ili prihvaćenih za tisak u matematičkim časopisima, te deseti svjetski matematičar koji je prešao brojku od 500 radova. Također je i najcitiraniji hrvatski matematičar, s preko 2600 citata na MathSciNetu. Njegovim je imenom nazvano nekoliko identiteta i nejednakosti, a o primjenama Mond-Pečarićeve metode na operatore u Hilbertovim prostorima objavljene su i dvije monografije. Ima oko 200 suradnika iz zemlje i svijeta.

Osim velikog broja članaka u međunarodnim matematičkim časopisima, autor je ili koautor 20 monografija. O jednoj monografiji je u poznatom časopisu Amer. Math. Monthly, July-August 1991, poznati matematičar D. Pedoe objavio cijeli članak, a izdavačka kuća Element pokrenula je seriju „Monographs in inequalities“ u kojoj je do sada tiskano 6 monografija.

Osnivač je seminara Matematičke nejednakosti i primjene na Matematičkom odjelu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu, i s tog je seminara do sada izašlo preko četrdeset doktora znanosti. Danas ovaj seminar također ima i svoj dio na Sveučilištu u Splitu. Briga akademika Pečarića za postdiplomante ne prestaje sa završetkom njihovog studija, nego je značajno da i dalje nastavlja suradnju s njima. Većina od njih danas je zaposlena na sveučilištima. Od preostala četiri matematičara (točnije matematičarke) koji rade na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, tri su već doktorirale pod njegovim mentorstvom, dok četvrta trenutno radi na disertaciji i završava poslijediplomski studij.

U razdoblju 2007. – 2013. akademik Josip Pečarić je bio voditelj programa „Matematičke nejednakosti i primjene“ MZOŠ-a, što je bila osnova suradnje Tekstilno-tehnološkog fakulteta s Abdus Salam School of Mathematical Sciences (ASSMS) u Lahore, Pakistan, a iz koje je izašlo 9 doktora znanosti, a još 3 je pred završetkom svojih doktorata. Tekstilno-tehnološki fakultet ima ugovor o suradnji na projektu razvoja tog Centra kakav ima i glavni sudionik – Institut za matematiku Rumunjske akademije znanosti i umjetnosti. Europsko matematičko društvo već je proglasilo ASSMS za „Emerging Regional Centre of Excellence“ (vidi prilog), a ASSMS je proglasio akademika Pečarića za „Best PhD supervisor“. U sklopu ovoga u Pakistanu je također dobiven projekt „Mathematical inequalities and applications“ u sklopu kojega je razvijana suradnja ne samo s kolegama iz Pakistana, već također i s kolegama iz SAD, Izraela, Gruzije, Kine, Bugarske i Rumunjske.

U sklopu gore spomenutog programa MZOŠ-a, u istom je periodu (2007. – 2013.) akademik Josip Pečarić bio voditelj znanstvenog projekta MZOŠ-a „Generalne nejednakosti i primjene“. Nekoliko je puta kao gostujući profesor boravio na sveučilištima u Australiji, Italiji, Pakistanu i Švedskoj. Suvoditelj je i dva doktorata u Australiji (University of Melburne i University of Adelaide).

U listopadu 2013. kao voditelju istraživanja pod naslovom „Matematičke nejednakosti i primjene“ odobrena mu je financijska potpora istraživanjima (Potpora 2) Sveučilišta u Zagrebu za period 2013.-2015.

Također je voditelj projekta „Inequalities and applications“ (Nejednakosti i primjene) prijavljenog na natječaj znanstvenih projekata Hrvatske zaklade za znanost za razdoblje istraživanja 1.5.2014.-30.4.2018. (projekt je sada na međunarodnoj recenziji).

Godine 1998. pokrenuo je međunarodni znanstveni časopis „Mathematical Inequalities and Applications” (izdavač Element, Zagreb), koji je već nakon dvije godine izlaženja uvršten na Scientific Citation Index Expanded (SCIE) listu koja sadrži samo 180 svjetskih najkvalitetnijih matematičkih časopisa. Taj časopis je postao prvi hrvatski časopis na SCIE listi. Kasnije je pokrenuo još dva časopisa – „Journal of Mathematical Inequalities“ i „Operators and Matrices“ – koji su jedina dva hrvatska matematička časopisa na CC listi (oba su i na SCIE listi). Časopisi „Mathematical Inequalities and Applications” i „Journal of Mathematical Inequalities“ su u drugom kvartilu (Q2), dok je časopis „Operators and Matrices“ bio vrlo blizu, što je posebno značajno jer u Hrvatskoj u svim znanostima zajedno postoji samo 5 Q2 časopisa. Na listi 50 najboljih hrvatskih znanstvenih časopisa (prema bazi Scopus) ovi časopisi zauzimaju prvo, drugo i šesto mjesto.

Osim toga, osnivač je još jednog međunarodnog časopisa i član uredništava 20 međunarodnih časopisa. Recenzent je za oko 70 međunarodnih časopisa, te recenzent za nekoliko monografija u nekoliko izdavačkih kuća.

Kao pozvani ili plenarni predavač akademik Josip Pečarić je održao mnoga predavanja na međunarodnim konferencijama, a povodom njegovog 60-og rođendana je 2008. godine u Trogiru održana međunarodna konferencija „Mathematical Inequalities and Applications 2008“.

Od 2009. godine bio je organizator sljedećih konferencija:

• Mathematical Inequalities and Applications 2010, Lahore, Pakistan, March 7-13, 2010., Pakistan

• Mathematical inequalities and nonlinear functional analysis with applications, July 25-29, 2012., Jinju, South Korea.

U lipnju 2014. godine se pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (Razred za matematičke, fizičke i kemijske znanosti) održala konferencija pod nazivom „Mathematical Inequalities and Applications 2014 – One thousand papers conference“ u čast akademika Josipa Pečarića povodom objavljivanja više od 1000 znanstvenih matematičkih radova.

Zbog njegovih zasluga u matematici, akademiku Pečariću je posvećen jedan broj časopisa „Banach Journal of Mathematical Analysis“, Vol. 2, No.2 (2008.). Riječ je o međunarodnom znanstvenom časopisu koji je na SCIE i CC listi, a u tom posebnom broju članke su objavili i posvetili ih akademiku Pečariću mnogobrojni svjetski matematičari. Intervju koji je tamo objavljen (str. 163-170) objavljen je i na kineskom u časopisu Mathematics 3 (2012), 245-249. Nekim Pečarićevim istraživanjima (inače citiranih i u časopisu “Nature”, a s P.T. Landsbergom objavio je članak u časopisu Phys. Rev., A35 (1987), 4397–4403.) posvećen je i članak “Accentuate the negative”, Math. Bohem. 134 (2009), no. 4, 427-446. kojeg je napisao Peter Bullen, profesor emeritus sa Sveučilišta u Vancouveru.

[ad id=”93788″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Medved: Ministarstvo i Vlada podržavaju inicijative iz braniteljske populacije

Objavljeno

na

Objavio

Na 24. Državnom sportskom natjecanju dragovoljaca i veterana Domovinskog rata u subotu u Osijeku sudjeluje više od tisuću branitelja iz Hrvatske, a natjecanje je otvorio ministar  Tomo Medved rekavši da Ministarstvo hrvatskih branitelja i Vlada podržavaju sve inicijative koje dolaze iz braniteljske populacije.

Ministar Medved koji je tijekom Domovinskog rata i sam bio pripadnik Hrvatske vojske i umirovljeni je general OS RH,  istaknuo je kako se ponosi svime što su branitelji učinili za Hrvatsku.

“Ovaj veliki braniteljski skup u nepokorenom gradu, gradu heroju Osijeku, daje ohrabrujuću sliku jer pokazuje zajedništvo dragovoljaca i veterana. No to je slika koja u konačnici pred sve nas stavlja i obvezu, a to je nastavak potpore i organizacija rada naših udruga”, dodao je.

Medved je naglasio kako je iznimno važno prepoznati potrebe branitelja, posebice kada je riječ o njihovom zdravstvenom stanju i posljedicama koje imaju iz Domovinskog rata.

Predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata (UDVDR) Đuro Dečak podsjetio je da se ovakvi susreti održavaju od 1996. godine.

Naglasio je kako je u proteklom razdoblju došlo do podjela u braniteljskoj populacija koja je raspršena na veliki broj udruga, ocjenivši kako to nije dobro.

Na otvorenju natjecanja uspješne rezultate braniteljima su poželjeli i državni tajnik Tomislav Ivić kao izaslanik ministra obrane, predsjednik Županijske skupštine Osječko-baranjske županije Dragan Vulin i predsjednik osječkog Gradskog vijeća Željko Požega.

Branitelji su se natjecali u osam disciplina (mali nogomet, šah, pikado…), a domaćin natjecanja bila je UDVDR – podružnica Osječko-baranjske županije. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Održan Okrugli stol: Nakon ratne protuustavna agresija na Vukovar

Objavljeno

na

Objavio

U organizaciji Građanskih inicijativa Ivo Pilar i Milan Šufflay, te Udruge Zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara u Zagrebu je održan Okrugli stol pod nazivom “Nakon ratne – protuustavna agresija na Vukovar“.

Govorili su vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, dragovoljac DR i predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić, dragovoljac DR i kandidatkinja za ravnateljicu Nacionalnog parka Krka dr. sc. Ljiljana Zmijanović, dragovoljac DR i demograf doc. dr. Stjepan Šterc, dragovoljac DR i član Stožer za obranu hrvatskog Vukovara Željko Maršić Zenga i Karolina Vidović Krišto.

Počasni gost bio je otac poginulog ratnog heroja, vukovarskog branitelja, pilota Hrvatske vojske Marka Živkovića i otac ratnog heroja, vukovarskog branitelja Nikole Živkovića ubijenog 1991. u Vukovaru, gospodin Marijan Živković.

Cilj i svrha ovoga skupa nije samo rasprava i informiranje javnosti o navedenoj temi, istaknuli su organizatori. Okrugli stol „Nakon ratne – protuustavna agresija na Vukovar” organizirali su poradi triju razloga: Kako bi izrazili jasnu i punu podršku g. Marijanu Živkoviću, kako bi pojasnili kršenje Ustavnog zakona na primjeru nasilno postavljenih ćiriličnih ploča u Vukovaru i time sukladno zakonu stali u obranu Vukovara, te kako bi u vidu zaključaka s ovog Okruglog stola uputili zahtjeve predsjednici države i predsjedniku Vlade.

Zahtjeve upućene hrvatskoj predsjednici i predsjedniku Hrvatske vlade prenosimo u cijelosti:

1. Zahtijevamo raspisivanje referenduma za izmjenu članka 12. stavka 1. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, za koji su Državni zavod za statistiku i hrvatska Vlada potvrdili da je 2014. g. prikupljeno 576.388 valjanih potpisa i za koji je Ustavni sud potvrdio da je pitanje doslovno preuzeto iz prethodnog Ustavnog zakona, dakle da je u skladu s Ustavom. Podsjetimo, referendum je protuustavno spriječen od vlasti pod tadašnjim premijerom Zoranom Milanovićem. Mimo valjanosti potvrđenih preduvjeta za raspisivanje referenduma tadašnji je predsjednik Vlade javno najavio i proveo kako se taj referendum neće održati dok je on na vlasti.

2. Od hrvatskog državnog odvjetništva zahtijevamo povlačenje tužbe i zaustavljanje sudskog progona Marijana Živkovića jer je ploča koju je skinuo postavljena protuustavno, što implicira da ga sustav kazneno goni jer je štitio hrvatski ustavno-pravni poredak.

3. Zahtijevamo provedbu obećanog projekta “Vukovar – mjesto posebnog pijeteta”.

4. Zahtijevamo izradu registra stanovništva grada Vukovara.

5. Zahtijevamo hitno postupanje predsjednika Vlade kako bi se Izborni zakon uskladio s Odlukom Ustavnog suda iz 2011. godine, a kojim su 11. i 12. Izborna jedinica (dijaspora i manjine) proglašene protuustavnima.

6. Zahtijevamo zakonito i postupanje sukladno sudskim odlukama u slučaju kršenja prava doktorice znanosti, hrvatske braniteljice i kandidatkinje za mjesto ravnateljice Nacionalnog parka Krka Ljiljane Zmijanović.

7. Zahtijevamo dopunu Zakona o općem oprostu kojom će se svakom hrvatskom državljaninu kojem se dokaže sudjelovanje u agresiji na Hrvatsku onemogućiti obnašanje bilo kakvih dužnosti u lokalnoj i u državnoj vlasti, te obnašanje bilo kakvih javnih upravljačkih pozicija, priopćeno je.

Branitelji iz cijele Hrvatske okupljaju se sutra u Vukovaru zbog suđenja Marijanu Živkoviću

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati