Connect with us

Komentar

Hrvatski antifašisti na slavlju okupatora, silovatelja i Crvene armije

Objavljeno

-

Crvena armija bila je u Beogradu odgovorna za 1,219 silovanja i 121 silovanje s ubojstvom, a partizani za masovna strijeljanja bez suđenja

images_cms-image-000001850

Na vojnoj paradi “Korak pobjednika” u povodu 70. obljetnice oslobođenja Beograda od nacista nazočna su i četiri izaslanika iz Hrvatske, koji kako kažu u ovom važnom danu za Srbiju vide i hrvatski doprinos. Počasni Hrvati koji danas slave pobjedu su predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH Franjo Habulin te dopredsjednik Ivan Fumić, kao i predstavnici iz zagrebačke zajednice udruga antifašista Petar Rajić i Jovan Vejnović. No, na centralnoj proslavi je zapravo parada Vojske Srbije, iste one agresorske koja je do prije 19 godina držala pod okupacijom trećinu hrvatskog kopnenog teritorija.

Uz vojsku Srbije, na paradi sudjeluje i Crvena armija, koja je uz Titove partizane, nakon ulaska u Beograd u listopadu 1944. godine, činila teške ratne zločine nad civilnim stanovništvom.

“Mi kao članica Međunarodne veteranske organizacije sudjelujemo na obilježavanju obljetnice. Ide se isključivo jer su jedinice hrvatske oslobodilačke vojske sudjelovale u oslobođenju Beograda (Šesta lička divizija, Dvadesetosma slavonska divizija i Brigada Rade Končara). Oni su išli kroz centar Beograda, zatim preko Save do Srijema.”, objasnio je Habulin za direktno.hr.

Zločini Crvene armije

Međutim, postavlja se pitanje treba li tko i kako oslobođenje Beograda uopće slaviti. Malo je izvora koji svjedoče užasnim zločinima koje je Crvena armija provodila nad civilima u Beogradu u kratkom periodu kada su stigli 1944. godine kao pomoć partizanima u oslobađanju od Nijemaca. Američki izvori tvrde kako odnosi između Tita i Staljina nisu bili najbolji, što je najbolje vidljivo nakon Titova govora u Ljubljani 27. svibnja 1945. godine, kada je Tito naglasio kako više nikada ne želi ovisiti o tuđoj pomoći.

“Staljin je taj govor smatrao neprijateljskim. Rusi su ljuto reagirali i u trenutku kada se Milovan Đilas požalio na ozbiljne napade Crvene armije nad jugoslavenskim civilima od 1944. do 1945. godine. Za vrijeme njihovog kratkog petomjesečnog ostanka u Beogradu, sovjetske sile su bile odgovorne za 1,219 silovanja, 121 silovanje s ubojstvom te 1,204 pljačke koje su uključivale nasilje. Neslaganjem je također rezultirala i činjenica da su sovjetske sile regrutirale velik broj ljudi, uključujući četnike i bjeloruse u sovjetske obavještajne službe. Staljin je bio suočen s vođom koji je sebe vidio kao možda najznačajnijeg komunista, nakon sovjetskog vođe“, piše u knjizi Toma Gallaghera, američkog političara i člana Republikanske stranke.

Drugi američki autor Richard West tvrdi kako su Srbi oslobođeni od strane Crvene armije koja ih je tretirala gotovo kao neprijatelje, a ne kao saveznike.

“Silovanja u Beogradu kasnije će postati problem između Tita i Staljina. Partizani koji su oslobodili sjever i zapad zemlje, nisu pljačkali niti silovali, ali njihova nova tajna policija započela je “kraljevstvo terora protiv klasnih neprijatelja, fašista, a kasnije imperijalističkih špijuna”, tvrdi West.

Da odnosi između Tita i Staljina nisu bili najbolji govori i povjesničar Josip Jurčević.

“Bez Crvene armije je bilo nezamislivo da komunisti zauzmu Srbiju. Međutim, odnosi između Tita i Staljina nisu bili idilični, ni prije, a niti tijekom rata, uglavnom zbog sukoba interesa“, rekao je Jurčević. Dodaje kako su zločini Crvene armije bili jednaki onima koje su radili partizani nakon njihova odlaska iz Beograda.

„U Sloveniji je otkriveno oko 600 grobišta, dok je u Hrvatskoj otkriveno njih 900 prikrivenih, ne samo vojnika nego i civila. Riječ je bila o masovnim likvidacijama. U Srbiji, koja je kasno počela s otkrivanjem u prvoj godini je pronađeno oko 200 grobišta,” objasnio je Jurčević za direktno.hr.

U srbijanskim izvorima, navode se užasna silovanja koje su sovjetski vojnici provodili na prostoru Beograda.

“Silovanja su bila iznimno brutalna, pijana i najčešće grupna. Sovjetski vojnici silovali su i u savezničkim zemljama. U Beogradu je zabilježeno nekoliko stotina silovanja, pokušaja silovanja i pljački, pa i ubojstava. Nedvojbeno je da je sovjetska vrhovna komanda prešutno poticala silovanja. Poslana je i indirektna poruka zapadnim saveznicima da će strašna sudbina stići svakoga tko dirne u Sovjetski Savez. Čuvenu fotografiju vojnika koji vješa crvenu zastavu na ruševine Reichstaga sovjetska cenzura je retuširala jer je bilo vidljivo da sovjetski vojnik nosi dva ručna sata, po jedan na svakoj ruci. Sovjetski vojnici bili su opsjednuti otimanjem ručnih satova”, napisao je srbijanski novinar Vuk Perišić za Elektronske novine.

Srbija istraživala poratne zločine

Komisija Vlade Srbije je na osnovu prijava građana i iskaza svjedoka evidentirala više od 200 masovnih grobnica širom Srbije, a do sada su ispitane i snimljene 23 lokacije. Od više desetina tisuća poratnih žrtava, do sada je popisano 25.000 strijeljanih ljudi. Svi popisani su strijeljani bez suđenja.

Članovi Komisije su osim toga utvrdili da su masovna strijeljanja bez suđenja bila osmišljena u komandi NOVJ (Narodno oslobodilačke vojske Jugoslavije) i da su izdavana precizna naređenja da se ona izvrše. U dokumentima iz tog vremena navodi se koje su jedinice neposredni izvršioci likvidacija i najčešće je u pitanju Ozna, a ponegdje i Korpus narodne odbrane Jugoslavije. KNOJ je bio pozadinska jedinica formirana 15. kolovoza 1944. baš za obračune s „narodnim neprijateljima”. Povjesničar Srđan Cvetković kazao je za Centar za istraživačko novinarstvo Srbije da su do sada pronašli izvještaje jedinica koje su obavljale egzekuciju, iz kojih se vidi da su dobivali zapovijedi za masovna strijeljanja, odnosno da to nisu radile „na svoju ruku”.

Kao okupatorska sila

Jovanka Broz smatrala je kako Rusi preuveličavaju svoju ulogu te da su partizani oslobodili Beograd, a sovjetska pomoć je bila ispomoć.

“Rusi su bili na putu za Berlin iz Bugarske, preko Beograda i Budimpešte i njihova uloga u porazu Nijemaca u Beogradu nije bila odlučujuća. Štoviše, sovjetsko ponašanje nakon rata bila je velika glavobolja za Tita. Sovjeti su se ponašali kao okupatorska sila, što je bilo uvredljivo jer smo se mi sami oslobodili. Oblast oko Beograda bila je puna pljačkaša iz Sibira i centralne Azije, koji su mislili da imaju pravo na naše partizanke. Situacija je bila toliko loša da je Milovan Đilas morao osobno otići kod Staljina tražiti da zaustavi silovanja jugoslavenskih žena.  I znate što mu je Staljin odgovorio: Momci će uvijek biti momci, bili su u ratu i potrebno im je malo opuštanja”, rekla je Jovanka Broz, a napisao Senad Pećanin, jedini novinar koji se s Titovom udovicom sastajao više puta tokom posljednjih godina njezinog života.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas