Hrvatski antifašisti na slavlju okupatora, silovatelja i Crvene armije

40

Crvena armija bila je u Beogradu odgovorna za 1,219 silovanja i 121 silovanje s ubojstvom, a partizani za masovna strijeljanja bez suđenja

images_cms-image-000001850

Na vojnoj paradi “Korak pobjednika” u povodu 70. obljetnice oslobođenja Beograda od nacista nazočna su i četiri izaslanika iz Hrvatske, koji kako kažu u ovom važnom danu za Srbiju vide i hrvatski doprinos. Počasni Hrvati koji danas slave pobjedu su predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH Franjo Habulin te dopredsjednik Ivan Fumić, kao i predstavnici iz zagrebačke zajednice udruga antifašista Petar Rajić i Jovan Vejnović. No, na centralnoj proslavi je zapravo parada Vojske Srbije, iste one agresorske koja je do prije 19 godina držala pod okupacijom trećinu hrvatskog kopnenog teritorija.

Uz vojsku Srbije, na paradi sudjeluje i Crvena armija, koja je uz Titove partizane, nakon ulaska u Beograd u listopadu 1944. godine, činila teške ratne zločine nad civilnim stanovništvom.

“Mi kao članica Međunarodne veteranske organizacije sudjelujemo na obilježavanju obljetnice. Ide se isključivo jer su jedinice hrvatske oslobodilačke vojske sudjelovale u oslobođenju Beograda (Šesta lička divizija, Dvadesetosma slavonska divizija i Brigada Rade Končara). Oni su išli kroz centar Beograda, zatim preko Save do Srijema.”, objasnio je Habulin za direktno.hr.

Zločini Crvene armije

Međutim, postavlja se pitanje treba li tko i kako oslobođenje Beograda uopće slaviti. Malo je izvora koji svjedoče užasnim zločinima koje je Crvena armija provodila nad civilima u Beogradu u kratkom periodu kada su stigli 1944. godine kao pomoć partizanima u oslobađanju od Nijemaca. Američki izvori tvrde kako odnosi između Tita i Staljina nisu bili najbolji, što je najbolje vidljivo nakon Titova govora u Ljubljani 27. svibnja 1945. godine, kada je Tito naglasio kako više nikada ne želi ovisiti o tuđoj pomoći.

“Staljin je taj govor smatrao neprijateljskim. Rusi su ljuto reagirali i u trenutku kada se Milovan Đilas požalio na ozbiljne napade Crvene armije nad jugoslavenskim civilima od 1944. do 1945. godine. Za vrijeme njihovog kratkog petomjesečnog ostanka u Beogradu, sovjetske sile su bile odgovorne za 1,219 silovanja, 121 silovanje s ubojstvom te 1,204 pljačke koje su uključivale nasilje. Neslaganjem je također rezultirala i činjenica da su sovjetske sile regrutirale velik broj ljudi, uključujući četnike i bjeloruse u sovjetske obavještajne službe. Staljin je bio suočen s vođom koji je sebe vidio kao možda najznačajnijeg komunista, nakon sovjetskog vođe“, piše u knjizi Toma Gallaghera, američkog političara i člana Republikanske stranke.

Drugi američki autor Richard West tvrdi kako su Srbi oslobođeni od strane Crvene armije koja ih je tretirala gotovo kao neprijatelje, a ne kao saveznike.

“Silovanja u Beogradu kasnije će postati problem između Tita i Staljina. Partizani koji su oslobodili sjever i zapad zemlje, nisu pljačkali niti silovali, ali njihova nova tajna policija započela je “kraljevstvo terora protiv klasnih neprijatelja, fašista, a kasnije imperijalističkih špijuna”, tvrdi West.

Da odnosi između Tita i Staljina nisu bili najbolji govori i povjesničar Josip Jurčević.

“Bez Crvene armije je bilo nezamislivo da komunisti zauzmu Srbiju. Međutim, odnosi između Tita i Staljina nisu bili idilični, ni prije, a niti tijekom rata, uglavnom zbog sukoba interesa“, rekao je Jurčević. Dodaje kako su zločini Crvene armije bili jednaki onima koje su radili partizani nakon njihova odlaska iz Beograda.

„U Sloveniji je otkriveno oko 600 grobišta, dok je u Hrvatskoj otkriveno njih 900 prikrivenih, ne samo vojnika nego i civila. Riječ je bila o masovnim likvidacijama. U Srbiji, koja je kasno počela s otkrivanjem u prvoj godini je pronađeno oko 200 grobišta,” objasnio je Jurčević za direktno.hr.

U srbijanskim izvorima, navode se užasna silovanja koje su sovjetski vojnici provodili na prostoru Beograda.

“Silovanja su bila iznimno brutalna, pijana i najčešće grupna. Sovjetski vojnici silovali su i u savezničkim zemljama. U Beogradu je zabilježeno nekoliko stotina silovanja, pokušaja silovanja i pljački, pa i ubojstava. Nedvojbeno je da je sovjetska vrhovna komanda prešutno poticala silovanja. Poslana je i indirektna poruka zapadnim saveznicima da će strašna sudbina stići svakoga tko dirne u Sovjetski Savez. Čuvenu fotografiju vojnika koji vješa crvenu zastavu na ruševine Reichstaga sovjetska cenzura je retuširala jer je bilo vidljivo da sovjetski vojnik nosi dva ručna sata, po jedan na svakoj ruci. Sovjetski vojnici bili su opsjednuti otimanjem ručnih satova”, napisao je srbijanski novinar Vuk Perišić za Elektronske novine.

Srbija istraživala poratne zločine

Komisija Vlade Srbije je na osnovu prijava građana i iskaza svjedoka evidentirala više od 200 masovnih grobnica širom Srbije, a do sada su ispitane i snimljene 23 lokacije. Od više desetina tisuća poratnih žrtava, do sada je popisano 25.000 strijeljanih ljudi. Svi popisani su strijeljani bez suđenja.

Članovi Komisije su osim toga utvrdili da su masovna strijeljanja bez suđenja bila osmišljena u komandi NOVJ (Narodno oslobodilačke vojske Jugoslavije) i da su izdavana precizna naređenja da se ona izvrše. U dokumentima iz tog vremena navodi se koje su jedinice neposredni izvršioci likvidacija i najčešće je u pitanju Ozna, a ponegdje i Korpus narodne odbrane Jugoslavije. KNOJ je bio pozadinska jedinica formirana 15. kolovoza 1944. baš za obračune s „narodnim neprijateljima”. Povjesničar Srđan Cvetković kazao je za Centar za istraživačko novinarstvo Srbije da su do sada pronašli izvještaje jedinica koje su obavljale egzekuciju, iz kojih se vidi da su dobivali zapovijedi za masovna strijeljanja, odnosno da to nisu radile „na svoju ruku”.

Kao okupatorska sila

Jovanka Broz smatrala je kako Rusi preuveličavaju svoju ulogu te da su partizani oslobodili Beograd, a sovjetska pomoć je bila ispomoć.

“Rusi su bili na putu za Berlin iz Bugarske, preko Beograda i Budimpešte i njihova uloga u porazu Nijemaca u Beogradu nije bila odlučujuća. Štoviše, sovjetsko ponašanje nakon rata bila je velika glavobolja za Tita. Sovjeti su se ponašali kao okupatorska sila, što je bilo uvredljivo jer smo se mi sami oslobodili. Oblast oko Beograda bila je puna pljačkaša iz Sibira i centralne Azije, koji su mislili da imaju pravo na naše partizanke. Situacija je bila toliko loša da je Milovan Đilas morao osobno otići kod Staljina tražiti da zaustavi silovanja jugoslavenskih žena.  I znate što mu je Staljin odgovorio: Momci će uvijek biti momci, bili su u ratu i potrebno im je malo opuštanja”, rekla je Jovanka Broz, a napisao Senad Pećanin, jedini novinar koji se s Titovom udovicom sastajao više puta tokom posljednjih godina njezinog života.

facebook komentari

 • Gabro Vuskic

  Kada se Hrvatska potpuno oslobodi od ovih današnjih lažova i labavi Hrvata, svih talijanskih (jer Hrvata nije bilo koji su bili članovi talijanske fašističke partije, te nije ni moglo biti hrvatskih fašista) fašista i hrvatskih antifašista, onda grlate hrvatske antifašiste treba izvesti pred hrvatski sud pravde za veličanje partizanskih, kominističkih, jugoslavenskih i Titinih zločina…neka odavle drugi nastave…

 • peppermintt

  Da da Srbi masovna silovanja, sve žensko bez obzira na dob , na koje su naišli bilo je silovano. O tomu se još uvik šuti u Srbiji, od tada dolaze na svit i plavokosi Srbi…

 • 1diablo

  U svakom zlu i neko dobro.. 😀

 • peppermintt

  malo ih razrijedili veliš:P ajoja
  rusi su to uspješno skrivali godinama, masovna silovanja posebno Njemica, Njemačka sporo progovara na tu temu, snimljen je i film Žena u Berlinu

 • HRSmoock

  Ma, daj. Silovali ih :)) Njemice su….Teške fukse. Napiju se kao krave i onda krenu da se bacaju na sve muško. Svašta se dešavalo u Berlinu tog maja 1945. ali što su oni radili po Europi, Ukrajini, Belorusiji…Još su i dobro prošli. A što misliš da su radili Ameri i Francuzi u okupacionim trupama. Francuzi su navalili na Njemice, koje su objektivno ljepše i imaju bolje higijenske navike od Francuskinja. Prije dve, tri godine su se pojavile snimke i svjedočanstva kako su Ameri brutalno premlaćivali i ubijali pripadnike Waffen SS. Čak i one klince od 16, 17 koje su regrotovali poslijednjih dana rata. Jbg. SS ih je više puta nalupao, nisu im zaboravili Malmedy i Piepera.
  Štos je da više nikada ne dozvolimo takav užas u Europi. A uz jednostranost i zapaljivu retoriku, kao da se neko trudi da izazove neki novi haos.
  Tražimo samo lijepe stvari među narodima Europe. Evo spreman sam čak (i to samo zbog mira) reći da su Holanđanke i Portugalke lijepe (brrrr…)

 • peppermintt

  je rat je užas i ja nekako mislim nema tu zapravo pobjednika…
  šooo šta fali Portugalkama i nizozemkama molit ću ? :))

 • wolf

  Pita se vucic s jednim majusnim gledam veceras.
  Ja mislim pustili vuciceva malog ranije iz skole.Kad uppps,mali je iz KGB-ea.

 • wolf

  ciji gena oni nemaju evo se mislim :)))

 • 1diablo

  Otkad su mu brata isprebijali sa svima se rukuje.. 😀

 • 1diablo

  ništa,ništa,njami,njamiii… 😀

 • HRSmoock

  Redom…Brkovi i…Ove druge…Pirgave :)) Samo naše žene, eventualno Rumunija, Bugarska, Ukrajina…Estonija :))

 • 1diablo

  Nordijkeee,njamii,njamiii…

 • peppermintt

  sunce moje lipo :))

 • peppermintt

  aj reci koje više voliš plavuše il crnke ? 🙂

 • peppermintt

  znaš onaj vic , vele srpkinje su ko knjiga utisaka ko god naiđe upiše se :))))

 • wolf

  Kaze nek zna kolac i ajvar napravit,
  taman bila i sucmuraste varbe :))))

 • wolf

  Ovo dodje kao komplimenat :))))

 • wolf

  Lako je to ovde napisat,na drugom mistu !!!

 • peppermintt

  pisala san ja to i tamo, hehe, znaš bio je odgovor eto kod nas to vele za Hrvatice :)))

 • peppermintt

  ušutio se men se čini vaga šta bi reka :P:)))

 • wolf

  Evo jedan vaccin-Vacca, the mljac • prije 5 sati

  Kad smo već na pernatim pričama, evo jedne abaut papiga…
  – Onomad (tako počinju sve priče), kasnih 60-tih kupi Vladimir Bakarić papigu..
  Kako bi bio “na liniji”, nauči Bakarić papigu da govori: – Miko i Savka, Miko i Savka…
  – Ajoj, padom hrvatskog proljeća, dadne se Bakarić poslu da nauči papigu nove slogane, kako ne bi i on došao u nemilost.
  Sjede on ispred papige i danima ponavlja: – Milka Planinc i ostali, Milka Planinc i ostali…
  No, papiga, ka da je đava uša u nju ponavlja ka pokvarena gramofonska ploča: – Miko i Savka, Miko I Savka…
  Na dan posjete jednonogog druga tita, Bakarić ne znajuć šta će – baci istu u kokošinjac. Pijetao (bos. oroz) – odmah se -stade udvarati papigi. Papiga se ljubazno obrati drugu pijetlu (bos. orozu), kako bi ga od daljnjih pokušaja odvratila i blago ga ukori:

  – Mrš, yebi svoju m.a.terešinu – drekne papiga – nisan ja ovde radi yebačine, nego iz političkih razloga.

 • peppermintt

  reci mu , reci mu :)))

 • wolf

  Da se ne kolje s nejaci na portalima :))))

 • peppermintt

  :)) vaca i njegov stil , samo brte navija mu šefica za region priviše a kako je on čovik iz njene stranke onda znači i on navija za region:))

 • wolf

  Da u nedostatku odgovora more i tako.

 • wolf

  neki ga nazva srbinom,hihi…

 • Alan B’Stard

  Dalmatinka aa? 🙂

 • peppermintt

  ko da tribaju vicevi, pa pogledaj po portalima silne oglase sastanci s srpkinjama..

 • peppermintt

  koga vacu ? hahahha a opet on uvik laje na Hrvate pa i nije čudo ..

 • Alan B’Stard

  Srpkinje su siroke ruke samo treba fino s njima

 • Alan B’Stard

  Sjeca li se itko filma bas o dogadjajima nakon pada berlina, zab sam kako se zove

 • wolf

  ma laje on na sve

 • peppermintt

  nije na sve, a di su mu svete krave Čačić i Pusićka 😀

 • wolf

  Da se nije rastopija po tastaturi nakon ovog
  sunce moje lipo,gluho bilo :)))))

 • wolf

  nji ne krece,doduse :)))

 • 1diablo

  psssttt… 😀

 • 1diablo

  ne raspoznajen boje kad utrnen svitlo… 😀

 • Ljuta Trava

  Ponosno je predstavljena

 • ponosno bratski …

 • wolf

  Specijalna nejacobezacka brigada,