Connect with us

To hrvatski branitelji nisu zaslužili

Published

on

Predsjednik države, kao Betmen, polaže vijence za poginule i nestale branitelje!

Ovogodišnji blagdan – Dan državnosti Republike Hrvatske, kojeg su “za inat” bivši komunisti, a današnji njihovi predstavnici (SDP), samo i isključivo iz razloga da i taj dan marginaliziraju hrvatsku pobjedu u Domovinskome ratu, odnosno stvaranje hrvatske države, većinom ruku u Hrvatskom saboru “premjestili” da se slavi mjesec dana kasnije. Naime, ovaj se dan do 2001. obilježavao 30. svibnja, u spomen na konstituiranje prvog višestranačkog Sabora koji je održan 1990. No, nekakvi Ivo Škrabalo (HSLS) autor je promjena.

polaganje vijenacaTko zna za kakvu cijenu (nešto je sigurno dobio), kao mali “šišmiš”, u ovom visokom domu predložio je promjene, što je većina bivših komunista tada i prihvatila, pa se tako već  godinama  25. lipnja “slavi” kao Dan hrvatske državnosti, što ne podupire gotovo nitko. Što se dobilo time da više nije 30. svibnja, već 25 lipnja?

Pa, prije svega ovo što nam se događa na taj dan, a to je da iznimno malo hrvatskih građana uopće ne zna o kakvom se blagdanu radi, a drugo da to baš “nitko” ne slavi, a najmanje oni koji bi trebali-hrvatski branitelji. Stoga brojni Hrvati Dan državnosti “slave” na način da “povezuju” dane, pa im sve ispada kao višednevni “vikend”. To i ništa drugo. Oni pak koji su trenutačno na vlasti toga dana polažu vijence i pale svijeće, ne u Vukovaru, Škabrnji, Kninu ili Voćinu, već isključivo u Zagrebu. I to “brzinom munje”.

Kako to oni rade, najbolje se možete uvjeriti, ako otvorite web stranicu Predsjednika Republike Hrvatske, te potražite rubriku “Najave događaja”. A tamo vam je opisan protokol predsjednika Josipovića za srijedu, 25. lipnja. Ostali smo u šoku kad smo vidjeli da između jednog i drugog polaganja vijenca predsjednik ima samo pet (5) minuta! Dovoljno da ga predstavnici medija, zajedno s ostalim hrvatskim dužnosnicima – snime ili fotografiraju.

Ali, za odavanje nekakve još k tome iskrene sućuti za ljude koji su u hrvatskom Domovinskome ratu dali svoje živote – isuviše kratko i nedovoljno. Stoga i vi pročitajte “satnicu” prvog čovjeka države, pa sami zaključite je li je nešto takvoga uopće moguće (a moguće je), ili našeg Predsjednika treba jednostavno prozvati – hrvatski Betmen, prije svega zbog brzine polaganja vijenaca. (Što će nam to?) Dakle, citiramo: predsjednik Josipović u srijedu, 25. lipnja u 8,30 na zagrebačkom Mirogoju polaže vijenac na spomenik Glas hrvatske žrtve – Zid boli. Već u 8,35, dakle pet (5) minuta iza toga polaže vijenac na Grobnicu narodnih heroja, a samo deset minuta kasnije, u 8,45 to će isto učiniti na Središnjem križu u Aleji poginulih hrvatskih branitelja. U devet sati je na grobu dr. Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika, a dvadeset minuta kasnije na nešto malo udaljenijem mjestu, također na Mirogoju, kod Krematorija, poklonio se na Zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata.

I tamo se, po protokolu, zadržao nekoliko minuta (tek toliko da ga slikaju i da klimne glavom) jer je već u deset sati bio nazočan na Svetoj misi za Domovinu u Crkvi svetog Marka, na Gornjem gradu.

Mediji, a poglavito režimska Hrvatska radio televizija sve je to popratila svojim kamerama i izvjestiteljima, tako kad ste, 25. lipnja, gledali podnevni Dnevnik ove televizije mogli ste od obilježavanja Dana državnosti vidjeti njih i samo njih!

Izjave o ovome danu i žrtvama dali su naravno oni i samo oni, ali od njih nismo čuli da su predstavnici tadašnje Stranke demokratskih promjena, (današnji SDP), kad se tog 25. lipnja 1991. u Hrvatskom saboru glasovalo o potpunom i konačnom odcjepljenju Hrvatske od Jugoslavije, Račan i kompanija jednostavno  otišli iz Sabora, te da je od njih za hrvatsku državu glasovao samo jedan njihov zastupnik Marko Vlašić Čiče iz Čare na Korčuli.

Hrvatska država nije se dopala ni socijalistu Željku Mažaru (SSH), pa je i on napustio saborske klupe.

No, kako bilo da bilo, Hrvati i Hrvatice, a poglavito hrvatski branitelji i članovi obitelji poginulih i nestalih branitelja – Sretan vam 30. svibnja – Dan hrvatske državnosti!

Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)/kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari