Pratite nas

Događaji

Hrvatski branitelji ponovo na braniku časti hrvatske domovine! Još jednom smo spremni umrijeti za domovinu

Objavljeno

na

Branitelji će ispred zgrade Ministarstva branitelja u Savskoj ulici u Zagrebu ostati cijelu noć.

“PROVEŠĆEMO OVDJE ISPRED MINISTARSTVA HRVATSKIH BRANITELJA CIJELU NOĆ… NIJE TO NAMA STRANO MNOGE SMO PROVELI POD VEDRIM NEBOM DOK SU NEKI UŽIVALI U TOPLIM KREVETIMA I TAKVI DANAS IMAJU SVE, DOK MI OVDJE TREBAMO TRAŽITI SVOJA PRAVA…NE ODUSTAJEMO DOK SE NE PODNESU OSTAVKE I ISPUNE NAŠI ZAHTJEVI, REKLI SU MNOGI BRANITELJI ZA BRANITELJSKI PORTAL…”

PONAJPRIJE SU NA VRATA MINISTARSTVA POSTAVILI PLOČU SA NATPISOM-MINISTARSTVO HRVATSKIH BRANITELJA I PLAKAT S NATPISOM “SMJENE” SA FOTOGRAFIJAMA MATIĆA, GLAVAŠEVIĆA I NAĐ…

smjene zg

Ilija Vučemilović ogorčeno, ali sigurno uputio poruku svima

„Dosta je ponižavanja, dosta je pokušaja izjednačavanja hrvatske žrtve i srpskog agresora iz hrvatskog obrambenog Domovinskog rata. Dosta je toga da se hrvatske branitelje poistovjećuje s onima koji su brutalno napadali našu zemlju.

Poručujem vlastima da hrvatski branitelji ni ovoga puta neće odustati te da su još jednom spremni umrijeti za Domovinu, ne samo zbog borbe za prava hrvatskih branitelja, već i zbog borbe za cijeli hrvatski narod!“- rekao je vrlo nadahnuto Ilija Vučemilović na prosvjedu najtežih invalida 100% HRVI iz Domovinskog rata.

 Vučemilović je jasno i glasno skresao Ministru Predragu Matiću u lice “ostavku na sunce” ne može nas netko uspoređivati sa četnicima i tzv jna, misleći pri tom na neke nedavne izjave, pa i ministrovog pomoćnika Bojana Glavaševića, koji se nije imao petlje pojaviti među prosvjednicima koji su mu omogućili da uživa sve benefite i blagodati slobodne Hrvatske.

 Glavašević ih zasigurno ima i previše, i još je k tomu do te mjere drzak da zajedno sa Vesnom Teršelič i “njenom” Documentom usred Vukovara dođe i omalovaži najbolesnije hrvatske branitelje, a da pri tom ne osjeća niti mrvice srama, ni potrebe da se ispriča.

Đuro Glogoški, predsjednik udruge 100% HRVI- ostajemo do ispunjenja naših zahtjeva, ovako više ne ide, tražimo i ustrajavamo na tom da ministar Matić i njegovi pomoćnici Bojan Glavašević i Vesna Nađ podnesu ostavke. Očekujemo da će ih premijer smjeniti i to po žurnom postupku. Ovo što se danas radi hrvatskim braniteljima je nepodnošljivo, dosta smo šutjeli i trpili, ali je kap nebrige i omalovažavanja branitelja prelila čašu i nesposobni moraju odstupiti rekao nam je Glogoški.

Predsjednik Uduge Hrvatskih ratnih gardijskih postrojbi Ante Deur– dajemo punu potporu teškim HRVI, našoj braći po oružju

Prosvjedu daju podršku udruge branitelja proistekle iz Domovinskoga rata koji pristižu sa svih strana. Tako su uputili i branitelji iz Slavonije, Dalmacije, istre, Zagorja. „Dosta je ponižavanja hrvatskih branitelja, posebno Hrvatskih ratnih vojnih invalida“, izjavio je predsjednik Zbora gardijskih brigada Ante Deur u pružanju podrške prosvjedima stopostotnih invalida u njihovim zahtjevima za smjenom ministra branitelja Predraga Matića i njegovih najbližih suradnika.

„Da je HTV prenio ispravno zahtjev Hrvatskih branitelja s Prve konvencije koja je održana u koncertnoj dvorani Lisinski, drukčije bi bilo, i da su pozorno poslušali poruku Đure Glogoškog tada bi predsjednik Vlade bio upoznat s činjeničnim stanjem. Zato smo uz svoje prijatelje i kolege Hrvatske ratne vojne invalide koji upućuju predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću zahtjev za hitnu smjenu ministra Matića i njegovih pomoćnika. Hrvatski ratni vojni invalidi, a i svi hrvatski branitelji nisu zaslužili poniženja koja proživljavaju pod vodstvom aktualnoga ministra branitelja, a čemu mu svesrdno pomažu i mediji, osobito HRT“, rekao je.

Osvrt Braniteljskog portala na prvu konvenciju branitelja i izvještavanje “hrvatskih medija”…

HRT- kao i još neke tv kuće, koje su u svojim informativnim emisijama šturo izvještavale, ali isključivo i jedino par trenutaka koji se tim istim tv kućama učinio najzgodnijim, kako od prve konvencije hrvatskih branitelja napraviti bizarnu vijest koja bi se brzo zaboravila.

Naime, njima je bilo mnogo važnije u svojim informativnim emisijama cijelu konvenciju, koja je trajala nekoliko sati u prepunoj hrvatskih branitelja dvorani Lisinski, svesti na nekoliko nevažnih detalja, kao što je zviždanje ministru Predragu Matiću, pozdravljanju Thompsona i Šimunića, nego obratiti pažnju i usmjeriti svoje kamere na bitno, a to su upravo bili zahtjevi hrvatskih branitelja koji su se jasno i glasno čitali sa bine u Lisinskom.

Uostalom, za tu istu tzv nacionalnu HRT svi oni, njih oko tri tisuće nazočnih na konvenciji uredno plaćaju tv. pretplatu te je kao takva i bila dužna dati javnosti do znanja što hrvatski branitelji poručuju Vladi RH.

ONI TO NISU URADILI I DANAS JE POSLJEDICA TOGA VELIKI PROSVJED HRVATSKIH BRANITELJA UPRAVO VELIKIM DIJELOM ZAHVALJUJUĆI  HRT, kao i drugim manipulativnim medijima koji su htjeli prvu konvenciju hrvatskih branitelja  prikazati kao nekakav skup nepismne rulje koja uvijek nešto traži, i pravi nepotrebne cirkusarije. No prevarili su se i ovaj put.

Ivica Arbanas: Tražimo ostavku ministra Matića! Stižemo u Zagreb…

Ovoga puta nećemo odustati, ostajemo pred Ministarstvom dokle god ministar Matić ne podnese ostavku! Dosta nam je ponižavanja nas invalida, pogotovo onih stopostotnih koji godinama trpe Matićevu inkviziciju i prolaze torture pregleda samo da im se uzmu prava. Danas ćemo biti u Zagrebu i ne odustajemo dok ministar i njegovi pomoćnici ne odu. Neće ovo biti prosvjed kao dosad kada bismo došli, molili ili vikali, a onda popili kavu i morali kući. Ovoga puta ne odustajemo – rekao nam je jučer predsjednik zadarske HVIDR-e, Ivica Arbanas.

Upravo dok smo razgovarali s njim, čelnik zadarske HVIDR-e čuo se sa predsjednikom Udruge specijalaca, Josipom Klemmom koji je već bio ispred zgrade Ministarstva branitelja. Na put su krenuli i članovi zadarske podružnice Udruge specijalaca, a danas bi trebali krenuti i članovi HVIDR-e:

– Moramo, makar tamo i spavali dok ne dobijemo ministrovu ostavku! Mi koji smo stvorili ovu državu postali smo ugrožena skupina, gubimo svoja prava, zato smo bili prisiljeni na ovaj prosvjed. Ništa više neće biti kao dosad jer smo došli do ruba, stopostotni invalidi mjesecima čekaju na preglede, a o obećanom zapošljavanju da i ne govorim. U Ministarstvu se prema nama ponašaju kao da smo im neprijatelji, a ne oni koji su krvarili za ovu državu – kaže Arbanas.

Na prosvjedu je bio i Vlado Marić- predsjednik savjeta za ratne veterane predsjednika RH

Došao sam ovdje među svoje, među hrvatske branitelje i teške ratne vojne invalide iskazati im potporu za traženje njihovih zakonom stečenih prava. I ja sam HRVI 60% ;bio sam teško ranjen u Domovinskom ratu i tu sam sa svojim prijateljima i suborcima. Nisam tu došao u svojstvu nikakvog izaslanika predsjednika, već sam došao popričati sa braniteljima i vidjeti iz bližeg što se može uraditi za njih, rekao je Marić za Braniteljski portal.

Danas će u Zagreb doći veliki broj hrvatskih branitelja iskazati potporu najtežim ratnim vojnim invalidima…

M.M.Braniteljski portal

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Zadar: Središnje obilježavanje 27. obljetnice VRO ‘Maslenica’

Objavljeno

na

Objavio

Danas je u Zadru središnja svečanost kojom će se obilježiti 27. godišnjica vojno-redarstvene operacije Maslenice, u kojoj je od srpske okupacije oslobođen znatan dio zadarskog zaleđa i nakon koje su ponovno prometno povezani jug i sjever Hrvatske.

Mimohod sudionika akcije s ratnim zastavama, uz pratnju orkestra Oružanih snaga, krenut će gradskim ulicama u 10 sati 30 minuta, od spomenika hrvatskim braniteljima u uvali Jazinama.

Središnje obilježavanje 27. godišnjice vojno-redarstvene operacije Maslenice održat će se danas u Zadru, a dolazak su potvrdili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević te ministri branitelja Tomislav Medved i unutarnjih poslova Davor Božinović.

Akcija Maslenica počela je 22. siječnja 1993. rano ujutro, a oslobođeni su zadarsko zaleđe, Masleničko ždrilo, Zrakoplovna baza Zemunik i poslije brana Peruča.

Operacijom je zapovijedao general Janko Bobetko, a njegovi su pomoćnici bili brigadiri Ante Gotovina i Ante Roso. Poginulo je 127 branitelja iz svih krajeva Hrvatske.

Prigodni program:

Ponedjeljak, 20. siječnja

8.00 Budnica Gradske glazbe Zadar ulicama grada Zadra

8.30 Polaganje vijenaca i paljenje svijeća na Središnji križ u spomen na poginule hrvatske branitelje
Gradsko groblje u Zadru

9.30 Polaganje vijenca i paljenje svijeća na spomen obilježje 3. bojne 4. gardijske brigade Imotski sokolovi
Ulica Ante Starčevića, Zadar

10.00 Prigodni program

  • himna – Orkestar OS RH
  • polaganje ruža uz spomen obilježje,
  • najava mimohoda pripadnika HV i MUP-a s ratnim zastavama

Park u uvali Jazine kod spomenika hrvatskim braniteljima

10.30 Mimohod postrojbi sudionica VRO Maslenica s ratnim zastavama uz pratnju orkestra Oružanih snaga RH
Spomenik hrvatskim braniteljima u uvali Jazine – Obala kneza Branimira – Gradski most – Narodni trg
– Široka ulica – katedrala sv. Stošije – Forum – svetište sv. Šime

11.00 Sveta misa za Domovinu
Svetište sv. Šime

12.30 Znanstveni kolokvij: Hrvatski liječnici i sanitet u vojno-redarstvenoj operaciji Maslenica
Svečana dvorana Sveučilišta u Zadru, Obala kralja Petra Krešimira

17.00 Simpozij: Franjevački samostan u Donjem Karinu kao primjer razaranja kulturne baštine tijekom Domovinskog rata
Svečana dvorana Sveučilišta u Zadru, Obala kralja Petra Krešimira IV.

Utorak, 21. siječnja

9.00 Polaganje vijenaca
Kašić

10.00 Polaganje vijenaca
Islam Latinski

10.30 Polaganje vijenca na spomen ploču postrojbama HRM
Riva u Posedarju

11.00 Polaganje vijenaca kod spomen obilježja križa za sve poginule hrvatske branitelje u VRO Maslenica 93.
Zaštitni pojas DC 8 uz odmorište sjeverne strane Masleničkog mosta, Maslenica

12.30 Sveta misa
Crkva sv. Frane, Podprag

12.30 Sveta misa
Crkva Marije zaštitnice kršćana, Paljuv

Petak, 24. siječnja

15.00 Polaganje vijenaca
Mjesno groblje Crno

17.00 Sveta misa za poginule hrvatske branitelje
Crkva Sv. Nikole, Crno

18.00 Polaganje vijenaca na spomen obilježje
Dom kulture, Crno

Ponedjeljak, 27. siječnja

10.00 Sveta misa za sve stradale u Domovinskom ratu
Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije, Škabrnja

11.00 Polaganje vijenaca na spomen obilježje pogibije Dragana Gulana i Denisa Špike
Ražovljeva glavica, Škabrnja

Subota, 1. veljače

9:30 Polaganje vijenaca i odavanje počasti
Spomen obilježje Islam Latinski

10:00 Početak memorijalnog polumaratona u spomen na poginule branitelje
Islam Latinski – Novigrad

10:30 Polaganje vijenaca i odavanje počasti
Spomen obilježje 3. Gardijske brigade Kašić

12:00 Doček trkača na cilju u Novigradu

12:30 Sveta misa zadušnica
Crkva Porođenja Blažene Djevice Marije, Novigrad

Subota, 8. veljače

10:15 Odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima
Spomen obilježje, Paljuv

11:00 Polaganje vijenaca na spomen obilježje HRM-a i 2. gardijske brigade „Gromovi“ i 145. brigade HV-a
Novigrad

Četvrtak, 13. veljače

10:00 Spomendan stradanja franjevačkog samostana i crkve Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije
Donji Karin

VRO Maslenica – 5 minuta za sjećanje

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Državni tajnik Zvonko Milas razgovarao s glasnogovornikom Društveno-kulturne Platforme za Bosansku Posavinu  Antom Pranjkićem

Objavljeno

na

Objavio

Državni tajnik Zvonko Milas s glasnogovornikom društveno - kulturne platforme za Bosansku Posavinu Antom Pranjkićem

Nedavno smo bili svjedoci oko pokušaja određenih predstavnika vlasti  i službi u Republici Srpskoj da zbog plana izgradnje trase autoceste Banja Luka – Beograd kroz hrvatska povratnička sela sruše obnovljene domove Hrvata. Koordiniranom akcijom Mjesnih zajednica i svih mještana ovih sela taj potez  nije uspio te je nakon poziva premijera Republike Hrvatske Andreja Plenkovića Miloradu Dodiku ovaj potez izostao a namjera vlasti ostala samo namjerom. Mještani Garevca, Donjih Kladara i  Čardaka su odahnuli kada im je javljeno da spomenuta ceste neće ići kroz njihova mjesta te da neće morati zbog toga rušiti svoje obnovljene domove.

Na tom putu očuvanja domova brojni su ljudi pružili ruku napaćenom posavskom  narodu, a jedna od institucija koja je, uz zastupnika Ivicu Mišića, najviše surađivala jeste Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske na čelu s državnim tajnikom Zvonkom Milasom i savjetnicom s posebnim položajem za BiH Žanom Ćorić.

Tim povodom je tijekom današnjega dana u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske boravio glasnogovornik Društveno-kulturne platforme za Bosansku Posavinu Anto Pranjkić, koji je državnom tajniku uručio prigodnu zahvalnicu Mjesne zajednice Garevac i Garevačkog informativnog portala za sve što ovaj Ured čini za posavski kraj, a pogotovo za angažman oko preusmjeravanja autotrase.

Društveno-kulturna platforma za Bosansku Posavinu je neformalna skupina intelektualaca koji su rođenjem podrijetlom i ljubavlju vezani uz Bosansku Posavinu. Okuplja akademske građane, njih preko 300 koji žive u 25 zemalja svijeta.

Platforma ima za cilj medijski i konkretnim projektima skinuti veo tajne s bogate kulturne i tradicijske baštine, znamenitih ljudi koji su rođeni na području Posavine i autohtonih zanata i proizvoda ovoga kraja, ali  i pokušati djelovati po pitanju aktulane problematike stanovništva ovoga kraja. Jedan od prvih projekata jeste znanstveno istraživanje o značaju posavske izvorne glazbe za hrvatski narod Bosanske Posavine.

Bila je ovo prigoda da se dogovore i zajednički pravci djelovanja u budućnosti.

Mišo Perak

‘Platforma’ je novi društveno-kulturni smjer za očuvanje posavskoga identiteta

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari