Pratite nas

Događaji

Hrvatski branitelji ponovo na braniku časti hrvatske domovine! Još jednom smo spremni umrijeti za domovinu

Objavljeno

na

Branitelji će ispred zgrade Ministarstva branitelja u Savskoj ulici u Zagrebu ostati cijelu noć.

“PROVEŠĆEMO OVDJE ISPRED MINISTARSTVA HRVATSKIH BRANITELJA CIJELU NOĆ… NIJE TO NAMA STRANO MNOGE SMO PROVELI POD VEDRIM NEBOM DOK SU NEKI UŽIVALI U TOPLIM KREVETIMA I TAKVI DANAS IMAJU SVE, DOK MI OVDJE TREBAMO TRAŽITI SVOJA PRAVA…NE ODUSTAJEMO DOK SE NE PODNESU OSTAVKE I ISPUNE NAŠI ZAHTJEVI, REKLI SU MNOGI BRANITELJI ZA BRANITELJSKI PORTAL…”

PONAJPRIJE SU NA VRATA MINISTARSTVA POSTAVILI PLOČU SA NATPISOM-MINISTARSTVO HRVATSKIH BRANITELJA I PLAKAT S NATPISOM “SMJENE” SA FOTOGRAFIJAMA MATIĆA, GLAVAŠEVIĆA I NAĐ…

smjene zg

Ilija Vučemilović ogorčeno, ali sigurno uputio poruku svima

„Dosta je ponižavanja, dosta je pokušaja izjednačavanja hrvatske žrtve i srpskog agresora iz hrvatskog obrambenog Domovinskog rata. Dosta je toga da se hrvatske branitelje poistovjećuje s onima koji su brutalno napadali našu zemlju.

Poručujem vlastima da hrvatski branitelji ni ovoga puta neće odustati te da su još jednom spremni umrijeti za Domovinu, ne samo zbog borbe za prava hrvatskih branitelja, već i zbog borbe za cijeli hrvatski narod!“- rekao je vrlo nadahnuto Ilija Vučemilović na prosvjedu najtežih invalida 100% HRVI iz Domovinskog rata.

 Vučemilović je jasno i glasno skresao Ministru Predragu Matiću u lice “ostavku na sunce” ne može nas netko uspoređivati sa četnicima i tzv jna, misleći pri tom na neke nedavne izjave, pa i ministrovog pomoćnika Bojana Glavaševića, koji se nije imao petlje pojaviti među prosvjednicima koji su mu omogućili da uživa sve benefite i blagodati slobodne Hrvatske.

 Glavašević ih zasigurno ima i previše, i još je k tomu do te mjere drzak da zajedno sa Vesnom Teršelič i “njenom” Documentom usred Vukovara dođe i omalovaži najbolesnije hrvatske branitelje, a da pri tom ne osjeća niti mrvice srama, ni potrebe da se ispriča.

Đuro Glogoški, predsjednik udruge 100% HRVI- ostajemo do ispunjenja naših zahtjeva, ovako više ne ide, tražimo i ustrajavamo na tom da ministar Matić i njegovi pomoćnici Bojan Glavašević i Vesna Nađ podnesu ostavke. Očekujemo da će ih premijer smjeniti i to po žurnom postupku. Ovo što se danas radi hrvatskim braniteljima je nepodnošljivo, dosta smo šutjeli i trpili, ali je kap nebrige i omalovažavanja branitelja prelila čašu i nesposobni moraju odstupiti rekao nam je Glogoški.

Predsjednik Uduge Hrvatskih ratnih gardijskih postrojbi Ante Deur– dajemo punu potporu teškim HRVI, našoj braći po oružju

Prosvjedu daju podršku udruge branitelja proistekle iz Domovinskoga rata koji pristižu sa svih strana. Tako su uputili i branitelji iz Slavonije, Dalmacije, istre, Zagorja. „Dosta je ponižavanja hrvatskih branitelja, posebno Hrvatskih ratnih vojnih invalida“, izjavio je predsjednik Zbora gardijskih brigada Ante Deur u pružanju podrške prosvjedima stopostotnih invalida u njihovim zahtjevima za smjenom ministra branitelja Predraga Matića i njegovih najbližih suradnika.

„Da je HTV prenio ispravno zahtjev Hrvatskih branitelja s Prve konvencije koja je održana u koncertnoj dvorani Lisinski, drukčije bi bilo, i da su pozorno poslušali poruku Đure Glogoškog tada bi predsjednik Vlade bio upoznat s činjeničnim stanjem. Zato smo uz svoje prijatelje i kolege Hrvatske ratne vojne invalide koji upućuju predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću zahtjev za hitnu smjenu ministra Matića i njegovih pomoćnika. Hrvatski ratni vojni invalidi, a i svi hrvatski branitelji nisu zaslužili poniženja koja proživljavaju pod vodstvom aktualnoga ministra branitelja, a čemu mu svesrdno pomažu i mediji, osobito HRT“, rekao je.

Osvrt Braniteljskog portala na prvu konvenciju branitelja i izvještavanje “hrvatskih medija”…

HRT- kao i još neke tv kuće, koje su u svojim informativnim emisijama šturo izvještavale, ali isključivo i jedino par trenutaka koji se tim istim tv kućama učinio najzgodnijim, kako od prve konvencije hrvatskih branitelja napraviti bizarnu vijest koja bi se brzo zaboravila.

Naime, njima je bilo mnogo važnije u svojim informativnim emisijama cijelu konvenciju, koja je trajala nekoliko sati u prepunoj hrvatskih branitelja dvorani Lisinski, svesti na nekoliko nevažnih detalja, kao što je zviždanje ministru Predragu Matiću, pozdravljanju Thompsona i Šimunića, nego obratiti pažnju i usmjeriti svoje kamere na bitno, a to su upravo bili zahtjevi hrvatskih branitelja koji su se jasno i glasno čitali sa bine u Lisinskom.

Uostalom, za tu istu tzv nacionalnu HRT svi oni, njih oko tri tisuće nazočnih na konvenciji uredno plaćaju tv. pretplatu te je kao takva i bila dužna dati javnosti do znanja što hrvatski branitelji poručuju Vladi RH.

ONI TO NISU URADILI I DANAS JE POSLJEDICA TOGA VELIKI PROSVJED HRVATSKIH BRANITELJA UPRAVO VELIKIM DIJELOM ZAHVALJUJUĆI  HRT, kao i drugim manipulativnim medijima koji su htjeli prvu konvenciju hrvatskih branitelja  prikazati kao nekakav skup nepismne rulje koja uvijek nešto traži, i pravi nepotrebne cirkusarije. No prevarili su se i ovaj put.

Ivica Arbanas: Tražimo ostavku ministra Matića! Stižemo u Zagreb…

Ovoga puta nećemo odustati, ostajemo pred Ministarstvom dokle god ministar Matić ne podnese ostavku! Dosta nam je ponižavanja nas invalida, pogotovo onih stopostotnih koji godinama trpe Matićevu inkviziciju i prolaze torture pregleda samo da im se uzmu prava. Danas ćemo biti u Zagrebu i ne odustajemo dok ministar i njegovi pomoćnici ne odu. Neće ovo biti prosvjed kao dosad kada bismo došli, molili ili vikali, a onda popili kavu i morali kući. Ovoga puta ne odustajemo – rekao nam je jučer predsjednik zadarske HVIDR-e, Ivica Arbanas.

Upravo dok smo razgovarali s njim, čelnik zadarske HVIDR-e čuo se sa predsjednikom Udruge specijalaca, Josipom Klemmom koji je već bio ispred zgrade Ministarstva branitelja. Na put su krenuli i članovi zadarske podružnice Udruge specijalaca, a danas bi trebali krenuti i članovi HVIDR-e:

– Moramo, makar tamo i spavali dok ne dobijemo ministrovu ostavku! Mi koji smo stvorili ovu državu postali smo ugrožena skupina, gubimo svoja prava, zato smo bili prisiljeni na ovaj prosvjed. Ništa više neće biti kao dosad jer smo došli do ruba, stopostotni invalidi mjesecima čekaju na preglede, a o obećanom zapošljavanju da i ne govorim. U Ministarstvu se prema nama ponašaju kao da smo im neprijatelji, a ne oni koji su krvarili za ovu državu – kaže Arbanas.

Na prosvjedu je bio i Vlado Marić- predsjednik savjeta za ratne veterane predsjednika RH

Došao sam ovdje među svoje, među hrvatske branitelje i teške ratne vojne invalide iskazati im potporu za traženje njihovih zakonom stečenih prava. I ja sam HRVI 60% ;bio sam teško ranjen u Domovinskom ratu i tu sam sa svojim prijateljima i suborcima. Nisam tu došao u svojstvu nikakvog izaslanika predsjednika, već sam došao popričati sa braniteljima i vidjeti iz bližeg što se može uraditi za njih, rekao je Marić za Braniteljski portal.

Danas će u Zagreb doći veliki broj hrvatskih branitelja iskazati potporu najtežim ratnim vojnim invalidima…

M.M.Braniteljski portal

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Donatorska večer: ‘Pomozimo zajedno u izgradnji objekta Dom fra Mladen Hrkać’

Objavljeno

na

Objavio

foto: ABC Portal

Oko 500 podržavatelja i prijatelja okupilo se jučer, 13. prosinca, na donatorskoj večeri naziva „Pomozimo zajedno u izgradnji objekta Dom fra Mladen Hrkać“ u Kristalnoj dvorani hotela Westin u Zagrebu, u organizaciji humanitarne udruge „fra Mladen Hrkać“ i istoimene Zaklade, pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović te pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i Grada Zagreba.

Svi prisutni su se okupili oko jednog cilja – pružanja pune podrške za izgradnju objekta Dom fra Mladen Hrkać za privremeni smještaj osoba koje dolaze u Zagreb na liječenje, koja je ocijenjena kao projekt od nacionalnog interesa.

Među uzvanicima su bili i brojni istaknuti pojedinci i ključni dionici društvenog političkog i gospodarskog života Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine među kojima su bili: izaslanik Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović dr. Tomislav Madžar, izaslanik Predsjedatelja Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Dragana Čovića g. Tugomir Čuljak, potpredsjednik Hrvatskog sabora g. Milijan Brkić, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i državni tajnik u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske g. Zvonko Milas, gradonačelnik Grada Zagreba g. Milan Bandić sa brojnim suradnicima, državni tajnici, saborski zastupnici, veleposlanici i predstavnici stranih zemalja u Hrvatskoj, pročelnici gradskih ureda i pomoćnici ministara te predstavnici obrazovnih i zdravstvenih institucija, ustanova i vodećih tvrtki s područja Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Na početku večeri prikazan je 15-minutni prezentacijski video materijal koji daje detaljan prikaz lokacije, zemljišta i značaja Projekta izgradnje objekta „Dom fra Mladen Hrkać“. Nakon filma, nazočnima se obratio predsjednik Udruge i upravitelj Zaklade fra Mladen Hrkać g. Ivan Soldo: „Naši trenutni kapaciteti su nedostatni. Unatoč tome što uspjevamo kontinuirano povećavati i broj smještajnih jedinica i kvalitetu potrebno nam je konačno i cjelovito rješenje, a to je Dom fra Mladen Hrkać koji će uz pomoć svih vas koji ste se odazvali ovoj donatorskoj večeri i koji ćete nastaviti podupirati ovaj Projekt u svim njegovim fazama,  i svih onih koji nisu ovdje, a znamo da imamo njihovu bezuvjetnu podršku, otvoriti svoja vrata oboljelima i potrebitima u lipnju 2022. na desetu godišnjicu osnutka humanitarne udruge „fra Mladen Hrkać“.

Nakon g. Solde, otac Provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko izrazio je veliku radost zbog pokretanja ovog Projekta koji je usmjeren na potrebe najugroženijih bližnjih te je blagoslovio sve prisutne i sam Projekt.

Gradonačelnik Grada Zagreba g. Milan Bandić, zahvaljujući čijoj odluci je Udruga dobila pravo građenja i krenula u realizaciju svog sna – izgradnje objekta „Dom fra Mladen Hrkać“, vrlo kratko se obratio riječima: „Neka djela govore više od riječi. Od samih početaka njihovog rada sam bio na raspolaganju članovima ove Udruge i tako će biti ubuduće“.

 

Potom je na red za obraćanje došao g. Zvonko Milas, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, koji je rekao: „Značaj ovog Projekta i rada Udruge uvelike prelazi granice Republike Hrvatske. Vlada RH zajedno sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske je to prepoznala i podržava svaku njihovu akciju i projekt. Čestitam humanitarnoj udruzi „fra Mladen Hrkać“ što nas je u ovo predblagadansko razdoblje okupila zajedno – Hrvate iz Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine, ali i cijelog svijeta, da budemo dio ove predivne priče o humanosti, ljudskosti i nesebičnosti. Priča koja je prebrisala sve granice – zemljopisne, dobne, nacionalne. Veselim se našem susretu u još posebnijoj prilici od ove večeras – otvorenju Doma fra Mladen Hrkać za koji sam siguran da će biti otvoren prije zacrtanog vremenskog roka“.

Izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i posebni savjetnik za sport i zdravstvo dr. Tomislav Madžar je na samom početku svog obraćanja prenio pozdrave i  podršku Predsjednice gđe. Grabar-Kitarović koja je izgradnju Doma fra Mladen Hrkać ocijenila projektom od nacionalnog interesa te je u više navrata pohvalio rad Udruge i Projekt koji je prema višestrukim kriterijima unikatan na području cijele Europe i šire: „U Hrvatskoj postoji više od 50.000 registriranih udruga, ali humanitarna udruga „fra Mladen Hrkać“ kontinuirano postavlja nove i sve više standarde kvalitete i jedinostvenosti što je posebno ističe među ostalima. Brojka od 175.000 ljudi –donatora, korisnika, članova i volontera koje su oni okupili u zajedništvo u samo 5 godina postojanja potvrđuje da zaslužuju da ih ste hvali i podržava.

Ova večer je još jedna potvrda da se mogu učiniti velike stvari kad se stvori zajedništvo oko iskrene i plemenite ideje što je i temelj i jedina garancija za uspjeh Projekta „Dom fra Mladen Hrkać“ koji će sutra biti na ponos svakom čovjeku.

Nacionalni značaj projekta službenim pokroviteljstvima nad Projektom izgradnje objekta Dom fra Mladen Hrkać potvrdili su: Predsjednica Republike Hrvatske, predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr.Dragan Čović, Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i Grad Zagreb.

Program večeri vodio je Mislav Togonal, voditelj i urednik sa Hrvatske radio televizije. Večer je izvedbom himne Lijepa naša otvorila operna pjevačica Sandra Bagarić, u pratnji supruga Darka Domitrovića na klaviru. Večer su nastavili uveličavati glazbena diva Radojka Šverko sa profesorom Vladimirom Babinom u pratnji na klaviru, te bogoslov Hercegovačke franjevačke provincije fra Đuro Ravenšćak.

Dodatne informacije o projektu izgradnje objekta Dom fra Mladen Hrkać

Krajem 2016. godine humanitarnoj udruzi „fra Mladen Hrkać“ Grad Zagreb je dodjelio pravo građenja za „Dom fra Mladen Hrkać“ na zemljištu veličine 5000 m2 na adresi Avenija Gojka Šuška. U blizini najvećih kliničko bolničkih centara u Zagrebu biti će izgrađen moderan, energetski visoko učinkovit i funkcionalan objekt za smještaj osoba iz svih krajeva Hrvatske i BiH, koje zbog liječenja privremeno borave u Zagrebu. Dom će omogućavati smještaj, prehranu i ostalu sveobuhvatnu skrb za 220 osoba istovremeno i sadržavati će 55 smještajnih jedinica različitog karaktera: 12 izolacijskih smještajnih jedinica koje su transplatirale neki od organa i teške onkološke bolesnike, 4 jedinice za osobe u invalidskim kolicima i sličnim pomagalima za kretanje, 4 jedinice za karantenu sa posebnim ulazom, odvojene od ostatka objekta za smještaj osoba oboljelih od lakših zaraznih bolesti, 30 osnovnih smještajnih jedinica za sve teško oboljele osobe osim onih u invalidskim kolicima ili onih kojima je potrebna izolacija ili karantena, 5 jedinica sa većim brojem ležajeva za boravak obitelji s većim brojem malodobne djece od kojih je jedno dijete oboljelo

Financiranje projekta odvijati će se kroz nedavno osnovanu Zakladu fra Mladen Hrkać čiji cilj je izgradnja, opremanje i održavanje objekta “Dom fra Mladen Hrkać”.

Projekt je trenutno u fazi završetka provedbe javng natječaja za odabir idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za Dom fra Mladen Hrkać. Javni natječaj zatvoren je 7.12. te je pristiglo 11 prijedloga idejnog rješenja koje će ocjenjivati petočlani ocjenjivački sud sastavljen od ovlaštenih arhitekata, te predsjednika i dopredsjednika Udruge, na čelu sa arhitektom Angelom Garciom Alvarezom iz Madrida koji je specijalizirao arhitekturu bolničkog smještaja. Potom slijedi ishođenje lokacijske dozvole, izrada izvedbenog projekta i ishođenje građevinske dozvole nakon čega je moguće krenuti sa građevinskim radovima. Predviđa se da će Dom biti spreman otvoriti svoja vrata oboljelima i potrebitima u lipnju 2022. godine na desetu godišnjicu osnutka humanitarne udruge „fra Mladen Hrkać“.

Udruga FMH/ABCPortal.info

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Damir Borovčak: Komunistička zapovijed na Mirogoju još uvijek vrijedi

Objavljeno

na

Objavio

U nedjelju 10. prosinca na preoranom groblju hrvatskih vojnika 1941. – 1945. na Mirogoju u Zagrebu obilježen je Međunarodni dan ljudskih prava u organizaciji Hrvatskog društva političkih zatvorenika Osijek, Hrvatskog domobrana Osijek, Žrtve za Hrvatsku Osijek i Hrvatskog obrednog zdruga Jazovka – krilo Đakovo.

Poslije svete mise za duše pokojnih u crkvi Krista Kralja na Mirogoju održano je komemorativno sjećanje na mjestu njihovih grobova i poslije smrti obesčašćenih kosti hrvatskih bojovnika Nezavisne države Hrvatske.

Poginulim hrvatskim vojnicima komunistička vlast zapovjedila je preorati njihove grobove. Učinjeno je to po zapovijedi izdanoj 6. srpnja 1945. od zloglasnog partizansko-komunističkog Ministra unutarnjih poslova Vicka Krstulovića.

Na tom prekopanom i poravnatom nekadašnjem posljednjem počivalištu preminulih hrvatskih bojovnika od 1941. – 1945. sjećanje je obnovljeno prigodnim govorom i s imenima pokojnika na pripremljenih 550 svijeća.

U ime Hrvatskog društva političkih zatvorenika Osijek istaknuo je kako su protiv diskriminacije i kršenja osnovnih ljudskih prava i uskraćivanja prava na obilježeni grob, hrvatski biskupi upozorili još 20. rujna 1945. Tada su u svom glasovitom Pastirskom pismu uputili poruku vjernicima:

„Napokon, još jednu bolnu i neobičnu činjenicu moramo vam napomenuti, predragi vjernici. Ni grobovi pokojnika nisu ostali pošteđeni. Na grobljima u Zagrebu, Varaždinu i drugim mjestima, odredbom neposredno pretpostavljenih vlasti, skidaju se križevi s grobova ustaša i njemačkih vojnika. Sami grobovi poravnati su tako, da se ne može raspoznati, gdje je tko pokopan. Ovakav postupak mora se osuditi. Pred smrću klanjaju se svi ljudi. I neprijatelj prestaje poslije smrti biti neprijatelj. I njemu pripada po nepisanim zakonima čovječanske uljudbe, koja izvire iz kršćanske ljubavi, pravo na pristojan grob. Poznato je, da su poslije prvoga svjetskoga rata nekadašnji neprijatelji i te kako poštivali i čuvali grobove vojnika, koji su kao osvajači pali u stranim zemljama. Danas se to kod nas uskraćuje vlastitim sinovima.“

Potom je govornik upozorio kako su na ovom groblju hrvatskih vojnika od 1941.-1945. pokopani oni koji su umrli u zagrebačkim bolnicama od posljedica rata, kao i vojnici koji su poginuli u borbama u okolici Zagreba. Odlukom komunističkih vlasti u srpnju 1945. uklonjena su nadgrobna obilježja i uništena, grobni humci su preorani, a obiteljima i danas nije dopušteno obilježiti grob člana svoje obitelji. Komunističko obrazloženje odluke o uklanjanju vojničkih groblja okupatora glasilo je: „Treba izbrisati svaki trag zloglasne fašističke vladavine. Tak je potrebno da se sravne sa zemljom svi vanjski znakovi po kojima bi se razaznalo mjesto gdje su se dizala takva groblja.“ Kako bismo razumjeli ovu naredbu moramo poznavati izričaj komunističke ideologije koji kaže: „Tko nije s nama protiv nas je“ ili u prijevodu, tko nije komunist taj je fašist.

Istaknuto je da se tom odlukom krši ljudsko pravo na obilježen grob, povrijeđen je mir i dostojanstvo pokojnika, narušeno je pravo na osobnost, sloboda vjeroispovijesti, ali je napravljena i diskriminacija iz mržnje barbarskim postupkom uništenja. Ljudska prava nisu izmišljena, ona su prirodna. Od rođenja do smrti, što godi bili u životu, postoje ljudska prava koja se odnose na svakog čovjeka i posvuda – ona su univerzalna. Ta prava vrijede u rodilištu, i na groblju, ona vrijede za pobjedničke i poražene vojnike, svi ljudi su jednaki u rođenju i smrti.

Uništenjem ovoga groblja povrijeđena je: Opća deklaracija o ljudskim pravima, Ženevska konvencija, Konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, Povelja EU o temeljnim pravima, Ustav RH, Zakon o grobljima, Zakon o istraživanju uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, Kazneni zakon čl. 332 Povreda mira pokojnika.

Na groblju Mirogoj dostojanstveno su pokopani ugledni građani i obični ljudi. Ovdje brončane i kamene skulpture imaju prava i dostojanstvo po Zakonu o zaštiti spomenika kulture budući da je Mirogoj zaštićeni spomenik kulture. Na ovom groblju jedino nikakva prava nemaju hrvatski vojnici poginuli u vremenu 1941. do 1945. na ozemlju Hrvatske. Paljenjem 550 svijeća, na 550 grobnih mjesta, s imenom i prezimenom pokopanog hrvatskog vojnika, željelo se vratiti dostojanstvo ljudima koji anonimno počivaju u prikrivenim grobovima pored raskošnih grobnica groblja Mirogoj. Sukladno općoj Deklaraciji o ljudskim pravima pravu na slobodu vjeroispovijesti, tražimo da se ovim ljudima vrati dostojanstvo i mir, grobovi obilježe u skladu s vjerskom pripadnošću pokojnika. Na grob za kršćane u znaku križa, a za pripadnike islamske vjere znak nišana.

Selektivna primjena ljudskih prava je kršenje ljudskih prava. Zato što su ovi ljudi pripadali poraženoj vojsci, obiteljima je nametan osjećaj krivnje za zločine koje nisu počinili, tako da i danas postoje traume koje su prisutne u naraštajima koji nisu živjeli u to vrijeme. Ovo groblje je dio kulture sjećanja, ali i suočavanja s prošlošću. I na kraju govornik je završio prvim člankom Opće deklaracije o ljudskim pravima:

“Sva ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima. Ona su obdarena razumom i savješću pa jedna prema drugima trebaju postupati u duhu bratstva”.

Molitvu za pokoj duša vojnika na preoranom groblju predvodio je za katolike velečasni Ante Pavlović, a za duše islamske vjeroispovijedi efendija Mersad Kvesić.

Potom je organizator zamolio da okupljeni upale pripremljenih 550 svijeća za 550 pokojnika na groblju hrvatskih vojnika 1941-1945. Svaka svijeća imala je ime i prezime pokojnika s datumom smrti.

Barbarstvo komunističkih vlasti 1945. koje su izdale neciviliziranu zapovijed i preorali groblja palih hrvatskih vojnika, još se uvijek poštuje i štiti. To je vidljivo na Mirogoju u Zagrebu. Neobilježene i neuređene grobne plohe na to ukazuju. Komunistička zapovijed na Mirogoju još uvijek traje. Na to su nas podsjetili pristigli domobrani iz Osijeka, koji su potaknuli na pomnije razmišljanje. Nakon 45 godina komunističkog terora i nakon 27 godina samostalne države Hrvatske, po prvi puta su upaljene svijeće i odana počast za sve obesčašćene bojovnike na preoranom dijelu Mirogoja. A zašto zakazuje gradska vlast i državna vlast, kad su u pitanju dostojanstvo i ljudska prava pokojnika na posljednje počivalište? Zar se potomci nemaju pravo sjećati svojih predhodnika palih za san o hrvatskoj slobodi. A s njima i svi istinoljubivi domoljubi pokloniti se žrtvama onih koji su poginuli u vihoru Drugog svjetskog rata za nikad dosanjanu slobodnu i samostalnu Hrvatsku.

fotografije  tekst: Damir Borovčak/HKV

 

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari