Pratite nas

Hrvatska

Hrvatski dočasnik imenovan najvišim dočasnikom u NATO-u

Objavljeno

na

Hrvatski dočasnik je desna ruka zapovjedniku NATO-a

U srijedu navečer američki general s četiri zvjezdice Phillip M. Breedlove, zapovjednik NATO-vih snaga u Europi te ujedno zapovjednik američke vojske u Europi, nazvao je dočasnika Hrvatske vojske Davora Peteka i pitao ga: “Želite li raditi u NATO-ovu zapovjedništvu u Europi za mene?”. Časnički namjesnik Petek je, naravno, odgovorio potvrdno i time postao tzv. prvi dočasnik u zapovjedništvu NATO-a u belgijskom gradu Monsu. Američki je general, naime, nakon što je o svom izboru prvo obavijestio vrhovnu zapovjednicu OS RH, predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, te načelnika Glavnog stožera OSRH-a generala zbora Dragu Lovrića, izrazio želju da o svom izboru osobno izvijesti kandidata iz Hrvatske. Time je Petek postao prvi u povijesti neamerički dočasnik u zapovjedništvu NATO-a. Izbor prvog neamerikanca potaknuo je upravo Breedlove želeći takvim odabirom pokazati da su svi u NATO-u jednaki. Obratio se zapovjedništvima savezničkih vojski i tražio da predlože svoje kandidate. Stiglo je 19 kandidatura, a Petek je ušao u uži izbor od njih pet i otišao u Belgiju na razgovor. Prije tri dana saznao je da je upravo on osobni izbor američkog generala. S 40-godišnjim Petekom, rođenim Slunjaninom, razgovarao sam u Glavnom stožeru OSRH, gdje on nakon vojničkog iskustva i dočasničke karijere u zemlji i inozemstvu već nekoliko godina obavlja posao prvog dočasnika HV-a. Što uopće znači prvi dočasnik jedne vojske?

– Prvi dočasnik je desna ruka svim zapovjednicima na bilo kojoj razini. Od voda do Glavnog stožera OSRH. Desna ruka zapovjedniku po pitanju profesionalnog razvoja i obučavanja vojnika i dočasnika, a to je važno budući da vojnici i dočasnici čine tri četvrtine vojnog sastava. On zapovjednicima savjetuje koja i kakva obuka tom sastavu treba, i što im treba za kvalitetan i profesionalan razvoj.

Prvi dočasnik nije, međutim, zapovjednik i on svoj autoritet dobiva od zapovjednika. I Petek kaže da taj sustav u HV-u već jako dobro funkcionira, premda je Dočasnički zbor u Hrvatskoj relativno mlad i osnovan je tek 1999. U međuvremenu su prvi dočasnici postali savjetnici zapovjednicima po pitanju svih pravilnika zakona i što je najbitnije, kaže Petek, oni su i “oči i uši” zapovjedniku o onome što se događa na vojničkoj i dočasničkoj razini. Petekov je posao, kaže, obilaženje jedinica i razgovaranje s vojnicima i dočasnicima. A nakon informacija koje dobije od vojske, prenosi svoje zaključke, prijedloge i savjete zapovjednicima.

Stalno se doškolava

Pitam ga koliko je zbog te svoje pozicije prvi dočasnik uvažavan među časnicima i vojnicima, a Petek uz osmijeh odgovara da časnici prve dočasnike jako uvažavaju i ako dokažu da znaju o čemu govore, pametni zapovjednik poslušat će njihove savjete. No, priznaje, prvi dočasnici baš nisu popularni među vojnicima, zbog strogosti i stege, koja je u svakoj vojsci osnova svega. Petek potvrđuje da se stalno doškolava, jer želi biti stručan u davanju savjeta i kaže da mu je drago što su zapovjednici spoznali da bi bez prvih dočasnika i oni teže funkcionirali. Sa stajališta zapovjednika, njima odgovara takav prvi dočasnik jer im dnevno s leđa skida dio svakodnevnih problema i olakšava im posao i funkcioniranje postrojba. Prvi dočasnici uglavnom odgovaraju za ono najvažnije u vojsci, a to je obuka. Petek će u zapovjedništvu NATO-a u Monsu, kamo odlazi za dva mjeseca, obavljati identičan posao. Petekov će posao biti da obilazi vojske članica, kao i NATO-ove vojnike u operacijama po svijetu, ukratko da bude “oči i uši” generala Breedlovea. Petek objašnjava da se to uglavnom odnosi na probleme koji nastaju pri standardizaciji znanja, vještina i kompetencija vojnika koji dolaze u misije, a pripadnici su različitih vojski.

– Dolazimo iz raznih podneblja, kultura, sustava školovanja i obuke, a NATO nastoji uspostaviti jednak standard za sve i od svakog vojnika i dočasnika iz bilo koje savezničke vojske očekuje se da obavi jednak posao na isti način – pojašnjava. Jednostavnije rečeno, kada se vojnici iz različitih zemalja nađu u operaciji negdje u svijetu po istom poslu, jako je važno da prepoznaju iste standarde u zapovijedanju i provođenju vojnih operacija.

Petek očekuje da će veći dio svog trogodišnjeg mandata pri zapovjedništvu NATO-a u Belgiji provoditi na putu, obilazeći postrojbe i vojnike i konzultirajući se s njima. Kaže mi da je oduvijek želio biti vojnik. Nakon osnovne škole, 1989. upisao je Vojnu gimnaziju na Črnomercu u Zagrebu. Kao gimnazijalac se 1991. zatekao baš na vojnom poligonu u Slunju te pobjegao iz JNA. Nakon okupacije Slunja, kao šesnaestogodišnjak nastavio je školovanje u Zagrebu, gdje mu se posrećila razmjena učenika, prijavio se i otišao 1992. na školovanje u SAD, gdje je završio četvrti razred srednje škole. Vratio se 1993. u Hrvatsku i s 18 godina, kako i sam kaže “kao balavac”, stupio u 1. gardijsku brigadu Tigrove. U to vrijeme u Hrvatsku dolaze i umirovljeni američki časnici koji pokreću MPRI program, koji će transformirati dočasnički sustav u tadašnjem HV-u. – Znam da je to bila sreća, no poznavanje engleskog jezika gurnulo me već u prvi tečaj koji su organizirali Amerikanci za hrvatske dočasnike – kaže.

Vojska kao druga obitelj

Premda je sudjelovao u završnim vojnim operacijama kojima je oslobođena Hrvatska, dočasnik Petek uopće ne želi govoriti o svom ratnom putu, jer je on, smatra, neusporediv s veličinom ratnog puta koji su imali njegovi kolege koji su u ratu bili od 1991. No, nakon rata uključio se u osnivanje dočasničkog zbora. U 1. GBR ostaje do 2003., a u međuvremenu odlazi na školovanje u SAD, gdje završava dočasničku akademiju američke kopnene vojske u Teksasu. Nakon povratka u Hrvatsku Petek i dalje gradi vojnu karijeru, a 2007. odlazi u združeno zapovjedništvo NATO-a u Bruns u Nizozemskoj. Tamo je bio na dužnosti voditelja mobilnog tima za obuku, čiji je zadatak bio da organizira i savjetima pomogne sustav obuke vojnika i dočasnika u drugim zemljama. Ondje je u tri godine mandata stekao novo veliko iskustvo, a iz tog mu je razdoblja posebna čast što je baš on unio hrvatski stijeg u zapovjedništvo NATO-a kada je 2009. Hrvatska primljena u članstvo. S obzirom na to da Petek, kako kaže, ima dvije obitelji – suprugu Jasenku i dvojicu sinova, te vojsku, kaže da je potrebno u tome dobro balansirati.

Da nije supruge i njezine potpore, vjerojatno ne bih jako daleko dogurao – kaže iskreno. Nažalost, u tih 12 godina, kada bi sve zbrojio, kaže da najveći dio tog vremena nisu bili zajedno. Sada ima priliku u Belgiju povesti i obitelj, no još se lome i veća je vjerojatnost da će, zbog škole i djece, na kraju otići sam. Pogotovo stoga što će i na novom poslu više biti na terenu nego u Monsu i jasno je da će supruga morati pričekati da se taj časnički namjesnik “zaželi” uredskog posla. Stoga će on radije stanovati u bazi i svaki slobodan trenutak odlaziti k obitelji u Zagreb, koji nije daleko ni avionom ni autom, kaže. I vjerojatno je taj Petekov nemirni vojnički duh bio i razlog što ga je Breedlove, inače pilot, odabrao za svoju desnu ruku, jer i za tog američkog generala kažu da mrzi uredski posao, a puno mu je draži onaj pravi vojnički, na terenu.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

MUP-u isporučene hrvatske jurišne puške VHS-K2

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP) u četvrtak je isporučeno tisuću hrvatskih jurišnih pušaka VHS – K2 nakon što je u rujnu potpisan sporazum ministarstva i tvrtke HS produkt, doznaje se u MUP-u.

“Napominjemo kako su naši najbolji instruktori specijalne i interventne policije, Uprave za posebne poslove sigurnosti, Policijske akademije i puškari pušku prethodno testirali u različitim uvjetima i taktičkim situacijama.

Rezultati testiranja pokazali su kako ova jurišna puška, u odnosu na pušku koju policija trenutno koristi, pruža nemjerljivo veću sigurnost pri rukovanju i za policijske službenike koji rukuju oružjem, tako i za okolinu”, ističu u MUP-u. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Krstičević: “Predsjednici i premijeru nosim pozitivno mišljenje”

Objavljeno

na

Objavio

Saborski Odbor za obranu, nakon dvosatne je rasprave jednoglasno dao pozitivno mišljenje o prijedlogu stručnog povjerenstva MORH-a za kupnju višenamjenskih borbenih aviona. No, još je tajna koji će avion Hrvatska kupiti jer se o prijedlogu još moraju očitovati Vijeće za obranu i Vlada. 

“Sigurno da bi mi svi željeli ono što je najbolje, a najbolje je i najskuplje. Prema tome možete kupiti ono što si možete priuštiti, a da ne utječe na ostali razvoj Oružanih snaga i proračun RH. Vjerujem da će Vlada donijeti odluku u tom kontekstu”, izjavio je predsjednik saborskog Odbora za obranu Igor Dragovan.

“Zadnja stvar koja je također vrlo bitna su investicije – dakle partner koji će nam dati priliku, koji će investirati u Hrvatsku. Tako da ovaj projekt ne bude samo trošak nego i prilika za veću zaposlenost, tehnologiju i tehnička znanja koja su potrebna. Zato molim malo strpljenja, odgovornost je velika”, poručio je ministar obrane Damir Krstičević.

Novinari su Krstičevića izravno upitali ide li pred Predsjednicu i premijera s izraelskom ponudom, no on je izbjegao izravno odgovoriti. “Idem kod Predsjednice i premijera s pozitivnim mišljenjem, jednoglasnim, saborskog Odbora za obranu”, rekao je Krstičević nakon sjednice Odobra koja je iza zatvorenih vrata trajala više od dva sata.

Krstičević je najavio da će javnosti prezentirati sve četiri ponude nakon što Vlada donese odluku o nabavci. Nabrojao je ključne točke kod donošenja odluke – tip aviona, njegova cijena(za koju je rekao da mora biti “priuštiva”) te je naglasio da mora doći i do strateškog partnerstva. o čemu smo pisali u jučerašnjoj Kolumni

Kako kupiti najskuplje zrakoplove i još zaraditi dosta novaca!?

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari