Pratite nas

Herceg Bosna

Hrvatski domoljubi uskoro će dobiti spomenik u Ljubuškom

Objavljeno

na

Hrvatski domoljubi i revolucionari, koji su iz ideala slobode i ljubavi prema svome narodu i domovini, prije 45 godina položili svoje živote, dobit će spomenik u Ljubuškom.

Riječ je o junacima koji su 1972. godine upali u komunističku Jugoslaviju u cilju podizanja ustanka, rušenja komunističkoga režima i uspostave slobodne, demokratske hrvatske države, piše Večernji list BH

Odluka o podizanju spomenika obznanjena je na tribini u Gradskoj vijećnici u Ljubuškom, na kojoj je prikazan dokumentarni film “Akcija Feniks ‘72.”, koja je održana u sklopu programa obilježavanja Dana općine Ljubuški. Na tribini su govorili Bože Vukušić, pisac knjige “HRB – Rat prije rata” po kojoj je nastao film, te Vice Vukojević i Ivan Butković.

Oni su, nakon prikazanog filma, govorili o toj temi, iznosili dodatne podatke i činjenice vezane uz sam događaj i političke prilike u tom i djelomično sadašnjem vremenu.

Na kraju je akademski kipar Zdenko Galić, Posušak po rođenju koji živi u Gorici pokraj Gruda, autor idejnoga rješenja budućeg spomenika u Ljubuškom, predstavio projekt i objasnio njegov izgled te mjesto gdje će biti podignut.

Bit će to pokraj OŠ Marka Marulića, točnije na prostoru između zgrade škole i zgrade Centra za socijalni rad. Zauzimat će ukupno 45 m2 popločane površine, a sastojat će se od središnjeg uspravnog dijela veličine 3×1,80×0,30 m na kojem će biti raspoređeno 19 kocaka koje će simbolizirati 19 revolucionara.

Budući da je spomenik u Ljubuškom, na dvjema kockama će biti predstavljena dvojica revolucionara, rodom iz Ljubuškog – Pavo Vegar i Ludvig Pavlović. Razmišlja se i o Anti Miličeviću, također rodom iz Ljubuškog, koji nije bio u skupini, ali je ubijen i bio je povezan sa skupinom i o tome će se još razmisliti.

S desne strane spomenika bit će postavljena ploča na kojoj će biti upisana imena ostalih revolucionara i jedan tekst Adolfa Andrića, objasnio je Galić.

Spomenik bi trebao biti završen do početka ljeta, otprilike do polovine lipnja, a glavni financijeri bit će naši ljudi iz Australije koji su bili povezani s Hrvatskim revolucionarnim bratstvom.

Što vi mislite o ovoj temi?

Herceg Bosna

Ludnica na ulicama Mostara, očekuje se neviđen doček u ponedjeljak

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska rukometna reprezentacija je u nevjerojatnoj drami nakon dva produžetka svladala Norvešku s 29:28 i plasirala se u finale Europskog prvenstva

Ludnica je bila na parketu nakon gola Muse. Ludnica je bila na tribinama Tele2 arene u Stockholmu među hrvatskim navijačima. Ali, ludnice je bilo i po gradovima Hrvatske.

Ludnice je bilo i u rodnom gradu Željka Muse, čovjeka koji donio pobjedu, ali i rodnom gradu Igora Kračića, čovjeka koji mu je asistirao.

Odjekivale su pirotehničke eksplozije po Mostaru, vatromet i trube automobila po ulicama.

Podsjetimo, čak četiri hrvatska rukometaša su rođena u Mostaru: Marino Marić, Igor Karačić, Željko Musa i Marin Šego i već se sada može reći da će biti ludnica u ponedjeljak, bez obzira kako završi finale, kada se ovi rukometaši, ali i ostali iz Hercegovine očekuju.

Sprema se veliki doček! piše Dnevnik.ba

Hrvatska je u finalu!!! Norveška pala nakon povijesne drame

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Kiseljak: Obilježena 26. obljetnica osnutka 3. GB HVO-a ‘Jastrebovi’

Objavljeno

na

Objavio

Nemjerljiv je doprinos „Jastrebova“ u obrani hrvatskog naroda u BiH

Polaganjem vijenaca pred Spomen obilježjem Mati Lučiću Maturici u vojarni u Kiseljaku koja nosi ime ovog jednog od heroja obrane Lepeničke doline, misom zadušnicom u kapelici sv. Martina u krugu vojarne te Svečanom akademijom i druženjem bivših pripadnika, u Kiseljaku je danas obilježena 26. obljetnica osnutka 3. Gardijske motorizirane brigade HVO-a „Jastrebovi“.

I ove godine svečanost koju je organizirala 1. pješačka (gardijska) pukovnija, postrojba Oružanih snaga koja baštini tradiciju s HVO-a , okupila je brojne „Jastrebove“ i ratne zapovjednike HVO-a predvođene generalima Stankom Soptom i Ilijom Nakićem, predstavnike Udruga proizašlih iz Domovinskog rata ali i mnoštvo gostiju iz cijele BiH i Hrvatske na čelu s vojnim izaslanikom brigadirom Marinom Gregorovićem.

Svečanostima u povodu 26. obljetnice utemeljenja 3.GB „Jastrebovi“ nazočili su i brojni dužnosnici HDZ BiH na svim razinama vlasti počevši od načelnika Općina Kiseljak i Kreševo Mladena Mišurića Ramljaka i Renata Pejaka do ministara i dužnosnika HDZ BiH u zakonodavnpj i izvšnoj vlasti Županije Središnja Bosna, Federacije BiH i BiH.

Predvodeći misu zadušnicu u prepunoj kapelici sv. Martina u krugu vojarne „Mato Lučić Maturica“ u Kiseljaku, uz sudjelovanje brojnih svećenika Kreševskog dekanata, mons. Tomo Vukšić, vojni biskup BiH vjernike je pozvao da svakim danom nadograđuju slobodu za koju se se izborili hrvatski branitelji, među kojima su mnogi pripadnici 3. GB „Jastrebovi“.

Na svečanoj akademiji o okkolnostima nastanka Brigade govorio je bojnik Ilija Miličević, zapovjednik 2. pješačke bojne 5. pješačke brigade. S još tri Gardijske brigade HVO-a, Jastrebovi su bili i okosnica obrane Hrvata u BiH.

Prigodnim govorom okupljenima se na Svečanoj akademiji obratio i brigadir Martin Pažin, zapovjednik 1. pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga BiH.

Naglasio je pri tom kako su profesionalnim pristupom u ustroju, pripadnici 3. GB Jastrebovi, postrojbe osnovane u siječnju 1994 godine polučili su blistave rezultate na bojišnicama diljem središnje Bosne ali i u vojno- redatstvenim operacijama Hrvatske vojske i HVO-a tijekom 1994. i 1995, godine, od Maestrala i Južnog Poteza do Bljeska i Oluje.

U ime Operativnog zapovjedništva Oružanih snaga BiH čestitku bivšim pripadnicima Brigade uputio je i brigadni general Tomo Kolenda, zamjenik zapovjednika Operativnog zapovjedništva OS BiH.

Svečanu akademiju nastupom je uveličao Vojni orekstar OS BiH dok je pjesmu posvećenu svim hrvatskim braniteljima odrecitirao njezin autor narednik Goran Totić, pripadnik 2. pješačke bojne.

3. Gradijska motorizirana brigada „Jastrebovi“ istaknuo je i ove godine, utemeljena je u najtežem trenutku kada je agresija na hrvatske prostore u BiH bila na vrhuncu, a hrvatski teritorij u središnjoj Bosni podijeljen na enklave te odvojen od Hercegovine i Posavine.

Uz bogato ratno iskustvo i profesionalan pristup, pripadnici Brigade dali su ogroman doprinos obrani i stvaranju BiH. Tradiciju ove postrojbe, ratno iskustvo i profesionalnost bivši pripadnici unijeli su i u potrojbe Oružanih snaga BiH čiji su sastavni dio.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari