Pratite nas

Herceg Bosna

Hrvatski domoljubi uskoro će dobiti spomenik u Ljubuškom

Objavljeno

na

Hrvatski domoljubi i revolucionari, koji su iz ideala slobode i ljubavi prema svome narodu i domovini, prije 45 godina položili svoje živote, dobit će spomenik u Ljubuškom.

Riječ je o junacima koji su 1972. godine upali u komunističku Jugoslaviju u cilju podizanja ustanka, rušenja komunističkoga režima i uspostave slobodne, demokratske hrvatske države, piše Večernji list BH

Odluka o podizanju spomenika obznanjena je na tribini u Gradskoj vijećnici u Ljubuškom, na kojoj je prikazan dokumentarni film “Akcija Feniks ‘72.”, koja je održana u sklopu programa obilježavanja Dana općine Ljubuški. Na tribini su govorili Bože Vukušić, pisac knjige “HRB – Rat prije rata” po kojoj je nastao film, te Vice Vukojević i Ivan Butković.

Oni su, nakon prikazanog filma, govorili o toj temi, iznosili dodatne podatke i činjenice vezane uz sam događaj i političke prilike u tom i djelomično sadašnjem vremenu.

Na kraju je akademski kipar Zdenko Galić, Posušak po rođenju koji živi u Gorici pokraj Gruda, autor idejnoga rješenja budućeg spomenika u Ljubuškom, predstavio projekt i objasnio njegov izgled te mjesto gdje će biti podignut.

Bit će to pokraj OŠ Marka Marulića, točnije na prostoru između zgrade škole i zgrade Centra za socijalni rad. Zauzimat će ukupno 45 m2 popločane površine, a sastojat će se od središnjeg uspravnog dijela veličine 3×1,80×0,30 m na kojem će biti raspoređeno 19 kocaka koje će simbolizirati 19 revolucionara.

Budući da je spomenik u Ljubuškom, na dvjema kockama će biti predstavljena dvojica revolucionara, rodom iz Ljubuškog – Pavo Vegar i Ludvig Pavlović. Razmišlja se i o Anti Miličeviću, također rodom iz Ljubuškog, koji nije bio u skupini, ali je ubijen i bio je povezan sa skupinom i o tome će se još razmisliti.

S desne strane spomenika bit će postavljena ploča na kojoj će biti upisana imena ostalih revolucionara i jedan tekst Adolfa Andrića, objasnio je Galić.

Spomenik bi trebao biti završen do početka ljeta, otprilike do polovine lipnja, a glavni financijeri bit će naši ljudi iz Australije koji su bili povezani s Hrvatskim revolucionarnim bratstvom.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Oglasi

Komentari