Connect with us

BiH

Hrvatski državljani u BiH moći će glasovati na europskim izborima

Objavljeno

-

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine dalo je u petak suglasnost za organiziranje glasovanja državljana Hrvatske koji žive u BiH na izborima za Europski parlament.

Izbori za novi saziv Europskog parlamenta zakazani su za 26. svibnja a pravo glasa na njima imat će i svi hrvatski državljani koji imaju prebivalište u BiH, kao i oni s prebivalištem u Hrvatskoj koji se tog dana zateknu u BiH.

Iz veleposlanstva Hrvatske u Sarajevu ranije su najavili kako će glasovanje za izbor zastupnika iz Hrvatske u Europskom parlamentu biti organizirano na ukupno 40 biračkih mjesta u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Hrvatske u BiH.

Tako će u Sarajevu biti otvoreno osam biračkih mjesta, u Mostaru petnaest, u Vitezu deset, u Livnu četiri, u Tuzli dva te u Banjoj Luci jedno.

Hrvatski državljani s prebivalištem u BiH imaju obvezu prethodno se registrirati za glasovanje dostavljanjem zahtjeva diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

Rok za prethodnu registraciju birača predviđenu zakonom je 15. svibnja.

Glasovat će moći i oni hrvatski državljani koji se ne registriraju do tog roka ali će na dan izbora prije samog glasovanja morati ishoditi potvrdu o upisu u birački popis koju će moći dobiti u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Hrvatske.

Obveza aktivne registracije biraa ne odnosi se na hrvatske državljane koji su podnijeli zahtjev za e-osobnom iskaznicom.

(Hina)

>>> Nadolazeći EU izbori su posljednji ispraćaj ovakvoj hrvatskoj desnici!?

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari