Connect with us

Događaji

Hrvatski državni vrh pozdravio dolazak prvih šest Rafalea

Objavljeno

-

Nabava višenamjenskih borbenih aviona Rafale predstavlja znatan doprinos Hrvatskoj vojsci i ratnom zrakoplovstvu, složili su se u četvrtak predsjednik Zoran Milanović, premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković na dočeku prvih šest borbenih zrakoplova Rafale u Velikoj Gorici.

“Puna su srca svih na ovom zajedničkom velikom ostvarenju, kojim jačamo sposobnost Hrvatske vojske, stječemo snagu odvraćanja kakvu dosad nikada nismo imali, jačamo strateško partnerstvo s Francuskom, ušli smo u obitelj Rafalea, i to u potpunost mijenja naš međunarodni položaj pa i našu ulogu u okviru Sjevernoatlantskog saveza i ulogu u okviru Europske unije i drugih međunarodnih organizacija”, rekao je premijer Andrej Plenković.

Dodao je da će novi zrakoplovi “čuvati hrvatsko nebo, kopno i more sljedećih 40 godina”.

“Bit ćemo respektabilna vojna sila koja se u području između Bavarske i Grčke može pohvaliti, kad dođe ovih preostalih šest aviona, najjačim vojnim zrakoplovstvom u ovom dijelu Europe”, poručio je Plenković na svečanom dočeku prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale u Hrvatsku u vojarni „Pukovnik Marko Živković“ u Velikoj Gorici na Plesu.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković kazao je da odluka o nabavi predstavlja “jedan od najvećih iskoraka u razvoju hrvatskih obrambenih sposobnosti od 90-ih doina prošloga stoljeća”

“Ujedno (predstavlja) i najveću investiciju u naše oružane snage od osamostaljenja. Taj potez je također potvrda naše predanosti podizanju razine opremljenosti Hrvatske vojske”, dodao je Jandroković.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović je rekao da je ovim potezom Hrvatska “dobila moderno zrakoplovstvo, skoro najnovije generacije zapadne tehnologije” te je zahvalio zaslužnima koji su “napravili dobar posao”.

“Ovo je veliki i lijep dan. Hrvatsko je dobila moderno zrakoplovstvo, onima koji su na tome radili čestitam, napravili su dobar posao”.

“To će nam biti dobro, dobro će nam služiti. Ovi avioni su jedni od najboljih na svijetu”, kazao je.

Milanović je pozvao na daljnje jačanje Hrvatske vojske.

“Hrvatske oružane snage su zrakoplovstvo, ali i mnogo više. To je obalna straža, brodovi, na čiju isporuku i porinuće čekamo godinama, treba nam streljivo, sve ono do čega sada ne možemo doći, zbog ratova”.

“Moramo računati cijelo vrijeme o svojim interesima. U Đuri Đakoviću je na obnovi skoro stotinu Bradleyja, to smo izvukli u zadnji tren, to za Hrvatsku čudo znači. To je bio dobar potez”, kazao je.

Sva trojica zahvalila su hrvatskim braniteljima, posebno prvim pilotima, na njihovoj žrtvi i hrabrosti u Domovinskom ratu i naglasila da bez toga ovo danas ne bi bilo moguće.

Zrakoplovi su stigli dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.

Odluku o kupnji borbenih aviona Rafale, Vlada je donijela 28. svibnja 2021.godine, kada je zadužila Ministarstvo obrane da provede sve potrebne radnje u vezi sklapanja ugovora između Hrvatske i Francuske. Taj su ugovor 25. studenoga iste godine potpisali tadašnji ministar obrane Mario Banožić i francuska ministrica obrane Florence Parly, u sklopu službene posjete francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Hrvatskoj.

Primopredaja prvog aviona Rafale održana je 2. listopada prošle godine u bazi francuskog ratnog zrakoplovstva Mont-de-Marsan. Do kraja ove godine u Hrvatskoj bi trebalo biti osam aviona, a do kraja prvog kvartala 2025. godine očekuju se i preostala četiri aviona.

Za kupnju Rafalea iz državnog je proračuna osigurano ukupno 1,13 milijardi eura u razdoblju od 2021. do 2026. godine. Za ovu je godinu predviđeno oko 225 milijuna eura, za sljedeću 65 milijuna, dok će se iz proračuna za 2026. godinu izdvojiti oko 18 milijuna eura.

Ugovorom između Hrvatske i Francuske također je obuhvaćena vojna suradnja, održavanje zajedničkih vježbi ratnog zrakoplovstva dviju zemalja te obuka hrvatskih pilota i tehničkog osoblja. Do danas je program obuke za Rafale prošlo oko 90 pripadnika oružanih snaga različitih specijalnosti, navode u Ministarstvu obrane.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas