Connect with us

Hrvatska

Hrvatski helsinški odbor (HHO) pozvao na osnivanje međunarodne komisije za logor Jasenovac

Objavljeno

on

Hrvatski helsinški odbor (HHO) pozvao je u utorak na osnivanje multidisciplinarne međunarodne komisije za logor Jasenovac, na čijem bi se čelu nalazila osoba koju bi predložio Yad Vashem iz Izraela, koji, ističu iz HHO-a, sigurno ima najveće kompetencije i holistički pristup problemu Holokausta u svijetu uopće.

HHO u priopćenju što ga je potpisao predsjednik Ivan Zvonimir Čičak, navodi kako bi iskustva Yad Vashema pomogla u utvrđivanju kriterija za procjenu istine o logoru Jasenovcu, ma kakva ona bila.

U tu bi komisiju, smatra HHO, “trebalo uključiti i predstavnike Srbije, Hrvatske, BiH, Pravoslavne i Katoličke crkve, Islamske vjerske zajednice, Židovskih zajednica i organizacija u Hrvatskoj, predstavnike Roma te eksperte za tu problematiku iz SAD-a i Europe”.

Sjedište komisije bilo bi u Zagrebu, a njezin rad financirala bi prije svega Republika Hrvatska te nakon uključenja u projekt i Europska unija kao i zainteresirane fundacije, navodi se u priopćenju.

Predsjednik HHO Ivan Zvonimir Čičak iznio je prošle godine ideju o formiranju međunarodne komisije za Jasenovac predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, koja je pokazala razumijevanje za ovu inicijativu, dodaje se. Tvrde kako već više mjeseci pokušavaju razgovarati i s predsjednikom Vlade Plenkovićem, ali je očekivana reakcija, za sada izostala.

HHO smatra da dijalog koji su vodili predstavnici Katoličke i Pravoslavne crkve o ulozi zagrebačkog nadbiskupa i kardinala, blaženoga Alojzija Stepinca o događajima tijekom 2. svjetskog rata, a na poticaj pape Franje i Vatikana, svjedoči kako je moguć razgovor o svim spornim problemima koji opterećuju prošlost.

Bez obzira što se čini da nije postignut nikakav napredak, ocjenjuju iz HHO-a, već sam razgovor između dviju Crkava veliki je doprinos dijalogu i stvaranju atmosfere tolerancije.

Čičak zato poziva sve razine vlasti u Hrvatskoj da podupru njihovu inicijativu o Jasenovcu.

Time bi se, tvrdi, suzio prostor za političke manipulacije i korištenje jasenovačke tragedije za širenje mržnje među pojedincima i narodima te smanjio prostor svakodnevnim tenzijama koje HHO prepoznaje u Hrvatskoj i susjednim državama.

HHO također poziva i vlasti susjednih država, vjerskih i drugih organizacija i institucija da podupru njegovu inicijativu, a predsjednicu Republike Hrvatske Hrvatske Grabar-Kitarović da prigodom skorašnjeg posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj, predstavi ovu ideju i inicijativu.

Napominje kako više godina HHO prati događaje oko Jasenovca, pokušaje političke zloupotrebe jasenovačkih žrtava u susjednim državama, ali, kako navodi, i nekih institucija i javnih osoba u Hrvatskoj. Kontinuitet zloupotreba očitovao se i na nedavnoj izložbi o Jasenovcu koju je u UN-u organizirala Srbija, navodi u priopćenju.

HHO podsjeća na svoje ranije inicijative o pitanju Jasenovca, koje zbog, kako tvrde, nerazumijevanja tadašnjega premijera Zorana Milanovića, predsjednika Republike Ive Josipovića i predsjednika Hrvatskog sabora Borisa Šprema, nisu mogle biti ostvarene.

Navodi kako im je ideja bila utemeljiti nezavisnu skupinu po uzoru na Wieselovu komisiju, koju je osnovala rumunjska vlada 2003., s ciljem raščišćavanja kontroverzi oko Holokausta u Rumunjskoj. Wieselova Komisija, kažu iz HHO-a, polučila je pozitivne rezultate i bitno umanjila tenzije i zlouporabe u tumačenjima Holokausta u Rumunjskoj.

Podsjetimo, prof. dr. Slaven Letica je također dao prijedlog za osnivanje međunarodnog povjerenstva za Jasenovac!

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR