HRVATSKI HELŠINSKI ODBOR – ZAČETAK ‘NEVLADINIH’ ORGANIZACIJA U HRVATSKOJ

  46

  Devedesetih godina u Hrvatskoj Nongovernmental organizations (nevladine organizacije) i International nongovernmental organizations (međunarodne nevladine organizacije) počinju stvarati tajno financiranu mrežu kontrole medija i političke oporbe.

  čičak hhoPrema svemu sudeći cijela ta mreža preko koje je i Mesić uspio postati od političkog marginalca u pobjednika predsjedničkih izbora, bila je organizirana u HHO-u sa Čičkom koji je sačinjavao vrh te piramide u Hrvatskoj. Ta ekipa se naknadno povezuje sa samim vrhom ICTY Tužiteljstva preko Čička koji se volio hvaliti statusom “neformalnog glasnogovornika” tužiteljstva u RH zahvaljujući prijateljstvu sa Hartman i CDP.

  Pa ga je 2000. Mesić pozvao za savjetnika, ali su se ubrzo ipak razišli ili zbog straha od preočite veze ili mogućnosti da djeluju na više frontova (mediji + politika) iako su do kraja dijelili jednake stavove.

  9. veljače 1996 u Esplanadi održan je sastanak HHO i Sorosa na kojem je Soros postao je glavni financijski sponzor HHO-a. Zapisnik s tog sastanka je potpisao Drago Pilsel (savjetnik Josipovića) s napomenom u uvodu da “nije za javnost”.

  Zanimljiva je “Promemorija članovima HHO-a pred razgovor s delegacijom Vijeća Europe” iz 1995. u kojoj HHO useljavanje hrvatskih vojnika u prazne stanove JNA i Srba na oslobođenim područjima tretira :

  „Odbor drži da je Statutom Suda u Haagu ova aktivnost kvalificirana kao ratni zločin, pa će ubuduće inzistirati da se tako i tretira, a da se odgovornost za ovu vrstu ratnog zločina protegne od vrha do dna Ministarstva obrane.“

  Najveće angažiranje HHO-a i njegovih suradnih centara u Hrvatskoj su zabilježeni u provedbi projekta pod nazivom “Krajina”. Tim projektom HHO pruža izravnu istraživačku i obavještajnu potporu Uredu tužitelja Međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu, sa izvještajem iz 1996. poslanom Uredu tužitelja MKS-a u Haag i svim drugim “zainteresiranim korisnicima” u inozemstvo.

  Početna novčana potpora za taj projekt bila je 130 000 $ za istraživanje Oluje i Bljeska (Mesić o Bljesku 1995 u USA ambasadi).

  Sve informacije, dokumentaciju i prikupljene spoznaje, ured HHO-a trebao je obraditi i na kraju sačiniti cjelovito izvješće.

  Josipović SorošNaručitelj projekta je Vijeće Europe, a financijer „Institut otvoreno društvo Georga Sorosa“. Za izradu projekta planirano je utrošiti oko 49.000 dolara, za prijevod 7.168 dolara, za prvih šest mjeseci rada 130.000 dolara, a ukupno sve iznosi oko 186.000 američkih dolara.

  Indikativan je i projekt HHO-a pod nazivom “Monitoring hrvatskoga pravosuđa” budući da prilično rasvjetljava ciljeve, metode pa i skriveni smisao djelovanja ove udruge čiji je deklarativni cilj skrb o ljudskim pravima.

  U financiranju projekta sudjeluju Kanada s 800.000 američkih dolara i Nizozemska s 200.000 američkih dolara, što znači da je ukupna vrijednost za infiltraciju u hrvatsko pravosuđe, prikupljanje podataka i građe i slanje na planirane svjetske adrese, posebice u Međunarodni sud u Haagu i OESS, iznosila milijun dolara.

  Ima još nekoliko projekata koje je realizirao Hrvatski helsinški odbor. Uz ostale, realizirao je i projekt “Glas 99” koji se odnosi na praćenje i aktivnu pripremu birača za izbore kako bi izvršio izričit i znatan utjecaj na “demokratske i političke procese”. Voditelj tog projekta bio je Tin Gazivoda, koji poslije , nakon 2000. postaje ni manje ni više nego presjednik vijeća za nadzor tajnih službi!

  Tijekom 1994. godine HHO je dobio i zajam u iznosu od 25.000 američkih dolara od „National endowment for democracy“ iz Londona za otvaranje pet promatračkih centara. Švedski helsinški odbor je 1997. godine financijski podržao HHO u iznosu od 100.000 DEM namjenski ih poslavši za Ljetnu školu 97., Monitoring ljudskih prava u Kninu i Monitoring ljudskih prava u Vukovaru. Za monitoring u Vukovaru, Švedski helsinški odbor je zahtijevao da se provede u suradnji sa Srpskim helsinškim odborom.

  HHO je proveo više projekata “Škola ljudskih prava” radi praktične provedbe aktivnosti na zaštiti i unapređenju ljudskih prava. Za onu iz 1995. godine, direktor je bio, primjerice, Žarko Puhovski, a proračun je iznosio 39.330 američkih dolara.

  Osim navedenih, HHO je realizirao i niz drugih projekata, tiskao je više knjiga, poput one “Srbi u Hrvatskoj jučer, danas i sutra” za što je izdvojeno 12.000 dolara, a zamolba za donaciju upućena je Microsoftu Hrvatska d.o.o.

  Realizirana je i knjiga “Kristalna noć u Kostajnici” u kojoj piše o povratku devet osoba u Gornji Bijelovac 1997. godine što je izazvalo ogorčenje Hrvata, pa je došlo do fizičkog sukoba, devastiranja kuća i uništavanja imovine u Umetićima i Knezovljanima.

  Tiskanje knjige o tome stajalo je 16.500 dolara, a zamolba za financiranje upućena je Microsoftu Hrvatska d.o.o. i Westminster foundation for democracy.

  Za projekt “Promatračka mreža za ljudska prava” u ključnim gradovima Hrvatske radi prikupljanja informacija — u kontekstu čega je HHO utvrdio da je tijekom 1994. i 1995. godine u Hrvatskoj bilo 1500 slučajeva kršenja ljudskih prava — stajao je 205.200 dolara, iznos za funkcioniranje planiranih 19 regionalnih centara, a dopis za donaciju upućen je na National endowment for democracy.

  haag_zarko_puhovski

  Hrvatski helsinški odbor surađuje s drugim nevladinim organizacijama u RH i u drugim državama nastalim raspadom bivše Jugoslavije, zatim s inozemnim organizacijama USAID, NED, IRI, IOD, IHF, onda i s Vijećem Europe, institucijama UN-a, članovima State Departmenta, Uredom tužitelja Međunarodnog kaznenog suda, a najintenzivnija suradnja je s američkom organizacijom NED (National endowment for democracy), IOD-om i sa Sudom u Haagu kroz intenzivnu komunikaciju (obavijest HHO-a o odlasku skupine eksperata u Bruxelles od 2. ožujka 1994. godine na konferenciju o Sudu za ratne zločine, zatim govor Ivana Zvonimira Čička na konferenciji o Sudu za ratne zločine pod pokroviteljstvom Europskog parlamenta, Dopis Ureda tužitelja Međunarodnog suda u Haagu Hrvatskom helsinškom odboru od 21. veljače 1996. godine, Čičkov dopis glavnom tužitelju Richardu Goldstoneu, dopis glavnoj tužiteljici Louise Arbour.)

  “Izvještaj State Departmenta” (Briefer: Nicholas Bruns) 13. lipnja 1997. godine u 13 sati.

  Predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak je tom prilikom naveo da “nema nikakvog preokreta u hrvatskoj politici”, nakon čega je upitao “zašto SAD ne nastavi svoju oštru politiku prema Hrvatskoj”.

  Proračun HHO-a rastao je iz godine u godinu. Godine 1993. iznosio je 200 tisuća američkih dolara, 1994. – 243.520 dolara, godinu poslije, dakle, 1995. iznosio je 500.000 dolara, 1996. godine – 693.220 dolara, 1997. godine – 700.000 dolara, godine 1998. – 800.000 dolara, godine 1999. također 800.000 američkih dolara.

  Početnu financijsku potporu HHO je tijekom 1993. godine dobio od NED-a (National Endowment for democracy) i Sorosove fundacije uz preporuku IOD – Hrvatska o OSI-a u Budimpešti.

  Isplata novčanih sredstava koja HHO dobiva od Sorosove fundacije najprije se uplaćuje u poseban fond iz kojega Soros financira sve helsinške odbore, tj. preko IHF-a u Beču, čiji je direktor Araon Rhodes, u biti tako da novčana sredstva postaju “anonimni novac” koji se daje za ljudska prava. Uz novac koji dolazi preko Beča, postoji još izravno financiranje od IOD-Hrvatska i OSI-ja iz Budimpešte.

  U slučajevima transakcija preko Beča, OSI iz Budimpešte, odnosno Emily Martinez, financijska direktorica OSI-ja, HHO-u samo pošalje obavijest da im je novčani iznos odobren “Grant” i u kojem iznosu.

  Osnovna strategija područja djelovanja u RH postavljena je 1993. godine, a dana 17. prosinca 1993. tu je strategiju HHO ponudio svim značajnijim inozemnim organizacijama s ciljem dobivanja financijske potpore.

  U prvom navratu, materijal je dostavljen samo NED-u i u njemu je izražena želja HHO-a: “Hrvatski helsinški odbor želio bi postati trajnim partnerom National Endwomenta u poticanju razvoja slobode medija, novih časopisa i novina na području hrvatske države … s tim u vezi, Odbor predlaže trajaniji i intenzivniji kontakt između dviju institucija na obostranu korist”.

  U nastavku, pod točkom 4. 1. 2 stoji: “Do konca 1995. godine u Hrvatskoj bismo željeli stvoriti potpunu promatračku mrežu u kojoj bismo u svakom od 420 administrativnih centara (općine) imali i po jednog promatrača. Tako bismo napravili mrežu za cijelu Hrvatsku preko koje bi se u svakom trenutku moglo znati što se gdje dogodilo, problemi bi se mogli sistematizirati, vršiti politički i drugi pritisak.”

  Analizirajući njegovo ustrojstvo i suradnju s inozemnim organizacijama s obavještajnog i protuobavještajnog gledišta, može se s visokim stupnjem sigurnosti konstatirati da je Hrvatski helsinški odbor po tom ustrojstvu i područjima djelovanja paraobavještajna služba koja služi kao informacijski i istraživački servis inozemnim organizacijama, poglavito Sudu u Haagu, EU-u, UN-u, NED-u, USAID-u, IOD-u, IHF-u

  Plaće su se u ta vremena kretale u tisućama USD pa je Čičak bio 1996. plaćen npr. 3.000 USD ! Ostali također u tisućama USD!

  Gdje su tu još razni UJD-aši kao onaj Zakošek koji se danas obračunava sa Katoličkom Crkvom, doktor samoupravljanja iz 1987.? Sve u svemu to je jedna fanatastična mreža !

  Pa uzmimo u obzir i pismo intelektualaca iz 1993. u kojem je izvor svih budućih podjela u RH (na lijeve i primitivne, hercegovce i normalne, ustaše i antifašiste…) u kojem sudjeluje i Ivo Banac, tata detuđmanizacije!

   

  Daran Bašić/dragovoljac.com

  facebook komentari

  • peppermintt

   morale bi se mjenjati mnoge stvari u regukiranju rada ovih silnih NVO
   van pameti je da određene skupine cili svoj radni vijek provedu lagodno, ubirući lovu za proaju magle.
   I nemoralno skroz. Npr. prof Puhovski nakon sramotnog lažnog svjedočenje u Hagu i dalje kotira kao relevantan sugovornik i komentator društvenih događaja.

   Pitanje zar osobama kojima je dokazana laž triba dopustiti obavljanje javnih dužnosti ?????

  • Puhovski je sramotnim istupima nanio mnogo štete Istini i Hrvatima

  • peppermintt

   tko dopušta gledati mu kroz prste ?!!!

  • Lako bi da se radi samo o ‘dopuštanju’, nego ga se promiče, pita za mišljenje, umjesto da ga se isključi iz javnog života! A to rade namjerno i svjesno oni koji plaćaju i Yutarnje novinare i kojima su tuđi interesi ‘bliži’ od hrvatskih

  • sposaric

   Ne smije se zaboraviti protunarodna uloga Hrvatskoga PEN centra koji je na temelju Kongresa Svjetskog PENa 1994. u Pragu prihvatio tzv. “prašku rezoluciju” o budućoj suradnji/saradnji hrvatskih i srbijanskih književnika. To nasilno nametanje novog bratstva i jedinstva rezultiralo je istupom čak petnaestak hrvatskih književnika iz te udruge; među njima su Dubravko Horvatić, Ante Stamač, Hrvoje Hitrec i Slavko Mihalić. Kad se znade da tu udrugu danas vodi nekakva Nadežda Čačinovič, bivša žena “profesora političke filozofije” /ideš?/ Ž. Puhovskog, onda je razvidno da se radi o kontinuitetu razaranja hrvatske kulture iznutra, dakle od prvih dana hrvatske samostalnosti! Tko financira taj PEN i zašto, kome i čemu služi; hrvatskome narodu sigurno ne.

  • zdenka

   A evo mi ga:)) Ma pametno moje:))

  • zdenka

   Ta zar je Nadežda Čačinović bila supruga Ž.Puhovskom? Zamisli..Pa jel se išta vrijednoga izrodilo iz braka?

  • Alan B’Stard

   Znači, rak protuhrvatstva je zahvatio sve segmente Hrvatske državotvornosti!!?

  • sposaric

   Ima s njim kći Dinu… Da je to sve! Eh! Prilično aktivna feministička drugarica Nadežda bila je gospoja Ive Banca! Lijepe su te “yugopatriotske bračne veze”, ha, ha, ha!

  • sposaric

   Ako Hrvatska ne sufinancira rad, bolje reći aktivnost takvih udruga, lova će doći izvana; naravno, baš kao što se brblja da u nas još uvijek nisu ispunjeni svi uvjeti novinarskih sloboda, pa jadnim novinarima treba malkice pomoći materijalno i moralno! Karcinom društva upravo metastazira iz tzv. “Hrvatskoga novinarskog društva” iz Hrvatske na čelu s Dukom. Pa kad bi itko i zahtijevao ukinuće, odnosno zabranu takvih “nevladinih organizacija”, čitav svijet bi graknuo na nas jer bi time gušili demokraciju i slobodu javne riječi!? Prokleto je to….

  • Alan B’Stard

   .. dobar primjer je nedavna Dukina reakcija i općenito Violićkin natječaj za financiranje onih nvo portala. Da nije zlo bilo bi smiješno

  • zdenka

   Aj dok vi divanite o ozbiljnim temama, ja bih se još malo nadovezala ..Nutiga! I Ivo Banac je znači bio u bračnoj zajednici sa Nadeždom Čačinović.?! Bome,hm..Pa ko bi to na njojzi reka..E sad moram još malo porazmislit..

  • zdenka

   Aje neka tema ostane otvorena dok ja obavim šta imam po kući, pa možemo večeras dodatno proljudikat o istome, a vi nastojte zadržati misao. ne dajte da vam pobjegne. Tila bih još štagod sočna čut:)

  • sposaric

   Da stvarno, ne znam što su na njoj vidjeli! A možda je kao mlađa bila… onako… prpošna!
   Eh, kad mi jedna takva počne “feminizirati” i drobiti, npr. o “ženskom pismu” u književnosti, ja to odmah pošaljem k vragu! Ne postoji muško ili žensko “pismo”, ili znaš ili ne znaš pisati! Drugarica Nadežda, predsjednica tog PENa sama organizira i nastupa na tim njihovim priredbama. Ne znam zašto se je onaj Tonko Maroević uvalio u to društvo?… Prije tri mjeseca na račun norveškog veleposlanstva organizirala je u Zagrebu /Vila Arko/ tribinu JUGOISTOČNA EUROPA IZ DRUGE PERSPEKTIVE, a sudionici toga yugofilskog derneka kojega su nazvali “norveško-hrvatskim dijalogom” bili su Svein Mønnesland, Kjell Arild Nilsen, Vesna Teršelić i… Žarko Puhovski!
   Uzgred, drugarica Nadežda ne zna govoriti hrvatski niti se je ikada trudila popraviti užasnu dikciju. Zamisli da joj netko predloži: Hajde pročitaj, drugarice, na glas Matoševu pjesmu “Pri svetom Kralju”; pa kako bi uopće mogla elegantno svršiti s onim znamenitim stihom “I dok je srca, bit će i Kroacije”?! Ne će to ići!
   Na posljetku, zanimljivi su sponzori i donatori PEN centra iz Hrvatske /slika u privitku/:

  • sposaric

   Već iz toga proizlazi koliko su snažno umreženi, jer se iste osobe pojavljuju u PENu, HNDu te HHOu, a da ne govorimo o brojnim tzv “nevladinim” udrugama. No, zagrebečki gespen Ivan Zvonimir Čičak, odavno više ne stanuje u srcima iskrenih hrvatskih nacionalista i takav će otići k Bogu položiti račune!

  • zdenka

   Niste mogli čekat do večeras…I crni sinko, ta zar se i može elegantno svršit s riječima “I dok je srca, bit će i Kroacije”..

  • Alan B’Stard

   Sponzori su više nego zanimljivi, za ove strane agenture mi je više manje jasno, no nikakone mogu dokučiti od kud se na spisku našao ZET? Nekakvo ‘pranje’?

  • sposaric

   Bit će da je u pitanju Bandićeva potpora s obzirom da je ZET u vlasništvu Grada Zagreba ili tzv. Holdinga. No mislim da im ne daju novac, već besplatne tramvajske pokaznice “djelatnicima” te karte cvikalice za “goste” kad navrate u Zagreb. Da, i to je lova, unatoč činjenici da je ovo godina dijeljenja otkaza u ZETu!

  • Ida Galić

   Bok gospon Siniša! Otkud vi nađoste ovaj Kamenjar!? Drago mi je vidjeti vas tu, evo i ja tu nešto ponekad napišem ovako po zavičajnoj vezi sa ovdašnjim komentatorima! A stvarno su se raspasle ove udruge preko svake mjere. Negdje sam prije kratkog vremena pročitala, da se danas u Hrvatskoj da dobro živjeti od izdaje i protiv hrvatske djelatnosti! Kako sam negdje isto tako pročitala, da oni dobiju iz hrvatskog proračuna oko 1,6 milijarde kuna godišnje, a vojska im pala na prosjački štap, sa svojim predpotopnim naoružanjem a pogotovo starim ruskim avionima, sa kakvim nitko u Europi više ne leti! Čak je i Rade šerbedžija,kako kažu bio ugodno iznenađen jer je dobio od države više negoli je i sam zatražio! Lani je dobio 70 tis. kuna ove godine 400 tis. a narod kopa po kantama! pitam se, gdje je tomu kraj!!

  • Ida Galić

   Ne samo Puhovski, koji je izdajica još od Hrvatskog proljeća daleke 72. godine, nego i drugi možda još u većoj mjeri nego on! Na primjer Teršelička i onaj debil Pusić pa i Čičak_puhovski tandem sa Helsinškim odborom i mnogi drugi manji i veći. Svima njima treba zatvoriti pipu i gotovo i iskreno se nadam, da će to netko jednom učiniti, kad tad!

  • Ida Galić

   Oni u jednoj demokratskoj državi, kakva je recimo Izrael ne bi dugo funkcionirali! Jedna naša buduća demokratska vlada, morala bi ozbiljno proraditi na tome, kako im potkresati krila!!

  • sposaric

   Eh, Idice, slovenska nevjestice, ha, ha, ha! Ima ovdje poštenog svijeta, pa mi je drago navratiti u te krajeve.
   Inače, Hrvatska ima oko 50.000 registriranih udruga!!!? No, možda su nekoje godinama već neaktivne, ali velika većina ne pripada ovome tzv. “nevladinom sektoru” o kojemu je riječ. Eto, prema pisanju novopokrenutog časopisa “Udruga”, točnije prema riječima dr. sc. Igora Vidačaka, ravnatelja Ureda Vlade RH za udruge, sveukupno udruge u Hrvatskoj godišnje uprihoduju oko 4,5 milijardi kuna!!! To je priličan materijalni potencijal od kojega se čovjeku zavrti u glavi. No, ne znači to istom da nekoje udruge ne zaslužuju potporu; npr. udruge u kulturi, udruge koje skrbe o djeci i osobama s teškoćama, o invalidima… Uostalom, to je i naš novac, svi smo mi porezni obveznici i želimo da se taj naš novac pošteno utroši.
   Glede Šerbedžije, još od 1982. kada se je taj ipak vrhunski hrvatski glumac udružio s Ljubišom Ristićem i Dušanom Jovanovićem postao je uvjereni “džambas”, dakle čovo koji će sve učiniti da se domogne love i onda je dijeliti svojim drugarima, e da bi ga poštovali. Taj nikada nije niti jednu lipu nije uložio iz svog džepa!

  • Ida Galić

   A za uzvrat truje hrvatsko gledateljstvo nekim svojim “bljuvotinama” kao što je ona njegova predtava o Gavrilu Principu, koja je na istom nivou kao i ona Frljićeva “majstorija” o maloj “zečici” a Hrvatska sve to plaća, dok nam se i vrane na granama grohotom smiju!!!

  • peppermintt

   to su nove vridne informacije, inače gdja je redovita u onoj emisiji di njih četvoro drve o svemu i svačemu , ja nju niš ne razumim njoj je lino usta otvorit samo nešto frflja :))
   haha gušt je bio kad ih je Raos nalapušio :)))

  • Zatvoriti pipu pod hitno, pa da onda vidim kako će to Zorče Pusićkino zaraditi dnevnicu instrukcijama iz matematike kao što je nedavno rekao.

  • zdenka

   Počet ću sumnjat u vaše “kognitivne” sposobnosti-A iz čega ste zakjlučili da je Rade Šerbedžija vrhunski glumac? Šta je pritom prevagnulo, da li nazalna komponenta ili uzvišeni patos u njegovu glasu? Ne sramite se, slobodno priznajte..

  • sposaric

   Bio je! E, to sam zaboravio navesti i odmah meni kritika, ha? Zaista, do te 1982. Rade je ostvario niz odličnih uloga, a onda mu je valjda iz glave ispao nekakav “uvrtnik” /vida, “šaraf”/ i ode k vragu na poklonstvo! Ne bih se više opterećivao njegovim kasnijim zaslugama za očuvanje yugosocijalizma, jer u tom kolu, osim Radeta, još su najviše ostvarili navodni “disidenti” Mira Furlan, Peđa Matvejević i Slobodan Šnajder, a svi su oni danas “prošlost koja se vraća”, naravno, na našu sramotu!

  • zdenka

   Odma da se zna, pišem sa trećeg kompjutera, tako da mi više neće stizat nikakve poruke na mail, pa sad vako-“Brate po vjeri i naciji”-Je bilo je tu kod njega neka žica za glumu, ali se to tijekom vremena izvitoperilo, tako da je danas skoro pa mučno gledat kad se isti služi istrošenim “fazonima”..Pa nemoš lagat cijeli život a da te ljudi ne prokuže! Amo pitat njegovu sadašnju suprugu, sigurno bi se i ta složila sa mnom.Samo čas, idem nać još na Kamenjaru onu bradatu spodobu, da vidim jel išta mudroslovijo. Bog i Hrvati!

  • .. na našu sramotu, da! Povodom obljetnice Pulskog festivala, nagledašmo se i Nede Arnetić!

  • ..najbolje mu leže uloge rusa, tj. četničko mafijaške uloge koje su mu možebit urođene!

  • Eugen Savojski

   Lilith, pošto su kod vas drva ?

  • Eugen Savojski

   Mislio sam nešto komentirati ali neću, šalim se. U naslovu vam piše “Helšinski” a pravilno je “Helsinški”, primijetio sam ovdje neke jake igrače s drugih portala, iskoristit ću priliku da ih pozdravim sa
   Bog i Hrvati !

  • Eugen Savojski

   Jest nam se bivša prijateljica uozbiljila kako redovito ide na “punjenje”, izgleda da ju ni mater rođena ne može prepoznati 🙂 .
   Bog, čujemo se

  • Ja mislim da je to ‘helšinski’ Daranova stilska figura 🙂 .. Evo ja također pozdravljam tebe Savojski i sve ostale! Najjaču postavu! Bog i Hrvati!

  • skupa drva, ne isplati se grijati!:) metar ispilanih oko 100 KM, bukovina!

  • Bila je tu nomanje :)) ok, pozdrav Eugen!

  • Eugen Savojski

   Ovdje su grabova i bukova 250- 300 kn u cjepanicama, u pravu si nećemo ni ložiti:-),
   hajde Bog, čut ćemo se, je8em ti miša što misliš koliko nam bivša prijateljica primi kalorija dnevno,
   nju će moći zimi grijati i televizor .

  • peppermintt

   Srblji iz istočne Herce dogone po 80 km a može i manje

  • peppermintt

   kako bi vi nju grijali domuzi jedni, ajde razlaz 😛 :))))

  • peppermintt

   bome je, Matana u Prosjacima je vrhunski odradio, i Ivicu Kičmanovića u U Registraturi mora se to priznati.

  • peppermintt

   bil to bio lektor aja ? :)))))

  • Eugen Savojski

   u tu cijenu je vjerojatno uračunato i paljenje kuće naručitelju

  • Eugen Savojski

   ne daj Bože, hoću ostatak života provesti bez dodatnih stresova

  • Eugen Savojski

   to je riječ za koju sam jedino siguran kako se piše, par godina sam čekao da se “Helšinski” pojavi na portalu kako bi ispravio i isp’o “pametan” 🙂

  • peppermintt

   ova ti je dobra legendo :)))) moran to didi ispričat :))))))

  • peppermintt

   znanje uvik dođe na naplatu, uvik ja to govorim :)))))
   viš ja nisan ni registrirala iako san po tom pitanju prilično “pedantna ”
   :))