Connect with us

Događaji

Hrvatski inovatori na 43. međunarodnom sajmu inovacija PALEXPO u Ženevi osvojili 8 medalja

Objavljeno

-

Hrvatski su inovatori na 43. međunarodnom sajmu inovacija PALEXPO, od 15. do 19. travnja u Ženevi, osvojili osam medalja, pet zlatnih i tri brončane, priopćeno je u nedjelju iz Udruge inovatora Hrvatske (UHI).

ženeva sajam inovacijaNa jednom od najprestižnijih godišnjih skupova inovatora PALEXPO-u u Ženevi ove je godine predstavljeno oko 1000 inovacija iz 45 zemalja svijeta, a Hrvatsku je predstavljalo devet inovatora i inovativnih tvrtki.

Izložbu je posjetilo 27 tisuća posjetitelja.

Izložene inovacije ocjenjivao je međunarodni ocjenjivački sud, kojeg čini više od 75 stručnjaka, među kojima i predstavnik Hrvatske, Zoran Barišić, inače član Međunarodne federacije nacionalnih organizacija inovatora IFIA.

Hrvatski su inovatori osvojili osam medalja – pet zlata i tri bronce.

Zlatne medalje za inovacije osvojili su tvrtka Bernarda iz Nedelišća za „Cool Vision“ madrac, tvrtka Tehnix iz Donjeg Kraljevca za MBO-T tehnologiju održivog razvoja i tvrtka Altpro iz Odre za sustav za osiguranje željezničko cestovnih prijelaza s daljinskom kontrolom RLC23.

Zlatnim medaljama nagrađeni su i najmlađi hrvatski predstavnici u Ženevi, srednjoškolci Ivan Kožar i Tin Biršić iz Elektroničkog i računalnog kluba Ivanić Grad.

[ad id=”68099″]

sajam ženevaIvan Kožar je predstavio svoj novi pristup 3D grafičkom prikazu u punom spektru boja odnosno 3D hologramski displej, a Tin Biršić Cloud Security System, sigurnosnu kameru za vlasnike poljoprivrednih objekata koja nakon što opazi pokret, uslika i šalje fotografiju na cloud, a korisniku na odabranu e-mail adresu stiže obavijest o aktivnosti na čuvanom području.

Brončane medalje pripale su Vinku Rogini iz Lučkog za Balzam Mirela, tvrtki TTK iz Karlovca za metodu za smanjivanje aksijalne sile na centrifugalnim višestupanjskim pumpama i Klaudiu Šturmanu iz Pule za uređaj za višerednu proizvodnju, oblikovanje, transport i rezanje ćevapčića, keksa i pljeskavica s automatiziranim upravljanjem.

Ivan Milun iz Sinja u Ženevi je pak predstavio svoj inovativni postupak dobivanja vjernog izgleda kamenih zidova kuća, za kojeg mu je ondje uručena posebna plaketa rumunjskog Ministarstva znanosti i obrazovanja, navode iz HUI-a.

Hrvatske inovatore na sajmu je posjetio i hrvatski veleposlanik u Švicarskoj Aleksandar Heina, predstavivši im gospodarske prilike u toj zemlji i moguće poslovne iskorake.

Hrvatski inovatori ove su se godine 21. godinu zaredom predstavili na ovom sajmu inovaciju u organizaciji Udruge inovatora Hrvatske i u suradnji s Hrvatskom zajednicom tehničke kulture te uz potporu Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske banke za obnovu i razvitak.

I ove je godine ondje 16. travnja već tradicionalno održan Dan hrvatskih inovatora.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas