Connect with us

Kultura

Hrvatski jezik osnovna je značajka identiteta Hrvata

Published

on

Hrvatski jezik osnovna je značajka identiteta Hrvata koji žive i rade izvan Domovine i vrlo je važno voditi brigu o čuvanju našega izvornoga blaga i temelja međusobnoga prepoznavanja i razumijevanja u svijetu. Zato je Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i osnovao Vijeće za učenje i proučavanje hrvatskoga kao drugoga, stranog i nasljeog jezika, a upravo je četvrta sjednica ovoga Vijeća održana 17. prosinca ove godine.

Sjednicom je prerdsjedavao predsjdnik Vijeća državni tajnik Zvonko Milas, koji je s članovima razmijenio informacije o aktulanim događanjima te projektima koji su ostavreni u 2018. godini.

Ključni dokument za ovo pitanje jeste Strategija očuvanja, učenja, proučavanja i promicanja hrvatslkoga jezika izvan rešpublčike Hrvatske te je vrlo značajna činjenica da je izrađen Nacrt ove strategije, a članovi Vijeća imali su prigodu iznijeti prijedloge, pomoći u defi niranju načela i ciljeva n a kojima bi se trebala temeljiti Strategija.

Sastanku su bile nazočne i pomoćnice ministrica znanosti i obrazovanje izv. Prof. dr. sc. Ivana Franić i doc. dr. sc Iva Hraste Sočo.

Kako doznajemo sljedeća sjednica ovoga Vijeća održati će se u ožujku naredne godine.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari