Connect with us

Politika

Hrvatski kanaderi neće više gasiti požare u BiH

Objavljeno

on

Prema posljednjoj odluci Vijeća ministara, pomoć se traži bez izdvajanja dodatnih proračunskih sredstava iz rezervi proračuna BiH, a kanaderi RH su već obavili svoje djelovanje bez naknade

Šumski požari na području Jablanice ne smiruju se već deseti dan, a na kanadere iz Republike Hrvatske BiH više ne može računati. Prema posljednjem odobrenju Vlade RH, kanaderi su završili 30 sati odobrenog rada, pojasnio je u izjavi za agenciju Anadolija pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje Samir Agić.

Prema posljednjoj odluci Vijeća ministara, pomoć se traži bez izdvajanja dodatnih proračunskih sredstava iz rezervi proračuna BiH, a kanaderi RH su već obavili svoje djelovanje bez naknade.

– Oružane snage BiH djeluju u istim kapacitetima i mogućnostima i rade na terenu koliko uvjeti dopuštaju. Ministarstvo sigurnosti nema podataka da su u okviru Federacije BiH ili međuentitetske suradnje došla dodatna vatrogasna pojačanja, koji bi djelovali direktno na požar na terenu – rekao je Agić.

S obzirom na jako mali broj vatrogasaca i trenutne negativne vremenske okolnosti, Agić je istakao da se može očekivati da se požar nastavi širiti. Sve su analize pokazale da se mora uključiti veći broj vatrogasaca, te je Agić pozvao nadležne institucije Hercegovačko-neretvanskog kantona i FBiH da djeluju s većim brojem vatrogasaca.
– Da su nadležne institucije, od lokalnog pa do državnog nivoa, radile svoj posao, do sad bi bili napravljeni prosjeci i usjeci u šumskim prostranstvima, kako ne bi došlo do požara, širenja vatre ovolikom brzinom i ugrožavanja putne komunikacije – pojasnio je Agić.

dnevno.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR