Connect with us

Vijesti

Hrvatski klub na Capitol Hillu

Objavljeno

-

U organizaciji Nacionalne federacije američkih Hrvata i Hrvatskog kluba u američkom Kongresu u Washingtonu je održan panel “Hrvatska uloga na jugoistoku Europe – suočavanje s nestabilnošću u regiji”. SAD ne gubi zanimanje za naše okružje, a Hrvatsku vidi kao čimbenik stabilnosti – poruke su sa skupa.

Hrvatski klub na Capitol Hillu osnovan je prije 14 godina.

– Imamo 41 zastupnika i zastupnicu u Hrvatskom klubu u Kongresu uz čiju pomoć radimo na promicanju boljih odnosa Amerikanaca i Hrvata te hrvatske i američke vlade, objašnjava Steve Rukavina, predsjednik Nacionalne federacije američkih Hrvata.

U međuvremenu, velike su ambicije ostvarene: članstvo Hrvatske u NATO-u i Europskoj uniji. No, Nacionalna federacija američkih Hrvata i dalje želi zadržati zanimanje političkih aktera u Washingtonu za Hrvatsku i njezino okruženje.

– Ovakvi paneli i angažman Hrvatskog kluba u Kongresu pomažu nam razumjeti gdje je Hrvatska bila i u kojem smjeru ide, što je iznimno važno, poručuje Mark Begich, bivši američki senator.

Odnose Kosova i Srbije te nefunkcionalnost političkog okvira u BiH profesor na Sveučilištu “Johns Hopkins” Daniel Serwer definira kao glavne izazove na jugoistoku Europe. Uloga Hrvatske, kaže, pozitivna je.

– Hrvatska je definitivno priča o uspjehu, a ja bih volio vidjeti ‘izvoz’ tog uspjeha, posebno u BiH, gdje, iskreno, ima velik utjecaj na tamošnje Hrvate, komentira.

Otvorena vrata za države jugoistoka Europe koje žele članstvo u NATO-u i Europskoj uniji, filozofija je hrvatske vanjske politike. Amerika ostaje važna u održanju mira i stabilnosti u regiji za koju raste interes Rusije.

– Iz naših razgovora s američkim kolegama također vidimo da oni taj prostor ne zanemaruju, oni tom prostoru podaju jednu novu važnost. I sigurno je Hrvatska tu Americi jedan od glavnih partnera u zajedničkom djelovanju za stabilizaciju tog prostora, poručuje Pjer Šimunović, hrvatski veleposlanik u SAD-u, javlja HRT.

A na hrvatsku vojnu pobjedu u Domovinskom ratu okupljene na Capitol Hillu podsjetio je dokumentarni film „Operacija Oluja” autora Nikle Kneza.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari