Connect with us

Kultura

Hrvatski književnik i general Ivan Tolj laureat pjesničkih susreta

Objavljeno

-

Fotografija: Nenad Stanić

DVADESET PET GODINA DOBROJUTRENJA U PODSTRANI

Već dvadeset i pet godina, pod surim liticama brda Perun, u ozračju kad slavimo najsvetiji blagdan novije hrvatske povijesti, u Staroj Podstrani slavi se sloboda naše voljene Domovine. Stihom, slikom, glazbom, kolopletom umjetničkih dostignuća veličamo pobjedu hrvatske vojske i štujemo Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i hrvatskih branitelja. Po amblematskom stihu velikog poljičkog pjesnika Josipa Pupačića, ova kulturna manifestacija dobila je naziv Dobrojutro more, i evo već dvadeset i pet godina brodi, slavi more hrvatske slobode i pjeva slobodnom hrvatskom moru. Pjeva hrvatskoj slobodi.

Prvi dan ove manifestacije, 3. kolovoz, otvorila je šansonjerka Ana Opačak predivnim koncertom u vrtu ljetnikovca Cindro. Kristalno čistog melodičnog glasa pjevala je o ljubavi i sreći, izvodeći autorske pjesme te hrvatske i svjetske evergrine, naravno, uz pljesak oduševljen publike.

Sutradan, 4. kolovoza održao se bogat kulturni program: primanje kod načelnika općine Podstrana, prezentacije različitih povijesnih zanimljivosti iz Podstrane, misa zadušnica za umrle pjesnike i laureate koji su sudjelovali na ovoj manifestaciji u Podstrani a koju je predvodio fra Ivan Kramar, likovna izložba posvećene moru ( za što je potreban poseban i opsežan pregled) do pjesničke priredbe na kojoj su sudjelovali dosadašnji laureati Luko Paljetak i Drago Čondrić, a potom pjesnici Nada Topić, Darija Žilić, Divna Ban Bakota, Miljenka Koštro, Katarina Makjanić, Hrvoje Marko Peruzović, Ivan Kramar i Nađan Dumanić.

Kao finale ove manifestacije laureatu ovogodišnje priredbe, hrvatskom pjesniku i generalu Ivanu Tolju uručen je plaketa Dobrojutro more za sveukupni doprinos hrvatskoj književnosti. Plaketu su predali Zlatko Krilić, predsjednik DHK i Darijo Radović, Predsjednik OMH u Podstrani. Obrazloženje je pročitao književnik i bivši hrvatski veleposlanik Đuro Vidmarović.

Laureat Ivan Tolj nam je kazao što za njega znači ovo književno priznanje:

Za mene je ovo priznanje jedan radostan trenutak kojeg nisam očekivao, a dogodio se u Podstrani uoči dana Pobjede i Domovinske zahvalnosti. Da samo spomenem rat i doprinos Četvrte gardijske brigade, također da se iz povijesti prisjetim Poljičke republike i svega onoga što je ovo područje značilo u očuvanju hrvatskih težnji i borbi za slobodu, od srca zahvaljujem organizatorima što su me, upravo na ovaj dan, uvrstili u časno društvo književnika koji su dobili ovu nagradu za životno djelo. Sretan sam što mogu sjediti  za stolom s velikanima hrvatske pisane riječi, što mrtvima, što živima, pogotovo zato što se ova nagrada dobiva samo voljom i prosudbom kolega književnika, a ne nikakvim sektaškim institucionalnim okvirima.

Publika je uživala u svakom izgovorenom stihu, a vrhunac pjesničke večeri zbio se kad je akademik Luko Paljetak recitirao laureatovu pjesmu Anima Croatorum.

U glazbenom dijelu sudjelovala je klapa Ventula iz Splita, a program je vodio Mladen Vuković.

Upravo  neovisnošću od kojekakvih kulturnih klanova, koji na žalost nemaju skoro nikakva dodira s istinskom kulturom, pretvorilo je u ovih dvadeset i pet godina Dobrojutro more u jednu od najvažnijih kulturnih manifestacija na kulturnoj mapi Republike Hrvatske.

Zoran Jurišić

Fotografije (autor: Nenad Stanić):
1. Ana Opačak
2. Na prijemu kod načelnika općine Podstrana, Mije Dropuljića
3. Mijo Dropuljić i Duško Aničić, selektor likovne izložbe posvećene moru
4. Ženska klapa Ventula iz Splita
5. Otvaranje likovne izložbe
6. Pozdrav himni
7. Divna Ban Bakota
8. Nastup klape Ventula
9. Drago Čondrić
10. Darija Žilić i Zoran Jurišić
11. Nada Topić
12. Katarina Makjanić
13. Nađan Dumanić
14. Miljenka Koštro
15. Ivan Kramar
16. Hrvoje Marko Peruzović
17. Luko Paljetak
18. Luko Paljetak
19. Laureat Ivan Tolj s plaketom Dobrojutro more
20. Laureat Ivan Tolj
21. Zajednička slika sudionika i organizatora

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas