Connect with us

Reagiranja

Hrvatski križni put tražio ostavku Brune Esih u Udruzi

Objavljeno

-

S obzirom na to da se proteklih dana u medijskim izvješćima i analizama udrugu Hrvatski križni put višekratno dovodi u vezu s političkom aktivnošću bivše predsjednice Udruge Brune Esih, Upravni odbor je na izvanrednoj sjednici 25. ožujka odlučio donijeti priopćenje za javnost koje prenosimo u cijelosti.

“Udruga Hrvatski križni put (HKP), sukladno Zakonu o udrugama (NN 74/14) i Statutu Udruge (Članak 6., stavak 1 Statuta), jest nepolitičko i nestranačko udruženje građana.

Posljedično, Udruga se u cjelini ne bavi političkom ili stranačkom aktivnošću niti se bilo koji njezin član pojedinačno smije pozivati na Udrugu tijekom vlastite političke ili stranačke aktivnosti.

Gospođa Bruna Esih obustavila je svaku svoju aktivnost u Udruzi još početkom rujna 2016. godine, nakon što je započela predizbornu kampanju za parlamentarne izbore. Nakon što je izabrana za zastupnicu u Hrvatski sabor, 15. listopada 2016. podnijela je ostavku na dužnost predsjednice Udruge.

Unatoč tome, u hrvatskim medijima se nastavilo povezivati njezino ime i njezina politička aktivnost s udurgom Hrvatski križni put, što Udrugu dovodi u nezavidan položaj sa stajališta statutarnih i društveno-programskih određenja i ciljeva, pa čak i propisanih zakonskih okvira djelovanja.

Posebice stoga što se Udruga u svom, statutarno i programski određenom djelokrugu rada, bavi temama koje imaju nadpolitički i nadstranački nacionalni i društveni interes. Stoga smatramo potpuno neprimjerenim i neodgovornim uspjeh bavljenja tim temama ili sami njihov društveni status i sudbinu vezivati uz uspjeh bilo koje političke stranke, a kamoli pojedinog političkog aktivista.

S obzirom na to da gospođa Bruna Esih nije smatrala potrebnim javno se ograditi od medijskih povezivanja njezina imena i političke aktivnosti s imenom i djelatošću Udruge, članovi Upravnog odbora HKP-a jednoglasno su odlučili i od nje zatražiti podnošenje ostavke na članstvo u Udruzi. Ona je to učinila 14. ožujka 2017. i od toga dana gospođa Esih više nije ni članica naše Udruge”, stoji u priopćenju koje potpisuje Ivan Beljan, predsjednik Udruge Hrvatski križni put.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari