Pratite nas

BiH

Hrvatski nacionalizam nije imperijalizam

Objavljeno

na

Filozof, profesor matematike i fizičar – zapovjednik Ustaške mladeži – , koja je stvorena s izričitim ciljem-da se spriječi nacistički utjecaj na hrvatsku mladež, i autor mnogih djela – Ivan Oršanić- rođen u Županji 02.07.1904 godine, u svojoj knjizi “Vizija Slobode”, o Imperijalizmu, kao ishodištu fašizma i nacizma, i hrvatskom nacionalizmu piše, kako narodi kao povijesne pojave, u razvijanju svoje nacionalne osobnosti formuliraju dvije faze: nacionalnu i imperijalističku.

Da je u pravu govori tome kompletne povijest europskih, ali i drugih naroda, kao i događaji vezani uz povijest).

Nacionalna faza se iscrpljuje u težnji za osobnom državom, sa svim stributima nezavisnosti na cijelom nacionalnom području, dok se imperijalistička faza izražava u političkoj, ekonomskoj, kulturnoj, ili pak, vjerskoj dominaciji nad drugim narodima.

Gledajući svijet, vidljivo je da on pripada vladavini imperijalizma, tj. vladavini izraženih ofenzivnih kategorija. Tako je to bilo u prošlosti, a tako je i danas.

Nacionalizam i Imperijalizam nisu isto

Psihološki je protuslovno, i pogrešno smatrati nacionalizam i imperijalizam jednakim “vrijednostima” , i stavljati ih pod istu kapu- svrstavati ih u jednu kategoriju.

Danas, kad se govori o nacionalizmu, treba imati na umu da on, u svakoj svojoj kvalifikaciji, predstavlja inferiornu fazu u manifestiranju osobnosti jedne zajednice. Dok imperijalizam predstavlja superiornu fazu u manifestiranju bilo koje narodne zajednice.
Imperijalizam, kao ofenzivna kategorija, najviše prezire nacionalizam, jer mu je on brana protiv svakog mogućeg dominiranja.

Hrvatski nacionalizam nije imperijalizam

1_sahovnicaGledajući hrvatski nacionalizam, ( vidi tekst “Nacionalizam” na www.dragovoljac.com) za hrvatskog nacionalistu nikako se ne može reći da je imperijalist, što zorno pokazuje naša povijest, ali i naši raskomadani prostori. Također mnoštvo naroda i narodnosti, koji su se smjestili, i ugnjezdili na našim prostorima, govori da se o Hrvatima, kao imperijalistima i rasistima nikako ne može govoriti u tom kontekstu.
Hrvati su, po tom pitanju, na liniji Tunižana i sličnih naroda, dok su na drugoj strani smješteni svi veliki i mali imperiji, ne isključujući tu ni Mađare, Srbe, Talijane, Čehe, Poljake i tako dalje.

Nacionalizmom se, na primjer, ne može smatrati niti talijanski fašizam, niti njemački nacizam. Tu se može govoriti o pravom i izrazitom imperijalizmu, o ofenzivnim kategorijama, u kojima je smetao svaki nacionalizam, pa i naš hrvatski-koji im i danas smeta.
Nacionalizmom se ne može smatrati niti srpski, niti češki, niti poljski, recimo tako, nacionalizam. Naime, raspadom Austro-Ugarske, i formiranjem novih-starih država, ti “nacionalizmi” odmah su izrazili imperijalističku fazu naspram Hrvatima, Bugarima, Slovacima, Ukraincima .

Budućnost današnjeg feudalnog ustroja i imperijalizma

U imperijalističkim željama dolazi, i mora dolaziti, jer im je to u prirodi, do sukoba. U takvim sukobima poneki od imperijalizama propadaju.
Što se tiče današnje imperijalne Europe, također će neizbježno i neminovno, iz tih i takvim razloga, doći do sukoba, jer je očito da postoji više većih i manjih imperijalizama. Tu se radi samo o tome, tko će koga više ujarmiti, iskoristiti, podčiniti…., tko će osvojiti više kolonija. U svem zlu, to je s jedne strane dobro za podjarmljene, podčinjene i kolonizirane, jer će u njihovoj suludoj unakrsnoj borbi svim takvim narodima svanuti sloboda.

Je li buđenje nacionalizma u Europi prijetnja

Jačanje desnih opcija i nacionalizama, u današnjoj feudalnoj i neoliberalnoj Europi, nikako nije prijetnja. Naravno, ako isti nemaju imperijalističkog naboja i imperijalističkih pobuda u sebi.
Stvarna prijetnja bio je i ostao neoliberalno-kapitalističko-feudalni nagon, koji mora biti srušen. Taj sustav smatra da je opasnost i to , i u tome ako su svi ljudi slobodni, i ako su svi narodi slobodni u nacionalnoj i međunarodnoj suživljenosti, što je s gledišta sustava preopako, a s druge strane normalno i prirodno.

Tuđinski imperijalizmi na našem tlu

O tome zapovjednik Ustaške mladeži piše da su ofenzivne kategorije stoljećima pružale svoje imperijalističke akcije na našu zemlju, te da je naša zemlja bila razdijeljena na tri imperijalistička utjecaja, i to: Turski, Austrijski i Mađarski. Ali i na dva nervozna imperijalistička očekivanja, Italije i Srbije, koji još prije prve faze svjetskog rata iskazuju svoja stremljenja. Svršetkom te faze, pod kontrolom engleskog i francuskog imperijalizma, ta stremljenja ulaze “tuto force” u igru.
Za vrijeme drugog rata u igru ulaze još i njemački, te ruski imperijalizam. Danas je ovdje angažirana i Sjeverna Amerika.
Veliki broj imperijalizama ne može biti, a niti je u miru već duže vremena. Osobito ne na našem prostoru, gdje i danas postoji stalna igra najvećih imperija svijeta, ali u jednakom obimu i manjih.
Izdajnička politika, kroz našu povijest, kao što je to i danas, svela je našu, nekad moćnu, i jaku Hrvatsku, na “ostatke ostataka”, i ako se ne pokrenemo ni ostatka neće ostati.

Smjernice i potrebe

Potreba naše nacije nije defenziva ili ofenziva kad to treba tuđem imperijalizmu i njegovim potrebama. Nije to ni slijepo držanje zavaravajuće obveze, koja je proizišla iz “ugovora” s papom Agatonom, a kojom su se Hrvati obvezali da neće osvajati “tuđe” teritorije. Tuđe teritorije, u svakom slučaju, ne treba osvajati, ali se mi danas, nikako, ne možemo pomiriti sa stajalištem izdajnika, i sa činjenicom da su oteti hrvatski teritoriji danas i tuđi teritoriji. Ako se tako nastavi mi više nećemo imati što braniti, jer više niti neće biti hrvatskog teritorija uz ovakvu nesmiljenu ofenzivu, danas opet prisutnih-fašizama i nacizama, na naše prostore, i ne samo naše.

Nem, nem soha

Mi se s time nikako ne smijemo složiti, već, kako bi Mađari rekli “Nem, nem soha”, što na našem jeziku znači, ne, ne nikada, a to se odnosi na mađarsko nacionalističko geslo protiv odredaba trianonskog mirovnog ugovora, koji je, po mišljenju mađarskih “nacionalista”, Mađarskoj oduzeo previše “njezinih” teritorija.( Mađari kao svoje teritorije , iz svojih aspiracija,moraju isključiti i prostore Srijema, Banata i Bačke, jer su to oduvijek bili prostori koji su pripadali Hrvatima).

Nama je potrebna obrana samih sebe, a nikako obrana tuđih, pa niti zapadnih interesa, koji ,tobože, nas uvjeravaju da smo jučer bili predziđe od Turaka, a danas od Srba, a ne vidimo jasno da nas je taj zapad prepustio da iskrvarimo u ratovima s Turcima, a da su Srbi oduvijek, pa tako i danas, prema nama samo istočna strana zapada, koja nas uništava.

Kako Monarhija, tako i danas zapadno- europsko katoličanstvo nije ništa drugo do li uvlačenje Hrvatske, jučer u ofenzivne kategorije Beča i Pešte, i njihove dominacije, a danas u dominacije i ofenzivne kategorije današnjih velikih i malih imperijalizama.

Stoga je Hrvatskoj potrebna ofenzivna ideja. Potrebna joj je hrvatska državna ideja, vlastita nacionalna ideja. Na osnovu prošle i današnje realnosti jedino ispravno je-boriti se i zhalagati za uništenje sadašnje i svake možebitne buduće zajednice, koja ne nosi jednakost i ravnopravnost, ideje slobode i pravde. Povijest je pokazala da čovječanstvo nije u stanju stvoriti takvu zajednicu te je zadaća Hrvatu rušiti svaku državu koja nije njegova.

Naša egzistencija, ako ne želimo vlastitu propast, stoji u takvim idejama. To znači da moramo i trebamo raditi i na propasti europske unije. Raditi na propasti novog, danas neoliberalno-fašističko-nacističkog imperijalizma, i europskog okvira, jer u tom okviru naš narod, ali i mnogi drugi narodi nisu u prirodnom, sretnom i korisnom međunarodno-političkom , i nacionalnom smještaju. Raditi već sada protiv svake ideje eventualnih novih okvira.

Put, istina i život

Zapadna Europa, ili tako zvana ujedinjena Europa, a točno i istinito rečeno fašističko-nacistički okvir, ima za cilj vladanje nad cijelim svijetom. Taj cilj ostvaruje i neoliberalnom ideologijom , a u sprezi s krupnim kapitalom i svjetskim financijskim centrima moći. Kao takva zahtijeva da je mrzimo i preziremo, kao i sav odgoj na čijem su oltaru imperijalno bogovi.
To nisu naši bogovi i taj odgoj nije naš put, naša istina, naš život i naša budućnost.

Sve to je ISUS KRIST. Nikako Cezar, Napoleon ili danas Angela Merkel, J. M. Brozo i slični.

Naše ideje vodilje trebaju biti EUGEN KVATERNIK, Starčević i Radić, a ne Staljin ili Churchill.

Vanjska politika i Vesna Pusić

Za ostvarenje svih ideja i naših ciljeva, uz ostalo, moramo imati ljude koji će našu vanjsku politiku voditi u suradnji s onima i onakvim, recimo, relativno pozitivnim kategorijama, a koje imaju vlastiti interes da budu protiv nama zajedničkim neprijateljskim ofenzivnim kategorijama. S takvim kategorijama surađuje Vesna Pusić ( ministrica vanjskih poslova zapadnog Balkana).
Te kategorije nastale su spregom kapitala i imperijalističke politike.

Nastale su na istovjetan način kako je to bilo i u ne tako davnoj prošlosti prije i za početka drugog svjetskog rata.

Mirko Omrčen/croative

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Saudijska Arabija je izdvojila 800 mil. USD za militante na Balkanu

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Večernji list

Služba za istrage Europskog parlamenta upozorila je na porast utjecaja Saudijske Arabije i drugih muslimanskih Zaljevskih zemalja na Balkan, a napose na Bosnu i Hercegovinu u kontekstu porasta utjecaja vehabizma te radikalnih učenja islama od tradicionalne bosanske verzije.

Stoji to u dokumentu koji je izrađen za potrebe zastupnika i njihovo lakše razumijevanje stanja u ovoj regiji. Pri tome se navodi kako je Saudijska Arabija tijekom rata izdašno pomagala muslimanima te su sa sobom doveli i novu verziju islama.

Džamija Kralja Fahda

Upozorava se i na ranije pokušaje promjena tradicionalnog islama kroz razne pokrete za vrijeme II. svjetskog rata, tijekom 1971., ali i na Islamsku deklaraciju Alije Izetbegovića. Za Izetbegovića se navodi kako je udomio tisuće stranih boraca u postrojbu “El Mudžahid”, a koju je financirala Saudijska Arabija.

Taj se utjecaj s vremenom širio na brojne džamije, a najočitija je, prema podacima Europskog parlamenta, džamija kralja Fahda u Sarajevu. Procjenjuje se kako je Saudijska Arabija donirala 800 milijuna dolara militantnim islamistima, piše Večernji list

 

Čović pisao premijerima i/ili predsjednicima svih zemalja članica NATO-a: Problem u BiH su islamski radikalisti

 

Prvo arapsko naselje u BiH – Ulaz bh. građanima je zabranjen

 

Naučite arapski! ‘Reportaža iz Sarajeva koja je podigla prašinu u čitavoj regiji’

 

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Hamdija Abdić “Tigar” i ostali uhićeni pušteni na slobodu

Objavljeno

na

Objavio

Kantonalni sud u Bihaću, na upravo završenom ročištu, odbio je prijedlog Tužiteljstva USK za određivanje mjera pritvora Hamdiji Abdiću i drugima u predmetu ubojstva generala HVO Vlade Šantića i oni su pušteni na slobodu, potvrdila je za Klix.ba Fata Nadarević, predsjednica suda.

Hamdija Abdić, Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Enver Keranović i Ramiz Bajramović privedeni su danas u Tužiteljstvo USK iz prostorija Federalne uprave policije, a ročište u Kantonalnom sudu počelo je u 14:30 sati.

Kako je potvrdila Nadarević, prijedlog Tužiteljstva za određivanjem mjere pritvora osumnjičenim Sud je odbacio i oni su pušteni na slobodu.

Hamdiju Abdića, nekadašnjeg zapovjednika 502. viteške brigade Petog korpusa Armije BiH i četvoricu osumnjičenih jučer su, po naredbi Tužiteljstva USK, uhitili pripadnici Federalne uprave policije (FUP) zbog sumnje da su umiješani u ubojstvo generala HVO Vlade Šantića, koje se dogodilo u noći 08. na 09. ožujka 1995. godine u Bihaću. Od te noći, Šantiću se gubi svaki trag, piše Klix.ba

 

Oni su osumnjičeni da su između 8. i 9. užujka 1995. ubili generala Vladu Šantića.

General Šantić podsljednji put je viđen živ 8. ožujka 1995. u bihaćkom hotelu “Sedra” gdje je bio u društvu s tadašnjim zapovjednikom Petog korpusa Armije BiH generalom Atifom Dudakovićem.

Iz hotela su ga odvele naoružane osobe, navodno pripadnici vojne policije 502. brigade iz sastava Petog korpusa kojom je tada zapovjedao Hamdija Abdić i potom mu se gubi svaki trag.

Šantićev sin Duje Šantić,ranije je opetovano tvrdio kako je zapravo Dudaković taj koji je zapovjedio ubojstvo njegova oca.

“Slučaj Šantić” je nakon početne istrage 1995. završene bez rezultata godinama bio zaboravljen da bi ponovo bio otvoren 2013. na temelju iskaza zaštićenog svjedoka,

Svjedok je tvrdio kako je generalovo tijelo nakon ubojstva raskomadano, zapaljeno i potom ubačeno u bačvu zalivenu gipsom ili cementom. Plastična bačva s koštanim ostacima je 2014. pronađena na odlagalištu otpada kod Bihaća no iz sadržine nije mogao biti izdvojen materijal za DNK analizu pa navodi svjedoka nisu mogli biti potvrđeni.

Abdić je opetovano odbacivao bilo kakvu vezu s nestankom i ubojstvom generala Šantića.

Trebalo je čak 22 i pol godine da se počne rasvjetljavati nestanak i ubojstvo generala HVO-a

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari