Pratite nas

Politika

Hrvatski narodni sabor traži više biračkih mjesta u BiH za hrvatske predsjedničke izbore

Objavljeno

na

Hrvatski narodni sabor BiH, koji okuplja više stranaka što ih predvodi HDZ BiH, zatražio je od vlasti Hrvatske da povećaju broj biračkih mjesta u sjedištima četiri diplomatsko-konzularna predstavništva u BiH za predstojeće hrvatske predsjedničke izbore upozoravajući da zbog gužvi velik broj birača možda neće moći ostvariti svoje biračko pravo.

hnsbihU pismu poslanom veleposlaniku RH u BiH Ivanu del Vechiu se navodi da mali broj biračkih mjesta u Bosni i Hercegovini u Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Banjoj Luci koja su zbog udaljenosti nedostupna svim glasačima utječe na slabu izlaznost i onemogućava ostvarivanje aktivnog i pasivnog biračkog prava hrvatskih državljana u BiH.

Pismo navodi da će na predstojećim predsjedničkim izborima biti puno veća zainteresiranost hrvatskih državljana u BiH u odnosu na izbore za Europski parlament zbog čega Hrvatski narodni sabor traži da se u Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Banjoj Luci, udvostruči broj biračkih mjesta u odnose na izbore za EU Parlament s 30 na minimalno 60 biračkih mjesta.

“Bolji pristup i veća informiranost birača nadamo se da će biti fokus organiziranja predstojećih predsjedničkih izbora u Republici Hrvatskoj, te Vas ovim putem molimo da osigurate veći broj biračkih mjesta za glasovanje u BiH koji će fizički biti dostupni hrvatskim državljanima u BiH i zadovoljiti njihova osnovna demokratska prava”, navodi se u pozivu HNS-a BiH.

U BiH je 246.348 hrvatska državljana s pravom glasa za predsjedničke izbore koji će se na teritoriju te države održati 28. prosinca, a ukoliko dođe do drugoga kruga 11. siječnja sljedeće godine. Na posljednjim predsjedničkim izborima održanim 2009. u BiH su bila 124 biračka mjesta u 45 općina, dok je u skladu s promjenama izbornog zakona taj broj ograničen na sjedišta diplomatsko-konzularnih predstavništava.

Prema podacima DIP-a na predsjedničkim izborima 2009. u BiH je glasovalo 50.859 birača, a na izborima za Europski parlament iz Republike Hrvatske, koji su održani u svibnju ove godine, na teritoriju BiH glasovalo je tek 2792 birača. (H)

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Politika

(VIDEO) Kaos u Saboru – lupanje, vrijeđanje i mahanje Poslovnikom

Objavljeno

na

Objavio

Saborska rasprava o državnom proračunu više je puta prekidana zbog prestanka rada saborskog Istražnog povjerenstva za Agrokor.

Predsjednik Sabora Gordan Jadndroković tomu je odlučio stati na kraj nakon što je HSS-ov Krešo Beljak zatražio stanku kako bi se osnovalo povjerenstvo radi utvrđivanja štete na saborskom inventaru.

Nakon prepucavanja o Poslovniku, oporbeni zastupnici odlučili su lupanjem  po klupama prisiliti vladajuće na stanku. “Nije ovo ničija prčija”, vikao je Miro Bulj, “Ne radite cirkus od Sabora”, vikao je Nikola Grmoja.

Gordan Jandroković odlučio je nastaviti s raspravom, ali pobuna se nastavila pred cijelom Vladom koja je u Sabor došla na predstavljanje proračuna. I Gordan Maras i Davor Bernardić inzistirali su na stankama tako da je Jandroković u jednom trenutku Bernardiću rekao “Vi ste dosadni, toliko su vam prazne optužbe”. “Bit će stanka kad završimo s replikama, ima ih još šest. Vi biste htjeli da vas izbacim iz sabornice, ali ja to neću”, nastavio je odgovarati Jandroković. Naposlijetku je stanka ipak odobrena.

Nakon povratka u sabornicu, govornicu je zauzeo HSS-ov Krešo Beljak koji je nastavio pet minuta govoriti bez obzira na tijek sjednice.  U međuvremenu je Ivan Pernar (ŽZ) mobitelom snimao govornike. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković zatim je sazvao sastanak predsjednika klubova kako bi se odlučilo o tome kako nastaviti rad.

Nakon jednosatnih konzultacija ipak je postignut kompromis – predsjednik HSS-a Krešo Beljak dobio je priliku da se obrati po stanci koju je još prijepodne zatražio, što je bio “okidač” za višesatni kaos u sabornici, a nakon Beljaka rasprava je nastavljena replikama na prijedlog državnog proračuna za 2018.

Beljak, koji je stanku zatražio zbog stanja u prometu, ustvrdio je kako se, dok Hrvatsku muče demografski problemi, gube životi po hrvatskim prometnicama. Potom je svoju stanku opetovano usmjerio na Agrokor i saborsko istražno povjerenstvo optužujući vladajuće kako žele “zataškati i krivotvoriti povijest”. Konačno, nešto prije 15 sati, nastavljena je još jutros započeta rasprava o državnom proračunu za iduću godinu. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Glasnović: Agrokor je priča Hrvatske privatizacije, što je s tom genezom, o tome nitko ne priča

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski sabor danas zasjedanje nastavlja raspravom o prijedlogu državnog proračuna za iduću godinu, u kojemu Vlada predviđa da će ukupni prihodi biti na razini od 129 milijardi kuna, što je 6,1 posto više u odnosu na aktualni proračun.

Ukupni rashodi bit će 133,3 milijardi kuna ili 5 milijardi viši. Deficit opće države bit će na razini 0,5 posto BDP-a ili 2 milijarde kuna, dok se stopa gospodarskog rasta projicira u visini od 2,9 posto.

Imamo 30-ak replika, namjera je da se sa čitavim nizom stanki onemogući da se raspravlja o proračunu, rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković nakon što su zastupnici zatražili stanke i nakon što su kolektivno počeli lupati po stolu jer je Jandroković odlučio stanku dati tek nakon replika.

Željko Glasnović (Nezavisni za Hrvatsku): Agrokor je priča Hrvatske privatizacije, što je s tom genezom, o tome nitko ne priča. Teško je pratiti kud je otišao taj novac. Kumrovački đaci, pripadnici OZNE, zamislite svi imaju nekakvu amneziju. To je samo dimna zavjesa koja prikriva geneze privatizacije. Bit će nedostupan dosje UDBAša to nikoga ovdje ne dira. Nemamo retroaktivne sabore da se može ganjati nekoga. Gdje su dosjei SDP-a, što je s njima? Jesu li oni završili tamo gdje su se palili dosjei UDBE ’90-ih? Oni koji sjede ovdje imaju kodna imena. Što smo dobili? Ne znamo ništa o našoj povijesti. Dobili smo Titu nakon Tita.

(Hina)

Željko Glasnović “zapalio” Sabor čistom istinom u 5 minuta! (VIDEO)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari