Pratite nas

Kolumne

Hrvatski predsjednici – srpski doušnici

Objavljeno

na

U Tel Avivu, Beogradu, Kijevu, Bratislavi ili Ankari već slijedećeg dana po spoznaji da je njihov predsjednik otkriveni doušnik, protestirali bi milijunigrađana, i ne bi se razilazili sve dok pravda ne bi bila zadovoljena

Još se ne nazire kraj „aferi Josipović“ u kojoj je hrvatski predsjednik otkriven kao doušnik Republike Srbije, jer je preko dojučerašnjeg srbijanskog veleposlanika Radivoja Cvetićanina dostavio na stotine, a vjerojatno i tisuće, povjerljivih hrvatskih dokumenata i državnih tajni. Svatko normalan mora se zapitati da li se ikada u povijesti dogodilo da u nekoj državi otkriju predsjednika kao doušnika do jučer neprijateljske zemlje. Može li se zamisliti da izraelski predsjednik Rivlin snabdijeva Palestince izraelskim državnim tajnama? Ili srbijanski predsjednik Nikolić tajno dostavlja Albaniji optužujuće dokumente pogubne po njegovu domovinu? Ili da ukrajinski predsjednik Porošenko postane doušnik Putinove Rusije? Ili da slovački čelnik Kiska šalje tajne dokumente mađarskom kolegi Orbanu? Ili da turski predsjednik Erdogan preko grčkog veleposlanika šalje kompromitirajuće spise mrskom susjedu?! Ili, ili…

Naravno nigdje to nije moguće jer i u Tel Avivu, Beogradu, Kijevu, Bratislavi ili Ankari već slijedećeg dana po spoznaji da je njihov predsjednik otkriveni doušnik, protestirali bi milijuni Izraelaca, Srba, Ukrajinaca, Slovaka ili Turaka. I ne bi se razilazili sve dok pravda ne bi bila zadovoljena. Kod nas u Hrvatskoj toga nema niti može biti jer smo navikli da nas vode klimavci, lopovi, hohštapleri, pa i doušnici. Mnogi se pitaju gdje su danas naše dragovoljačke udruge koje su ovom aferom najviše i oštećene, jer Josipović je Cvetićaninu predao povjerljive dokumente iz Domovinskog rata. Uz pomoć tih papira Srbi mogu na svojim granicama uhititi mnoge kao što su ekspresno uhitili i na više godišnju robiju osudili zlosretnog Veljka Marića. Marićeva sudbina Josipovićevo je djelo.

Josipović se može tako ponašati jer zna da je i njegov prethodnik Stipe Mesić imao sličnu „doušničku rolu“ i nije mu se ništa dogodilo iako ga je na vezi za dojave držao nitko drugi do šef jugoslavenske vojne obavještajne službe (KOS-a) general Aleksandar Vasiljević. Doušnički put Stipe Mesića zaista je dug i po hrvatske nacionalne interese višestruko katastrofalan. Naime, već 58 godina neraskidivo je vezan preko srpskih naredbodavaca s UDB-om i KOS-om. U njegovom udbaškom kartonu piše da je „kao saradnik zavrbovan 12.9.1956. godine od strane Vučković Dušana, šefa ureda za pasošku službu kotara Našice. Zavrbovan je na patriotskoj bazi a na saradnju je pristao dobrovoljno, bez ikakvog ustezanja, sa puno volje“. Poslije nekoliko godina, kao perspektivnog doušnika preuzima ga udbaški šef Miloš Lukač, a dvadesetak godina kasnije o njegovoj doušničkoj karijeri brine udbaški šef, također Srbin, Dmitar Šijan. Njega Mesić uredno informira o tadašnjim hrvatskim disidentima Franji Tuđmanu, Marku Veselici, Savki Dabčević Kučar, Miki Tripalu, Janku Bobetku, Ivanu Šiblu…

Uz sam osvit Domovinskog rata, 1990.godine, doušničke podatke uredno predaje srpskom generalu KOS-a Aleksandru Vasiljeviću koji o tome svjedoči u Haagu na suđenju Slobodanu Miloševiću: „Kasnije (1990. godine) smo ipak uspjeli uspostaviti odnos s Mesićem kojeg smo čak jednim dijelom pridobili za ideju suradnje s JNA. S Mesićem sam, kao glavni čovjek KOS-a, imao dvadesetak sastanaka na kojima smo razmjenjivali informacije i podatke jer smo mislili da možemo spriječiti sukobe i ekstremizam. Mnogo smo, upravo od Mesića, doznali o ustrojavanju paravojnih jedinica u Hrvatskoj, naoružavanju HDZ-ovaca. Mesić nam je poslužio kao HDZ-ovski insajder i informator. Mnogo su nam koristile tih dana informacije i podaci koje smo dobivali od Mesića. U jednom našem razgovoru Mesić je rekao kako bi tolerirao hapšenja svih funkcionara MUP-a i Ministarstva obrane Hrvatske, osim Špegelja i Boljkovca. Inzistirao je na njihovoj zaštiti. Složili smo se oko toga. Razmjena informacija i podataka s Mesićem ipak nam je bila mnogo važnija i nismo htjeli upropastiti te kanale.“

Knjige se mogu napisati o brojnim aferama Stipe Mesića, jer skoro da nema ni jedne u posljednjih 25 godinau kojoj on nije bio „vegeta“. Javnosti znani državni odvjednik Radovan Ortinsky 2002. godine napravio je za hrvatski državni vrh piramidu kriminala u državi i na čelo stavio Stipu Mesića, zaštitnika i kompanjona brojnih kriminalaca. Ortinsky je ubrzo smijenjen, Mesić nesmetano nastavio gdje je stao… I, 2009. godine na predsjedničkoj dužnosti naslijedio ga je Ivo Josipović. Čudne li analogije – i Mesićev otac Josip i Josipovićev Ante proslavili su se u partizanima po zločinima nad Hrvatima civilima, te po većoj odanosti Beogradu nego Zagrebu. Obojicu su odgojile Srpkinje – Mesića pomajka Mileva, Josipovića majka Milica. Obojica su oženili Srpkinje – Mesić Milku, Josipović Tatjanu. Obojica bezbožnici, Mesić je čak kršten u pravoslavnoj crkvi sv. Nikole u Orahovici, Josipović bio i ostao nekrst.

U svom burnom životu, pored desetak velikih afera čija se vrijednost procjenjuje na desetine milijuna eura, Ivo Josipović ima i dvije usko vezane za njegov prisan odnos sa Srbijom. Tako je 1990., poslije raspada Jugoslavije, on u ime Hrvatskog društva skladatelja (HDS) i Zaštite autorskih muzičkih prava (ZAMP) pregovarao o sukcesiji sa Savezom kompozitora Jugoslavije. Kao namirenje, s njihovog računa dobiva dva milijuna njemačkih maraka koje su hrvatski autori i tekstopisci zaradili emitiranjem svojih pjesama u Srbiji. Taj novac nikada nije isporučen HDS-u i ZAMP-u, odnosno hrvatskim izvođačima. Desetak godina kasnije, 2002. godine Josipović je, na prijedlog tadašnjeg predsjednika Mesića, postao glavni hrvatski pregovarač sa Službom državne bezbednosti Srbije o puštanju na slobodu trojice naših otkrivenih i osuđenih obavještajaca u Srbiji. Internetom je kružila priča kako je Josipović našima prenio da za puštanje naših obavještajaca Srbi traže milijun eura. Taj iznos Mesiću je donio jedan poznati zagorski biznismen, Josipović s punom torbom otputovao u Beograd i vratio se s našim obavještajcima. Srbi su kasnije tvrdili da nikakav novac nisu uzeli u toj razmjeni nego su naše pustili zbog nekih drugih ustupaka. Gdje je nestalo milijun eura nikada nije utvrđeno, ostaje nagađati jesu li ga Mesić i Josipović „bratski podijelili“.

Ostaje pitanje zašto su Aleksandar Vasiljević i Radivoj Cvetićanin objelodanili doušničke epizode Mesića i Josipovića, jer je posve neuobičajeno u svijetu da se bez prijeke potrebe razotkrivaju doušničke mreže, pogotovo kada su u pitanju tako visoki dužnosnici. Vjerojatno se odgovor krije u činjenici da samo šalju upozorenja Mesiću i Josipoviću o daljnjoj odanosti Srbiji, jer će u protivnom objaviti druge, mnogo krupnije afere u kojima su sudjelovali na štetu Hrvatske. Ako je sigurno, a sigurno je, da je Josipović dostavio Srbiji na stotine državnih tajni onda nije isključeno da je on u državnu komisiju za tužbu protiv Srbije za agresiju i genocid i ušao kako bi se domogao važnijih dokumenata koje će kasnije isporučiti agresorskoj strani – Srbiji.

Kada sve ovo znamo o „tajnoj vezi“ Ive Josipovića i naših istočnih susjeda, nikoga više ne treba čuditi zbog čega se on tako javno snishodljivo postavlja prema njima i zašto, dok je on predsjednik, nećemo izaći na svoje prave istočne granice, nećemo dobiti naše opljačkano i odnijeto kulturno blago, nikada nam dok nam on predsjednikuje neće reći cijelu istinu o našim najmilijim, ubijenim i nestalim u Domovinskom ratu, nikada Hrvati u Srbiji neće imati potpunu političku i materijalnu zaštitu… U ni jednoj normalnoj, demokratskoj i pravednoj zemlji takvo što nije zamislivo. Za očekivati je da će i Hrvatska, kao posljednja u Europskoj uniji uskoro postati normalna, demokratska i pravedna. Tek tada ćemo doživjeti da se Andrija Jarak javi u izravnim TV prijenosima ispred kuća Stipe Mesića i Ive Josipovića.

Autor: Tomislav Marčinko/ Direktno.hr

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Kolumne

Nino Raspudić: Amsterdamska u sjeni “Ivo Lola koalicije”

Objavljeno

na

Objavio

Kako izgleda politička scena u Hrvatskoj na izmaku 2017.? Godinu koju smo započeli remakeom vlade HDZ-a i Mosta, završavamo “obraz koalicijom” HDZ-a i HNS-a, poduprtom manjincima i, na početku godine još uvijek SDP-ovim, Sauchom, koji je tijekom 2017. doživio čudesno političko prosvjetljenje i obraćenje.

Iako je redovni rok izbora tek za nešto manje od tri godine, zlu ne trebalo, već se zauzimaju startne izborne pozicije o čemu svjedoči i formiranje nove koalicije političkih patuljaka. Radi se o pokušaju da se, uz oslonac na IDS, formira košara u koju će se skupiti lijevi glasovi koji bi inače propali, a koja bi potom u koaliciji s SDP-om mogla in spe formirati vlast. Koalicija se ne zove PIG (Pametno, IDS, Glas), već “Amsterdamska”, jer su na kongresu održanom u tom gradu europskom liberalnom savezu ALDE pristupile stranke Glas i Pametno. HNS je i prije raskola bio debelo ispod izbornog praga.

Nakon što je na njihovu mizernu izbornu bazu postavljen dodatni razdjelnik odlukom o koaliciji s HDZ-om, koja se dogovarala još u Karamarkovo vrijeme, otpao je dio koji se nazvao Glas, a koji se sada u spoju s Pametno i IDS-om pokušava nametnuti kao nova liberalna opcija. Izbor neformalnog imena njihovog saveza je zgodan marketinški trik – “Amsterdamska koalicija” bi se u svijesti birača trebala asocijativno vezati uz nizozemski grad i sugerirati liberalizam, toleranciju, naprednost, iako je, kad ih se vidi, prva asocijacija prije Joca Amsterdam.

Previše je tu prežvakane i mumificirane IDS-ove i HNS-ove klijentele, što garnirano s nekakvim mutnim scijentizmom stranke koja je nominalno pametna, daje sumnjiv politički proizvod. Zajedničko našom novim “liberalima” je da veličaju komunistički totalitarizam kojeg je obilježavala planska privreda, jednostranački režim, gušenje ljudskih prava i masovni zločini. Ukratko, klasične liberalne vrijednosti. Ako Amsterdamci i uspiju prebaciti izborni prag mimo Istre, upitno je može li SDP ovakav kakav jest, u bilo kakvom zamislivom scenariju dobaciti dovoljno da s njima formira vlast.

Davor Bernardić je ovog tjedna, pored svih voleja koji mu se nabacuju na svim razinama, našao za shodno papriti HDZ-u preko leđa Hrvata u BiH, tezom kako je nestanak dijela Hrvata iz BiH posljedica njihove “pogrešne politike” Ispada kako od napada JNA na Ravno u listopadu 1991. pa do kraja rata 1995. Hrvate u BiH nije napadala, ubijala i protjerivala ni JNA ni vojska Republike Srpske, ni muslimanska Armija BiH, ni mudžahedini, već “pogrešna politika” konkurentske stranke. To neznanje, neodgovornost, sirovo lupetanje tuđim životima i sudbinama kako bi se odradila dnevna norma kritike političkog protivnika pokazuje da je Bernardić beznadan slučaj.

Što su mogli Hrvati u BIH 1991. i nadalje? Ostati u krnjoj Jugoslaviji pod Miloševićem? Pustiti tenkove na Dalmaciju, bacati cvijeće na njih? Pobjeći svi u Hrvatsku nakon agresije JNA, za koju su iz Sarajeva dobivali poruku kako to nije njihov rat? Pustiti da se friško osviješteni muslimani nakon poraza od Srba 1992. do kraja teritorijalno namire na njima? Ne odupirati se ofenzivi Neretva ‘93 koju je predvodio Sefer Halilović i čiji je eksplicitno izražen bilo izbijanje na more kod Ploča? Što Bernardić uopće zna o tome i zašto bi ga bilo briga? Za razliku od “pogrešne politike” HDZ-a u BiH, ispravna politika je valjda ona koju su HDZ-ovci ovog tjedna pokazali u zagrebačkoj gradskoj skupštini.

Tu je formirana ad hoc “Ivo Lola koalicija” koju čine SDP, HDZ, Radnička fronta i ostatak ekipe “Zagreb je naš”, a koja je uspjela obranili bistu Ive Lole Ribara. Je li HDZ-ovcima proradio refleks iz mladosti, ili je opet, kao u slučaju uvođenja rodne ideologije u gradske dokumente, riječ o nalogu iz središnjice? HDZ u Zagrebu tako danas čvrsto čuva leđa hagiografima čelnika Saveza komunističke omladine Jugoslavije, dok mu Bandićevci, koji su ga nedavno vratili da ublaže bol zbog “izdaje Tita”, oportunistički rade o glavi, tj. o bisti, ucijenjeni od Nezavisnih za Hrvatsku, a koji će, pak, nakon afere “Lola Ribar” dodatno zagrabiti u HDZ-ovo biračko tijelo u glavom gradu.

Ovog tjedna se, nakon dugo vremena, nešto dobro dogodilo i Mostu. Na naivnim počecima njegova metkovska jezgra skupljala je kadar s koca i konopca, pa su im u zadnje dvije godine u svakom zavoju ispadali kadrovi koje su dovukli u Sabor, od Stipe Petrine, preko Prgometa do Lovrinovića. Kao šlag na kraju, sada ih je svoje prisutnosti u saborskog klubu rasteretio Vlaho Orepić, bivši ministar unutarnjih poslova koji spaja stajling Davora Domazeta Loše i sadržaj Gorana Beusa Richembergha. Da je između Orepića i Mosta definitivno puklo bilo je jasno nakon njegove neumjesne javne reakcije na Grmojinu hiperbolu kako bi Hrvatska, kao odgovor na bošnjačke prijetnje tužbama i traženjem odšteta nakon zadnje haške presude, mogla ispostaviti račun za sve izbjeglice koje je primila i svu pomoć koju je činila. Orepićevo napuštanje kvantitativno je oslabilo, ali kvalitativno ojačalo klub zastupnika Mosta, u smislu političkog i vrijednosnog profiliranja. On je ionako politički bliži Amsterdamu nego Petrovu i Grmoji.

Mostu se otpadanjem zadnjih ljevičara opet pruža prilika za konzervativno vrijednosno profiliranje kao preduvjet prave političke borbe s HDZ-om. Lijevo ionako više nemaju što tražiti. Jedini koji kraj godine dočekuje jači nego što je bio na njenom početku je Živi zid. Što je stanje u zemlji gore, što je više razočaranih, očajnih, dezorijentiranih birača, to više raste političko odlagalište nada, bijesa, ali i zdravog razuma, na kojem parazitira Živi zid. Prenijeti na četiri godine svoj djelić suverenosti na Pernara, Sinčića i ostalu ekipu, smatrajući kako će oni svojom pameću, obrazovanjem, kompetencijama i programom najbolje zastupati vaše interese, nije više bizarni hir za samo jedne izbore već očito trajni politički fenomen. Da je riječ o širim tendencijama sugerira i primjer iz Italije, koja je u političkim novostima često bila korak ispred ostatka Europe, od fašističkog totalitarizma preko berluskonizma devedesetih do antisistemskog populizma internetskog doba oličenog u Pokretu 5 zvijezda komičara Beppea Grilla danas.

Zanimljivo je da taj prosvjedni pokret nije ispuhao nakon što je na prošlim lokalnim izborima dobio mjesta gradonačelnika Rima i Torina, na kojima se nisu iskazali. Iako se, kad su dobili svoj komad vlasti, jasno pokazalo kako nitko nema čarobni štapić i kako ni s novim mesijama na vlasti nije ništa bolje, potpora im nije opala i izgledno je da će na parlamentarnim izborima sljedećeg proljeća biti pojedinačno najjača stranka. O čemu to svjedoči? Prije svega kako je fenomen novog populizma žilav. Zatim, kako je odbojnost prema starim velikim strankama kod dijela birača toliko velika, da će novim prosvjednim pokretima oprostiti sve pogreške i opetovano ima davati povjerenje.

Ne treba zanemariti ni činjenicu da veliki dio birača, unatoč svemu, vjeruje u brza i laka rješenja, ali i u iluzije kako se ne moraju vraćati krediti i plaćati dugovi. Takvih je u Hrvatskoj desetak posto već kronično zalijepljeno za Živi zid i vidjet ćemo može li ih biti i više. Ako Plenković uspije provesti HDZ između Scile Agrokora i Haribde raskoraka između konzervativne baze i europskog vodstva, možda izbjegne prijevremene izbore sljedeće godine. Vjerojatnijim se čini da će ih ipak biti i da bi mogli donijeti takav odnos snaga u kojem će najizglednija biti “Ivo Lola koalicija” HDZ-SDP.

Nino Raspudić / Večernji.hr

Josip Jović: Koalicija iz Amsterdama

facebook komentari

Nastavi čitati

Kolumne

Josip Jović: Koalicija iz Amsterdama

Objavljeno

na

Objavio

Prav’ za prav’, sve bi se naše koalicije mogle zvati amsterdamskima, po gradu trgovine, financija i, da prostite, prostitucije.

No eto, sudbina je htjela da se koalicija IDS-a, GLAS-a i Pametnog nazove baš po toj niskozemskoj luci, gdje su se nedavno za susreta europskih liberala i demokrata (znači li ovaj veznik između kako liberali nisu demokrati i obrnuto?) našli predsjednici triju stranaka: Boris Miletić, Anka Mrak Tarataš i Marijana Puljak.

GLAS nema što izgubiti, ionako su beznačajni i neprimjetni. Gospođa Mrak sama kaže: ili uspjeti ili izgorjeti, ili hop ili trop. Ona druga gospođa pak pokazuje razumljive ambicije da se na putu od Pazdigrada do Amsterdama možda jednoga lijepog dana skrasi u Saboru.

Nejasno je samo što će IDS-u kao regionalnoj stranci ovakva koalicija? Niti on može pomoći saveznicima u nacionalnim okvirima niti saveznici njemu u regionalnim okvirima.

Konture jednoga političkog programa, ako je suditi po prvim izjavama, već se naziru. Dominira okretanje budućnosti i naročito ideologiji, odnosno tzv. svjetonazorskim temama.

Oni hoće modernu i liberalnu demokraciju, društvo jednakih šansi, prava manjina, ljudska prava hoće, prava žena na izbor, što je samo drugi izraz za nešto što bi zazvučalo manje lijepo i liberalno, političke i tržišne slobode, manje poreze, istospolne brakove, sekularno društvo, kidanje povezanosti Crkve i države, sužavanje braniteljskih prava u odnosu na predložena nova zakonska rješenja…

Kreatori nove koalicije dijelom preuzimaju opća mjesta svakog civiliziranog društva, a drugim dijelom sviraju na fonu liberalnog totalitarizma, koji s liberalizmom u njegovu autentičnom značenju nema ništa, te koji pokušava cijelom svijetu nametati nove standarde, novi moral i preodgajati narode.

Sve ono što je, primjerice, Marijana Puljak, koja je, eto, pod lošim izgovorima bojkotirala čak i minutu šutnje za jednog umrlog čovjeka, slučajno i hrvatskoga generala, za nju “osuđenog ratnog zločinca”, izgovorila u subotnjem intervjuu Slobodnoj Dalmaciji može se naći u svakoj početnici “liberalne demokracije”, to je nešto što se, uostalom, nastoji kroz program građanskog odgoja navrnuti djeci od petog razreda osnovne škole kao europska vrijednost.

Gledano iz aspekta političkog tržišta, roba koju nam nudi nova podružnica europskih liberala i demokrata teško će ovdje naći svoje kupce. Ta roba nema naročitu prođu ni na europskom tržištu, ovdje je pogotovo deplasirana.

Sve smo to već vidjeli, sve je to već dovoljno razvikano i bez odjeka, ne treba nam još jednom Vesna Pusić ili neka nova Vesna Pusić. Hrvatskoj treba neka nova, istinska alternativa, koja neće biti epigon problematičnih “europskih vrijednosti”, nego izraz stvarne volje, emocija i potreba građana, a to može biti samo istinsko demokršćanstvo ili istinska socijaldemokracija.

Josip Jović / Slobodna Dalmacija

Željko Glasnović ‘začepio usta’ prevladavajućim medijima! (VIDEO)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari