Pratite nas

Hrvatski predsjednik u prvom službenom posjetu BiH nakon ulaska Hrvatske u EU

Objavljeno

na

[quote]Josipović je u Sarajevu počeo dvodnevni službeni posjet BiH, a jedna od glavnih tema razgovora s domaćinima, članovima Predsjedništva BiH, bilo je rješavanje brojnih bilateralnih pitanja, uključujući i razgraničenje.[/quote]

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović upoznao je državni vrh Bosne i Hercegovine da službeni Zagreb trenutačno pregovara s Europskom unijom o načinu izgradnje Pelješkog mosta te obećao da izgradnja ovog objekta neće ugroziti izlazak BiH na otvoreno more.

Dvodnevni posjet

[dropcap]J[/dropcap]osipović je jučer u Sarajevu počeo dvodnevni službeni posjet BiH, a jedna od glavnih tema razgovora s domaćinima, članovima Predsjedništva BiH, bilo je rješavanje brojnih bilateralnih pitanja, uključujući i razgraničenje. Kada je u pitanju Pelješki most, Josipović je jasno stavio do znanja da je to projekt u koji se ozbiljno ušlo, a iako se pojedini bh. političari protive ovim hrvatskim planovima, predsjedatelj Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović kaže kako bh. strana neće praviti probleme ako joj bude osiguran slobodan izlazak na otvoreno more. Govoreći o otvorenim pitanjima između dvije države, Josipović je rekao da postoji jedan set problema koji stoje još neriješeni. To su uz granicu, imovinska pitanja, pitanja sukcesije, određena pitanja vezana uz infrastrukturu i energetske kapacitete. Mislim da je potrebno da u obje države nadležna tijela, prvenstveno mislim na naše vlade, još odlučnije krenu u rješavanje tih otvorenih pitanja. Mi za to imamo i kapacitete i sposobnosti i dobru volju, što je najvažnije i što je osnovna pretpostavka – kazao je predsjednik RH. Inače, Josipović je u Sarajevu dočekan uz najviše državne počasti, a mediji su u prvi plan stavili činjenicu da je to njegov prvi odlazak u inozemstvo nakon što je Hrvatska postala punopravna članica EU-a. Sam Josipović kaže kako to govori o tome koliko je Hrvatskoj BiH važan susjed, partner i prijatelj.

Hrvatska će podržati BiH

Hrvatska je opredijeljena podržati BiH na putu k EU i u tom smislu ćemo BiH ponuditi vrhunske stručnjake koji imaju iskustva u pregovorima. Mi ćemo, kao i svaka članica EU-a, nastojati očuvati tu politiku proširenja i osigurati da BiH ima pravedan tretman u procesu EU integracijama – poručio je Josipović. Hrvatskog predsjednika su u Sarajevu dočekala i pitanja o budućem režimu trgovine s BiH, koja je hrvatskom gospodarstvu jedno od glavnih tržišta. Iako Hrvatska više nije članica regionalne zone bescarinske trgovine CEFTA, Josipović vjeruje da se u trenutačnim pregovorima u trokutu Hrvatska – BiH – EU može postići zadovoljavajuće rješenje. Ističe kako su već i načinjeni određeni pomaci u tim pregovorima. Pozitivnim Josipović ocjenjuje i to što se gospodarstvenici sami prilagođavaju novonastalim okolnostima.

Znate da su neke hrvatske tvrtke otvorile pogone u BiH i u nekim drugim zemljama u regiji i očekujem da ćemo se ipak svi dobro prilagoditi, da će na kraju od našeg članstva u EU biti puno više koristi nego problema – kazao je Josipović. Predsjedatelj Radmanović je ponovio kako je stav BiH u ovom trenutku da ne može biti prihvaćen zahtjev Hrvatske i EU da režim trgovine ostane isti kao da je Hrvatska u okviru CEFTA-e. No, to ne znači prekid ekonomskih odnosa između Hrvatske i BiH, i to je potpuno nemoguće. Znači, traženje rješenja u ovom trenutku. To je pitanje o kome bi se više moglo razgovarati kad su predsjednici vlada tu – kazao je Radmanović. Predsjednik Josipović jučer je razgovarao i s čelništvom Parlamentarne skupštine BiH, a veleposlanik RH u Sarajevu Tonči Staničić organizirao je u hotelu “Europe” i poseban prijem u čast hrvatskog predsjednika kojem su nazočile brojne uzvanice iz javnog i političkog života BiH.

vecernji.ba

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Za čak 11.800 pripadnika Oružanih snaga BiH uskoro se vraća stari iznos mirovine

Objavljeno

na

Objavio

Tri zakona o braniteljima i njihovim obiteljima uskoro bi trebala stupiti na snagu, piše Večernji list BiH. Naime, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potpisao je početkom ovoga tjedna ukaz o proglašenju zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata.

Povoljnije umirovljenje

Iako su sva tri zakona za branitelje i njihove obitelji jednako važna, bitno je naglasiti kako zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju rješava pitanje diskriminacije prema određenom broju branitelja. Dakle, riječ je o 11.800 pripadnika Oružanih snaga koji su otišli u mirovinu po jednoj odluci. Nakon toga im je, pa čak i do 50 posto, bila smanjena mirovina.

– Ovim zakonom u iduće tri godine im u potpunosti vraćamo njihovo stečeno pravo na isplatni koeficijent 1,485. Ovim usvojenim zakonom u Parlamentu je ispravljena diskriminacija prema tim ljudima – kazao je nedavno ministar za pitanja branitelja FBiH Salko Bukvarević.

Registar branitelja

Najviše bure izazvao je Zakon o pravima branitelja i njihovih obitelji s obzirom na to da on predviđa izradu registra branitelja koji je trebao biti javno objavljen. Međutim, zahvaljujući amandmanima zastupnika HDZ-a BiH, odredba koja se odnosila na objavu registra brisana je iz zakona. Tako sada u zakonu stoji kako će se registar branitelja izraditi, ali ne i da će biti objavljen. Do eventualne objave tog registra može doći ako Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donese poseban zakon koji treba uskladiti sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka u BiH jer je Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH na te odredbe dala negativno mišljenje s detaljnim obrazloženjem. Stupanjem na snagu Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji bit će provedena presuda Ustavnog suda FBiH od 7. studenoga 2012. godine kojom je utvrđeno kako članak ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovi ratnog priznanja ili odličja, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH. (večernji.ba)

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Hrvatska predsjednica poziva na Pantovčak Hrvate iz BiH

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u subotu 2. prosinca će, prvi put, otvoriti vrata Pantovčaka Hrvatima iz Bosne i Hercegovine, objavljeno je na njezinom Facebook profilu.

Povod i razlog za prijam Hrvata iz BiH hrvatska predsjednica nije obznanila, a njezinom službenom Facebook profilu tek je osvanula najava samog događaja:

“U subotu, 2. prosinca 2017. godine Ured predsjednice Republike Hrvatske otvara svoja vrata Hrvatima iz Bosne i Hercegovine.

Zainteresirani svoj dolazak moraju prijaviti putem obrasca koji se nalazi u na internetskoj stranici u prilogu. Popunjeni obrazac potrebno je poslati na e-mail [email protected] ili putem faksa broj 385 1 4565 159 najkasnije do nedjelje, 26. studenoga 2017. godine”.

Kolinda Grabar – Kitarović svoj ured bh Hrvatima otvar svega tri dana nakon izricanja presude herceg-bosanskoj šestorki u Haagu.

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari