Pratite nas

Najave

Hrvatski sabor obilježava 25 godina hrvatske neovisnosti

Objavljeno

na

Hrvatski sabor će svečanim prijemom obilježiti četvrt stoljeća hrvatske neovisnosti i Dan neovisnosti, 8. listopada.

Predviđeno je obraćanje predsjednika Sabora akademika Željka Reinera, a na nazočit će državni dužnosnici, predstavnici političkog, društvenog, kulturnog, akademskog života te predstavnici vjerskih zajednica, udruga i diplomatskog zbora u Hrvatskoj.

U dramatičnim danima Domovinskog rata Sabor Republike Hrvatske jednoglasno je prihvatio Rezoluciju o razlazu s Jugoslavijom na temelju volje građana na referendumu i svoje lipanjske odluke o suverenosti i samostalnosti.

Taj povijesni događaj danas se obilježava kao državni praznik. S obzirom na to da je napadnut Zagreb, pri čemu su prethodnog dana – 7. listopada 1991. bombardirani Banski dvori i saborska zgrada, sjednica je održana na ”tajnom mjestu”, a danas se zna u zgradi Ine.

Predsjednik Sabora Žarko Domljan, rekao je tada da je Hrvatska poslije tromjesečnog moratorija ”dugo čekala i mnogo propatila te da je sloboda pitanje njezina opstanka”. Povijesnu rezoluciju pročitao je Vladimir Šeks potvrđujući da Jugoslavija kao zajednica država više ne postoji.

Hrvatski je sabor u Rezoluciji zasebnim zaključcima naglasio i sljedeće:
‘Republika Hrvatska ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ima bivše federacije SFRJ. Republika Hrvatska kao suverena i samostalna država, jamči i osigurava temeljna ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Na Republiku Hrvatsku izvršena je oružana agresija od strane Republike Srbije i takozvane JNA. Republika Hrvatska prisiljena je braniti se od agresije svim raspoloživim sredstvima. Takozvana JNA se proglašava agresorskom, okupatorskom vojskom i mora bez odgode napustiti hrvatski teritorij, koji je privremeno zaposjela.

Pozvane su i sve države, posebno članice Europske zajednice i Ujedinjenih naroda na uspostavu diplomatskih odnosa s Republikom Hrvatskom. Na povijesnoj saborskoj sjednici 8. listopada izglasano je i petnaest zakona nužnih za oživotvorenje samostalne i suverene Republike Hrvatske.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Najave

Predstavljanje knjige: Hrvati pod KOS-ovim krilom

Objavljeno

na

Objavio

Da parafraziram metaforu iz naslova svoje nove knjige o završnom računu Haaškog suda, čudno je samo koliko su i danas – Hrvati pod KOS-ovim krilom. Bilo da im zastire pogled. Bilo da aktivno lete.

Hrvatsko katoličko sveučilište i Višnja Starešina, autorica,

pozivaju Vas na promociju knjige

Hrvati pod KOS-ovim krilom:
Završni račun Haaškog suda

u ponedjeljak, 11. prosinca 2017. u 18 sati
u Velikoj dvorani Hrvatskog katoličkog sveučilišta
(nova zgrada na Kampusu), llíca 242, Zagreb

Radujemo se Vašem dolasku!

Knjigu će predstaviti:

prof. dr. sc. Željko Tanjić,
rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta

dr. Robin Harris, povjesničar

Davor lvo Stier,
zastupnik u Hrvatskom saboru

Višnja Starešina, autorica knjige

Molimo zainteresirane da svoj dolazak potvrde do 7. prosinca 2017.
na e-poštu: [email protected]

facebook komentari

Nastavi čitati

Najave

Prvih 100 notornih hrvatskih Jugoslavena i organizacije pod njihovim utjecajem

Objavljeno

na

Objavio

Veteran hrvatskog nezavisnog novinarstva Vjekoslav Krsnik promovirat će svoju novu knjigu „Prvih 100 notornih hrvatskih Jugoslavena i organizacije pod njihovim utjecajem“ u srijedu 13. prosinca u prostorijama Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“ u Zagrebu, Bogovićevan 1, s početkom u 18 sati.

Knjiga na 140 stranica donosi političke biografije političara i javnih osoba koji se svojim djelovanjem, a posebice u organizacijama pod njihovim utjecajem, zalažu za novi tip jugoslavenstva.

Uz autora knjigu će predstaviti admiral Davor Domazet Loš, bivši politički emigrant Nikola Štedul i komentator portala Hrvatskog kulturnog vijeća Marko Ljubić.

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari