Connect with us

Najave

Hrvatski sabor obilježava 25 godina hrvatske neovisnosti

Objavljeno

on

Hrvatski sabor će svečanim prijemom obilježiti četvrt stoljeća hrvatske neovisnosti i Dan neovisnosti, 8. listopada.

Predviđeno je obraćanje predsjednika Sabora akademika Željka Reinera, a na nazočit će državni dužnosnici, predstavnici političkog, društvenog, kulturnog, akademskog života te predstavnici vjerskih zajednica, udruga i diplomatskog zbora u Hrvatskoj.

U dramatičnim danima Domovinskog rata Sabor Republike Hrvatske jednoglasno je prihvatio Rezoluciju o razlazu s Jugoslavijom na temelju volje građana na referendumu i svoje lipanjske odluke o suverenosti i samostalnosti.

Taj povijesni događaj danas se obilježava kao državni praznik. S obzirom na to da je napadnut Zagreb, pri čemu su prethodnog dana – 7. listopada 1991. bombardirani Banski dvori i saborska zgrada, sjednica je održana na ”tajnom mjestu”, a danas se zna u zgradi Ine.

Predsjednik Sabora Žarko Domljan, rekao je tada da je Hrvatska poslije tromjesečnog moratorija ”dugo čekala i mnogo propatila te da je sloboda pitanje njezina opstanka”. Povijesnu rezoluciju pročitao je Vladimir Šeks potvrđujući da Jugoslavija kao zajednica država više ne postoji.

Hrvatski je sabor u Rezoluciji zasebnim zaključcima naglasio i sljedeće:
‘Republika Hrvatska ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ima bivše federacije SFRJ. Republika Hrvatska kao suverena i samostalna država, jamči i osigurava temeljna ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Na Republiku Hrvatsku izvršena je oružana agresija od strane Republike Srbije i takozvane JNA. Republika Hrvatska prisiljena je braniti se od agresije svim raspoloživim sredstvima. Takozvana JNA se proglašava agresorskom, okupatorskom vojskom i mora bez odgode napustiti hrvatski teritorij, koji je privremeno zaposjela.

Pozvane su i sve države, posebno članice Europske zajednice i Ujedinjenih naroda na uspostavu diplomatskih odnosa s Republikom Hrvatskom. Na povijesnoj saborskoj sjednici 8. listopada izglasano je i petnaest zakona nužnih za oživotvorenje samostalne i suverene Republike Hrvatske.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR