Connect with us

Politika

Hrvatski sabor ovaj tjedan glasuje o rebalansu proračuna

Objavljeno

on

Hrvatski sabor, koji u srijedu nastavlja rad, ovaj će tjedan glasovati o izmjenama Državnog proračuna što će biti i svojevrsni test vladajuće većine, s obzirom da su neki HDZ-ovi partneri nakon lokalnih izbora i ‘slaganja’ lokalne vlasti uvjetovali svoju potporu u Saboru.

Hoće li tako i biti, vidjet će se u petak, za kada je planirano glasovanje o rebalansu kojim Vlada planira povećanje ukupnih prihoda za tri milijarde kuna, na 150,3 milijarde, dok rashodi rastu za 9,4 milijarde, na 167,4 milijarde kuna.

Predloženim rebalansom deficit opće države se povećava s planiranih 2,9 posto BDP-a na 3,8 posto BDP-a (prema ESA 2010 metodologiji).

Ministar financija Zdravko Marić istaknuo je kako rebalans proračuna nije prvenstveno vezan uz covid-19 već prije svega uz probleme zdravstva odnosno dogovor s veledrogerijama, a nakon što su iscrpljene zakonske mogućnosti da se to rješava preraspodjelama u proračunu.

Tako će i najveći dio predloženog povećanja rashoda otići za zdravstvo, za koji se osigurava dodatnih više od 2,8 milijardi kuna.

Rebalansom se osigurava i dodatnih dvije milijarde kuna za mjere očuvanja radnih mjesta i skraćenog radnog vremena.

Zastupnici smatraju da bi izmjene proračuna trebale ići u drugom smjeru, pa su predložili 117 amandmana, glavninu Klub Mosta i njegovi zastupnici, prije svih Miro Bulj.

Sabor će se o tim amandmanima izjašnjavati u četvrtak, kada će raspraviti i izvješće Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) tko nakon lokalnih izbora i zbog nespojivosti dužnosti odlazi iz Sabora, a tko se u njega vraća.

Radni tjedan, zastupnici će početi raspravom o novom zakonu o tržištu električne energije slijedom kojega će domaća kućanstva moći kupovati struju od opskrbljivača iz drugih članica EU, ali i njihova kućanstva iz Hrvatske.

I dalje će, međutim, postojati obveza pružanja javne usluge koja će biti na raspolaganju potrošačima. U Hrvatskoj je sedam opskrbljivača električnom energijom – Energia Gas and Power, GEN-I Hrvatska, HEP-Elektra, HEP-Opskrba, MET Croatia Energy Trade, Petrol i E.ON Energija. No, najveći udio u ukupnoj opskrbi strujom i dalje ima HEP.

Novi zakon donosi još jednu pogodnost za potrošače – računi za struju osim podataka o potrošnji i troškovima, trebat će sadržavati i druge informacije koje će im omogućiti da usporede svoj ugovor s drugim ponudama i utvrde je li neka povoljnija. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari