Connect with us

Pregled

Hrvatski sabor u srijedu o SDP-ovu prijedlogu zakona o prekidu trudnoće

Objavljeno

on

Hrvatski sabor u srijedu namjerava raspraviti četiri točke dnevnog reda među kojima je i SDP-ov prijedlog zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće, prema kojemu bi pobačaj u Hrvatskoj bio legalan, besplatan i dostupan.

SDP-ovim zakonskim prijedlogom, o kojem će se zastupnici očitovati poslijepodne, uređuje se pravo žene na samoodređenje i slobodno odlučivanje o rađanju djece, to jest o pobačaju na zahtjev, pravo maloljetnica i osoba s invaliditetom na pobačaj, rok u kojemu je dopušteno obaviti pobačaj i druga pitanja.

Među rješenjima koja SDP predlaže jest i da se razdoblje u kojem bi žena imala pravo na pobačaj na zahtjev poveća s 10 na 12 tjedana od začeća, te da maloljetnice od 16 do 18 godina mogu podnijeti zahtjev za prekid trudnoće bez suglasnosti roditelja.

Predlaže se da troškove pobačaja, sterilizacije i kontracepcije u cijelosti snosi Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) te uvođenje obveze rada liječnika bez priziva savjesti u bolnicama i klinikama kako bi usluga bila dostupna i pravodobna u svim ustanovama.

Prije rasprave o SDP-ovu zakonu, a nakon slobodnih iznošenja stajališta klubova zastupnika, održat će se rasprava o prijedlogu strategije energetskog razvoja Republike Hrvatske do 2030. s pogledom na 2050. godinu, koja redefinira i usklađuje energetske ciljeve Hrvatske imajući u vidu reformu okvira energetske politike Europske unije kroz paket “Čista energija za sve Europljane”.

Predložena strategija je pomak prema ostvarenju vizije niskougljične energije te osigurava prijelaz na novo razdoblje energetske politike kojom se osigurava pristupačna, sigurna i kvalitetna opskrba energijom, navodi predlagatelj.

U srijedu su na dnevnom redu i polugodišnje informacije Hrvatske narodne banke o financijskom stanju, stabilnosti cijena i provedbi monetarne politike za drugo polugodište 2018. i za prvo polugodište 2019. godine. (Hina)

Marijan Knezović: Liječnici liječe. Ubojice ubijaju

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari