Connect with us

Reagiranja

HRVATSKI SUDCI KAO MILICAJCI

Objavljeno

on

(pismo sudcima Ustavnog suda RH)

Poštovani sudci Ustavnog suda RH,

Niste mi odgovorili na moje pismo od 11. 05. 2016. što sam i očekivao. Kako bi i mogli negirati činjenicu da su sutci Visokog prekršajnog suda RH „znali“ što je naš proslavljeni nogometaš Josip Šimunić mislio kada je poslije pobjede naše repretentacije uzvikivao „Za dom“. U Prilogu vam šaljem tekst iz Hrvatskog tjednika od 26. 05. 2016. u kojem je komentiran taj neokomunistički postupak sudaca u RH. Vjerojatno su mnogi i bili sudci u vrijeme komunističke vladavine u bivšoj državi kada su sudci također sudili ljudima jer su znali što oni misle.

[ad id=”93788″]

Osobno volim tako sudce usporediti s milicajcima. Ne znam je li vam poznat slučaj iz Mostara i jednog milicijskog izvješća iz tog vremena koje govori o „nepoznatom počinitelju hrvatske  nacionaosti“. Istina, vaši sudci znaju tko je počinitelj koji je uzviknuo „Za dom“, ali kao što su milicajci u Mostaru znali koje je  nacionalnosti nepoznati počinitelj, tako i ovi vaši „sudci“ znaju da je Šimunić mislio i zagovarao ustaše a ne branitelje i Domovinski rat. Možda baš i nisam u pravu pa jadni naši sudci misle da je Domovinski rat bio prije Drugog svjetskog rata  pa je logično da Šimunić koristi pozdrav iz vremena u kojem je živio, zar ne?

Ako je to tako trebali ste mi lijepo objasniti tako da svi Hrvate konačno nešto nauče iz povijesti. Oni naime misle da je Šimunić živio u vrijeme Domovinskog rata i da je ponosan na naše branitelje i HOSovce kojima je to bio službeni pozdrav.

Šalu na stranu, jasno je da je biskup Mile Bogović u pravu kada u istom broju Hrvatskog tjednika kaže:

Imali smo i na sudu slučajeva da se sudac ruga branitelju, ne samo za ono što je loše učinio, nego i za ono što je kao branitelj bio dužan učiniti.”

Da, rugaju li se i sudci Visokog prekršajnog suda hrvatskim braniteljima koji su s pozdravom Za dom spremni umirali za Hrvatsku? Ili se jednostavno svete HOS-ovcima koji su u vrijeme Domovinskog rata izazivali takav strah kod agresora da su se bojali samih oznaka HOS-a (poznato je kako su iz opkoljenog Dubrovnika tražili da im se pošalju oznake HOS-a zbog straha koji su imali agresorski vojnici od HOS-ovaca. Zbog tog straha je počela osveta prema HOSovcima još u vrijeme Račanove vladavine, a očito se nastavlja i danas pa, kako kažu u Hrvatskom tjedniku: Visoki prekršajni sud samostalno je, bez ikakva zakonska uporišta, procijenio da taj pozdrav sadrži elemente rasne i nacionalne mržnje. HOSovci su im krivi što je taj strah rastao tijekom rata i prenio se na cijelu Hrvatsku vojsku, pa je u „Oluji“ kulminirao velikom „bežanijom“ srpske vojske koju je Slobodan Milošević usporedio sa zečevima.

Na vama, je poštovani sudci Ustavnog suda RH da objasnite hrvatskoj javnosti da se zapravo ne radi samo osudama bez ikakva zakonska uporišta, već naprotiv. Itekako postoje zakonska uporišta za taj pozdrav, pa je kriminalna radnja osuđivati i Šimunića, i Thompsona i mnoge druge. Npr. pripadnici HOS-a su sa svojim znakovljem sudjelovali na mimohodu 04. 08. 2015, pored ostalih postrojbi, nitko nije podnio prekršajnu prijavu protiv predsjednika Vlade RH niti predsjednice RH, koji su mimohod organizirali., ali poslije ove odluke Visokog prekršajnog suda i to je moguće, zar ne?

Vašim pojašnjenjem omogućili bi i hrvatskim političarima da se suprostave najnovijim stranim autoritetima u hrvatskoj povjesnici kao što su oni iz svjetskih nogometnih organizacija, a i domaćih koji nisu ni pokušali zaštititi Šimunića, pa i danas tvrde kako policija treba postupati protiv zakona kada je u pitanju pozdrav Za dom spremni:

“Mi nemamo instrumente za obraniti se od svih tih kazni. Policija radi ogroman posao, ali zapinje. Tko je iscrtao svastiku na Poljudu? Budimo realni, FARE je podražaj za huligane koji žele zlo Hrvatskoj. Nama je Svjetsko prvenstvo u Rusiji ključ svega. Plašim se da nas žele izbaciti s njega!”, otkrio je Šuker i zaključio kako kao član vlade Uefe ne može puno napraviti.

“Objašnjavam tim ljudima, ali oni imaju svoje mišljenje. Nema tu popusta”, rekao je predsjednik HNS-a.

http://direktno.hr/en/2014/sport/49861/Alarmantno-upozorenje-%C5%BEele-nas-izbaciti-sa-Svjetskog-prvenstva!.htm

Iako vi znate o kojim zakonskim uporištima govorim, ipak ću ponoviti ono što je nedavno na Okruglom stolu HOS-a govorio kandidat za ustavnog sudca g. Pero Kovačević:

a) Pokojna Vera Stanić i on su 1994 uspijeli uvjeriti predsjednika Tuđmana i ministra Šuška da se prizna status hrvatskog branitelja pripadnicima HOS-a;

b) Predsjednik Tuđman 1. listopada 1991 donio zapovijed (koju je napisao sam Kovačević) da postrojbe HOS-a ulaze u sastav OS RH;

c) Znakovlje postrojbi HOS-a službeno odobrilo Ministarstbvo obrane 1994. sukladno Službovniku OSRH

d) U zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji Kovačevicć uvrstio pripadnike HOS-a iz 1996.

e) Dolaskom na vlast Račan je poništio djelove tog zakona iz 1996. koji su se odnosili na prava HOS-ovaca.

Da, Račan se odmah počeo svetiti onima koji su izazivali strah kod agresorskih vojnika prvo od HOS-ovaca a potom od svih hrvatskih branitelja. Takav strah koji je doveo do toga da ih Slobodan Milošević tadašnja nada mnogih u Hrvatskoj nazove zečevima.

S poštovanjem,

Akademik Josip Pečarić

 

PRILOG – PRVA SUDSKA OSUDA POZDRAVA ‘Za dom spremni’

Troje sudaca Visokoga prekršajnoga suda moralo koristiti laži i nebuloze da bi udovoljili zahtjevu politike i kaznili Josipa Šimunića

Kad politika odlučuje: Visoki prekršajni sud samostalno je, bez ikakva zakonska uporišta, procijenio da taj pozdrav sadrži elemente rasne i nacionalne mržnje. Sada može osuditi žive i mrtve pripadnike HOS-a koji su koristili taj pozdrav. Osim toga, laže da je ustaški pokret iznikao iz fašizma. Sada imamo oslobađajuće i osuđujuće presude za jednu te istu stvar

Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske odbacio je krajem siječnja, a prije desetak dana ta je odluka objavljena, žalbu hrvatskoga nogometaša Josipa Šimunića na presudu Prekršajnoga suda kojom je bio kažnjen s 5000 kn zbog izvikivanja pozdrava ‘Za dom’ na nogometnoj utakmici Hrvatska – Island. Visoki prekršajni sud u vijeću sastavljenome od sudaca Branke Žigante Živković, kao predsjednice vijeća, te Siniše Senjanovića i Goranke Ratković, kao članova vijeća. ne samo što je odbio Šimunićevu žalbu, nego je prihvatio žalbu Općinskoga državnog odvjetništva i novčanu kaznu Šimuniću s pet povisio na 15 tisuća kuna. Time je prvi put u Hrvatskoj korištenje pozdrava ‘Za dom spremni’ ovakvom odlukom kriminalizirano. Čudna je to situacija s obzirom da su u Hrvatskoj već u nekoliko navrata sudovi pravomoćno oslobodili osumnjičenike za korištenje istoga pozdrava. Neujednačena praksa pridonijet će općoj pomutnji. Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske očito je podlegao općem političkom pritisku da bezuvjetno osudi Josipa Šimunića iako za to nema zakonskoga utemeljenja. Naime, nigdje u Zakonu se ne navodi izrijekom da je pozdrav ‘Za dom spremni’ zabranjen pa nitko nikada dosad nije ni kažnjen zbog njegova korištenja.

Šimunić je kažnjen na temelju člana 39 Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima. Taj zakon regulira da će se kazniti onaj tko dobacuje natjecateljima ili gledateljima poruke čiji sadržaj iskazuje ili potiče mržnju na temelju nacionalne, vjerske ili regionalne pripadnosti.  Ne navodi se konkretno u Zakonu da pozdrav ‘Za dom spremni’ sadrži u sebi elemente toga djela. Ali premda Zakon to ne navodi, suci Visokoga prekršajnoga suda Republike Hrvatske uzeli su sebi pravo i slobodu da navedeni pozdrav ocijene upravo takvim. Njihovo obrazloženje glasi:

‘…mišljenje vještaka, ne obvezuje sud u pogledu utvrđivanja bitnih činjenica koje čine biće prekršaja, već je ta odluka na sudu koji samostalno i neovisno cijeni vrijednost izvedenoga dokaza i donosi odluku o krivnji, držeći se općeprihvaćenih načina odlučivanja… ne proizlazi univerzalan odgovor o prirodi korištenja pozdrava ‘Za dom spremni’, niti se to može očekivati s obzirom na kompleksnost  i višeznačje korištenja toga izraza  u različitim hrvatskim povijesnim vremenima… okrivljenikovo dobacivanje gledateljima, odnosnom uzvikivanje pozdrava ‘Za dom’, u više navrata putem mikrofona, nakon nogometne utakmice na stadionu, čiji sadržaj, iskazuje i potiče na mržnju na temelju rasne, nacionalne regionalne i vjerske pripadnosti. Naime, nesporna je činjenica da je navedeni uzvik, bez obzira na njegov prvotni  hrvatski književni i pjesnički značaj korišten i kao službeni pozdrav Ustaškoga pokreta i totalitarnoga režima, koji se nalazio u svim službenim dokumentima, bilo u izvornom obliku ‘Za dom i poglavnika spremni’ ili u njegovim skraćenim oblicima ‘Za dom spremni’ ili ‘Za dom’, a koji pokret je iznikao iz fašizma, temeljenoga i na rasizmu, pa time simbolizira mržnju prema ljudima drugačije vjerske i etničke pripadnosti , manifestaciju rasističke ideologije…’

Ako Sud ne obvezuje mišljenje vještaka, pitanje je zašto ga je uopće i pozivao. Nadalje, ako Sud priznaje kompleksnost i višeznačje pozdrava ‘Za dom spremni’ u različitim povijesnim vremenima, kao što se navodi u obrazloženju, kako to da Sud nije išao u prilog okrivljeniku, odnosno što ako je Šimunić koristeći taj pozdrav mislio na pripadnike HOS-a iz Domovinskoga rata. Želi li sud sada i poginule i živuće branitelje HOS-a također kriminalizirati? Nadalje, jer li samim time što je u nekome obliku korišten u vrijeme NDH pozdrav ‘Za dom spremni’ samim time već kriminalan, a ako jest je li onda i kuna kao novčana valuta također kriminalna? Naposljetku, Visoki prekršajni sud laže kad kaže da je ustaški pokret iznikao iz fašizma. Danas svaki pučkoškolac znade da je to obična velikosrpska laž jer je ustaški pokret iznikao iz krvavoga terora jugoslavenskoga režima nad hrvatskim narodom.

Proces se ovime ne završava, nego se nastavlja na Ustavnome sudu.

 Hrvatski tjednik, 26. 06. 2016.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari