Connect with us

Politika

Hrvatski suverenisti: Ne učini li to Vlada spremni smo organizirati referendum o zaštiti kune

Objavljeno

on

Hrvatski suverenisti poručili su u četvrtak da su, ne učini li to Vlada na temelju njihove referendumske inicijative, spremni organizirati referendum kako bi se hrvatski narod izjasnio o zaštiti nacionalne valute kune nasuprot uvođenju eura.

“Referendum o ulasku u europodručje je jedinstvena prilika za Vladu Andreja Plenkovića da ispravi grijehe svoje Vlade oko prijašnjih referendumskih inicijativa. Ukoliko se Vlada ipak ne odluči na raspisivanje referenduma, naše stranke su spremne preuzeti odgovornost i organizaciju referenduma kako bi se hrvatski narod izjasnio o ovoj temi”, rekao je zastupnik Suverenista Marko Milanović Litre.

“Sudeći po izjavama predsjednika Vlade tako će i biti”, istaknuo je Milanović Litre na konferenciji za novinare.

Premijera Plenkovića prozvao je da uporno ponavlja mantru kako se Hrvatska odlučila na ulazak u europodručje prilikom referenduma o ulasku u EU, ali ne spominje da hrvatski narod ima pravo odlučiti kada će se to dogoditi i pod kojim uvjetima, baš poput ostalih država članica koje nisu dio europodručja.

Naglasio je da se promašene ekonomske politike europodručja mogu vidjeti kod južnijih mediteranskih zemalja poput Italije, Španjolske, Portugala i Grčke, koje su nakon ulaska u europodručje stagnirale u svom razvitku u odnosu na sjevernije razvijenije ekonomije i gospodarstva.

I Davorin Karačić, član Predsjedništva stranke Neovisni za Hrvatsku koja je podržala referendumsku inicijativu “Zaštitimo hrvatsku kunu”, rekao je da prosperiraju mnoge države EU koje su zadržale svoje nacionalne valute, posebno one srednje Europe.

Bitnim je ocijenio da se to pitanje riješi na referendumu, “budući da same političke stranke, pa i one na vlasti nemaju potreban izborni legitimitet u vrijednosnom smislu za donošenje ovakvih odluka koje će nam odrediti sudbinu i budućnost”.

Stranački kolega Krešimir Kartelo zamjerio je da se javna rasprava o uvođenju eura u Hrvatskoj svodi na dizajn kovanica, a javnosti se ponavlja mantra o obvezatnom uvođenju eura.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR