Pratite nas

Politika

Hrvatski Suverenisti pokrenuti će u Saboru usvajanje Zakona o razotkrivanju informacija

Objavljeno

na

Dana 03. lipnja 2019. godine održan je Okrugli stol: „Značenje slobodnog pristupa informacijama“ u organizaciji Zaklade Konrad Adenauer, Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata – RH Grada Zagreba i Zagrebačke županije i Udruge obitelji umrlih hrvatskih branitelja RH, a osnova za okupljanje je bila Inicijativa za donošenje Zakona o razotkrivanju informacija koju su Udruge suorganizatorice Okruglog stola podnijele Vladi RH i Hrvatskom saboru 21. rujna 2018. godine o čemu je obaviještena i predsjednica RH kao i resorno ministarstvo pravosuđa, a do sada od niti jedne od navedenih institucija nije stigao odgovor.

Navedene institucije su bile pozvane na Okrugli stol, ali se nitko nije odazvao. Namjera je bila da zajedno raspravimo ovo izuzetno važno pitanje i postignemo važan zaključak o tome da je navedeni zakon važno što prije donijeti radi svjetlije budućnosti i sigurnosti naše zemlje i njezinih građana. Uvodni govor je održala gospođa Kristina Gogić, kandidatkinja na listi hrvatskih suverenista, autorica inicijative i stručnjakinja za ljudska prava, europsko i međunarodno pravo te obrazložila razloge zašto je zakon nužno što prije donijeti i ugraditi u zakonodavni sustav RH sa stajališta ljudskih prava, postojećih europskih rezolucija i međunarodnog prava. Naglasila je da samo Hrvatska i Slovenija od svih post komunističkih zemalja članica EU nisu donijele taj zakon. Također je upozorila ne opasnost ukoliko zakon ne bude donesen što se u konačnici odražava i na gospodarsko stanje RH koje je izrazito loše.

Glavni govornik g. Karsten Dumell je iznio svoje iskustvo kao žrtva progona u DDR-u izuzetnim govorom u kojemu je potanko opisan rad tajne službe DDR-a STASI koje je potkrijepio izvornim dokumentima iz svoja tajnog spisa koji je dobio na uvid po padu Berlinskog zida. Dr.sc Karsten Dumell, voditelj Foruma za političko obrazovanje u Saarlandu. doktor znanosti, bivši politički zatvorenik u DDR-u, koji je radio  kao direktor Zaklade Konrad Adenauer u Sarajevu, a od 1997. godine je radio za istu Zakladu u Stuttgartu, Leipzigu, Dakaru i Hamburgu.

Na okruglom stolu su sudjelovali dr. Anto Kovačević,  bivši zastupnik u hrvatskom Saboru  koji je u svom izlaganu istaknuo da  bez lustracije nema demokracije , duhovnog, društvenog i gospodarskog napretka, Jure Vujić,  politolog i pravnik, voditelj Instituta za geopolitiku i  strateška istraživanja i nezavisni kandidat na listi hrvatskih suverenista na prošlim europskim izborima,  koji je naglasio u svom izlaganju nužnost usvajanja sveobuhvatnog memorijalnog zakona kao jedan od važnih aspekta  lustracijskog procesa u suočavanju s totalitarnom komunističkom prošlošću”, te prof. Jure Zovko,  iz Sveučilište u Zadru koji je održao predavanje na temu  “Sloboda kao temeljna odrednica demokracije podrazumijeva pravo na informacije”.

Nakon rasprave, istaknuto je kako će hrvatski suverenisti koji su se profilirali  na posljednjim europskim izbora kao treća politička snaga, nastojati predložiti  u hrvatskom Saboru  raspravu o nacrtu zakona o razotkrivanju informacija   po uzoru na Poljski model i na temelju pozitivnih iskustava drugih  postkomunističkih zemalja.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Bandić o kandidaturi za Predsjednika RH: ‘Bit će ugodnih iznenađenja!’

Objavljeno

na

Objavio

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić jutros je otvorio radove na istočnom kolniku Avenije Marina Držića koji će trajati do nedjelje, 25. kolovoza. Tom prilikom komentirao je i medijske napise da neće ići u predsjedničku utrku zbog narušenog zdravlja.

Na pitanje naše reporterke N1 o tome jesu li ti medijski napisi istiniti, Bandić je kazao: “Ja ne znam što su mediji objavili, ali ja znam što ću reći koncem 9. mjeseca. Mogu vam samo reći da će biti ugodnih iznenađenja”.

Bandić je kazao kako je odluka donesena, ali kako će to reći u 9. mjesecu.

Upitan o pritužbama građana oko Generalnog urbanističkog plana (GUP) Zagreba, Bandić je kazao kako je to jamranje te kako čak vidi i instrumentaliziranje djece u promidžbenoj kampanji koju rade njegovi oponenti. “Ja im čestitam, ali me neće zaustaviti u razvoju grada”, rekao je Bandić.

Na upit novinarke što će se dogoditi ako ministar Štromar neće dati odobrenje za GUP, Bandić odgovara: “To pitajte Štromara, moja poruka Štromaru je neka on radi svoj posao, a ja da radim svoj posao. Partnerski odnos Vlade i Grada je neupitan. Plus toga, mi smo uzročno-posljedično vezani. Koliko ja znam, ruke stranke Bandić Milan Bandić 365 obavezuju gospodina Štromara kao i mene u gradu građani. I bilo bi dobro da budemo partneri, a manje komuniciramo putem medija i bit će nam svima bolje.”

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Geopolitika

Jan Ivanjek – Srboauto razvija borbeno vozilo Kurjak

Objavljeno

na

Objavio

Danas je u brojnim srbijanskim medijima mnogo prostora posvećeno konceptu oklopnog vozila Kurjak, koji je predstavljen ove godine na izložbi vojne industrije Partner 2019.

Tvrtka koja ga razvija, Srboauto, najavila je da bi prvi primjerci mogli biti proizvedeni već za 16 mjeseci. U jeku sveopćeg naoružavanja Srbije, kako modernim sustavima poput višenamjenskih helikoptera H145M i izvrsnim desantno–jurišnim Mi-35M, tako i zastarjelom tehnikom doniranom od Rusije ili proizvedenom u Srbiji, pitanje je što može ponuditi Kurjak.

Do sada viđene skice i makete prikazuje moderno vozilo, daleko ispred koncepcijski zastarjelog i operativno neadekvatnog Lazara. Razlog tome leži u činjenici što Srboauto razvija Kurjak zajedno s južnoafričkom tvrtkom ADG Mobility, koja je osnovana 2017. od dijela stručnjaka i vrha tvrtke LMT, koja pak proizvodi oklopna vozila kategorije MRAP.

Po svemu sudeći, Kurjak će biti izveden iz ADG-ovog borbenog oklopnog vozila Wahash koje je ove godine predstavljeno na IDEX-u, a sličnosti su zaista velike: ovjes, trup, smještaj motora i posade, poklopci za pješaštvo, karakteristično južnoafrički vjetrobran vozača i propeleri.

Najveća je razlika u pogonu, jer Wahash ima 8×8 dok bi Kurjak trebao biti u verziji 6×6. Forme bočnog trupa se razlikuju, pa Wahash ima izrazitu V formu, dok Kurjak ima ravne strane. Kurjak bi također trebao biti lakši s 25 tona, prema 32 tone starijeg brata. Pitanje je i kako su riješena vrata za pješaštvo, ali Wahash koristi klasična vrata i sklopive stepenice, što je nezgrapno rješenje prema hidrauličnoj rampi, iako ima svojih prednosti.

Maksimalna brzina na kopnu trebala bi iznositi 115 km/h, a u vodi 10. Moći će se ukrcati 8 vojnika uz tročlanu posadu, a glavno oružje biti će DUOS s 30mm topom. Očito je nemoguća tvrdnja iz Srboauta da će imati oklop tenka, no trebao bi imati zaštitu STANAG razine 4, što nema niti jedno vozilo VS osim tenka M-84, a pruža zaštitu od metaka kalibra 14,5mm. Već bi i to bio golemi skok u odnosu na Lazara, a eventualni kompleti dodatnog oklopa koji bi zaštitu digli na razinu 6 stavili bi Kurjak u istu kategoriju zaštite u kojoj je Patria AMV. Provede li se razvoj uspješno te započne serijska proizvodnja, Vojska Srbije mogla bi dobiti odlično borbeno vozilo koje u svakom smislu nadmašuje Lazara.

Planira se proizvodnja 3 vojne varijante, borbene, zapovjedne i izvidničke, te posebna verzija za policiju, iako je za to mnogo vjerojatnija žandarmerija. U tim bi se ulogama Kurjak trebao pokazati vrlo dobar, iako bi dimenzijama, pretpostavljenim na temelju Wahasha, ipak bio prevelik i preuočljiv za izviđanje.

Operativno i tehnološki bio bi znatan iskorak za VS, no pitanje je kako će se na proizvodni potencijal odraziti konkurencija Lazaru u kojeg je utopljeno mnogo vremena, novaca i propagande, iako ga Kurjak po svemu nadilazi.

Jan Ivanjek

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitatiSponzori

Komentari