Pratite nas

Politika

Hrvatski Suverenisti pokrenuti će u Saboru usvajanje Zakona o razotkrivanju informacija

Objavljeno

na

Dana 03. lipnja 2019. godine održan je Okrugli stol: „Značenje slobodnog pristupa informacijama“ u organizaciji Zaklade Konrad Adenauer, Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata – RH Grada Zagreba i Zagrebačke županije i Udruge obitelji umrlih hrvatskih branitelja RH, a osnova za okupljanje je bila Inicijativa za donošenje Zakona o razotkrivanju informacija koju su Udruge suorganizatorice Okruglog stola podnijele Vladi RH i Hrvatskom saboru 21. rujna 2018. godine o čemu je obaviještena i predsjednica RH kao i resorno ministarstvo pravosuđa, a do sada od niti jedne od navedenih institucija nije stigao odgovor.

Navedene institucije su bile pozvane na Okrugli stol, ali se nitko nije odazvao. Namjera je bila da zajedno raspravimo ovo izuzetno važno pitanje i postignemo važan zaključak o tome da je navedeni zakon važno što prije donijeti radi svjetlije budućnosti i sigurnosti naše zemlje i njezinih građana. Uvodni govor je održala gospođa Kristina Gogić, kandidatkinja na listi hrvatskih suverenista, autorica inicijative i stručnjakinja za ljudska prava, europsko i međunarodno pravo te obrazložila razloge zašto je zakon nužno što prije donijeti i ugraditi u zakonodavni sustav RH sa stajališta ljudskih prava, postojećih europskih rezolucija i međunarodnog prava. Naglasila je da samo Hrvatska i Slovenija od svih post komunističkih zemalja članica EU nisu donijele taj zakon. Također je upozorila ne opasnost ukoliko zakon ne bude donesen što se u konačnici odražava i na gospodarsko stanje RH koje je izrazito loše.

Glavni govornik g. Karsten Dumell je iznio svoje iskustvo kao žrtva progona u DDR-u izuzetnim govorom u kojemu je potanko opisan rad tajne službe DDR-a STASI koje je potkrijepio izvornim dokumentima iz svoja tajnog spisa koji je dobio na uvid po padu Berlinskog zida. Dr.sc Karsten Dumell, voditelj Foruma za političko obrazovanje u Saarlandu. doktor znanosti, bivši politički zatvorenik u DDR-u, koji je radio  kao direktor Zaklade Konrad Adenauer u Sarajevu, a od 1997. godine je radio za istu Zakladu u Stuttgartu, Leipzigu, Dakaru i Hamburgu.

Na okruglom stolu su sudjelovali dr. Anto Kovačević,  bivši zastupnik u hrvatskom Saboru  koji je u svom izlaganu istaknuo da  bez lustracije nema demokracije , duhovnog, društvenog i gospodarskog napretka, Jure Vujić,  politolog i pravnik, voditelj Instituta za geopolitiku i  strateška istraživanja i nezavisni kandidat na listi hrvatskih suverenista na prošlim europskim izborima,  koji je naglasio u svom izlaganju nužnost usvajanja sveobuhvatnog memorijalnog zakona kao jedan od važnih aspekta  lustracijskog procesa u suočavanju s totalitarnom komunističkom prošlošću”, te prof. Jure Zovko,  iz Sveučilište u Zadru koji je održao predavanje na temu  “Sloboda kao temeljna odrednica demokracije podrazumijeva pravo na informacije”.

Nakon rasprave, istaknuto je kako će hrvatski suverenisti koji su se profilirali  na posljednjim europskim izbora kao treća politička snaga, nastojati predložiti  u hrvatskom Saboru  raspravu o nacrtu zakona o razotkrivanju informacija   po uzoru na Poljski model i na temelju pozitivnih iskustava drugih  postkomunističkih zemalja.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Ministrica Divjak: Ja sam dio rješenja!

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Ja sam dio rješenja, poručila je u srijedu ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak nakon što je na konzultacijama razgovarala sa sindikatima o nadoknadi nastave i organiziranju nastavka školske godine, te kako izaći iz situacije izazvane općim štrajkom prosvjetara.

“To se zove provođenje konvencije, ne pisanje zabrinutih pisama i stajanje u pozicijama koje si unaprijed odredimo, nego izlaženje iz tih rovova i traženje rješenja, a ja sam dio rješenja”, rekla je ministrica novinarima u Hrvatskom saboru.

Naglasila je kako djeca trebaju biti u prvom planu.

Ministrica u Saboru nazoči zajedničkoj sjednici djece i saborskih zastupnika na kojoj se, u povodu 30. obljetnice Konvencije o pravima djeteta, razgovara o ostvarivanju dječjih prava u Hrvatskoj.

Konzultativni sastanak ministrice Divjak i predstavnika sindikata o nadoknadi nastave i organiziranju nastavka školske godine ujutro nije završio konkretnim dogovorom.

“Moramo razumjeti da s ukopanim stavovima nećemo ništa riješiti i moramo razmišljati o strategiji suradnje, koja omogućava da radimo ono za što deklarativno svi govorimo da se zalažemo. Postat ćemo zrelo društvo kada shvatimo da nema alternative za strategiju suradnje”, poručila je ministrica nakon sastanka. (Hina)

 

JEFTINA DEMAGOGIJA MINISTRICE DIVJAK!

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Europski pučani u Zagrebu biraju Tuska, u fokusu klima, mladi i zapadni Balkan

Objavljeno

na

Objavio

Foto: EPA

Europska pučka stranka(EPP) okupit će se u srijedu i četvrtak na kongresu u Zagrebu i odlazećeg predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska izabrati za novoga predsjednika najvećeg europskog stranačkog bloka.

Najpoznatiji poljski političar na međunarodnoj sceni zamijenit će Francuza Josepha Daula koji je konzervativni EPP vodio od kraja 2013.

Više od 2000 sudionika iz 40 zemalja raspravljat će iduća dva dana i o akcijskom planu za klimu, politikama za mlade te o zapadnom Balkanu.

Na prvi kongres pučana u Hrvatskoj dolaze šefovi država i vlada te najviši europski dužnosnici iz stranaka desnog centra.

Uz Tuska, u Zagreb stižu odlazeći predsjednik i nova predsjednica Europske komisije, Jean-Claude Juncker i Ursula von der Leyen, njemačka kancelarka Angela Merkel, austrijski premijer Sebastian Kurz, premijeri Bugarske, Latvije, Grčke, Rumunjske, Moldavije, Norveške i Irske te predsjednici Švicarske i Cipra.

Na skupu u sportskoj dvorani Areni bit će i talijanski, ukrajinski i slovenski oporbeni čelnici Silvio Berlusconi, Julija Timošenko i Janez Janša.

Budući da je njegova stranka Fidesz u ožujku suspendirana zbog kršenja demokratskih standarda, EPP nije pozvao mađarskog premijera Viktora Orbana.

Osnovan 1976., savez europskih stranaka desnog centra danas okuplja 84 stranke iz 43 države.

S osvojena 182 od 751 mandata na europskim izborima u svibnju, pučani su najbrojnija skupina u Europskom parlamentu. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari