Pratite nas

Politika

Hrvatski Suverenisti pokrenuti će u Saboru usvajanje Zakona o razotkrivanju informacija

Objavljeno

na

Dana 03. lipnja 2019. godine održan je Okrugli stol: „Značenje slobodnog pristupa informacijama“ u organizaciji Zaklade Konrad Adenauer, Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata – RH Grada Zagreba i Zagrebačke županije i Udruge obitelji umrlih hrvatskih branitelja RH, a osnova za okupljanje je bila Inicijativa za donošenje Zakona o razotkrivanju informacija koju su Udruge suorganizatorice Okruglog stola podnijele Vladi RH i Hrvatskom saboru 21. rujna 2018. godine o čemu je obaviještena i predsjednica RH kao i resorno ministarstvo pravosuđa, a do sada od niti jedne od navedenih institucija nije stigao odgovor.

Navedene institucije su bile pozvane na Okrugli stol, ali se nitko nije odazvao. Namjera je bila da zajedno raspravimo ovo izuzetno važno pitanje i postignemo važan zaključak o tome da je navedeni zakon važno što prije donijeti radi svjetlije budućnosti i sigurnosti naše zemlje i njezinih građana. Uvodni govor je održala gospođa Kristina Gogić, kandidatkinja na listi hrvatskih suverenista, autorica inicijative i stručnjakinja za ljudska prava, europsko i međunarodno pravo te obrazložila razloge zašto je zakon nužno što prije donijeti i ugraditi u zakonodavni sustav RH sa stajališta ljudskih prava, postojećih europskih rezolucija i međunarodnog prava. Naglasila je da samo Hrvatska i Slovenija od svih post komunističkih zemalja članica EU nisu donijele taj zakon. Također je upozorila ne opasnost ukoliko zakon ne bude donesen što se u konačnici odražava i na gospodarsko stanje RH koje je izrazito loše.

Glavni govornik g. Karsten Dumell je iznio svoje iskustvo kao žrtva progona u DDR-u izuzetnim govorom u kojemu je potanko opisan rad tajne službe DDR-a STASI koje je potkrijepio izvornim dokumentima iz svoja tajnog spisa koji je dobio na uvid po padu Berlinskog zida. Dr.sc Karsten Dumell, voditelj Foruma za političko obrazovanje u Saarlandu. doktor znanosti, bivši politički zatvorenik u DDR-u, koji je radio  kao direktor Zaklade Konrad Adenauer u Sarajevu, a od 1997. godine je radio za istu Zakladu u Stuttgartu, Leipzigu, Dakaru i Hamburgu.

Na okruglom stolu su sudjelovali dr. Anto Kovačević,  bivši zastupnik u hrvatskom Saboru  koji je u svom izlaganu istaknuo da  bez lustracije nema demokracije , duhovnog, društvenog i gospodarskog napretka, Jure Vujić,  politolog i pravnik, voditelj Instituta za geopolitiku i  strateška istraživanja i nezavisni kandidat na listi hrvatskih suverenista na prošlim europskim izborima,  koji je naglasio u svom izlaganju nužnost usvajanja sveobuhvatnog memorijalnog zakona kao jedan od važnih aspekta  lustracijskog procesa u suočavanju s totalitarnom komunističkom prošlošću”, te prof. Jure Zovko,  iz Sveučilište u Zadru koji je održao predavanje na temu  “Sloboda kao temeljna odrednica demokracije podrazumijeva pravo na informacije”.

Nakon rasprave, istaknuto je kako će hrvatski suverenisti koji su se profilirali  na posljednjim europskim izbora kao treća politička snaga, nastojati predložiti  u hrvatskom Saboru  raspravu o nacrtu zakona o razotkrivanju informacija   po uzoru na Poljski model i na temelju pozitivnih iskustava drugih  postkomunističkih zemalja.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Suverenisti dali bezrezervnu podršku predsjedničkom kandidatu Miroslavu Škori

Objavljeno

na

Objavio

Suverenisti su u srijedu objavili punu i bezrezervnu podršku predsjedničkom kandidatu Miroslavu Škori.

“Obavili smo nekoliko razgovora s Miroslavom Škorom i dogovorili podršku Suverenista. Razgovarali smo s njim o programskim i političkim načelima, kao i o njegovim osobnim načelima.

Na sva je naša pitanja odgovorio pozitivno, odnosno pokazalo se da je njegov svjetonazor komplementaran s onim što predstavljaju Suverenisti. Našu podršku ima i mi smo mu na raspolaganju…

Siguran sam da će on ući u drugi krug, da ćemo prvi put imati predsjednika koji je nezavisni kandidat. Miroslava Škoru je narod pozvao, on se odazvao, mi smo za zajedništvo i zato ga podržavamo.”, rekao je Hrvoje Zekanović.

“Škori vjerujemo i sigurni su da ih neće razočarati”. Sadašnja predsjednica ih je razočarala, kazao je Zekanović.

“Zalažemo se za jačanje funkcije predsjednika. Nama ne treba predsjednik koji će se naslikavati po Hrvatskoj, već predsjednik koji će slušati narod i bit mu na dispoziciji”, rekao je Zekanović.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Vladimir Šeks poručio Škori: ‘Uzalud vam trud, svirači’

Objavljeno

na

Objavio

Vladimir Šeks komentirao je mogućnost promjene datuma Dana državnosti i njegovo vraćanje na 30. svibnja.

Za današnji datum kaže da treba ostati, samo je pitanje u kojoj formi… “Sigurno će ostati kao državni blagdan, možda neki spomendan”, kaže Šeks, prenosi N1

Na pitanje hoće li sljedeće godine u ovo vrijeme aktualna predsjednica ponovno obnašati tu dužnost, kaže kako neće komentirati ništa što se odnosi na predsjedničke izbore, ali na spomen Miroslava Škore ipak kaže da je s njim često pjevao pjesmu “Uzalud vam trud svirači”.

O materijalima koji bi mogli kompromitirati aktualnu predsjednicu, a koje je upravo Šeks ponovno doveo u fokus javnosti, kaže: “Već godinu dana se plasiraju različite priče i spinovi da neki krugovi posjeduju kompromitirajuće materijele koji bi mogli kompromitirati predsjednicu. Nisam ništa drugo rekao. Ja ne znam, samo govorim da se u javnom prostoru o tome pričalo.”

 

Čestitke za Dan hrvatske državnosti uputili Škoro i Milanović

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari