Connect with us

Politika

Hrvatski suverenisti prikupljaju potpise za opoziv ministra Grlića Radmana

Objavljeno

-

Predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček u petak je najavio da kreću u prikupljanje potpisa oporbenih zastupnika kako bi pokrenuli inicijativu za opoziv ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana, kojega smatraju nedoraslim funkciji koju obnaša.

“Ministar Grlić Radman jednostavno nije dorastao funkciji koju obnaša, a hrvatska diplomacija gotovo i da ne postoji”, rekao je Pavliček na konferenciji za novinare i izrazio uvjerenje da će prikupiti 31 popis zastupnika kako bi zahtjev za opozivom u sljedećih deset dana uputili u saborsku proceduru.

Domaćoj diplomaciji zamjerio je da u zadnje tri godine nije ostvarila nijedan strateški vanjskopolitički cilj, pa ni “izlobirati” promjene Izbornog zakona o BiH koji smatra neustavnim, a ovih dana očekuje se rezolucija njemačkog Bundestaga kojom će se, rekao je, RH optužiti da se previše miješa u unutarnje stvari BiH, iako je supotpisnica Daytonskog sporazuma.

Pavliček je upozorio i da se međudržavna granična komisija zadnji put sastala još 2018. unatoč brojnim neriješenim graničnim sporovima, najviše sa Srbijom

“To samo pokazuje da ministru Grliću Radmanu nije stalo do rješavanja ovih bitnih pitanja, posebice za sigurnost RH, kao ni za sigurnost građana koji žive na istoku Hrvatske. Osim toga, neriješena granična pitanja imamo i s Republikom Slovenijom, a predstavnici Crne Gore ponovno govore da i s njima imamo neriješenih pitanja”, naveo je.

Ministra je prozvao i jer nije uspio aktivirani već potpisani sporazum po kojemu Hrvati kao nacionalna manjina u Srbiji nemaju zajamčene predstavnike ni na lokalnim niti na državnim razinama, iako je Hrvatska svoje obveze ispunila pa srpska manjina ima zajamčene mandate i na lokalnim i na državnoj razini.

Među razlozima za odlazak ministra Pavliček je naveo i odluku Upravnog suda po kojoj se diplomat Damir Sabljak vraća na svoju dužnost, iako ga je upravo Grlić Radman “očigledno nezakonito” udaljio iz službe. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas