Connect with us

Vijesti

Hrvatski suverenisti traže referendum o uvođenju eura

Objavljeno

-

Ako Vlada nastavi nametati slijepu briselsku politiku i pokuša uvesti euro, Hrvatski suverenisti inicirat će referendum da se o tome očituju birači, poručeno je u petak iz te stranke koja drži da je uvođenje eura ekonomski štetna politička odluka za hrvatsko gospodarstvo.

Na protivljenje takvoj politici, s konferencije za novinare u Hrvatskom saboru, pozvali su i druge stranke i političke opcije, udruge civilnog društva i sve koji se ne slažu s, kako tvrde, takvim nedemokratskim postupanjem Andreja Plenkovića.

“Smatramo kako je uvođenje eura ekonomski štetna politička odluka koja neće imati pozitivne učinke na hrvatsko gospodarstvo, zbog koje će porasti cijene što će na pleća građana načetih posljednjom krizom i lošim upravljanjem svih prethodnih Vlada, staviti dodatni teret i ugroziti ionako loš standard te povećati iseljavanje”, rekao predsjednik Kluba Hrvatskih suverenista Hrvoje Zekanović.

Poručio je i kako bi se Vlada trebala baviti pandemijom i gospodarskom krizom, ogromnim deficitom, problemima u zdravstvu koje je pred kolapsom, rješavanjem ovrha koje su desetine tisuća građana bacile u očaj. “Međutim, Vlada Andreja Plenkovića bavi se isključivo podilaženjem briselskim interesima na što smo opetovano upozoravali, ali premijer i ministri nas ignoriraju“, kazao je Zekanović.

Predsjednik Kluba Hrvatskih suverenista rekao kako, iako zagovornici naglog uvođenja eura govore da smo o tome odlučili na referendumu o pristupanju EU, Hrvatski suverenisti traže referendum o uvođenju eura, jer smatraju da narod težinu situacije shvaća bolje nego Vlada koja je slijepo odana Bruxellesu i donosi nepromišljene odluke.

Saborski zastupnik Hrvatskih suverenista Marko Milanović Litre napomenuo je kako su od uvođenja eura profitirale zemlje s iznadprosječno jakim gospodarstvom, poput Njemačke ili Nizozemske. Ustvrdio je i kako je premijer Plenković zaboravio građanima spomenuti i da su jednokratni troškovi samog uvođenja eura od 0,5 do čak 0,8 posto ukupnog BDP-a zemlje članice, a postoji opasnost da u našem slučaju budu i veći.

Plenković pritom ignorira i činjenicu da su države poput Češke, Poljske i Rumunjske kao ključni primjeri gospodarske uspješnosti svih ovih godina za naše standarde neslućeno gospodarski rasle bez da su koristili euro kao valutu, a o usporedbi našeg i njihovog izvoza suvišno je i govoriti, rekao je.

Upozorio je kako je država sa eurom i švicarskim frankom građane dovela u dužničko ropstvo poručivši kako se jedan loš potez ne može ispraviti drugim lošim potezom.

Saborski zastupnik Hrvatskih suverenista Željko Sačić rekao je kako se treba prisjetiti da je kuna kao platežno sredstvo uvedena 1994. godine još u vrijeme velikorpske okupacije više od četvrtine hrvatskog teritorija. Kuna je jedan od simbola naše državnosti i vjekovne težnje da budemo svoji na svome, poručio je.

Danas se to zaboravlja, ali mi nismo jedni od tih i uvijek ćemo se zalagati da se oko takvih bitnih odluka pita i hrvatski narod, pa neka kažu jesu li za hrvatsku ili briselsku Hrvatsku“, naglasio je Sačić.

Također je rekao kako su za favoriziranje eura i švicarskog franka građani platili visoku cijenu.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas