Connect with us

Reagiranja

Hrvatski svjetski kongres (HSK) u Njemačkoj zahtjeva hitno povlačenje konzula BiH

Objavljeno

-

Hrvatski svjetski kongres (HSK) u Njemačkoj zahtjeva hitno povlačenje konzula BiH u Frankfurtu Admira Atovića.

Naime 15. listopada 2021. u “Berlinskom magazinu” pojavio se internetski članak u svezi s diplomatskim incidentom u kojem je konzul Admir Atović pozvao bosanske muslimane na naoružanje. Nakon poziva konzula Admira Atovića očekivali smo od veleposlanika Bosne i Hercegovine u Berlinu, njezine ekselencije, gospođe Jadranke Winbow, distanciranje od poziva na naoružanje. Koliko znamo, to se još nije dogodilo pa pozivamo na brzu reakciju.

Poziv mržnje na naoružavanje muslimanskih Bošnjaka ugrožava krhku situaciju u Bosni i Hercegovini i kao poziv, može dovesti do kaznenog djela među čitateljima kako u Bosni i Hercegovini tako i u Njemačkoj. Pozivamo bosanskohercegovačkog konzula na javnu ispriku i pojašnjenje svog poziva na naoružanje muslimanskih Bošnjaka.

Također tražimo hitno povlačenje konzula Admira Atovića iz Generalnog konzulata u Frankfurtu na Majni. Molimo sve političke aktere na razgovor s veleposlanicom Bosne i Hercegovine gospodom Jadrankom Winbow na poduzimanje mjera i ne odobravanje takvog radikalnog razmišljanja i djelovanja.

Pozivamo na konstruktivan i stabilizacijski pristup incidentu. Uz srdačne pozdrave Franjo Akmadža, predsjednik

HSK: Poziv mržnje

HSK ističe kako “poziv mržnje” na naoružanje muslimanskih Bošnjaka ugrožava krhku situaciju u Bosni i Hercegovini i kao poziv može dovesti do kaznenog djela među čitateljima kako u BiH tako i u Njemačkoj.

Hrvatski Svjetski kongres poziva bosanskohercegovačkog konzula na javnu ispriku i pojašnjenje zbog poziva na naoružavanje muslimanskih Bošnjaka. Također traže hitno povlačenje konzula Admira Atovića iz Generalnog konzulata u Frankfurtu na Majni. Mole sve političke aktere na razgovor s veleposlanicom BiH u Berlinu Jadrankom Winbow i na poduzimanje mjera i ne odobravanje takvog radikalnog razmišljanja i djelovanja te na konstruktivan i stabilizirajući pristup incidentu.

Podsjetimo konzul BiH u Frankfurtu Admir Atović jučer je na twiteru napisao, pa naknadno obrisao:

“Sto tisuća Bosanaca s iskustvom rata trenutno živi u Bosni! Municija u Konjicu i Goraždu! Haubice u Travniku! Ručni bacači u Hadžićima! Itd. Uzdaj se u se i u svoje kljuse! Znaju oni da ovo nije šala i da bosanska snaga nije mala maca! Ef. Velić. Allahu Ekber”

Njegova osuda izazvala je brojne osude a Ministarstvo vanjskih poslova zatražilo je da se on očituje o objavljenom twitu.

Konzul Atović: Miru prijete drugi

U razgovoru za portal “Avaza” bh. konzul u Frankfurtu priznaje da njegova neprimjerena reakcija nije bila nimalo diplomatska, ali jeste, kako on kaže, ljudska, od čovjeka koji itekako dobro zna što je rat, jer u ratu je ostao trajni invalid bez obje noge. I u službenom izvještaju je naveo da se radi o njegovom privatnom Twitter nalogu i da je prenio citat imama Muhameda ef. Velića, ne dodajući nijednu riječ.

– Prenio sam status uvaženog efendije Velića, koji u svom statusu čak i ne spominje da se radi o Bošnjacima, već o 100.000 Bosanaca koji imaju iskustvo iz rata. Mi i jesmo imali to iskustvo i izgubili smo mnogo u tom ratu. Spominje se municija u Konjicu i Goraždu, haubice iz Travnika … Mnoge zemlje su ponosne što imaju tvornice oružja. Što je sporno u svemu tome? Nitko ovdje nikoga nije pozvao na rat, niti je ovo ratnohuškačka objava. Ovo je opomena svima koji namjeravaju dići ruku na Bosnu da mi nećemo dopustiti da se neko igra s državom u kojoj se još nije osušila krv. Ja sam izgubio noge, ali dušu neću prodati nikad i nikome. Život se mora živjeti časno – kazao je Atović.

Miru prijete drugi

Dodaje da mu pozivanje na rat nije bilo ni u primisli, jer iza sebe ima jedno ratno iskustvo. U opkoljenom Sarajevu teško je ranjen, 1993. godine evakuiran za Njemačku i jedva je ostao živ. Uspio je „podići se“, školovati se, diplomirati i magistrirati u Sarajevu, doktorirati namjerava u Njemačkoj. Činjenica da, nakon svega, miru u BiH prijete drugi, pa i političari na najodgovornijim dužnostima, izazvala je njegovu reakciju, prenosi HMS.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas