Connect with us

Događaji

Hrvatski svjetski kongres traži da se dijaspori zajamči šest mjesta u Hrvatskom saboru

Objavljeno

-

Hrvatski svjetski kongres (HSK), planetarna organizacija hrvatskih iseljenika u svijetu, pozvao je u subotu vlasti u Hrvatskoj i hrvatske predstavnike u vlasti BiH da kreiraju programe kojim bi se potaknuo povratak iseljeništva i zatražio da se dijaspori na izborima zajamči šest mjesta u Hrvatskom saboru.

HSK je sa svoje godišnje skupštine u Mostaru zatražio da se dijaspori zajamči šest mjesta u Hrvatskom saboru i ocijenio nerazumljivim što se malim brojem mjesta za glasovanje ili nemogućnošću dopisnog ili elektronskog glasovanja praktično onemogućava biračko pravo hrvatskim državljanima u dijaspori. U Saboru bi hrvatsko iseljeništvo, po prijedlogu HSK-a, predstavljao po jedan predstavnik hrvatskih zajednica iz Australije, Južne Amerike, SAD-a i Kanade dok bi se iz Europe u Hrvatskom saboru birala dva zastupnika.

“Nerazumno je i štetno da hrvatsko izvandomovinstvo ima manja prava od nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj”, ocjenjuje se u priopćenju HSK-a o zaključcima skupštine i napominje kako bi ulazak zastupnika iz dijaspore u rad Sabora pridionio jačanju veza iseljeništva i domovine.

HSK upozorava i kako se dvije domovine, Hrvatska i Bosna i Hercegovina, nalaze u “opasnim demografskim nevoljama”.

“Krajnje vrijeme je da odgovorne institucije u domovini počnu nuditi atraktivne programe povratnicima. To bi nedvojbeno popravilo ne samo demografsku sliku domovine nego i revitaliziralo hrvatsko gospodarstvo”, stoji u zaključcima skupštine HSK-a, prenosi Hrsvijet.net

HSK pozdravlja poteze Vlade RH kako bi se stanje popravilo i ocjenjuje kako je “studij demografije i izvandomovinstva, koji je ovih dana promoviran, i te kako dobro došao”.

U zaključcima sa godišnje skupštine te organizacije pozivaju se i sve institucije Hrvata da se “učinkovito zauzmu za Hrvate u Bosni i Hercegovini, koji su, iako konstitutivni narod, u toj i našoj državi svedeni na zapostavljenu nacionalnu manjinu”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari