Pratite nas

Događaji

Hrvatski tjedan u srcu Frankfurta na Majni

Objavljeno

na

Hrvatski gospodarski savez (Kroatische Wirtschaftsvereinigung e. V.) ove godine obilježava jubilarnu 10. godišnjicu osnutka i djelovanja. Kao lider u jačanju veza između hrvatskog i njemačkog gospodarstva, Savez organizira manifestaciju na kojoj će se predstaviti najkvalitetniji hrvatski proizvodi.

Kroatisches Genuss Festival  (Hrvatski tjedan) održat će se od 01. do 11. lipnja u srcu Frankfurta na Majni, na Rossmarktu, gdje će se predstaviti najbolje od Hrvatske – „Best of Croatia“. Manifestacija će biti još jedan primjer uspješnog djelovanja Hrvatskog gospodarskog saveza u stvaranju novih prilika za hrvatske proizvodače.

Frankfurt na Majni na sajmišnoj je karti svijeta jedna od najboljih lokacija pa uistinu laska mogućnost organizacije i sudjelovanje na takvom mjestu. To su prepoznali i podržali, prije svega, Grad Frankfurt na Majni, zatim Croatia Airlines, Hrvatska turistička zajednica, Hrvatski izvoznici te radio stanica Antenne Frankfurt.

Kroz 11 dana festivala, štandovi će biti otvoreni za posjetitelje u vremenu od 10 do 22 sata (subotom do 23 sata). Predstavljat će se proizvođači tradicionalnih licitara, lavande, bučinog ulja, domaćih likera i meda.

Naravno, sve će biti popraćeno tradicionalnom i bogatom kuhinjom iz svih dijelova Lijepe naše te glazbeno-zabavnim programom. Osim uvijek uhu ugodnih dalmatinskih klapskih pjesama u izvedbi Klape Bandites i Klape Ferali te Kulturno-umjetničkih društava, za dobru atmosferu brinut će se Robert Čolina, Duo Domižana, Tamburaški sastav Bagrem te mnogi drugi.

Osim što je lokacija sama po sebi atraktivna  i prosječno njome prođe 40.000 ljudi dnevno, u obzir se moraju uzeti i Hrvati u Njemačkoj kojih samo u Frankfurtu na Majni ima 15.000. Na 11 dana centar Frankfurta postat će Hrvatska u malom te cijela manifestacija sigurno neće proći nezapaženo.

Kamenjar.com

facebook komentari

Događaji

U povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – povezivanje škola u Vukovaru, Širokom Brijegu i Chicagu

Objavljeno

na

Objavio

U subotu, 18. studenog 2017., u organizaciji Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, održana je videokonferencija u okviru pilot projekta Korijeni kojim se ostvarila suradnja osnovnih škola Dragutin Tadijanović iz Vukovara, Prve osnovne škole Široki Brijeg i Hrvatske škole Kardinal Stepinac Chicago pri župi Sv. Jeronima u Chicagu te Hrvatske škole pri Hrvatskom kulturnom centru Chicago.

Tijekom videokonferencije djeca iz Chicaga su pokazala što znaju o domovini i otpjevala pjesmu Bože čuvaj Hrvatsku, maleni Vukovarci održali su zanimljivo predavanje. Svojim vršnjacima pričali su o Gradu heroju, o mjestu kojem se svatko od nas nakloni i zahvali na žrtvi. Iz Širokog Brijega naglasili su da je najvažnije zajedništvo našeg naroda, ma gdje bili, jer nas veže jedna ljubav prema istoj domovini Hrvatskoj.

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, tom je prigodom poručio kako je projekt Korijeni usmjeren na izgradnju i jačanje zajedništva hrvatskog naroda, svijesti da smo jedan – nedjeljiv narod ma gdje živjeli te je prvenstveno usmjeren na djecu i mlade koji su budućnost Hrvatske „ Draga djeco iz Vukovara, Širokog Brijega i Chicaga stvorite nova prijateljstva utemeljena na činjenici da ste Hrvati, da dijelite jedan jezik jednu povijest, jednu kulturu i jednu budućnost. A svaki vaš uspjeh je hrvatski uspjeh, dogodio se on u Vukovaru, u Chicagu ili u Širokom Brijegu.

Svi ga zajedno iščekujemo i svi ćemo ga zajedno slaviti, a Vaša hrvatska država se s Vama i danas već ponosi“.

Cilj projekta Korijeni, između ostalog je, međusobno upoznavanje i zbližavanje djece iz Republike Hrvatske, BiH i iseljeništva u osnovnoškolskoj dobi, radi jačanja svijesti o nedjeljivosti hrvatskog naroda i poticanja njegovog zajedništva, ali i  svladavanja komunikacijskih barijera između Hrvata u Republike Hrvatske i izvan nje, poglavito među najmlađim generacijama.

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

VUKOVAR – Komemoracija kod Veleprometa

Objavljeno

na

Objavio

FAH

Komemorativnim skupom u dvorištu vukovarskog Veleprometa, u kojemu je srpski agresor još u rujnu 1991. otvorio prihvatni logor kroz koji je tijekom okupacije Vukovara, po podacima Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL), prošlo oko 10.000 branitelja i civila, započelo je  obilježavanje dana sjećanja na žrtve ubijene na tome mjestu.

Podno spomen ploče položen je vijenac i zapaljene su svijeće, a misu zadušnicu služi će povjerenik za pastoral branitelja Đakovačke i osječke nadbiskupije, velečasni Stanislav Šota.

U hangarima u kojima su bili zatočenici postavljena je izložba novinskih tekstova i fotografija o stradanjima u srpskim logorima.

Prigodnim programom “Ovčara, vječna rana” te polaganem vijenaca i paljenjem svijeća obilježit će se i 26. obljetnica ubojstva 200 ranjenika i civila na Ovčari nedaleko od Vukovara.

U Župnoj ckrvi Kraljice mučenika bit će služena misa zadušnica za žrtve s Ovačer.

Novinarsko-književničkim susretom “Grad-to ste vi” Vukovarci će se prisjetiti na Ovčari ubijenog ratnog izvjestitelja i urednika Hrvatskog radija Vukovar Siniše Glavaševića, čime će i završiti program obilježavanja 26. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari