Connect with us

Komentar

Hrvatskim radnicima nakon povratka s odmora dali otkaz i odbili povratak u Njemačku

Objavljeno

on

Europska Unija sve više sliči na propali projekt. Naime, nakon što je hrvatskim radnicima koji su stigli na odmor za uskrsne blagdane u Hrvatsku, odbijen povratak u Njemačku i uručen otkaz, to dodatno potvrđuje tu dosta snažnu tezu.

Europska Unija kao “sui generis” sustav već desetljećima je sama sebi izazov. Krize se samo nižu. Od ustavne i financijske pa do migrantske. EU je Zajednica europskih država sa svojevrsnim ustavom tzv. “aquiem”, vlastitim tijelima, donositeljima odluka – vijećem, parlamentom, komisijom.

Ona nije država, nije ni konfederativno ni federativno ustrojena. Pojednostavljeno – to je supranacionalni oblik zajednice.

Ta ista Unija zbog svoje komplicirane ustrojenosti dovodi mnoge u konfuziju, pogotovo one koji nešto slabije razumiju njezin sustav funkcioniranja.

Njima nije zamjeriti, jer upravo i oni stručnjaci za proučavanje EU koje nazivamo eurolozima neće uvijek znati objasniti što je to točno EU, a nije ni njima također za zamjeriti.

Zbog čega je sve ovo važno? Prije nekoliko dana dogodio se jedan nemili događaj u frankfurtskoj zračnoj luci. Naime, trojici hrvatskih gastarbajtera (podaci poznati autoru) nakon povratka s uskrsnih blagdana koje su proslavili sa svojim obiteljima dočekao je šok.

Priopćeno im je da im se zabranjuje ulazak u Njemačku (gdje su i ranije radili) uz obrazloženje kako njihov posao “više nije od nacionalnog interesa za funkcioniranje države s obzirom na pandemiju!?” Istim letom vraćeni su u Zagreb i njihov ih je dolazak za Uskrs skupo koštao.

Upravo iz ovoga slučaja može se djelomično naći odgovor na pitanje iznad, što je to Europska Unija i čemu  ona služi? Ljuti i žalosti činjenica da se već godinama u nju dopušta priljev migranata i to doslovno raširenih ruku, a za trojicu tobože “europskih građana” vrata se mahom zatvaraju.

Izgubili su posao koji su već ranije radili u državi u kojoj su do prije desetak dana živjeli.

Možda bdjeti nad migrantima sumnjivih i neiskrenih namjera, a svojim vrijednim radnicima i građanima zatvarati vrata?

Naravno, nitko iz hrvatskih diplomatskih krugova, niti iz ministarstva vanjskih poslova nije reagirao na ovaj slučaj,  jer oni su izgleda i dalje zauzeti aferama i smjenjivanjem ljudi koji te iste afere razotkrivaju.

Također, Hrvatska je u ovom trenutku predsjedavajuća zemlja EU. Međutim, izgleda da je to samo simbolično i da ne predstavlja ništa posebno, kao što ne vrijedi ni čitava ideja EU čiji su dani evidentno odbrojani, ako se ovakvi događaji budu ponavljali.

Istina je da je Nacionalni stožer rekao da se ne dolazi kući za uskrsne blagdane, ali je zaboravio ukazati ljudima da se neće moći vratiti u države rada i da će prilikom povratka ostajati bez posla, doduše s povratnom kartom za Zagreb.

Marko Lucović

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR