Pratite nas

Hrvatskim županijama oteto je 620 miijuna maraka

Objavljeno

na

Analiza koju je napravio istraživački tim Instituta za društvena istraživanja u Mostaru (idpi.ba) do sada je rasvijetlila tek dio pljačke koja godinama traje zahvaljujući diskriminacijskim odredbama Zakona o raspodjeli prihoda Federacije BiH na temelju čega je jedino profitiralo Sarajevo, a ostale županije su doživjele financijski tsunami i dovedene su na rub propasti.

Nermin_NiksicPuni odgovor o disproporciji raspodjele prihoda nauštrb drugih županija iz problematičnog zakona, u kojemu su i drugi brojni kriteriji nakaradno postavljeni, leži upravo u činjenici da su koeficijenti tako napisani omogućili višegodišnje iscrpljivanje novca iz određenih županija.

Na kraju se može izvući zaključak kako sarajevska politička elita vrlo vješto projicira propast i razvoj pojedinih sredina, a njihove sredine da nije ovog financijskog ubrizgavanja bi odavno bile dovedene u ozbiljne probleme.

Naime, zahvaljujući posebnim rashodovnim potrebama, Sarajevska županija je za 8 godina imala 1,18 milijardi maraka veće prihode nego što bi imala bez toga posebnog koeficijenta.

Zajedno s Bosansko-podrinjskom županijom to ukupno iznosi 1,24 milijardi KM na ime posebnih potreba.

To je iznos koji su oteli drugim županijama. Zbog toga su u sedam analiziranih godina od 2006. godine otkako je uveden porez na dodanu vrijednost, po glavi svakog stanovnika Sarajevske županije koja ima koeficijent isplate 2 s ovoga računa stigle dodatne 2693 marke, dok je Bosansko-podrinjska županija koja ima koeficijent 1,8 dodatno po glavi stanovnika dobila po 2436 maraka. Istodobno, druge županije imale su gubitak prihoda.

Najveći se po glavi stanovnika odnosi na Hercegovačko-neretvansku županiju i iznosi 700 maraka.

U Zapadnohercegovačkoj županiji po glavi svakog stanovnika je Sarajevo, odnosno Goražde odvuklo 647 maraka, Srednjobosanskoj županiji 628, a u Posavskoj 616 te u Hercegbosanskoj 308 maraka. Zanimljivo je da je u prošloj 2013. godini Bosansko-podrinjska županija s jedinstvenog računa dobivala najviše novca po glavi stanovnika 874 marke, Sarajevo 738, a daleko ispod su sve ostale županije. HBŽ je dobivao 471, a najviše iznose po glavi stanovnika su imali ZHŽ s 371 markom, odnosno Posavska s 313 maraka.

U promatranome razdoblju tri županije s hrvatskom većinom Zapadnohercegovačka, Hercegbosanska, Posavska zbog posebnih koeficijenata bile su uskraćene za 120,9 milijuna maraka proračunskih prihoda, dok su dvije mješovite županije Hercegovačko-neretvanska i SBŽ zbog posebnih koeficijenata bile uskraćene za 336,9 milijuna proračunskih prihoda

Zanimljivo je primijetiti da bi Hercegbosanska županija, koja također ima posebni koeficijent (ali minimalnih 1,1), uprihodovala oko 28 mil. KM više u slučaju da nijedna županija u zadnjih 8 godina nije imala nikakav posebni koeficijent.

Zoran Krešić/VL

facebook komentari

Komentar

Željka MARKIĆ: Zar nije žalosno da niti jedna hrvatska vlada nije osigurala da se u 26 godina snimi film o Vukovaru ili Škabrnji

Objavljeno

na

Objavio

Harrisonovo cvijeće na HRT-u. Film je snimljen 2002. Zar nije žalosno da niti jedan ministar kulture, niti jedna hrvatska vlada nije osigurala da se u 26 godina snimi film o Vukovaru ili Škabrnji poput ovog koji je snimio Francuz Eli Chouraqui?

O Vinkovicima, Osijeku, Slavonskom Brodu, Vukovaru, Iloku, Dubrovniku, Karlovcu, Slanom, Hrvatskoj Kostajnici… Toliko ljubavnih, obiteljskih priča, toliko junačkih djela, toliko hrabrih, dobrih ljudi.

Nije li sramotno da mi, nakon što su stotine milijuna kuna našeg novca dodjeljivane po političkom ključu raznim “kulturnim” projektima – sjedimo 2017. sretni i zahvalni što u pozadini priče, koja opisuje veliku ljubav i hrabrost Amerikanaca, možemo vidjeti i opis strave i užasa kojem su u Vukovaru bili izloženi Hrvati?, komentirala je Željka Markić.

Podsjetimo Harrisonovo cvijeće (engleski Harrison’s Flowers) je francuska ratna drama iz 2000. koju je režirao Elie Chouraqui prema romanu “Diable a l’avantage” Isabel Ellsen. Radnja se odvija tijekom bitke za Vukovar, usred koje jedna Amerikanka (Andie MacDowell) traži svojeg nestalog supruga, novinara Harrisona, koji je nestao tijekom opsade grada. Film je sniman u SAD-u i Češkoj.

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Tomislav Karamarko: Hvala vam, dragi Vukovarci i Škabrnjani, za sve što ste dali i dajete Hrvatskoj

Objavljeno

na

Objavio

Došao je 18. studenoga, datum jakog pečata stradalništva, žrtve, ali i otpora i želje za životom jednoga grada i jedne zemlje.

U porušenom Vukovaru, gradu patnje i boli, niknula je taj dan klica života hrvatske domovine.

Još danas bole i razaraju srce prizori ostataka grada, prepunog leševa, i tužne ispaćene kolone naših sunarodnjaka koji napuštaju ognjišta. Bože dragi, zar opet kolone i križni putevi?

Hvala vam, dragi Vukovarci i Škabrnjani, za sve što ste dali i dajete Hrvatskoj. Hoće li vam ikada ovakva Hrvatska bar djelomično vratiti izgubljeno? Bar molitvu, ljubav i poštovanje, ali i brigu za neku novu djecu Vukovara i Škabrnje…

Zbog vas, ali i svih poginulih branitelja, moramo pobijediti sve one koji dovode u pitanje hrvatsku opstojnost i neovisnost, pa i vlastitu letargiju, bezvoljnost i obeshrabrenost.

“Hvala Bogu koji nam daje pobjedu po Gospodinu našemu Isusu Kristu.”
(1 Kor 15, 57)

18. 11. 1991. – Pad Vukovara i Škabrnje (VIDEO)

Predsjednica objasnila zašto je u Kolonu sjećanja došla u žutim ‘zengama’

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari