Connect with us

Najave

Hrvatsko društvo logoraša tuži Srbiju pred hrvatskim institucijama

Objavljeno

-

Ukoliko nas naše pravosudne institucije odbiju mi ćemo ići pred Međunarodni sud za ljudska prava u Strasbourgu, poručili su logoraši

Predsjednik splitske podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Ivan Turudić najavio je da će ta udruga podnijeti hrvatskim pravosudnim tijelima tužbu protiv Republike Srbije kojom će se tražiti da Srbija materijalno obešteti oko 30.000 hrvatskih logoraša koji su tijekom Domovinskog rata bili u logorima u toj zemlji ili na okupiranim područjima Hrvatske.

[ad id=”68099″]

“Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora, na poticaj splitske podružnice, podnijet će tužbu u Republici Hrvatskoj protiv Srbije, a ukoliko nas naše pravosudne institucije odbiju mi ćemo ići pred Međunarodni sud za ljudska prava u Strasbourgu i tražit ćemo naše obeštećenje”, rekao je Turudić novinarima u srijedu za vrijeme prosvjednog skupa ispred Županijskog suda u Splitu organiziranog zbog sudskog postupka u slučaju protiv petorice vojnih policajaca poznatog kao Lora 2.

Turudić je podsjetio da je to društvo sličnu tužbu prije devet godina podnijelo u Srbiji, ali je ona odbijena te će ju sada podnijeti u Hrvatskoj bez obzira što, kako je istaknuo, “naše institucije nisu za to zainteresirane i što ne žele našu suradnju”.

“U tijeku su intenzivne pripreme i prikupljanje dokumentacije za pokretanje ove tužbe u Hrvatskoj, a kontaktirali smo i više odvjetničkih ureda radi njihova angažmana u zastupanju naših interesa”, rekao je Turudić.

Po njegovim riječima tužbi protiv Srbije, koju priprema Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora, u prilog ide i navod iz nedavne presude Međunarodnog suda pravde u Haagu (ICJ) po tužbi Hrvatske protiv Srbije za genocid, a u kojem, kako je precizirao, “izrijekom stoji da žrtve imaju pravo na obeštećenje”.

Turudić je paradoksalnim ocijenio situacije, kao što je slučaj Lora 2, u kojima se, kako je rekao, “osuđenim ratnim zločincima pred hrvatskim pravosuđem isplaćuje odšteta dok bivši logoraši srpskih koncentracijskih logora”, kojih ima oko 30.000, još uvijek niu došli u poziciju da ostvare svoja prava.

Za portal direktno.hr. odvjetnik Zvonimir Hodak komentirao je kako je to u skladu s međunarodnim i domicilnim pravom.

zvonimir hodak”Poslije jeseni 1991. i kasnije, oni koji su bili u navedenim logorima imaju pravo tražiti naknadu štete ako u međuvremenu nisu tuženi za ratne zločine. Prema saznanjima takvih nema, osim nesretnog Veljka Marića”, rekao je Hodak.

Ako netko provede dva, šest ili više mjeseci u logoru i bude pušten te nema nikakve pravomoćne presude, naveo je Hodak, ima pravo tražiti naknadu za štetu. ”Ne postoji nikakav formalnopravni razlog da se to ne učini”, napomenuo je Hodak.

Prema riječima Turudića u tužbi protiv Srbije, koju priprema Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora, u prilog ide i navod iz nedavne presude Međunarodnog suda pravde u Haagu (ICJ) po tužbi Hrvatske protiv Srbije za genocid, a u kojem, kako je precizirao, “izrijekom stoji da žrtve imaju pravo na obeštećenje”.

Hodak smatra kako je Turudić u skladu s domicilnim i međunarodnim pravnom sigurno dobro procijenio da takva tužba može ići. Ukoliko pred hrvatskim institucijama ne prođe, najavio je Turudić, ići će pred Međunarodni sud za ljudska prava u Strasbourgu.

”U svakom slučaju, najprije se moraju proći sve institucije u Hrvatskoj. Nakon prvostupanjskog slijedi drugostupanjski sud, a ako to ne prođe onda bi o tome trebao odlučivati Ustavni sud. Tek onda slijedi Međunarodni sud za ljudska prava”, objasnio je odvjetnik Zvonimir Hodak.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari