Pratite nas

Komentar

Hrvatsko iseljeništvo odigralo je ključnu ulogu u stvaranju Republike Hrvatske

Objavljeno

na

Drage Hrvatice i Hrvati, Boj za jedinstveno Hrvatsko biće u Domovini, pradomovini Bosni i Hercegovini i izvandomovinskoj Hrvatskoj još traje. On se je preselio na drugo bojno polje i vodi se drugim sredstvima.

Hrvatsko iseljeništvo odigralo je ključnu ulogu u stvaranju Republike Hrvatske, prije svega u Domovinskom ratu. Šest pripadnika dijaspore postali su generali u Hrvatskoj Vojsci. Dijaspora još daje veliki doprinos u izgradnji Domovine. Po registriranim mirovinama u Hrvatskoj godišnje ulazi 1.3 milijarde eura. Po neregistriranom priljevu od iseljenika koji pomažu svojim obiteljima ili ulažu u razne poslove u Hrvatskoj pritječe još najmanje 1.3 milijarde eura.

Na žalost, Hrvati izvan Domovine su i dan danas marginalizirani i skoro u potpunosti isključeni iz ekonomskog i društvenog razvoja Republike Hrvatske. Dok manjine imaju osam predstavnika u Hrvatskom Državnom Saboru, Hrvati u 11. izbornoj jedinici, koja optimalno broji nekoliko milijuna glasaća, imaju samo tri predstavnika. Također, tim glasaćima nije dopušteno dopisno glasovanje.

Korupcija i socijalistička birokracija spriječavaju povratak Hrvata u Domovinu.
Šokantna je činjenica da Hrvatu rođen izvan Domovine treba i do tri godine da dobije Hrvatsko državljanstvo. Sirijske izbjeglice u Kanadi uživaju veća prava od iseljenika u Domovini. Zakonski propis o oporezivanju inozemnih mirovina usvojen 2012. prisiljava i one iseljenike koji su se vratili da razmisle hoće li ostati u Hrvatskoj, a spriječava druge umirovljenike da se vrate u Domovinu.

Trojanski konj sastavljen od političkih Jugoslavena, i mentalni sklop taložen u vrijeme komunizma su najveće prepreke na putu da Hrvatska postane moderna i u potpunosti funkcionalna država. Hrvatska i Slovenija ostaju jedine post-komunističke zemlje u Europskoj Uniji koje nisu provele lustracijske zakone. Platili smo preveliku cijenu da nam niži činovnici drugih zemalja i djeca recikliranih komunista, koje danas vode nevladine udruge u Hrvatskoj, dijele lekcije o našoj prošlosti.

Pred nama su novi izazovi. Lakše je stvoriti državu nego nju očuvati. Treba nam nova odlučnost i jasna vizija. Jedan filozof je rekao „Čovjek koji dobrovoljno postane ovca uvijek će naći jednoga vuka koji će ga pojesti.“ U ovo vrijeme svi moramo biti vukovi. Hrvati izvan Domovine moraju postati nova politička snaga. Političke elite koje stoje na putu te misije ne mogu pretendirati na vlast.

Čestitam vam 05 Lipnja, Dan Iseljenika i želim vama i vašim obiteljima zdravlje i sreću. Bog i Hrvati.

Saborski zastupnik, Željko Glasnović

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Željka MARKIĆ: Zar nije žalosno da niti jedna hrvatska vlada nije osigurala da se u 26 godina snimi film o Vukovaru ili Škabrnji

Objavljeno

na

Objavio

Harrisonovo cvijeće na HRT-u. Film je snimljen 2002. Zar nije žalosno da niti jedan ministar kulture, niti jedna hrvatska vlada nije osigurala da se u 26 godina snimi film o Vukovaru ili Škabrnji poput ovog koji je snimio Francuz Eli Chouraqui?

O Vinkovicima, Osijeku, Slavonskom Brodu, Vukovaru, Iloku, Dubrovniku, Karlovcu, Slanom, Hrvatskoj Kostajnici… Toliko ljubavnih, obiteljskih priča, toliko junačkih djela, toliko hrabrih, dobrih ljudi.

Nije li sramotno da mi, nakon što su stotine milijuna kuna našeg novca dodjeljivane po političkom ključu raznim “kulturnim” projektima – sjedimo 2017. sretni i zahvalni što u pozadini priče, koja opisuje veliku ljubav i hrabrost Amerikanaca, možemo vidjeti i opis strave i užasa kojem su u Vukovaru bili izloženi Hrvati?, komentirala je Željka Markić.

Podsjetimo Harrisonovo cvijeće (engleski Harrison’s Flowers) je francuska ratna drama iz 2000. koju je režirao Elie Chouraqui prema romanu “Diable a l’avantage” Isabel Ellsen. Radnja se odvija tijekom bitke za Vukovar, usred koje jedna Amerikanka (Andie MacDowell) traži svojeg nestalog supruga, novinara Harrisona, koji je nestao tijekom opsade grada. Film je sniman u SAD-u i Češkoj.

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Tomislav Karamarko: Hvala vam, dragi Vukovarci i Škabrnjani, za sve što ste dali i dajete Hrvatskoj

Objavljeno

na

Objavio

Došao je 18. studenoga, datum jakog pečata stradalništva, žrtve, ali i otpora i želje za životom jednoga grada i jedne zemlje.

U porušenom Vukovaru, gradu patnje i boli, niknula je taj dan klica života hrvatske domovine.

Još danas bole i razaraju srce prizori ostataka grada, prepunog leševa, i tužne ispaćene kolone naših sunarodnjaka koji napuštaju ognjišta. Bože dragi, zar opet kolone i križni putevi?

Hvala vam, dragi Vukovarci i Škabrnjani, za sve što ste dali i dajete Hrvatskoj. Hoće li vam ikada ovakva Hrvatska bar djelomično vratiti izgubljeno? Bar molitvu, ljubav i poštovanje, ali i brigu za neku novu djecu Vukovara i Škabrnje…

Zbog vas, ali i svih poginulih branitelja, moramo pobijediti sve one koji dovode u pitanje hrvatsku opstojnost i neovisnost, pa i vlastitu letargiju, bezvoljnost i obeshrabrenost.

“Hvala Bogu koji nam daje pobjedu po Gospodinu našemu Isusu Kristu.”
(1 Kor 15, 57)

18. 11. 1991. – Pad Vukovara i Škabrnje (VIDEO)

Predsjednica objasnila zašto je u Kolonu sjećanja došla u žutim ‘zengama’

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari