Pratite nas

Hrvatsko pitanje u BiH

Objavljeno

na

Svojedobni izbor hrvatskih zastupnika u europski parlament i, samim time, otvaranje mogućnosti za lobiranje na najvišoj razini u korist naših sunarodnjaka u Bosni i Hercegovini, pokazao se kao jedna od rijetkih blagodati koje su Hrvati doživjeli ulaskom u Europsku uniju, tim prije što od mlitave „hrvatske” diplomacije ionako nitko nije ništa očekivao.

[dropcap]Z[/dropcap]agreb je do sada vrlo rijetko ustajao u obranu hrvatskih prava u susjednoj državi, a najviši dužnosnici, poput bivšeg predsjednika Mesića, u javnosti su otvoreno nastupali kao zagovornici unitarne države pod muslimanskih vodstvom: „Smatram da je krajnji trenutak da međunarodna zajednica, a posebno države potpisnice Daytonskog sporazuma, među kojima je i Hrvatska, shvate potrebu neodgodivog pristupanja reviziji Daytona i pretvaranju BiH u građansko društvo ravnopravnih građana s unutarnjim ustrojem bitno različitim od današnjega.” – izjavio je Mesić povodom proteklih demonstracija. (izvor: Fena, v. www.bljesak.info, 9.2.)

Istu koncepciju rješavanja beha krize, uz časnu iznimku Rusije, zastupala je i tzv. međunarodna zajednica predvođena SAD-om i Velikom Britanijom. Međutim, od 2000. do danas okolnosti su se znatno promijenile; Hrvatska je ispunila sve ponižavajuće domaće zadaće i napokon ušla u NATO i EU, Mesićev nasljednik Josipović „inspiraciju” je potražio u Beogradu umjesto u Sarajevu, a čak je i ministrica vanjskih poslova, poznata po optužbama za agresiju na susjednu državu, donekle promijenila retoriku; umjesto neskrivenog oduševljenja izborom Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH u prvom mandatu, Vesna Pusić je muslimanski izborni inženjering u drugom Komšićevom mandatu dočekala prilično hladno.

LagumdzijaKljučna promjena dogodila se u samoj BiH, u kojoj su obespravljeni Hrvati napokon pronašli saveznika u snalažljivom srpskom političaru Miloradu Dodiku. Koliko god sarajevska čaršija (i njezini zagrebački poklonici) osuđivali tu suradnju i često neodmjerene izjave srpskog vođe, ne može se osporiti da je upravo Dodik najzaslužniji za propast američko-muslimanskog projekta „Platforme”, čiji je osnovni cilj bio pretvaranje Hrvata iz konstitutivnog naroda u nacionalnu manjinu.

Na samom početku činilo se da će Lagumdžija i SDP uspjeti u svojim prljavim namjerama; na razini Federacije Muslimani su, uz pomoć Visokog predstavnika Valentina Inzka, formirali vlast s hrvatskim marionetama, ne obazirući se pritom ni na odluke Središnjeg izbornog povjerenstva niti na osnovna načela po kojima je Federacija uspostavljena. Istu stvar pokušali su napraviti i na razini države BiH, čemu se Dodik odlučno usprotivio.

Zahvaljujući čvrstom stavu Republike Srpske, muslimanski planovi donekle su onemogućeni, a na mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH došao je kandidat HDZ-a Vjekoslav Bevanda. Nakon tog poraza projekt „Platforme” počeo se iznutra urušavati, čemu su najviše pridonijeli velika gospodarska kriza i borba za podjelu plijena unutar korumpiranih vladajućih struktura. Autoritet političke elite i njezinih pokrovitelja dodatno se srozao nakon uhićenja i ponovnog povratka na dužnost „predsjednika” Federacije, tragikomičnog Živka Budimira.

U međuvremenu, legitimni hrvatski predstavnici nastavili su strpljivo objašnjavati svim zainteresiranima da je neriješeno hrvatsko pitanje u BiH glavni uzrok sadašnje krize, u čemu su, začudo, imali dosta uspjeha. Opterećena gospodarskim propadanjem, zastojem u euro-integracijskim procesima i predstojećim općim izborima Bosna i Hercegovina ove godine ulazi u krajnje neizvjesnu budućnost, čega pomalo postaju svjesni i kreatori krize na Zapadu.

Suočen s nasilnim, rušilačkim demonstracijama u više gradova Federacije, Visoki predstavnik čak je zaprijetio dovođenjem vojnih pojačanja (v. bljesak.info, 9.2.), i tako na djelu pokazao koliko drži do visokih standarda europske demokracije. Kako bi Zapad reagirao na slične poteze npr. ukrajinskog predsjednika?

Prijedlog zastupnice Zdravke Bušić

[dropcap]U[/dropcap] takvim složenim okolnostima inicijativa hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu o potrebi jačeg uplitanja EU u bosansko-hercegovačke poslove i osudi centralističkih i separatističkih ekstremista više je nego dobrodošla. Pri tome treba naglasiti da nisu baš svi hrvatski parlamentarci spremni u svakom trenutku poduprijeti legitimne hrvatske zahtjeve, o čemu je progovorila i HDZ-ova zastupnica Zdravka Bušić: „HDZ je u Strasbourgu 9. listopada 2013. načinio što je bilo potrebno da se dobije izjava Štefana Fuelea, povjerenika za proširenje u Europskoj komisiji, uoči njegova sastanka u Bruxellesu s čelnicima političkih stranaka iz BiH. Zastupnici SDP-a odbili su potpisati tu izjavu.” (poskok, 2.2.2014.)

S obzirom na malobrojnost naših zastupnika u europskom parlamentu, odsustvo zajedničkog djelovanja kad su u pitanju osnovni nacionalni interesi moglo bi oslabiti hrvatske pozicije u stvaranju nove europske politike prema BiH. Naravno, bilo bi uistinu pretjerano očekivati od SDP-ovaca neku veliku brigu za tamošnje Hrvate, tim prije što se na njihovom čelu nalazi Tonino Picula, nekadašnji ministar vanjskih poslova u Račanovoj vladi.

U vrijeme Piculinog ministrovanja Hrvati u BiH bili su izvrgnuti najžešćim progonima, a Republika Hrvatska, umjesto da im pomogne, stala je na stranu progonitelja. Picula se zasigurno dobro sjeća što se tada događalo, pa bi bio red da sada, kao europarlamentarac, pokuša popraviti ono što je propustio kao ministar. No, vratimo se sada Zdravki Bušić i njezinim stavovima o mogućim putevima rješavanja krize u susjednoj državi, za koje možemo pretpostaviti da odražavaju većinsko razmišljanje u HDZ-u.

Zastupnica Bušić kaže: „Povijesno iskustvo pokazuje kako je federalizam za višenacionalne države najbolje rješenje. U protivnom, moglo bi se lako dogoditi da iz BiH ubrzo nestane većina Hrvata, što bi onda stvorilo preduvjete za podjelu te države između Srba i Bošnjaka, odnosno muslimana.” Što je onda rješenje, prema našoj zastupnici?

„Jedini put je ustavna i institucionalna jednakopravnost Hrvata s ostalim konstitutivnim narodima i svim građanima BiH… Jednakopravnost se može postići formiranjem jedne većinski bošnjačke i druge većinski hrvatske federalne jedinice. Svaka bi jedinica mogla biti u teritorijalnom diskontinuitetu… Kako bi obje federalne jedinice imale teritorijalni diskontinuitet, on bi sam po sebi učvršćivao državno zajedništvo, a viša, odnosno savezna razina vlasti, zastupala bi cijelu Federaciju, odnosno saveznu državu BiH.” – smatra Zdravka Bušić.

I tako smo došli na ono što smo već imali 1995., to jest hrvatsku federalnu jedinicu s teritorijalnim diskontinuitetom. Zašto je onda ukinuta Herceg-Bosna kad je to očito bilo najbolje rješenje za hrvatski narod? Vjerojatno zbog toga što je Hrvatska bila ucijenjena okupiranim Podunavljem! Unatoč tome, Hrvati su i 1995. mogli zadržati svoju „federalnu jedinicu” ograničenog opsega (na prostoru Hercegovine i Posavine) da nije bilo problema središnje Bosne, odnosno hrvatskih enklava u muslimansko-srpskom okruženju.

K6 Srednja Bosna alternativIsti problem postoji i danas, ali su okolnosti na terenu znatno nepovoljnije za Hrvate. Primjerice, na području Jajca neposredno nakon rata živjelo je 10.000 Hrvata-povratnika i manje od tisuću Muslimana; drugim riječima, odnos snaga bio je 10:1 u korist Hrvata. Međutim, stanje se vrlo brzo promijenilo; Muslimani su se masovno vratili u Jajce (za razliku od Hrvata u Travniku i Bugojnu) pa je danas etnička struktura tog područja izrazito mješovita – pola Hrvati, pola Muslimani.

Slično je stanje i u drugim općinama središnje Bosne (Novi Travnik, Busovača, Vitez) koje su imale hrvatsku većinu, dok su područja koja je etnički očistila Armija RBiH i danas pretežno muslimanska. Kako onda provesti etničko razgraničenje? Jedno od mogućih rješenja bio bi povratak na stanje iz 1995., ali to nije moguće ostvariti bez dogovora s Muslimanima-Bošnjacima.

Koja je vjerojatnost da će Sarajevo pristati na podjelu središnje Bosne s Hrvatima? Odgovor je jasan svakome tko imalo poznaje stanje duha kod najbrojnijeg naroda u BiH, pa prema tome treba potražiti neko drugo, prihvatljivije rješenje. Autor ovog članka iznio je krajem 2012. godine svoje viđenje tog problema (na portalima poskok i hrsvijet) i, s obzirom da se u međuvremenu na hrvatskoj strani nije pojavila niti jedna nova ideja, bilo bi dobro ponovo predstaviti javnosti kompromisni prijedlog razgraničenja Hrvata i Muslimana u Federaciji BiH.

Preustroj Federacije u tri entiteta

[dropcap]M[/dropcap]nogi smatraju da je zbog etničke izmiješanosti u Federaciji BiH nemoguće provesti pravednu raspodjelu teritorija između Hrvata i Muslimana-Bošnjaka. I doista, ukoliko bi se Federaciju podijelilo na samo dva entiteta (županije, republike…), u središnjoj Bosni nastao bi kaos jer bi svaki narod „vukao” na svoju stranu. Međutim, ono što kritičari podjele najčešće zanemaruju je okolnost da u ostalim, etnički homogenijim dijelovima Federacije etničko razgraničenje ne predstavlja nikakvu poteškoću.

Potpuno je jasno da će u bilo kojoj inačici rješenja međunacionalnih sporova Sarajevo, Tuzla, Zenica, Goražde i Bihać pripasti Muslimanima, što predstavlja sasvim solidnu osnovu za daljnji razvitak tog naroda. Također je jasno da Hrvati nemaju što pregovarati sa Sarajevom o pripadnosti posavske, herceg-bosanske i zapadno-hercegovačke županije. Što se tiče hercegovačko-neretvanske županije, Muslimani bi trebali dobiti svoje etničke prostore – Konjic, Jablanicu i istočni Mostar, a Hrvati sve ostalo.

Prema tome, kao jedini „nerješivi” problem ostaje Županija Središnja Bosna, koju se može ustrojiti po uzoru na brčanski distrikt, pri čemu bi glavna razlika bila u brojnosti konstitutivnih naroda; u „Distriktu Srednja Bosna” bila bi samo dva konstitutivna naroda (Hrvati i Muslimani), dok su u Brčkom, barem teoretski, sva tri naroda ravnopravna.

Načelo teritorijalnog diskontinuiteta trebalo bi primijeniti jedino u slučaju hrvatskih enklava Žepča i Usore, koje nikako ne mogu ostati u (muslimanskom) zeničko-dobojskom kantonu, pa bi ih trebalo pripojiti „neutralnoj” središnjoj Bosni. U tako zamišljenom distriktu oba naroda imala bi neograničeno pravo veta, a u slučaju blokade mogli bi intervenirati susjedni entiteti – hrvatski i muslimansko-bošnjački.

Njihovom uspostavom riješili bi se jednom zauvijek sporovi oko nacionalne ravnopravnosti i svih pitanja koja iz toga proizlaze, od izbornog inženjeringa (slučaj Komšić) i pljačke hrvatskih krajeva, do revizije invalidskih i boračkih statusa i pitanja ratnih zločina. Sva ta, i mnoga druga sporna pitanja, svaka strana ubuduće bi samostalno rješavala, pa bi time otpali i razlozi za međunacionalne sukobe. Može li netko argumentirano osporiti dobronamjernost i prihvatljivost predloženog rješenja za oba naroda u Federaciji?

Za razliku od nekih drugih prijedloga, podjela Federacije na dva nacionalna entiteta i jedan mješoviti distrikt ne zahtijeva neko veliko odstupanje od već postojećeg modela teritorijalnog ustroja. Većina županija (kantona) ostaje u sadašnjim granicama i ujedinjuje se po nacionalnoj osnovi; Mostar se ponovo dijeli logičnim daytonskim granicama na istočni i zapadni; mješovita srednjobosanska županija vraća se na stanje kakvo je bilo prije petnaest godina, kada se u svim važnim pitanjima tražio hrvatsko-muslimanski konsenzus.

I konačno, svaki narod postaje odgovoran za vlastiti razvitak, bez mogućnosti prelijevanja financijskih sredstava od marljivih k ljenčinama. Ukratko, pravedno razgraničenje između Hrvata i Muslimana nema nikakvu alternativu, osim nastavka dosadašnje politike „bratstva i jedinstva”. A kamo to vodi, svima je jasno.

Dinko Pejčinović/HKV

facebook komentari

Kolumne

Marko Ljubić: HDZ i (ne)rješavanje problema

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska država je demonstrirala umijeće otklanjanja nevolja koje se praktično i već serijski pojavljuju. Neki će to nazvati vrhunskom organizacijom države, neki umijećem vladanja Andreja Plenkovića i njegove vlade, neki će u tome vidjeti zrelost demokratske države, privid i ono čemu svjedočimo na javnoj površini će zapravo potvrditi sve to, a sve je – potpuno pogrješno.

I u tome je gadan problem.

Jer, niti je problem s Agrokorom riješen tako da se vidi nekakav otklon od uzroka toga problema ili da će se neka nova kvaliteta stvoriti na temelju toga, niti je problem s realnom slabošću hrvatske vanjske politike i diplomacije riješen ponavljanjem hrvatske odlučnosti da se ne priznaju rješenja arbitraže sa Slovenijom, niti je napravljen bilo kakav pomak u rješavanju golemih problema sa Srbijom, s Bošnjacima u BiH, niti je otklonjeno bilo što, što iz hrvatske prošlosti opterećuje današnje hrvatsko društvo i državu – niti se vidi takva namjera, niti je vidljiv bilo kakav stvarni model suprotstavljanja izuzetnoj teškoj i dramatičnoj presudi Haškog suda, kojom je hrvatska državna politika urbi et orbi kriminalizirana.

Nabrajajući ove probleme, manje više uvijek se ljudi uhvate za očekivanja analize ili usmjeravanja u nekakva rješenja na tzv. visoko-političkim pitanjima, što je po svemu vrlo pogrješno. Jer uzdizanje problema na nedostupne visine, a sprječavajući rasprave o onome što je u dohvatu čovjeka i njegove prosudbene moći, onemogućava se realno rješavanje najtežih izazova, koji se upravo iz izmišljenih visina žestoko reflektiraju na – svakodnevicu. Naime, Hrvatskoj danas rade probleme milijuni kamenčića u cipeli, u tenisicama, milijuni komarčića koji zuje u gluho doba noći oko nas, dovoljno da nas uznemire i ne daju nam spavati.

Ti kamenčići, ti komarci, to zujanje i uznemiravanje ne bi bilo problem samo po sebi pojedinačno, da nije uzdignuto na sami vrh ideala demokracije, nekakve društvene slike različitih i slobodnih mišljenja, odnosno –prava, te da se ne propovijeda i nameće stav da je normalno trčati maraton s kamenčićem u tenisici.

Nije naime nikakav dokaz demokracije, niti je pokazatelj slobode mišljenja imati u studiju Otvorenog na HTV-u u postpraljkovskim trenutcima Dragu Pilsela ili Hrvoja Klasića kao „drugu“ stranu. To što oni rade nije ni demokracija, nije ni sloboda mišljenja, pogotovo ovo zadnje, jer da bi nešto bilo slobodno mišljenje – prvo treba biti – mišljenje.

A nije.

Jer gadni problemi u tzv. visokoj politici upravo se u tome vide, u tome su uzroci, a posljedicama svjedočimo svaki dan, koliko god nam ih se upravo tipujući na takve tipove ili na nesretnog Bernardića, pokušavalo prikriti i pokazati rješivim. Ništa nije rješivo s modelima u kojima su vrhunski pokazatelji demokracije i ljudskih sloboda Pilsel ili Klasić, ili Bernadrić i Richembergh, niti je nešto rješivo ako navodno drugačiji od njih, aktualna hadezeova većina minutu šutnje za generala Praljka izrekne na način da se duboko umotano i usputno spomene njegovo ime u Saboru i da ne smije progovoriti o svojoj žrtvi dok ne istakne „pijetet“ za sve apstraktne žrtve, ismijavajući na taj način – smisao konkretne žrtve oduzimajući joj stvarni sadržaj. Poštovanje se može iskazati samo konkretnoj žrtvi ili konkretnim žrtvama, a ne „svim žrtvama“. Veće i otvorenije bijede nisam dugo vidio na javnoj sceni.
Pogledajte samo paradoks.

Govore o tome što bi trebalo, umjesto da vladaju

Naime, ako pročitate intervju zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića, rijetko će tko sa suverenističke strane Hrvatske imati i najmanju primjedbu na to što je čovjek izrekao. Sve je za potpisati. Ako čitate govor profesora Miroslava Tuđmana na komemoraciji generalu Praljku, ne preostaje vam ništa drugo nego zapljeskati. Ako čitate govor Davora Ive Stiera na predstavljanju knjige Višnje Starešine, ako čitate njegove izjave u čitavome nizu manjih ili većih kriznih situacija, ako čitate ili slušate izlaganja ostalih najutjecajnijih, bar po funkcijama i položajima, hadezeovaca, slušate govor predsjednice Republike u Vijeću sigurnosti, teške ćete uočiti nešto što nije za – potpisati.

Rekli bi ljudi u čemu je onda problem?

Ima ih više, ali najvažniji je to što oni preuzimaju posao nas komentatora, objašnjavjaju, junače se u javnome prostoru, daju izjave, govore o tome što bi trebalo, umjesto da vladaju, a na vlasti su.

Rade posao za koji nisu ni izabrani ni plaćeni.

A ne rade ono što moraju.

Dakle, oni nisu politički komentatori, niti je njihov posao prvenstveno objašnjavati kakve probleme imamo, iako i to rade manje ili više neuspješno ne zadirući u samu srž. Oni su izabrani i ovlašteni politički i državni dužnosnici čiji je posao – ozbiljno, trajno, snažno i uspješno riješavati probleme, a ono što govore u javnosti prvenstveno govoriti i izboriti se za rješenja u stranačkim vrhovima i u državnim institucijama.

A to nitko ne vidi, niti se za njihov govor u tim institucijama čuje.

Niti ih tko pita – govore li to što javno ističu, u institucijama gdje se donose odluke i zašto pristaju na posve suprotne politike, ako već govore i misle to što govore?

Ima li vladajuća većina minimum kritične snage za rješavanje bilo kojega navedenoga problema, životno je bitno pitanje u ovome trenutku?

Nema!

To što uz loše komentiranje pokušavaju s tako banalnim fintama, kao što je podizanje idiotske optužnice izvršiteljima neuspjelog državnog udara raketiranjem Banskih dvora, ili što se iz nekih neobjašnjivih razloga nakon cijele vječnosti upravo sad hapsi ubojice generala Šantića u Bihaću, samo uz svu bijedu, potvrđuje namjeru nastavka banalne manipulacije, koja zbog svoje banalnosti sve više postaje prvorazredna drskost i izazov zdravome razumu naroda.

Kad sam vidio što se događa u Haškoj sudnici i napisao kratki osvrt s konstatacijom o krahu Europe i nužnosti izlaska Hrvatske na izbore, upravo sam na to mislio. Jer, nema nikakve sumnje da su mogućnosti za rješavanje bilo kakve krize u ovome trenutku, ako ih je ikada i bilo s ovakvim protagonistima, potpuno istrošene u rasporedu političke moći vladajuće većine, ali da i društvena organizacija uopće, jednostavno nema dovoljno stimulirajuće okvire za stvaranje razvojne prevage.

Milorad Pupovac – eksponent srpske državne i nacionalne politike

Ne može netko zdrava razuma očekivati da će Milorad Pupovac, koji je doslovno svakim svojim političkim Pupovacpostupkom u Hrvatskoj pokazao i pokazuje da je klasični eksponent srpske državne i nacionalne politike, biti oslonac rješavanja bilo kakvoga bitnoga državnoga i nacionalnog hrvatskoga problema, u situaciji kad su hrvatski i srpski interesi i dalje jednako suprotstavljeni kao i prije početka srpske agresije.

A bez takvoga Pupovca vladajuća većina ne može donositi zakone.

Ne može iskazivati temeljni supstrat nacionalne suverenosti.

Jednostavno, brojke to pokazuju.

Ne treba spominjati nekolicinu Haenesovaca, niti se treba naročito osvrnuti na tzv. opoziciju, prije svega na otužnu skupinu pod imenom navodne ljevice, koja je proteklih dana nakon drame u haškoj sudnici znajući da se može osloniti na slabost vladajuće većine i potpunu kapitulaciju minimuma suverenističke političke volje, nastavila u političkom diskursu tešku kriminalizaciju samih temelja hrvatske državnosti, pozivajući se na legalitet međunarodnoga poretka.

Ubijenoga u haškoj sudnici.

Postoje trenutci u povijesti naroda kada nevaljalu legalnost, domaću i međunarodnu, treba odbaciti, a u ovome trenutku se to u Hrvatskoj – mora. Jednako kao i 1991. godine.

Jer, Bernardićevo nabrajanje klanja djece, silovanja žena i ubijanja staraca u kontekstu priče o ratnom zločinu i izravno vezanim za zahtjev da se generalu Praljku oduzmu odličja, nije ništa drugo nego brutalno nasrtanje na same integrativne niti hrvatske državnosti. Takvu bjesomučnu eskapadu optuživanja svoga naroda, a ne Praljka kako to nastoje ti nesretnici prikazati, vjerojatno svijet ne pamti.

Čak se ni njemački narod suočen s nacističkim strahotama nije tako samoponižavao.

Niti je tko razuman od njega to tražio.

Vratimo se sad na kamenčiće u cipelama ili noćne zujalice – komarce.

Jadna je zemlja, još jadniji standardi njenoga društva u kojemu se pod plaštom demokracije ili drugačijega mišljenja, odnosno stava, na javnoj nacionalnoj televiziji kao propovjednici civilizacije pojavljuju Pilsel ili Klasić, jer to što oni i stotine sličnih koji dnevno zagušuju javni prostor,vrlo ciljano i temeljito osmišljeno godinama ponavljaju, jednostavno nije – mišljenje. S takvim ljudima i u okolnostima kad se društveno verificira ono što oni govore kao izraz mišljenja uopće, a pogotovo relevantnog mišljenja, jednostavno – zabluda je pokušati razgovarati. Jer, besmisleno je i osuđeno na beskrajno iscrpljivanje, na odreknuće elementarnog razuma, pokušati ljudekoji su po definiciji morali znati sve o problemima zbog kojih dolaze u javnost i primaju plaće, kao Klasić recimo, pokušavati javno dijalogom i argumentima uvjeriti da je bilo što drugačije od onoga što su oni godinama zapravo proizvodili kao poremećaj.

Iz njihovoga javnoga rukopisa više je nego vidljivo da je njihovo poslanje – proizvodnja poremećaja.

Ismijavanje smisla

Ima li smisla Pilselu ili Klasiću objašnjavati danas, iznositi argumente koje im je general Jelić iznosio u emisiji, koje Starešinaim je Višnja Starešina pokušavala predočiti kao razloge goleme nevolje u kojoj se nalazimo kao narod i zemlja, koje Klasiću svako malo iznose Nazor i kolege povjesničari?

Nema.

To je ismijavanje smisla.

A ako se ismijavanje smisla događa toliko redovito u javnosti, da to postane svrha samome sebi i nekakav uzor demokracije i slobode hrvatskoga društva, onda je to golemi problem i ciljano kreiranje besmisla i kaosa, ne samo u javnosti, javnoj memoriji, ne samo među ljudima, nego i u temeljnim pretpostavkama za donošenja bilo kakvih relevantnih državnih i društvenih odluka na kojima počivaju bilo kakva rješenja i unaprijeđenje društvenih standarda.

Ne može se na besmislu i svojevrsnom komunikacijskom ludilu graditi ni povjerenje, ni stvaranje, ni – razum i vjera bez kojih nema ništa.

A upravo to se godinama pokušava u Hrvatskoj.

Ne može intelektualna svjetska planina akademik Pečarić pokrenuti svoju Hrvatsku, ne može ni Praljkovu, Tuđmanovu, Stepinčevu, ne može ni Jelačićevu, ni Hrvatsku Nikole Šubića Zrinskog, ne može ni Marulićevu, Matoševu, niti Thompsonovu, ako će njegova ljudska suza umivati govornice tribine u sisačkom Velikom Kaptolu, a Klasić i Pilsel zauzimati scenu nacionalne televizije.

Hrvatska je u situaciji kad je vrijeme presudno.

A Pečarić, Košić i stotine stvarnih vrednota trče šumskim puteljcima dok se antivrednote voze na državni račun – autocestama.

Ne može se onoliko brzo, snažno i efikasno promijeniti Hrvatska, ohrabriti njen narod kome treba ohrabrenje i Pečarićpoticaj svijesti da vrijedi, da je najmanje jednako dobar kao i ostali europski narodi, a u mnogome i daleko bolji prema mjerljivim pokazateljima i to upravo na pitanjima zbog kojega ga se globalno kriminalizira, ako će Pilsel umjesto biskupa Košića na HTV-u tumačiti katolički katekizam, ako će Pilsel, Klasić, Glavašević, Jovanović, Ercegi tisuće sličnih na HTV-u ponavljati svoje epopeje u obrani Hrvatske iako ih nikada nije bilo, izuzev sve je očitije obične zlouporabe okolnosti, pri čemu se nerijetko poseže i za klasičnim lešinarenjem uspomena na članove svojih obitelji s neupitnom časnom simbolikom u memoriji hrvatskoga naroda; a Pečarić, Košić, stotine sličnih, velikih ljudi s jasnim i neupitnim civilizacijskim stavovima pokušavati na sporednim scenama – uzdignuti svoj narod.
To je osuđeno na propast, jer nemaju ni približno jednake uvjete.

Stoga to mora odmah promijeniti hrvatska država.

Jer samo zbog toga i postoji.

Iako se u ovome tekstu spominjući nerijetko i u istoj rečenici izrazito nedostojne političke i društvene protagoniste s uzoritim i velikim ljudima, dovodim u opasnost postati neka vrsta Zdravka Tomca, koji je pod zvučnim naslovom o hrvatstvu velikodostojnika Stepinca i Tuđmana pokušao dodatno javno ušminkati nedostojnoga Račana i njegovu pogubnu političku ostavštinu, propovjedajući usput i uporno ponajtežu zabludu suvremene Hrvatske – vladu nacionalnog jedinstva kao pravac rješenja današnjih problema, ne vidim zapravo načina izuzev na tako radikalnim polovima – predstaviti svu tragičnost i nemoć današnje hrvatske države, uz jasnu distinkciju od Tomčevoga modela zlouporabe nacionalnih simbola.

I jedino uz tako radikalne suprotnosti, ističući ih predstaviti duboku zastranjenost elementarnih društvenih standarda.

Pilsel i Klasić

Zbog toga valja dodatno istaknuti da se nikada, baš nikada zbog društvenog značaja Pilsela ili Klasića ne bi imalo Pilselsmisla osvrnuti na bilo što, što oni rade, da njihove poruke, njihova društvena pojavnost, njihovo djelovanje već godinama nije svojevrsna pretežitost, da ono što oni predstavljaju ne čini praktično nekakvu vrstu službene javnosti. Jer da su – usamljeni, da nisu pretežitost, bili bi neka vrsta društveno-scenskih zabava na trgovima.

Ali, nisu.

Oni na žalost predstavljaju sadržaj pretežite države danas.

Nikome ne bi bili problem, niti bi vrijedili osvrta i bilo kakve pozornosti da zalažući vlastitu imovinu lunjaju Hrvatskom i urlaju ulicama što god hoće.

Tada bi zapravo bili ono što stvarno jesu. A ovako, oni su javni, stalni izraz nevjerojatne deformacije hrvatske državnosti i društvenih standarda, jednako kao i navodna politička ljevica u Saboru, koja nasrćući na Praljka, na njegove zasluge, na njegovu simboliku, zapravo jasno i zorno pokazuje da u Hrvatskoj baš nikada, od prvoga dana osamostaljenja suvremene države nismo imali problem ili konflikt ljevice i desnice, nego suverenističkih hrvatskih i antisuverenističkih antihrvatskih snaga, koliko se god one umivale ili samoproglašavale antifašističkim, liberalnim ovakvim ili onakvim.

A iz takvoga konflikta ne rađa se stvaranje civilizacijske kvalitete, nego samo i jedino, ili paraliza društvenih potencijala ili uništenje nacionalne slobode.

Bit svih hrvatskih nevolja je u legalizaciji goleme suprotstavljenosti potrebe, želje i nastojanja da hrvatski narod ima svoju državu i upravlja svojom sudbinom s jedne strane, i histerične mržnje i nasrtaja na svaku pomisao takvoga prava i ciljeva hrvatskoga naroda s druge strane.

A ponajviše je problem u tome što dvadeset i šest godina nakon uspostave države, danas njenim institucijama, svim relevantnim državnim instrumentarijem, javnim i društvenim strukturama nepodnošljivo pretežito i smrtonosno opasno upravljaju antisuverenisti i promotori nevaljalosti hrvatskoga naroda.

Zato imamo nevjerojatnu inverziju, da HDZ i njegovi najutjecajniji političari tumače probleme, komentiraju i govore što bi trebalo uraditi, umjesto da donose odluke koje propovijedaju. A odlučivanje su prepustili nekome drugome. Naravno, ako im je uopće više moguće vjerovati da govore ono što misle, jer koliko god bile njihove poruke prihvatljive, to ga dođe kao slušati propovijed svećenika koji svaki dan praktično dokazuje da ne vjeruje u Boga, ili pristajati na tumačenje kršćanskih vrednota iz katekizma ispod pazuha Drage Pilsela, ili povijesnih vrednota iz „istraživanja“ Hrvoja Klasića.

To kometiranje i preustroj državnih dužnosnika i političara u komentatore, pokazuje da HDZ nema ni snage ni volje riješiti bilo koji problem suvremene Hrvatske, da je krajnji trenutak da bar pokušaju spasiti čast, poduprijeti izvanjske pokušaje za promjenu izbornoga sustava i dolazak u zakonodavni dom ljudi koji se neće bojati vjerovati sebi i koji neće klečati pred svjetskim prljavštinama umotanim u legalne – celofane. HDZ kakvom svjedočimo danas zapravo sve više postaje kolektivni Stipe Mesić.

Marko Ljubić/HKV

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Zorica Gregurić: Ratna odšteta se ne može vezati uz odluke haškog suda jer je činjenica da je izvršena agresija na RH

Objavljeno

na

Objavio

U kolovozu 1996. donesen je Sporazum prema kojem su se Hrvatska i Srbija obvezale u roku od 30 dana osnovati zajedničko povjerenstvo s po tri predstavnika i sklopiti sporazum o naknadi za svu uništenu, oštećenu i nestalu imovinu. To se nije dogodilo i naknada do sada nije isplaćena.

Zorica Gregurić, predsjednica Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara, u razgovoru za Narod.hr ističe kako je u svakom slučaju za to odgovorna Vlada RH.

“U vrijeme kada je imala priliku, obzirom da je potpisan Sporazum, oni ga nisu proveli. To stoji i dalje. Ratna odšteta se ne može vezati na bilo kakve odluke haškog suda jer je činjenica da je Srbija i Crna Gora uz pomoć JNA izvršila agresiju na teritorij RH.”

Gregurić se sjeća napada i razaranja za koja je Hrvatska trebala tražiti odštetu:

“S teritorija Republike Srbije prvi napad na Hrvatsku je Erdut. Što se tiče bombardiranja iz zraka, njih je bilo i ranije, ali prvi zemljani napad s teritorija na teritorij bio je 25. srpnja 1991. godine. Poginula su šestorica Tigrova, pripadnika 1. Gardijske brigade, a 18 ih je ranjeno.

O Vukovaru ne moramo uopće govoriti. Postoje zapisi, video zapisi, svjedočenja, sudske odluke itd. Republika Hrvatska s punim pravom može tražiti odštetu za ratna razaranja od Srbije i od Crne Gore. Ovdje govorim o ratnim razaranjima. Moraju biti uključene i odštete za bespravna i protupravna zatočenja, mučenja pripadnika HV-a i redarstvenih snaga, a jednako tako i civila.”

Nastavlja kako Hrvatska prema međunarodnom pravu može tražiti odštetu.

“Postoje pravni temelji. Međutim ono što nikome u Hrvatskoj nije jasno je to da kada netko treba platiti za razaranja, smrti, sakaćenja, invalidnost, zatočenja… Kako god nazvali takva razaranja i uništavanja, nije jasno zašto nijedna vlast do sada nije potraživala odštetu. Radi se uglavnom o hrvatskim braniteljima, pripadnicima redarstvenih snaga i specijalne policije, jednako kao i o civilima”, kaže Gregurić.

Osvrnula se i na Zakon o braniteljima:

“Kao što je bilo zadnjih dana prilikom izglasavanja Zakona o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji, glavni napad je bio to da smo veliko opterećenje za proračun, da smo privilegirani… Umjesto da glavni prigovor bude zašto Vlada RH do sada nije potegnula pitanje plaćanja. Ne mora uopće potezati to pitanje. Zašto nije samo proveden Sporazum?”, pita se Zorica Gregurić.

Narod.hr

 

Vesna Balažević i Zorica Gregurić dobrovoljno su otišle u vukovarsku bolnicu 1991. i ostale do kraja

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari