Pratite nas

Herceg Bosna

Hrvatsko žrtvoslovno društvo: ‘Dosta je prešućivanja četničnih zločina!’

Objavljeno

na

‘Ako je za vrijeme bivše države priča o četničkim zločinima bila tabu tema, u modernoj, slobodnoj, nezavisnoj i demokratskoj državi Hrvatskoj, članici europske obitelji, više nije, o tome se govori i piše, govorit će se i pisati jer to je najmanje što se mora učiniti u znak dužnog pijeteta prema svim stradalim Hrvatima, žrtvama četničkih zločina’, rekao je Dragutin Bauman.

Dragutin Bauman, član Predsjedništva Hrvatskog žrtvoslovnog društva priopćenjem prosvjeduje i proziva Vladu koja daju sramotnu potporu proslavi partizanskog ustanka u Srbu.

Evo što je u priopćenju kazao Dragutin Bauman:

‘[dropcap]U[/dropcap]tihnule su fanfare nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju i bilo je za očekivati da će se nakon toga u hrvatskoj svakodnevici primjetno osjetiti ozračje pripadnosti europskoj obitelji, no umjesto toga, političke elite u Hrvatskoj, svakim novim danom sve više pričom o pomirbi, potrebi suradnje i ekonomskog povezivanja zemalja u okruženju, u regiji, ili ‘regionu’, kako orjunaši i jugonostalgičari u Hrvatskoj vole zvati prostore, nikad im neprežaljene Jugoslavije, ustvari zagovaraju tezu o Hrvatskoj u okvirima Zapadnog Balkana. Apsurdna je to situacija, jer umjesto da hrvatske Vlasti čine sve kako bi Hrvatska nakon ulaska u EU, u što kraćem roku polučila boljitak za hrvatski narod i za sve hrvatske državljane u novim okolnostima članice europske obitelji, hrvatske Vlasti, uz potporu inozemnih tajnih agentura, guraju hrvatsku državu u balkanski glib, u kojemu bi Srbija trebala biti dežurni žandar, za što se i velikosrpski hegemonisti u Hrvatskoj, na čijem je čelu Milorad Pupovac, otvoreno zauzimaju.

cetnici_koljuPri tome imaju obilatu potporu plaćeničkog medijskog prostora u kojemu sustavno potpiruju mit o ugroženosti srpskoga naroda u Hrvatskoj i ustašoidnosti hrvatskog naroda, što jasno govori o činjenici da avet velikosrpskog hegemonizma i fašističkog imperijalizma ne miruje. Tako svake godine uoči 5. kolovoza, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja, pa tako i ove 2013. godine, uoči 18. obljetnice veličanstvene vojno redarstvene operacije „Oluja“, održana je 27. srpnja proslava partizanskog ustanka u Srbu, naravno uz neizostavnu prisutnost predstavnika hrvatske Vlasti, što je za hrvatski narod, za sve hrvatske domoljube, sumrak razuma jer prava je istina da se 26. i 27. srpnja 1941. godine u Srbu dogodio četnički ustanak, da su se četnici ‘premetnuli“’ u partizane i da je tada uslijedio strašan masakr hrvatskoga naroda na tom prostoru. O tome postoje brojna svjedočanstva, a to potvrđuje i četnički zločin izvršen 27. srpnja 1941. godine nad žiteljima katoličke vjeroispovijesti u župi Boričevac i susjednim župama, no velikosrpski hegemonisti u Hrvatskoj, naprijed spomenuti četnički zločin, kao i mnoge četničke zločine počinjene diljem Hrvatske tijekom 2. svjetskoga rata, kao i tijekom Domovinskoga rata, prešućuju, prešućuju stradale nevine hrvatske ŽRTVE kojima je jedini krimen bio što su bili Hrvati, Katolici. Užasna je spoznaja da je nakon što je Hrvatska i službeno postala članica europske obitelji, kojoj je povijesno gledajući oduvijek i pripadala, mjesec dana nakon njezina ulaska u EU, u Srbu održana „proslava“ četničkog ustanka, drsko pri tome ignorirajući hrvatske ŽRTVE četničkog zločina počinjenog 26. i 27. srpnja 1941. godine u Srbu.

Zbog toga javno ustajem prosvjedom, poglavito što i hrvatske Vlasti daju sramotnu potporu proslavi partizanskog ustanka u Srbu, ustvari četničkog ustanka u Srbu.
Na žalost, tijekom 2. svjetskog rata, kao i tijekom Domovinskog rata, četnički zločini počinjeni su diljem naše Domovine,  mnogi četnički zločini nikada javno nisu spomenuti, jedan je počinjen i u Starigradu Paklenica, o čemu svjedoči iskaz obitelji i spomen ploča, počinitelj zločina nikada nije kažnjen, niti su pronađeni zemni ostaci nesretne hrvatske ŽRTVE.
Ako je za vrijeme bivše države priča o četničkim zločinima bila tabu tema, u modernoj, slobodnoj, nezavisnoj i demokratskoj državi Hrvatskoj, članici europske obitelji, više nije, o tome se govori i piše, govorit će se i pisati, jer to je najmanje što se mora učiniti u znak dužnog pijeteta prema svim stradalim Hrvatima, ŽRTVAMA četničkih zločina.’

dnevno.hr/kamenjar.info

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Herceg Bosna

Obilježena 24. obljetnica 2. gbr HVO-a

Objavljeno

na

Objavio

U mostarskoj vojarni Stanislava Baje Kraljevića, svečano je obilježena 24. obljetnica 2. gardijske brigade HVO-a, jedne od najslavnijih postrojbi Hrvatskog vijeća obrane.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana je počast poginulim pripadnicima HVO-a.

Potom je u kapelici sv. Ivana Krstitelja misu služio vojni kapela don Jakov Pavlović. Uz članove obitelji poginulih, nestalih i umrlih pripadnika brigade, veterana, predstavnika HNS-a, braniteljskih udruga HVO-a, obljetnici su nazočili brojni gosti i uzvanici.

Prigodne riječi u znaku prisjećanja na herojski ratni put 2. gbr HVO-a, njezina ustroja i postignuća te čestitkama za obljetnicu postrojbe uputili su zapovjednik 1. pješačke gardijske pukovnije OS-a BiH brigadir Slaven Galić, pomoćnik zapovjednika Operativnog zapovjedništva OS-a BiH brigadrni general Ivica Jerkić i ratni zapovjednik 2. gardijske brigade HVO-a general zbora Stanko Sopta.

Govor generala zbora HVO-a Stanka Sopte

POŠTOVANI PRIJATELJI

U prigodi 24. obljetnice 2. gardijske brigade HVO-a obraćam Vam se kao njezin ratni i mirnodopski zapovjednik. Ovdje s mauzoleja i spomen-kapele slavnoj brigadi HVO-a. Ovdje gdje nas sa svoga spomen znaka gledaju njeni poginuli vitezovi. Ovdje gdje su pismene o ukazu predsjednika HRHB Mate Bobana da se osniva ova Brigada. Ovdje gdje je oltar – žrtvenik s kojeg već evo 24. godinu slavimo sv. misu za naše poginule suborce. Ovdje gdje u središtu tužna majka Hrvatica u naručju drži svoga poginulog sina bojovnika HVO-a.

Kad je prije 20. godine biskup Ratko Perić posvetio i blagoslovio ovu kapelu, obratio se na koncu bojovnicima, obiteljima poginulih i mnoštvu puka ministar obrane RH Gojko Šušak i održao najkraći, ali i najsadržajniji govor. Gledao je s ponosom u sve nas i rekao: NE BOJTE SE!

Evo, dvadeseti četiri godine poslije i ja želim to isto ponoviti: NE BOJ TE SE! Toliko je krvi i znoja, toliko muke i patnje uloženo u našu slobodu da se ne smijemo i ne trebamo bojati. Naši nas poginuli s neba sokole i vele: Mi smo za Vas dali svoju krv.

I naš General Slobodan Praljak ponavlja ne samo nama, već cijelom svijetu: SLOBODAN PRALJAK NIJE RATNI ZLOČINAC. S PRIJEZIROM ODBACUJEM VAŠU PRESUDU.
I svi naši poginuli prijatelji, pripadnici 2. gardijske brigade, vitezovi su ljubavi pram slobodi. Oni su heroji. Branili su goli život svoga naroda i svoje ognjište, svoju zemlju. Oni su činili Hrvatsko Vijeće Obrane. Oni su nas branili, a mi branimo istinu o njima i stoga sve laži i lažne konstrukcije odbacujemo.

Mi smo na ove godine ponosni – one su naš ponos. Danas molimo za svoje poginule, za njihove obitelji, za sve nas da nas njihova žrtva okrijepi u ovome našem životu.
Pokoj vječni daruj im, Gospodine! Počivali u miru Božjem

Kamenjar.com

MUNJE

 

24. obljetnica utemeljenja 2. gardijske brigade HVO-a

facebook komentari

Nastavi čitati

Herceg Bosna

24. obljetnica utemeljenja 2. gardijske brigade HVO-a

Objavljeno

na

Objavio

Jedna od elitnih postrojbi HVO-a sudjelovala je u desecima pobjedničkih operacija oslobađanja

Ciganske livade, Korićina, Glamoč, Čemernica, Jajce, Ugar…, neka su od brojnih mjesta koja su tijekom Domovinskog rata uspješno oslobodili pripadnici II. gardijske brigade Hrvatskoga vijeća obrane pri čemu su poginula njezina 163 pripadnika.

2. gardijska brigada je bila gardijska mehanizirana brigada Hrvatskog vijeća obrane tijekom rata i poslijeraća u Bosni i Hercegovini.

Brigada je utemeljena 13. prosinca 1993. godine odlukom Glavnog stožera HVO-a, a kroz nju je prošlo 5.000 gardista.

Na temelju zapovijedi pokojnog predsjednika Herceg Bosne Mate Bobana, u prosincu 1993. godine osnovana je II. gardijska brigada HVO-a u čiji sastav su ušle Širokobriješka Kažnjenička bojna, Lakojurišna bojna, Hrvatska legija časti, 60. gardijsko-desantna bojna “Ludvig Pavlović”, a nešto kasnije i Postrojba za posebne namjene Gavran 2. Od tada do kraja rata prošli su, kao jedna od najelitnijih postrojba sva teška ratišta.

Sjedište brigade je bilo u vojarni Stanislav Baja Kraljević u Rodoču, južnom prigradskom naselju grada Mostara

Brigada je prošla mnoge bojišnice do južnog, dubrovačkog bojišta do Manjače, pritom oslobodivši mnoge gradove (Kupres, Glamoč, Mrkonjić Grad, Jajce, Šipovo …) i kao takva slovila je za jednu od najslavnijih i najboljih postrojbi Hrvatskog vijeća obrane, a svoje živote za domovinu i slobodu dala su čak 163 pripadnika ove brigade.
Kapelica sv. Ivana Krstitelja, zaštitnika brigade, koja se nalazi unutar spomenute vojarne ujedno je i spomenik palim braniteljima, na zidovima su ploče s imenima i slikama poginulih gardista.

Nakon rata zadaće brigade su bile da unutar HVO-a, koji je zajedno sa Armijom BiH činio Vojsku Federacije Bosne i Hercegovine, štiti bošnjačko-hrvatski entitet u BiH od rata, poplava, požara i sl. Brigada je tijekom1998. godine bila na obuci u Turskoj, u sklopu NATO-a.

Tijekom 2001. godine, 2. gardijska brigada zajedno sa ostalim postrojbama hrvatske komponente Vojske FBiH daje potporu Hrvatskoj samoupravi.

Hrvatski narodni sabor je pozvao časnike i vojnike hrvatske komponente Vojske Federacije BiH na samoraspuštanje. Većina časnika i vojnika, samovoljno, ovaj je poziv ispoštovala, te su vojarne HVO-a ostale prazne.

Jedine posljedice samoraspuštanja, na kraju, su bile nekoliko izgubljenih plaća za vojnike i časnike HVO-a, kao i gubitak položaja u vojnoj hirerahiji za one osobe koje su se najgorljivije založile da se raspuštanje provede.

Reformom obrane u BiH 2005. godine Vojska Federacije BiH zajedno sa Vojskom Republike Srpske je integrirana u sastav Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Danas se Oružane snage Bosne i Hercegovine sastoje od tri pukovnije, a 1. pješačka (gardijska) pukovnija je nasljednica Hrvatskog vijeća obrane.

Kamenjar.com

General zbora HVO-a Stanko Sopta: Uloga HVO-a u vojno redarstvenoj operaciji Oluja je neupitna!

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari