Pratite nas

Politika

Hrvatskoj nužne reforme i zaokreti ili će uskoro završiti u bankrotu

Objavljeno

na

Novinare je zanimalo želi li Božo Petrov, on osobno i drugi iz Mosta biti prisutni u izvršnoj vlasti, da prisile dvije velike stranke na reforme, Lovrinović je rekao da oni ne vide da je drugačije moguće

Profesor Ekonomskog fakulteta i član Mosta Ivan Lovrinović izjavio je u petak u Opatiji kako Hrvatska ima samo 2016. da provede značajne reforme te da je Most stabilan i inzistirat će na pet ključnih reformi jer je gospodarstvo, nacija i država.

[ad id=”68099″]

Hrvatska ima još 2016. godinu da napravi značajne zaokrete u ekonomskoj politici i radikalne zaokrete u reformama pojedinih cjelina, jer ako tu godinu ne iskoristimo, a postoji prijetnja određenih vanjskih šokova, kao što je porast kamatnih stopa na inozemnim tržištima, Hrvatska za godinu ili godinu i pol može doći u situaciju bankrota, upozorio je Lovrinović sa savjetovanja ekonomista u Opatiji. Poručio je kako želi da takva poruka ode svima koji će participirati u upravljanju  državom.

Odgovarajući na pitanja novinara je li moguće da političke elite usvoje reformske procese, a monetarna politika napravi zaokret, Lovrinović je ponovio kako Hrvatska ima samo 2016. da provede značajne reforme te da se za te reforme zalažem i on osobno i Most.  “Zbog toga smo se okupili i to je najvažniji dio onoga što hoćemo i tražimo, inače postojanje Mosta nema nikakvog smisla”, naglasio je.
Poručio je kako će Most inzistirati na pet ključnih reformi – monetarnog sustava, pravosuđa, poreznog sustava, javne uprave i javnih poduzeća, te da ako se one ne provedu, postoje najbolji izgledi da u 2017. hrvatska država bankrotira, posebno ako se kamatne stope u Americi podignu, za što postoje određeni signali.
Ovo je poruka svima, ne građanima jer ih ne želim strašiti, nego svim političkim strankama i ljudima koji će participirati – da moraju shvatiti da je ugroženo gospodarstvo, nacija i država i zato mi iz Mosta zvonimo na uzbunu. Dodao je da je o tome davno govorio, da se to nije uvažavalo te da se iz protesta i bunta odlučio reći, da se ne može ovako, da moraju doći u poziciju da participiraju u političkoj moći i vlasti i da će to tražiti.
Na pitanje o pregovorima, tj. je li se otvorio prostor za provedbu i na kojoj strani, Lovrinović je rekao da je prvi razgovor bio samo kontakti, više razgovor i naznake nekih stvari, te da će o tome moći reći u drugom krugu razgovora. O sadržaju i o potrebi reformi ćemo razgovarati u drugom krugu, rekao je.
Na upit o osobnim preferencama s obzirom na sastavljanje političke platforme prema lijevom ili desnom bloku, rekao je da ih zanimaju reforme. “Za nas su SDP i HDZ što se tiče ekonomije potupno isti, oni su 20 godina provodili isti model ekonomske poltike, to je kao jaje jajatu i zato ih treba prisiliti, a to može netko treći, to je Most.”
Novinare je zanimalo želi li Božo Petrov, on osobno i drugi iz Mosta biti prisutni u izvršnoj vlasti, da prisile dvije velike stranke na reforme, Lovrinović je rekao da oni ne vide da je drugačije moguće. “Ne možemo nekome dati popis što treba napravii, mi ćemo ići sjesti u Sabor, a vi budite dobri, pa ovo provedite, to su dječje priče.”
Lovrinović o stanju u Mostu nije želio govoriti, kazavši da će sutra biti sjednica Mosta te da je Most stabilan. Rekao je tek da problem nije u Mostu, da on sigurno neće kočiti, da je su njihovi najvažniji koalicijski partneri građani, koji su im dali potporu i kojima su odgovorni te da će s njima svaki dan komunicirati.
Na upit o vladi nacionalnog jedinstva, rekao je da je takav prijedlog bio, da će sutra biti sjednica Mosta i da će se tada vidjeti dalje, a na pitanje o novim izborima odgovorio da je “sve moguće.”

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Politika

Saucha: Uskoro ću razgovarati o ulasku u HNS

Objavljeno

na

Objavio

Saborski zastupnik Tomislav Saucha pozdravio je povratak Ivana Vrdoljaka na čelo HNS-a rekavši da je to dobro za tu stranku i Hrvatsku, a najavio je i da će uskoro razgovarati o ulasku u HNS.

“Dobra je stvar da se Vrdoljak vratio natrag na čelo HNS-a. Mislim da će to puno značiti za stranku, a i za Hrvatsku”, rekao je kratko Saucha novinarima na 15. Saboru Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata (HNS) nakon što je Vrdoljak ponovno izabran za čelnika te stranke.

Saucha, koji je član saborskog Kluba HNS-a, na novinarski upit hoće li se učlaniti u tu stranku odgovorio je da će o tome razgovarati “vrlo uskoro”. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Dragan Čović: Treći entitet je danas ozbiljna mogućnost za BiH (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović gostujući u emisiji Nedjeljom u dva rekao je kako je Bosna i Hercegovina njegova domovina.

Živim u Bosni i Hercegovini i ondje ću vjerojatno i okončati svoj život. BiH je mjesto gdje bi se moglo živjeti po mjeri čovjeka i ostvariti sve svoje ambicije posebno kada se jednog dana pridruži europskoj obitelji, istaknuo je.

Uvjeren je da velika većina Hrvata doživljavaju Bosnu i Hercegovinu kao svoju domovinu iako postoje ljudi koji misle da ona neće preživjeti, da bi se trebalo drugačije organizirati, da smo kao narod potpuno neravnopravni. Gotovo svi vjerujemo da Bosna i Hercegovina treba biti država hrvatskog naroda odnosno da je ona naša domovina, ističe. Čović kaže kako ne bi radio ovaj posao da nije optimističan i da ne vjeruje da se može napraviti veliki iskorak.

Čović je rekao kako je i danas jak međunarodni utjecaj u zemlji. Ne možemo autonomno normalno funkcionirati, no ukoliko budemo mudri unutar Bosne i Hercegovine taj će utjecaj slabiti, dodao je.

Kroz haški tribunal završava se jedan proces, ali je evidentno da smo danas na poziciji na kojoj smo bili prije dvadeset godina. Puno toga je selektivno napravljeno i kad gledamo statistiku haškog tribunala evidentno je da je samo djelomično zadovoljena žrtva. Mi smo pokazali otklon od svakog zločina, zločin je zločin i svatko tko ga je izvršio trebao bi odgovarati, naglasio je.

Na pitanje o presudama bosanskohercegovačkim Hrvatima, Čović je rekao kako se ona mora uvažavati. Imamo drugostupanjsku presudu koja je pravomoćna i trba vidjeti ima li načina da se ona preispita. Te ljude poznajem privatno i o njima imam svoj stav. General Praljak svojim činom poslao je jednu snažnu, snažnu poruku, istaknuo je Čović. Na pitanje o podršci Dariju Kordiću, Čović je rekao da kao predvodnik jednog naroda, ponekad treba pokazati hrabrost.

Sukob bošnjačkog i hrvatskog naroda bio je jedan užasan krvavi sukob diljem Bosne i Hercegovine. Sve ono što se nije realiziralo kroz razne mirovne planove, pokušalo se ostvariti sukobima na terenu, smatra. Na pitanje je li sukob imao međunarodnu komponentu, Čović kaže da je tu bilo mnogo različitih komponenti. Na tisuće boraca došlo je iz arapskog svijeta, rekao je Čović. Na Stankovićevo pitanje o hrvatskim vojnicima, Čović kaže kako je hrvatska komponenta imala svoju ulogu da bi zaštitila svoje prostore.

Na pitanje vidi li rješenje u trećem entitetu, Čović je rekao kako već više od deset godina traži put za hrvatski narod u BiH. Predlagali smo četiri teritorijalne, federalne jedinice. Treći entitet je danas ozbiljna mogućnost za BiH. Po logici stvari bi bilo da srpski, hrvatski i bošnjački narod mogu birati svoje predstavnike. Bez tri konstitutivna naroda nema Bosne i Hercegovine, rekao je Čović.

Siguran je da će Hrvati ostvariti svoju jednakopravnost. Hoće to biti kroz tri entiteta ili šest, ne znam. Dogovor triju naroda mora postojati, o rješenjima moramo maštati, ali dogovora će biti, rekao je Čović.

 

Čović pisao premijerima i/ili predsjednicima svih zemalja članica NATO-a: Problem u BiH su islamski radikalisti

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari