Connect with us

Događaji

Hrvatskoj predsjednici svjetski državnici čestitali Dan državnosti

Objavljeno

on

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović primila je prigodom Dana državnosti čestitke brojnih stranih državnika, među njima i čelnika SAD-a, Kine i Rusije, upućene svim hrvatskim građankama i građanima, priopćeno je u subotu iz Ureda predsjednice.

Američki predsjednik Donald Trump u svojoj čestitki ističe kako Hrvatska i Sjedinjene Države dijele četvrt stoljeća prijateljstva te kako se raduje jačanju partnerstva dviju zemalja. Istaknuo je i kako Sjedinjene Države cijene mnoge hrvatske doprinose transatlantskoj i regionalnoj sigurnosti te kako Hrvatska, kao članica Europske unije i NATO-a, ima jedinstveni potencijal za vodstvo na području jugoistočne Europe, priopćeno je.

U svojoj je čestitki predsjednik Kine Xi Jinping istaknuo kako se tradicionalno prijateljstvo i suradnja dviju zemalja nadalje produbljuje, a partnerstvo u općoj suradnji pokazuje sve veću važnost razvoju odnosa Kine i Hrvatske. Naglasio je kako želi surađivati u jačanju prijateljstva i suradnje dviju zemalja te nastaviti podizati razinu odnosa Kine i Hrvatske kako bismo pridonijeli još većoj koristi za oba naroda.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin u svojoj je poruci istaknuo kako bi razvoj konstruktivnog rusko-hrvatskog dijaloga i uzajamno korisne suradnje u različitim područjima u potpunosti odgovarao temeljnim interesima naše dvije zemlje i čitave Europe, priopćeno je iz Ureda.

Generalni guverner Australije Peter Cosgrove je čestitajući Dan državnosti uputio i čestitke povodom 25. obljetnice članstva Hrvatske u Ujedinjenim narodima te naglasio kako Australija kao i Hrvatska, čvrsto vjeruje da suvremeni izazovi zahtijevaju široka globalna rješenja te izrazio predanost radu s Hrvatskom kako kroz multilateralne okvire tako i u bilateralnim odnosima.

Predsjednica Švicarske Doris Leuthard u svojoj čestitki ističe uvjerenje kako će se međusobno prijateljstvo i povjerenje između dviju država nastaviti produbljivati i u narednoj godini.

Čestitku povodom Dana državnosti uputio je i predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić koji je izrazio uvjerenje kako ćemo zajedničkim radom pridonijeti unaprjeđenju i razvoju sveukupnih odnosa Hrvatske i Srbije, na temelju obostranog uvažavanja i poštovanja dobrosusjedskih odnosa i europskih vrijednosti.

Predsjednik Rumunjske Klaus Werner Iohannis u svojoj je čestitki naglasio kako 2017. godina za naše zemlje protječe u jubilarnom tonu, budući da slavimo 25. obljetnicu od uspostave diplomatskih odnosa te izrazio zadovoljstvo vrlo dinamičnim bilateralnim dijalogom koji je ostvaren u ovoj godini.

Predsjednik Italije Sergio Mattarella u svojoj čestitki ističe duboke veze koje spajaju Zagreb i Rim temeljene na odličnim bilateralnim odnosima na svim razinama. Učvršćuje ih i važan doprinos autohtonim manjinama u obje države kao istinski most u dijalogu i jedinstvu između dvije zemlje, dodao je.

Predsjednik Mađarske Janos Ader u čestitki je istaknuo kako hrvatsko-mađarsko partnerstvo i prijateljstvo raspolaže s izvanrednom povijesnom tradicijom, koja je u više pogleda jedinstvena u srednjoeuropskoj regiji.

Čestitke u prigodi Dana državnosti uputili su i predsjednik Meksika Enrique Pena Nieto, predsjednik Eritreje Isaias Afwerki, predsjednik Libanona Michel Aoun, predsjednik Malavija Arthur Peter Mutharika, belgijski kralj Philippe, predsjednik Gabona Ali Bongo Ondimba, predsjednik Irske Michael D. Higgins, predsjednik Alžira Abdelaziz Bouteflika, predsjednik Turkmenistana Gurbanguly Berdimuhamedov, nizozemski kralj Willem-Alexander, predsjednik Bangladeša Abdul Hamid, japanski car Akihito, kubanski predsjednik Raul Castro, predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in, predsjednik Egipta Abdel Fattah Al Sisi, grčki predsjednik Prokopios Pavlopoulos, predsjednik Azerbajdžana Ilham Alijev.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari