Connect with us

Pregled

Hrvatskoj ratnoj mornarici predane na korištenje brze brodice VGB M-46

Objavljeno

on

Foto: HRM / D. Miši

Na korištenje Hrvatskoj ratnoj mornarici (HRM) predane su u vojarni ”Admiral Sveto Letica-Barba” dvije brze brodice VHB M-46 namijenjene nadzoru morskog ribarstva, izvijestilo je u srijedu Ministarstvo obrane (MORH).

Riječ je o brodicama koje su nabavljene temeljem Sporazuma o nabavi dva plovila za nadzor morskog ribarstva u sklopu zadaća i nadležnosti MORH-a sklopljenog u srpnju prošle godine između MORH-a i Ministarstva poljoprivrede.

Primopredaji plovila nazočili su izaslanik ministra obrane, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, pomoćnik ministrice poljoprivrede Ante Mišura, posebni savjetnik ministra obrane Ivica Ušljebrka, zapovjednik HRM-a kontraadmiral Ivo Raffanelli te zapovjednik Obalne straže komodor Milan Blažević.

”Zajedničkim i združenim naporima istovremeno su ostvarena dva cilja – ojačane su nacionalne sposobnosti za nadzor morskog ribarstva, jedne od značajnih gospodarskih grana vezanih za more te sposobnosti Obalne straže RH”, kazao je admiral Hranj podsjetivši da je jedan od zadaća HRM-a, a sukladno Zakonu o Obalnoj straži, nadzor morskog ribarstva.

Mišura je istaknuo uspješnu suradnju MORH-a i Ministarstva poljoprivrede te je naglasio da je primopredaja, nakon nabave besposadnih zrakoplovnih sustava, ”još jedan kvalitetan zajednički projekt koji će biti od koristi cijeloj državi”.

Podsjetio je da je potpisan i dodatni Sporazum o nabavi još dva plovila za nadzor morskog ribarstva u sklopu zadaća i nadležnosti MORH-a, a za potrebe Obalne straže.

”Zajedničkim radom osigurat ćemo da naše more, taj najvažniji resurs ove države, bude korišten i za nove generacije koje dolaze”, rekao je zapovjednik HRM-a kontraadmiral Ivo Raffanelli. Istaknuo je i da će plovila ”svakako podići razinu djelovanja Obalne straže”.

Brodice su sa 70 posto financirane sredstvima Europske unije, dok je ostatak sredstava osiguralo Ministarstvo poljoprivrede. Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska osigurali su posadu i svu potrebnu logističku potporu.

Brze brodice VHB M-46, osim za nadzor morskog ribarstva, koristit će se i za traganje te spašavanje na moru. Opremljene su sustavima za sigurnu navigaciju, sustavima veze, infracrvenom i tv-kamerom za motrenje i dokumentiranje situacije u dnevnim i noćnim uvjetima.

Pogonski sustav brodica omogućuje im brzinu od 40 čvorova, a zalihe goriva doplov od 250 nautičkih milja pri opterećenju motora od 80 posto. Smještajni kapacitet osigurava višednevni boravak na moru za četiri člana posade, dok je ukupni kapacitet brodice dvanaest osoba.

Prva brodica, pod imenom “Modrulj 1” raspoređena je u 2. divizijun Obalne straže u Puli, dok je “Modrulj 2” raspoređen u 1. divizijun Obalne straže u Splitu. Tijekom iduće godine očekuje se isporuka još dvije brodice, od kojih bi jedna bila opremljena za provedbu roniteljskih zadaća. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari