Connect with us

Herceg Bosna

Bal komunističkih vampira i jugonostalgičara se nastavlja…

Objavljeno

on

Svaki dan oni slave neku obljetnicu zločinačke vojske i mantraju o slobodi i pravdi.

[divide]

U Hrvatskoj se obilježava ‘Dan partizanske borbe’, u spomen na osnutak navodne prve naoružane partizanske postrojbe u Hrvatskoj i okupiranoj Europi u Drugome svjetskom ratu – Prvoga sisačkoga partizanskog odreda koji je osnovan 22. lipnja 1941. godine u šumi Brezovica pokraj Siska.


f049b8ee00c7172bf73f80f620435881

Na svečanosti obilježavanja Dana partizanske borbe sudjelovali su  Ivo Josipović, Zoran Milanović i Josip Leko.

Program je počeo u 10.30 ceremonijom polaganja vijenaca kod Spomen- obilježja u šumi Brezovica. Predsjednik Josipović položio je vijenac ispred spomenika navodnom Prvom partizanskom odredu, a zatim nazočio svečanosti obilježavanja ‘Dana partizanske borbe’.

Predsjednik se obratio nazočnima, a tom prigodom uručio je i odlikovanja za osobit doprinos ‘antifašističkim temeljima Republike Hrvatske’ prigodom 73. obljetnice ‘ustanka naroda Hrvatske’ i 69. obljetnice pobjede nad ‘fašizmom’.

Dan partizanske borbe je državni blagdan u Republici Hrvatskoj koji se slavi na današnji dan. Obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941., kada je navodno u šumi Brezovici kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antifašistička postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi.

Nacistička je Njemačka toga jutra napala Sovjetski Savez u operaciji kodnog naziva Operacija Barbarossa. Time je poništen Ribbentrop-Molotov pakt o nenapadanju između te dvije sile. Zbog novonastalih okolnosti pripadnici Komunističke partije u Sisku našli su se u opasnosti, te su se iz grada povukli u okolicu – najprije u selo Žabno, a potom u šumu Brezovicu. Ondje su osnovali odred, koji je od prvih dana postojanja izvodio diverzije, osobito na željeznici.

Odred je tada imao 77 boraca, a predvodili su ih zapovjednik Vlado Janjić Capo i komesar Marijan Cvetković, a njegov pripadnik bio je i pokojni general Hrvatske vojske Janko Bobetko. Kako su u odredu većinom bili Hrvati, borilo se uglavnom na hrvatskom području, a završetak Drugoga svjetskog rata doživjelo je 38 boraca.

Osnutak navodnog  sisačkog odreda označio je početak organizirane partizanske borbe u Hrvatskoj, u kojoj je aktivno sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana. U partizanskim postrojbama  borilo se oko 230.000 boraca iz Hrvatske, a na njezinu teritoriju stvorene su 52 brigade, 17 divizija i pet, od ukupno 11, korpusa partizana.

Hina/Kamenjar.com

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari